Hirdetés

Fórumszabályzat

 

A Fórumot bárki olvashatja, azonban csak a portálon regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a témákban, és nyithatnak új témákat.

A Fórum eltökélt célja a kulturált önmegnyilvánítás bárki számára történő biztosítása. Érthetőbben, a cél az, hogy bárki kulturált, áttekinthető környezetben fejezhesse ki véleményét. Ehhez néhány írott és íratlan szabályt kell (célszerű) betartani, valamint néhány, ehhez kapcsolódó információt ajánlott ismerni, hogy a váratlan mellékhatásokat elkerüljük. A szabályok nem ismerete nem mentesít azok betartása alól!

Fórumunk szabályzata érvényes a cikkek, blogbejegyzések, videotartalmak és egyéb, a felhasználók által véleményezhető tartalmak hozzászólásaira is.

 

Fórumszabályzat

Az alábbiak megszegése esetén legtöbbször a téma/hozzászólás törlésre kerül, esetleg töröljük vagy letiltjuk a szabályt megszegő felhasználókat!

 1. A Fórumban kötelező betartani az alapvető etikai normákat, tehát tilos káromkodni, obszcén kifejezéseket használni.
 2. Tilosak az oda nem illő (tehát a témának nem megfelelő), off topic hozzászólások megjelentetése. Az ilyen hozzászólásokat töröljük, vagy áthelyezzük. Mellőzzük az olyan hozzászólásokat, melyeket írói releváns tartalom nélkül küldtek be és/vagy túlzott hangulatjeleket tartalmaz. A csak hangulatjeleket tartalmazó hozzászólásokat töröljük.
 3. A nem megfelelő fórumban nyitott témákat a moderátorok törlik vagy áthelyezik (pl. a "Hardver" fórumban nyitott "Videoszerkesztő szoftverek" című téma).
 4. Tilos pusztán a hozzászólások számának növelése, ezáltal a ranglistán való jogosulatlan feljebb haladásra való törekvés. Tilos továbbá egyforma, vagy alig különböző hozzászólások többszöri megjelentetése, floodolás, hozzászólásdömpingek kialakulásához vezető tevékenységek bárminemű formája. Az ilyen hozzászólásokat azonnal töröljük, súlyosabb esetben a felhasználót kitilthatjuk a portálról.
 5. Tilos a Fórumban illegális tevékenységre, a magyar jogszabályban tiltott tevékenységre vonatkozó mindennemű információ, részletes leírás, kép, szöveg, stb. közlése, ilyen tevékenységre való felbujtás, valamint bármilyen, a fent felsorolt tevékenységekhez köthető weboldalak közzététele. Az ehhez hasonló hozzászólásokat töröljük, valamint az illetékes hatóságokat értesítjük, a nyomozás és az ügy feltárásának támogatására minden segítséget megadunk.
 6. Tilos bárminemű személyeskedés, vagy mások provokálása.
 7. Tilos a különböző embercsoportok, nemzeti, etnikai, vallási, nemi, faji megkülönböztetése, valamint ezen csoportok rágalmazása, ellenük való felbujtás minden - akár burkolt - formában. Tilos az emberi méltóság megsértése!
 8. Tilos bárkinek a Fórumban való tisztességes, kulturált megnyilvánulásának korlátozása, akadályozása.
 9. Tilos a fórumozók, látogatók vagy az oldal stábjának megtévesztése. Nem megengedett továbbá a több becenév/nick/alteregó, illetve a már regisztrált felhasználók nickjéhez megtévesztően hasonlító név használata, legyen az bármilyen rossz szándéktól mentes. Csak így tudjuk elkerülni a megtévesztéseket, illetve az ebből fakadó félreértéseket. Lásd még: Regisztrációs szabályzat!
 10. Minden olyan hozzászólás tilos, melyek szerzői jogokat sértenek, bármilyen formájában is tartalmazzák a sértő információt. Következésképpen tilos minden warez anyagot tartalmazó oldal/szoftver/kép reklámozása, tilos CD kulcsokat, cracket, szériaszámot, sorozatszámot és egyéb, szoftver- illetve filmkalózkodásra utaló információt megjelentetni.
 11. Tilos a reklámozás. A reklámozás egyébként sem a fórumra/fórumba tartozik, erre jópár egyéb mód is létezik portálunkon.
 12. Tilos a Fórumon mások személyes adatainak - vagy akár egy részüknek - közzététele az illető beleegyezése nélkül. Ebben foglaltatik, hogy tilos a Személyhez fűződő jogok, valamint a személyes adatok védelméhez fűződő jogok megsértése. Így pl. tiltott mások nevének, képmásának, címének, telefonszámának, stb. közzététele a beleegyezése nélkül. Ugyanígy az illető hozzájárulása nélkül tilos megjelentetni mások személyes üzeneteinek, e-mail üzeneteinek egészét vagy annak részleteit.
 13. A fórumon tilos a erotikus, pornográf tartalmú/jellegű hozzászólás. Erre számos hazai oldal létezik, nem nálunk a helye.

Javaslatok, tanácsok

Az alábbiak nem kötelezőek, de célszerű megfogadni:

 • Egy jól megfogalmazott téma vagy kérdés nagy mértékben hozzásegít ahhoz, hogy minél hamarabb választ kapj a problémádra.
 • A hozzászólásaidat bizonyos mértékig tudod szerkeszteni, de ez megjelenik a hozzászólás végén, feltüntetve, hogy ki szerkesztette a hozzászólásokat. Itt jelenik meg továbbá, ha egy moderátor módosította a hozzászólást.
 • Kerüld a témába nem illő hozzászólásokat (off-topic), valamint hagyj másokat is megnyilvánulni. A floodolás természetesen tilos, de nem biztos, hogy azonnal eltiltás jár érte. Ezért hozzuk fel itt is a problémát.
 • Lehetőséged van arra, hogy aláírásaiddal lásd el valamennyi, általad beküldött hozzászólást. Az aláírásokat a Beállítások menüpontban szerkesztheted, mindig az aktuális aláírás jelenik meg az összes, általad írt hozzászólás végén. Az aláírásokra is vonatkoznak a Szabályzatban leírtak. Az aláírás hossza nem kötött, de kérünk, ne használj 3 sornál hosszabb szignót. Amennyiben üzemeltető kollégáink kifogásolják az aláírást, felszólíthatnak annak módosítására.
 • Mielőtt új témát indítasz, nézd végig, nincs-e már a tiéddel megegyező, vagy tartalmilag hasonló topic. Használd a keresőt, elképzelhető, hogy a felvetendő kérdést vagy problémát már másik topicban kivesézték. Kerüljük a felesleges témanyitogatásokat, hagyjunk rendet magunk körül. Ne szemeteljünk a fórumban!
 • A moderátorok feladata a fórum pozitív irányú továbbmenetelének, és az egyenrangú, békés fórumozásnak a biztosítása. Nem tudunk tartalmilag, formailag vagy helyesírásilag javítani és ellenőrizni minden hozzászólást, ilyen kérésnek a moderátorok nem biztos, hogy eleget tesznek. (lásd: Moderálás)
 • Hozzászólásod fél órán belül szerkeszthető. Amennyiben 30 percen belül eszedbe jut még valami, bátran használd a szerkesztés funkciót, így sokkal átláthatóbb és kereshetőbb marad a topic, mintha egy-egy felhasználó tömeges, egysoros hozzászólásai követnék egymást.

 

Moderálás

A Fórum valamennyi témája moderálásra kerül, tehát szűrjük az olyan témákat, hozzászólásokat, melyek bármilyen formában nem felelnek meg az előírt követelményeknek.

A moderálást a rendszergazdák és szerkesztők végzik. A moderátorok figyelemmel követik a fórumban zajló eseményeket, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket.

Természetesen a moderátorok munkája is felülbírálható. Amennyiben megkérdőjelezhető egy moderátor cselekedete, ne habozz értesíteni a webmestert!

A moderátorok feladata a Fórum szabályzatának betartatása a fórumozókkal, és a Fórum célkitűzéseinek eléréséhez szükséges lépések megtétele. Azonban a moderátorok is aktív résztvevői a fórumnak, moderálással nem összefüggő írásaik a saját véleményüket tükrözik, mely nem biztos hogy megegyezik az üzemeltetők álláspontjával.

Moderálás kérhető a Moderátor kerestetik topikban, vagy e-mailben. Mivel az üzemeltetés nem minden esetben tud azonnal reagálni az e-mailekre, javasoljuk az előbb említett topik használatát!

 

A moderálás menete:

 • Ha egy téma vagy hozzászólás nem felel meg a követelményeknek, vagy korrekcióra szorul, a moderátor felszólítja a téma/hozzászólás tulajdonosát, hogy korrigálja a hibát.
 • Amennyiben ennek harmadszorra se tesz eleget, a téma/hozzászólás törlésre kerül
 • Amennyiben a szabályzat szerint azonnali törlés az előírt eljárás, a téma/hozzászólás bejelentés nélkül kerül törlésre és/vagy a felhasználó törlésre/tiltásra.
 • Amennyiben szükséges, több moderátor fogja eldönteni a szükséges lépést, ezzel kizárható az egyeduralom is a Fórumban
 • Ha nem értesz egyet a moderátor döntésével, először vele próbáld tisztázni a dolgot. Ha úgy érzed, ez nem járt sikerrel, akkor fordulj a webmesterhez, aki felülbírálhatja a moderátor döntését, továbbá összehívhatja a moderátorokat a kérdéses ügy megvitatása végett, így egy közös, független döntés születhet.

 

Moderálás felhasználói kérésre:

Moderálást kérhet bárki a következő esetekben:

 • Téma átnevezés. Ha az általa megnyitott témának elírta a nevét, vagy egyáltalán másik nevet szeretne adni a topicnak. Ezt a moderálást csak a téma nyitója kezdeményezheti, vagy indokolt esetben más felhasználó. Bármelyik moderátornál kérhető a névmódosítás. A témaindító közli a moderátorral a tartalmazó fórumot (amiben az átnevezendő téma van), a jelenlegi (átírandó) nevet, és azt az új nevet, amire a témát átnevezni szeretné. Amennyiben az új név megfelel a szabályzatnak, a moderátor elvégzi a kért módosítást.
 • Téma zárás. Kérheti bárki, aki úgy érzi, hogy a kérdéses téma zárásra érett. Kérheti a téma nyitója is, ha témája aktualitását veszítette. A zárásra az átnevezésnél tárgyaltak az irányadók.
 • Téma törlés. Ritkán, de előfordulhat, hogy egy témát törölni kell. A törlés kérésekor nemcsak a fentiek szerint kell eljárni, de meg kell indokolni a törlés okát is. Téma törlését lehetőleg a webmestertől vagy a főmoderátoroktól (ős moderátorok) kell kérni, egyéb esetben lehet csak a többi moderátorhoz fordulni. Az indokolatlan kérést a moderátorok elutasíthatják.

Moderálást kérni a már említett Moderátor kerestetik topikban lehet.

Köszönjük, hogy elolvastad a Fórum használatára vonatkozó szabályokat. Reméljük, sikerül betartani annak érdekében, hogy a Fórumban történő információcsere minél zavartalanabb módon és kulturáltan, egymás örömére történjen. Igyekeztünk nem túl szigorúra szabni, valamint a stáb jóváhagyásával, más fórumszabályzathoz hasonlóan állítottuk össze a Szabályzatot. Úgy érezzük, ahhoz, hogy mindenki számára egyenlő esélyt teremtsünk a fórumozáshoz, ezekre az előírásokra szükség van.

A portál üzemeltetői fenntartják a jogot a Szabályzat módosítására. Az aktuális, legfrissebb szabályzat mindig ezen az oldalon található meg. A Szabályzattal kapcsolatban bármilyen észrevételt a Webmesternél lehet jelezni.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2012.06.26.