A Facebook új dizájnjáról

Hirdetés

A Facebook nemrég kapta meg új dizájnját, mivel a bevezetés szokás szerint fokozatos volt, van, aki már jó ideje használja, más számára pedig nem túl rég válhatott elérhetővé. Egy biztos: ideiglenesen visszaváltani szeptember végéig volt lehetséges, mára mindenkinél állandósult.

Megosztó, az biztos. Böngészve a netet, sorra belebotlom negatív visszajelzésekbe.

 

Miről is van szó pontosan?

Megmutatom, miről van szó, utána jön, hogy ez miért is rossz.

Facebook új dizájn

 

Hogy ez miért is rossz?

Röviden: egy nagyjából mobilnézetet (kis képernyőhöz igazított nagy ikonok, feliratok, álló tájolás) kényszerítettek egy fekvő tájolású, nagyméretű desktop monitorra.

  • Rengeteg a felesleges, kihasználatlan hely az oldalakon
  • az idővonal oldalain szűkre szabott, álló tájolású
  • óriási ikonok, feliratok
  • az üres oldalak kihasználása helyett vertikális építkezés: a menük, az egyes posztok funckiói mind egymás alá-fölé rendeződnek, ahelyett, hogy kihasználnák az oldalsó üres helyeket
  • nem szólhat bele a felhasználó, ez van, ezt kell szeretni és használni

 

Mi lenne akkor a jó?

Nyilván, ha egy desktop nézet alkalmazkodna a képernyőhöz. Nem nagy ördöngösség, ezt már sok helyen alkalmazzák, reszponzív nézetnek nevezik. Ez röviden annyit tesz, hogy a kijelző méretétől függetlenül, az aktuális területhez alkalmazkodik, skálázódik a tartalom. Kisebb, álló képernyőnél a tartalom átvált függőleges elrendezésre, míg fekvő tájolásnál kiterjeszkedik oldalra (is).

A legjobb követendő példa a Gmail webes felülete lehetne. Modern, szellős, alkalmazkodó. Ha összehúzzuk a böngészőablakot, láthatjuk, hogyan igazodik a kisebb mérethez, mégse lesz használhatatlan. Teljes méretben pedig kitölti a teret.

 

A probléma ott gyökerezik, hogy a Facebook ráerőlteti a saját gondolatmenetét a felhasználókra, ahelyett, hogy hallgatna rájuk. Hiába a rengeteg visszajelzés, a rossz új nézetet csak bevezették véglegesre, pedig a helyes lépés az lett volna, ha a tervezőket visszaültetik az íróasztalhoz és újragondolják az egészet.

Kevés a remény, de bízzunk benne, hogy a döntéshozók is belátják, hogy ez igen rossz ösvény, újratervezésre lenne szükség.

Hasonló bejegyzések:

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version