Okostelefonból webkamera

Hirdetés

Számos alkalmazás segítségével varázsolható Androidos vagy iOS-es telefonunk webkamerává laptophoz vagy asztali géphez. Ami nálam eddig leginkább bevált, az az Iriun. Az alábbiakban megvizsgáljuk, miért.

Miért lehet erre szükség?

Nos, elsőre talán nem tűnik nyilvánvalónak, de számos oka lehet, hogy webkameraként használjuk telefonunkat.

Az asztali PC-k nem rendelkeznek ezzel az eszközzel beépítetten, erre a célra külön kell beszerezni. A laptopok beépített kamerái a vékonyka kis kávában pedig... fogalmazzunk úgy, hogy nem a legjobb képminőséget produkálják. Az okostelefonok kamerái/kamerarendszerei pedig jóval túlléptek a laptopokba fellelhető képalkotó eszközök teljesítményén. Miért ne használhatnánk hát webkameraként is a zsebünkben lapuló lencséket?

Bőséges felhozatal a neten

Számos opció található azok számára, akik az interneten kutakodnak, nem egy piaci rés már ez sem, de azért a kínálat közel sem kiegyenlítődött. Több szoftvert is kipróbáltam már, hellyel-közzel mindegyik működőképes, de mégsem az igazi. Az általam preferált Iriun sem az, de még mindig a legjobbak közé tartozik.

Két részből áll:

 • kell egy kezelőszoftvert telepíteni a számítógépünkön, ami lehet Windowsos PC/laptop, Mac, vagy valamilyen Linuxot futtató masina (a szoftver weboldalán az Ubuntut emelik ki, de az a meglátásom, aki Linuxban járatos, bármilyen disztróra felhegeszti)
 • és kell egy telefon oldali alkalmazás is, ezt elindítva jön létre a kapcsolat. Elérhető iOS-re és Androidra is

Az Iriun használható wifin és USB kábelen is, továbbá telefontól függően támogatja a VGA, HD (720p), full HD (1080) és 4K felbontásokat is (ezekről később az összefoglalóban).

Iriun

Telepítés számítógépen

Nem fogok mélységekbe belemenni, hiszen Next-Next-Finish a telepítés módja, ráadásul Windows-on tudtam csak kipróbálni, de feltehetőleg semmivel sem nehezebb sem Mac-en, sem Linuxon.

Először is a gyártó weboldaláról le kell töltenünk a számítógép felőli részt, majd ki kell választanunk a megfelelő rendszert (Windows/Mac/Linux). Ezt követően igazából csupán a kamerák száma lehet érdekes, amit a Number of cameras kérdésnél válaszolhatunk meg, de szinte biztos vagyok benne, hogy egy pont elég lesz a felhasználók többségének.

A feltelepült szoftver elég szegényes információban, de ami kell, az pont megvan. Balra lent beállíthatjuk, hogy már eleve automatikusan induljon a géppel, illetve itt tájékoztat arról, hogy a telefon csatlakoztatva van-e. Ha igen, láthatjuk az élőképet és változtathatjuk a felbontást. Ennyi. Azt még érdemes tudni, hogy a rendszerben megjelenik egy új webkamera, amit akár a Windows 10 beépített kamera szoftverével, akár az ismertebb csevegő- videókonferencia- és videótelefon alkalmazásokkal is használhatunk.

Iriun

A teljesség igénye nélkül, amikkel biztosan működik:

 • Zoom
 • Microsoft Teams
 • Google Hangouts, Google Duo, Google Meet
 • Skype

Iriun

Telepítés és beállítás okostelefonon

Itt szintén egy eszközön, Androidon tudtam elvégezni a telepítést, ami kb. kimerül abban, hogy felkeressük a telefonon lévő szoftveráruházat (Play Store vagy App Store) és mint bármilyen más appot, feltelepítünk és elindítunk. Fontos! A telefonos appnak a használat alatt végig futnia kell a telefonon.

Sok beállítási lehetőségünk itt sincs: bekapcsolhatjuk a vakut, tükrözhetjük a képet, illetve a beállítások között még babrálni lehet a következőket: telefon tájolása (álló/fekvő;), előlapi/hátlapi kamera választása, autofókusz (érdemes bekapcsolni), képernyő fényerejének csökkentése (sajnos [egyelőre] teljes képernyőkikapcsolás nincs), illetve a fizetős felhasználók kikapcsolják a kameraképen megjelenő vízjelet is.

Iriun

Kábel vagy wifi

Ez még egy fontos szempont, hisz sem a képminőség, sem az energiafogyasztás szempontjából nem elhanyagolható, hogy wifi vagy kábel kerül a telefon és a gép közé.

Wifi:

 • Mellette szól: elsősorban nagyfokú rugalmasság, hisz akárhová mehetünk a wifi hatósugarán belül, de megemlíhetjük még az eggyel könnyebb csatlakoztathatóságot: csak el kell indítani mindkét appot, és azonos wifin már kapcsolódik is a két eszköz
 • Ellene szól: nagyobb felbontásnál a kisebb sávszélesség miatt (igazán a régebbi, 2,4 GHz-es wifinél jelentkezhet) szakadozhat az átvitel, laggolhat a kép, de ha épp nincs töltőn a telefon, akkor számolhatunk drasztikus merüléssel is

USB kábel:

 • Mellette szól: stabilabb átvitel (főleg nagyobb felbontásnál), egyben töltjük is a telefont, tehát nem fog lemerülni
 • Ellene szól: elveszítjük a vezetéknélküliség rugalmasságát, egy picit bonyolultabb beállítani (Androidon legalábbis)

USB-s extra teendők Android esetén

Nem egy agysebészet, de sajnos nem elegendő a gépet kábelen összekötni a telefonnal, ehhez előbb még be kell kapcsolni az USB hibakeresés (USB debugging) nevű funkciót is. Erre azért van szükség, hogy külső applikációk (itt a PC-sre gondolunk) hozzáférhessenek a kamerához. Ez pár lépésben bekapcsolható és alapvetően semmilyen negatív hatással nem jár: először is a Fejlesztői beállításokat kell aktiválnunk. Ehhez a telefon Beállítások - elefon névjegye (About, stb.) alatt, esetleg ezen belül még a Szoftver adatai/verziója menün belül meg kell keresnünk a Build száma (Build number) opciót. Ezt folyamatosan 7 alkalommal egymás után megnyomva érhetjük el, így meg fog jelenni a Fejlesztői beállítások opciónk, valószínűleg a Beállítások menü utolsó vagy utolsó előtti pontjaként.

Ezt követően már csak be kell menni ebbe a menübe és bekapcsolni az USB hibakeresés opciót. Emiatt a telefon és a gép kábeles összeköttetésekor még egy kérdést intéz hozzánk a telefon, miszerint engedélyezzük-e, hogy a gépünk hozzáférjen a telefonhoz, érdemes bejelölni azt az opciót, amely alapján nem egyszeri, hanem állandó engedélyt adunk.

Iriun

Fontos hangsúlyozni, hogy kábeles csatlakoztatáskor a fentieket csak egyetlen egyszer kell elvégezni, innentől kezdve a kábel csatlakoztatása és mindkét applikáció elindítása után a kapcsolódás automatikus. Kábel esetén kérdés nélkül kábelen, annak híján pedig wifin történik a csatlakozás.

Használat videóhívásokhoz

A nehezén túl vagyunk, innentől kezdve már használható a telefon webkameraként.

Ehhez tényleg nincs másra szükség, mint:

 • csatlakozunk mindkét eszközzel ugyanarra a wifire vagy összekötjük a telefont és a gépet USB kábellel
 • elindítjuk mindkét eszközön az Iriunt
 • és végül elindítjuk kedvenc videócsevegős appunkat. Ennek menüjében, beállításai között - főleg ha több kamera is van, pl. a laptop sajátja - még esetenként váltatunk kell az elérhető kamerák között, de az is lehet, hogy a szoftver automatikusan megjeleníti 

A használat tényleg csak ennyi...

Konklúzió, egyéb információ

Minden hátránya mellett egy nagyon szuper szoftverről van szó, hisz stabilan teszi a dolgát és szinte minimális konfigurálást és informatikai tudást igényel. Szinte csak az alkalmazások letöltése, telepítése és az eszközök összekapcsolása az egyedüli teendő. Minden más megy magától.

Mindenképp nagy hátrány, hogy a kijelző teljesen nem kapcsol ki (különben a videókapcsolat megszakad), de kompenzálja ezt az, hogy ingyenes, ráadásul zavaró reklámok nélkül.

Telefon és telefon, gép és gép között persze adódhatnak különbségek, így elképzelhető, hogy valaki nagyon akarja, de a telefonja nem tudja a 4K videót. Vagy akinek a telefonja ugyan tudja, de a gyenge gép (vagy az adatátvitel valamelyik gyenge eleme) miatt ha lesz is 4K videó, lassú, laggoló lesz. De ez már persze más lapra tartozik.

Említettem, hogy több appot is kipróbáltam. Személyes választásom mégis az Iriunra esett, hisz bár egyik sem tökéletes, pro:kontra arányban mégis ez hozza a maximumot.

Különösen ajánlott!

 

A gyártó weboldala, ahonnan elérhető mind a számítógépes, mind az okostelefonos alkalmazás:
https://iriun.com/