A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Olcsó számítógép - jó számítógép

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2708
  • · Dátum: 2012.12.15. 15:31
  • · Rovat: Hardver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A táblagépek hódítása ellenére a hagyományos számítógép továbbra is előkelő helyen áll a karácsonyi kívánságlistákon. Az elérhető árú eszközök piacán nem következett be forradalmi változás tavalyhoz képest, legfeljebb annyi, hogy a Windows 7 helyett Windows 8-cal lehet megvenni őket. Válságkarácsonyi sorozatunk aktuális részében segítünk eligazodni az elérhető árú PC-k között.
Hirdetés

Bár a meglévő PC-n nem feltétlenül éri meg Windows 7-ről a legújabb kiadásra váltani, új konfigurációt szerintünk annak ellenére is érdemesebb Windows 8-cal vásárolni, hogy sokak számára idegesítő lehet a megújult kezelőfelület. A nyolcas verzió ugyanis elődjénél gyorsabban indul, fürgébben működik, ráadásul lemez nélkül is egy gombnyomással újra lehet telepíteni bármikor.

Sokak számára idegesítő lehet a Windows 8-ban a Start menü hiánya, de ez ingyenes programokkal is könnyen pótolható. A  végeredmény így a Windows 7-nél gyorsabb és okosabb rendszer lesz, amelyet a megszokott módon lehet használni.

Kép

 

Az olcsó laptopok semmit sem változtak

A legtöbb potenciális vásárló számára érdekes 100-150 ezer forintos szegmensben nem következett be számottevő változás a laptopoknál. 110-120 ezer forintért már legális Windows 8-cat futtató noteszgépet is lehet venni, de ezek akkumulátoros üzemideje és teljesítménye többnyire még alacsony: egy csupán internetezni kívánó szülőnek, nagyszülőnek azonban már elegendő lehet.

Operációs rendszer nélküli gépet is lehet választani, ezek nagyjából 20-25 ezer forinttal olcsóbbak. Ám ezekre sem érdemes lopott Windowst telepíteni, mert ezt nem - vagy csak korlátozottan - lehet frissíteni, a nem frissített szoftver használata pedig támadhatóvá teszi a gépet a kiberbűnözők és csalók számára. Ennél jobb választás bármelyik ingyenes Linux, például az Ubuntu, amely automatikusan tudja frissíteni magát, és a legfontosabb programok mind elérhetők hozzá, kivéve a videojátékokat.

Általános felhasználásra is jövőállónak számító konfigurációnak legalább Intel Core i3 lapkát tartalmazó gépet érdemes választani, a zökkenőmentes működés érdekében minimum négy gigabájt memóriával. Százötvenezer forintért ilyen gépből asztali használatra való 15,6 colos és könnyen hordozható 11,6 colos modellek is elérhetők, többek közt az Acer, az Asus, a HP, a Lenovo és a Sony kínálatából. Garanciailag nem érdemes megelégedni az egy évvel, a középkategóriás készülékek többségét két évvel kínálják a gyártók, sőt fel lehet kutatni három év jótállást tartalmazó modellt is. Persze nem minden a hardveres felszereltség: a gyártók hajlamosak rettenetes minőségű billentyűzettel, képernyővel és tapipaddal felszerelni laptopjaikat, különösen az alsóbb kategóriában. Érdemes ezért vásárlás előtt személyesen is kipróbálni a gépet.

 

Netbook

Mi a helyzet a netbookokkal? Az olcsó, kis teljesítményű noteszgépek kihalóban vannak a táblagépek térhódítása miatt, jelenleg csak elavult vagy értelmetlenül drága modelleket lehet kapni, amiket nem érdemes megvenni. Helyüket olcsó és jó táblagép-laptop hibridek fogják átvenni, ezekből azonban csak jövőre várható komolyabb választék.

 

Turbózza fel meglévő notebookját!

Miután az elérhető szegmensben nem zajlott le számottevő áttörés, a két-három éve vásárolt százötvenezres gépet nem érdemes lecserélni hasonló kategóriájúra, mert az előzőhöz hasonló felszereltséget kap a vásárló.

A régi géphez az internetes árukeresőkben általában olcsón lehet találni új, hosszabb üzemidőt biztosító akkumulátort. Sokat lehet gyorsítani a meglévő gépen azzal is, ha az adatok tárolására használatos merevlemezt gyorsabb SSD-meghajtóra cseréljük. A mozgó alkatrészt nem tartalmazó, flashmemóriás tárolóból 25-50 ezer forintért már 128-250 gigabájtos példányokat lehet vásárolni, ezek jelentősen meggyorsítják a rendszerindulást és a programok betöltődését is. Január végéig kedvezményes áron, kilencezer forint körüli összegért lehet megvenni a Windows 8 letölthető kiadását, amely szintén gyorsítani tudja a meglévő gép működését.

 

Imádja a játékokat? Vegyen asztali PC-t!

Asztali PCBár a legtöbben ma már laptopot vásárolnak, még mindig van értelme az asztali PC-nek: a hordozható társaiknál nagyobb és nehezebb gépeket sokkal egyszerűbb javítani, fejleszteni. Elsősorban pedig azoknak érdemes asztali számítógépet választaniuk, akik játszani szeretnek: a legújabb szimulátorok, fps-ek és más videojátékok futtatására alkalmas laptopok méregdrágák, 150-170 ezer forint körüli összegből viszont egy erre alkalmas asztali gép összeállítható.

 

Míg a notebookoknál az Intel van előnyben, az asztali PC-t érdemes a rivális AMD olcsó, négy- vagy hatmagos lapkáival felszerelni, ezek jóval olcsóbbak. A négy gigabájt memória itt is alapkövetelmény, de olcsón vehetünk duplaennyit is a PC-be. A legális Windows itt is ajánlott, hiszen a játékok döntő többsége csak ehhez az operációs rendszerhez érhető el.

A mai játékok futtatására alkalmas Nvidia vagy ATI grafikus gyorsító ára nagyjából ötvenezer forint: előbbiből a GeForce GTX 560-as típus ajánlott belépésnek, utóbbiból a Radeon 7700-as sorozattól felfele érdemes válogatni. Fontos tudni: a mai videokártyák nagy teljesítménye miatt fogyasztásuk is magas, így az asztali gépbe ajánlott minőségi ötszáz, de inkább hatszáz wattos tápegységet szerelni, mert a kis négyszáz wattos táp nem fogja bírni a terhelés. Ez mindössze pár ezer forintos extra költséget jelent.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Képek forrása: internet (további felhasználásuk csak tulajdonosaik engedélyével!)

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Kohn egy óceánjárón utazik. Hirtelen beleesik az egyik utas kisfia a tengerbe. Az utasok a korláthoz özönlenek, ahol az apa tízezer dollár jutalmat ajánl fel annak aki a fiát kihúzza. A következő pillanatban látják hogy az egyedüli zsidó, Kohn a tengerben úszik és kimenti a kisfiút. A fedélzeten éljenzik a bátor hőst, és az apa máris átnyújtja a csekket. Kohn így szól:
- Az üzlet majd később! Elobb tisztázzuk, hogy ki lökött a vízbe!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!