Utunkba állt a Windows 8

Rekordgyorsasággal, tíz perc alatt feltelepíthető a Windows 8 egy átlagos számítógépre, de a Start menüt leváltani hivatott új, Metro nevű kezelőfelület felhasználók millióinak okozhat idegőrlő perceket, ha a jelenlegi formájában kerül be a végleges verzióba. Kipróbáltuk, hogy mit tud az új Windows.
Hirdetés

A Windows 7 hosszú idő óta a Microsoft leginkább nyűgmentes operációs rendszere, de a növekvő versenyben valami újat kell felmutatnia a cégnek: a redmondi mérnökök azt találták ki, hogy szoftverüket olyan univerzálissá teszik, hogy táblagépen és hagyományos PC-ken is kényelmesen lehessen használni. A Windows 8 első széles körben elérhető, majdnem teljes funkciós tesztverziójának vizsgálatakor elsősorban arra kerestük a választ, hogy az új Windowst imádni vagy utálni fogjuk.

Windows 8 Consumer Preview

A funkciók maradéktalan teszteléséhez kölcsönkértünk egy érintőképernyővel és Intel Core i3 processzorral szerelt Dell Inspiron One asztali egybegépet, hiszen a Windows 8 egyik legfontosabb újítása épp a tapogatható képernyőkre optimalizált, Metro nevű grafikus felület. A biztonság kedvéért egy régebbi, kisebb teljesítményű (Core 2 Duo lapkás) Lenovo ThinkPad X61-es szubnoteszgépre is felinstalláltuk az új Windowst, ezen ugyanis nem hogy érintőképernyő nincs, de még a tapipad helyett is csak egy pöcökegeret szereltek rá. Vajon elboldogul a Windows 8-cal?

Tíz perc alatt feltelepül

Az új Windows villámgyorsan feltelepül akár az új, akár a régebbi számítógépre: tíz-tizenöt perc alatt mindkét konfiguráción befejeződött az installálás, aminek során csak olyan egyszerű paramétereket kell megadni, mint a billentyűzetkiosztás, illetve a menü nyelve vagy a használt wifikapcsolat paraméterei. Ez egy kicsivel még gyorsabb mint a Windows 7 telepítése, bár már az is elég hamar elvégezhető volt.

A Microsoft oldaláról letöltött telepítő fájlt (.iso) DVD-re írtuk, de az ugyanott elérhető segédprogrammal akár egy legalább négy gigabájtos pendrive-ra is írhattuk volna a telepítőt, egy nagyon gyors USB-meghajtóval akár még ezen a sebességen is javítani lehetett volna. Egy biztos, a fürge telepítés jó pont, hiszen ez azt jelenti, hogy ha a rendszerrel bármi baj van, mindössze tíz percig tart újrahúzni a rendszert - ráadásul a Windows 8 alapból elhelyez a háttértáron egy olyan rejtett partíciót, amelyből bármikor képes visszaállítani az alaprendszert.

Windows 8 Consumer Preview táblagépen

A telefonszámunkért cserébe megmenti az adatainkat

A telepítés legvégén a Windows 8 bekéri a Live-fiókunk felhasználói nevét és jelszavát - ha nincs ilyen, regisztrálni kell -, amire azért van szükség, mert ez a szoftver már automatikusan le tudja menteni egy tárhelyre a fotókat, beállításokat, dokumentumokat és mentett jelszavakat. Az adatokat magától szinkronizálja a rendszer több Windows 8-as számítógép között, így minden gépen a megszokott környezet fogadja a felhasználót, valamint újratelepítés után is könnyen visszaszerzi a fáradságos munkával tökéletesre csiszolt beállításokat.

Meglepő módon a Microsoft még a telefonszámunkat is bekéri a telepítési procedúra végén a jelszó-visszaállítási lehetőség miatt: ha elfelejtenénk a számítógép belépési jelszavát, SMS-ben küldenek egy újat a megadott számra.

Kérjük vissza a Start menünket!

A Windows 8 legradikálisabb újítása az, hogy száműzték belőle a Windows 95 óta a rendszerben lévő Start menüt. Ehelyett a windowsos okostelefonokról már ismert Metro nevű felület töltődik be a jelszó beírása után, és ide hoz vissza a Windows gomb is. Ez egy teljes képernyőt kitöltő grafikus felület, csempeszerű, ujjbeggyel könnyen megbökhető méretű ikonokkal. 

Bár a bemutatóvideókon a Metro egy rendkívül könnyedén használható funkciónak tűnt, próbánk során meggyűlt vele a bajunk, mivel használata jelen állapotában nem olyan természetes mint mondjuk az iPadé. Utánaolvastunk a problémának a Microsoft honlapján, ahol felhívták a figyelmet arra, hogy az érintős felületet csak olyan képernyőn lehet tökéletesen használni, amely egyszerre akár öt ujj pozícióját is tudja érzékelni. Mivel ezt a Windows 7 még nem tette lehetővé, eddig a számítógépgyártók sem nagyon dobtak piacra ilyen eszközöket - így a háromszázezer forintos Dell egybegép is csak legfeljebb kétujjas vezérlésre képes, ami miatt sok gesztusparancs nem vagy csak sokadik próbálkozásra érhető el.

Az érintésvezérléshez ráadásul nem árt az olyan kijelző, aminek nincs magas kávája, mert egyes lapozásokat a képernyő széléről kell indítani. Jelen állapotában nem tudni, hogy a tapasztalt Windows-felhasználókat vagy a számítógéppel most ismerkedőket fogja jobban összezavarni a táblagépen természetes, asztalin viszont kényelmetlen rendszer.

Érintőképernyő nélkül is erőltetik a Metrót

Nem lehet nélkülözni a Metrót az érintőképernyő nélküli gépen sem, derült ki azt követően, hogy a régi laptopon is elindítottuk a Windows 8-at. Az egérrel hiába keressük a Start menüt vagy például a Vezérlőpult ikonját, mint kiderül, a kurzort a képernyő jobb oldalára kell vinni, és annak hatására jelenik meg - néha csak sokadik próbálkozásra - egy felület, ahonnan a kereső és a beállítások is elérhetők.

Egyelőre nem látszik megoldhatónak a Metró teljes letiltása sem, mert a hagyományos Windows Asztalról hiányzik a programok indítására szolgáló Start menü, és a Sajátgépet is a Metró programindítóban rejtették el.

Telepítés egyetlen gombnyomásra

A Metró felületet egyedül a programok vásárlására és telepítésére szolgáló Windows Marketplace szoftverboltban találtuk kényelmesnek. A különböző kategóriák között egyszerűen lehet lapozgatni, a letöltött szoftverek pedig rögtön kikerülnek a programindító képernyőre. Itt látszik, hogy a teljesen új felületnek mégis vannak előnyei: olyan egyszerű új szoftvereket rakni a Windows 8-as gépre, mintha egy tabletre telepítenénk a legújabb Angry Birdsöt. A Tovább gomboknak és a trükkös telepítőknek valószínűleg végleg befellegzett.

A kivárás az egyetlen jó stratégia

A Windows 8 olyan beidegződésekre hívta fel a figyelmet, amelyeknek nem is voltunk tudatában. Ehhez pedig csak az kellett, hogy ezek a rutinok egyáltalán ne működjenek. F1-re nem jön be a Súgó, a Windows 3.1-gyel megtanult Alt-F4 kilépés vagy az Alt-X nem működik, a Start menü pedig eltűnt. A programokból való kilépésre, a köztük való váltásra ugyan vannak mozdulatparancsok, ám ezek a tesztre használt - vadonatúj, de még Windows 7-tel árult - gépen csak ímmel-ámmal működtek.

Pedig az operációs rendszernek csak két dolga lenne: az egyik, hogy biztosítsa a gép használatához kellő alapszolgáltatásokat, a másik pedig, hogy ne álljon a felhasználó útjába. A Windows 8 felhasználói bétája az utóbbi kritériumon gyászosan elbukik, a számítógép használata helyett azt kellett találgatnunk, hogy mégis mi hová került.

Az új megszokások idővel ki fognak alakulni, és előbb-utóbb a Start menüt keresgélő felhasználó lesz furcsa. De a Windows 8 tesztverzióját régebbi számítógépre most még nem érdemes telepíteni, és az érintőképernyős gépek vásárlása sem tűnik jó megoldásnak erre a problémára. A Microsoft új rendszere lényegesen jobban fog működni azokkal a laptopokkal, asztali gépekkel, amelyeket már a Windows 8-hoz terveztek, régi gépeken azonban egyelőre érdemesebb megtartani a meglévő szoftvereket.

 

A Windows 8 Consumer Preview nevű tesztverzióját bárki letöltheti a Microsoft honlapjáról. A szoftver minimálisan csupán 1 gigahertzes processzort, és egy gigabájt memóriát, továbbá a DirectX 9 környezettel kompatibilis videokártyát tartalmazó számítógépen futtatható. A háttértáron 16-20 gigabájt helyet foglal el, bár azt a Microsoft is beismeri, hogy ilyen alapkonfiguráción nem nyújt maximális élményt. A Windows 8 tesztváltozatához nem jár semmiféle terméktámogatás, az esetleges problémákra a szoftver hivatalos fórumán lehet választ keresni - angol nyelven.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version