A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Word és Excel a böngészőben: itt az Office Web Apps

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3684
  • · Dátum: 2010.06.09. 22:37
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A felhőbe költözött a Microsoft Office. Az irodai szoftver böngészőben futó változatával bárhol használhatjuk összes dokumentumunkat, táblázatunkat és prezentációnkat úgy, hogy még egy pendrive-ot sem kell zsebre vágnunk. Kipróbáltuk az Office Web Appsot, a Google Dokumentumok egyenetlenre sikerült, de nagy ambíciókkal rendelkező kihívóját.
Hirdetés

Az internetre költöztette irodai csomagját, az Office-t a Microsoft. Az Office 2007 webes megfelelőjének számító netes szoftvercsomag azt ígéri, hogy a világon bárhol tudjuk szerkeszteni, bemutatni dokumentumainkat egy internetképes számítógép birtokában, anélkül, hogy laptopot cipelnénk magunkkal, vagy hagyományos Office-szal is felszerelt komputert hajkurásznánk. Az online dokumentumkezelők másik előnye, hogy a munkahelyen akárki számítógépén megnyithatjuk fájljainkat, illetve több munkahely, otthoni munka vagy éppen a kávéházi "iroda" között mozogva sem kell mindenhová saját laptoppal vagy pendrive-on tárolt fájlokkal közlekednünk.

Az adatok eléréséhez csak Live.com regisztrációra és böngészőre van szükség, és bármelyik számítógépről vagy okostelefonról hozzáférhetünk az információkhoz. A módszer elvben arra is alkalmas lenne, hogy többen dolgozzanak ugyanazon a szövegen, anélkül, hogy dokumentumokat kellene emailen körbeküldözgetni, ám ezt a Microsoft Office Web Apps egyelőre nem teszi lehetővé.

A weben számos hasonló szolgáltatáscsomag közül válogathatunk, ezek közül a legismertebb a Google Dokumentumok, azonban a Microsoft megoldását mégis sokan várták, hiszen ezt használva az Office már jól megszokott felületével, kezelési módjával találkozunk - nem kell új logikát, menüket megtanulnia a régi Microsoft ügyfeleknek.

 

Magyarul még nem beszél a web Office

A Google Dokumentumok babérjaira törő alkalmazás egyelőre csak a francia, spanyol, német és angol nyelveket támogatja. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt és jegyzetelő programot azok a felhasználók is kipróbálhatják, akiknek más az anyanyelvük, ám a helyesírás-ellenőrző és néhány nyelvi extra nem fog rendelkezésükre állni.

A szerkesztő használatához mindösszesen egy ingyenesen regisztrálható Live.com azonosítóra - tehát egy MSN-címre - van szükség. Az alkalmazás nem válogat a böngészők között, a lényeges funkciók az összes modern browserben működnek. Az Office Web Apps már kilenc hónapja elérhető volt tesztelők egy zárt csoportjának. A 2009 szeptemberében bemutatott szolgáltatást mostantól kezdve mindenki használhatja. Az elérések beállításában viszont történhetett némi fennakadás, nem minden kollégánk tudott belépni a szerkesztőbe, volt, aki csak  a tárhelyül szolgáló Live Skydrive nyitóképernyőjéig jutott el - ezek a jelenségek azonban minden bizonnyal csak az indulás körüli nehézségeknek tudhatók be.

Web Apps - Word
A Word nagyon tetszett, mindenkinek ajánljuk!

 

Nyomokban olyan, mint egy igazi Office

Nem lehet panasz a webes irodai csomag által kínált funkciók széles körére. Az Office Web Apps az összes olyan műveletet tudja, amelyekre egy tipikus munkanapon szükség lehet, ráadásul még a külleme is hasonló a szalagmenüs 2007-es Office-hoz. A Wordben például a szöveget szabadon lehet formázni, stílusozni, színezni. Képeket és clipartokat lehet beilleszteni, táblázattal lehet gazdagítani a dokumentumot.

A PowerPointban diasort készíthetünk képekkel, adatsorok bemutatását megkönnyítő Smart Artokkal, diagramokkal, adatsorokkal. Videókat és hangokat azonban már nem enged beszúrni a program, pedig a Skydrive 25 gigabájtos háttértárán azok is bőven elférnének. A diákat természetesen át is lehet rendezni utólag, sőt még vetíteni is lehet a webes prezentációs szoftvert használva.Legbonyolultabbra az Excel sikeredett. A táblázatkezelő netes variánsa lassú, barátságtalan, nehezen kezelhető program lett. Míg a Wordöt és a PowerPointot nyugodtan ajánljuk átlagos használatra, az Exceltől óva intünk mindenkit. Hasonlóan barátságtalan lett a OneNote jegyzetelő alkalmazás Web Apps verziója is. Az asztali programként gyors, az előre megírt vagy internetről lementett szövegdarabokkal való legózást megkönnyítő program egyszerű szövegszerkesztővé fajult az online változat fejlesztése során.

A Microsoft webalkalmazásai egy ponton maradnak el nagyon a Google hasonló szolgáltatásától. A konkurens gyakran, észrevétlenül és automatikusan mentő szoftvereihez képest az Office Web Apps szerkesztőmezeje mentéskor beszürkül, csupán egy pörgő mentés ikont látunk, s ez alatt nem lehet dolgozni a dokumentumban. Mivel ez elég zavaró, ezért automata mentésre csak ritkán kerül sor, így viszont a webalkalmazásban fellépő hibákkal nagy mennyiségű munkát lehet elveszteni. A problémára nem találtunk annál jobb megoldást, mint hogy gyakran kell nyomogatni a mentés gombot.

 

Nem működik még minden funkció

A Microsoft ingyenes webes irodai csomagja a legtöbb böngészőben remekül működik, amíg csak szöveget szeretnének szerkeszteni a felhasználók. A fejlettebb, az asztali Office csomaggal való együttműködést lehetővé tevő funkciókat azonban nem sikerült használatba vennünk a legfrissebb Firefox és Chrome böngészőket használva.


Web Apps - Exce
Az Excel használata időnként nehézkes, csiszolásra szorul

 

Internet Explorerrel már az integráció is remekül működik. A böngészőből az asztali Wordbe átküldött szöveg szerkesztése zavartalanul folytatódik, sőt az elmentett szöveg megjelenik az Office Live-on is. Hasonlóan jól megy az Excel táblázatok megosztása és a prezentációk szinkronja is. Az irodai csomag jegyzetelős szoftverénél, a kevéssé ismert OneNote-nál azonban már fellépnek problémák. A vázlatunk nem jut el az asztali programig, csak egy semmitmondó hibaüzenetetet kapunk arról, hogy az általunk használt böngésző nem megfelelő.

 

Mobilról is elérhetők a dokumentumok

Az Office Web Appsszal létrehozott és a SkyDrive-on tárolt prezentációkat, szövegeket és táblázatokat nem csak laptoppal vagy asztali géppel lehet elérni. A legtöbb okostelefon böngészőjéből is meg lehet nyitni a felhőben tárolt adatainkat. A Microsoft közlése szerint a Windows Mobile 5-öst vagy annál újabb rendszert használó windowsos okostelefonok, a legalább 4-es verziószámú rendszert futtató Blackberryk, a Nokia S60-as mobiltelefonok és az újabb Opera Mobile böngészőkkel felszerelt készülékek teszik majd zsebre vághatóvá az irodai munkát.

 

Kisebb és nagyobb Office is van

A Microsoft rendelkezik egyszerűbb, csak néhány dokumentummal zsonglőrködő felhasználóknak szánt szolgáltatással is. A Docs.com címen található szerkesztőben ugyanúgy lehet Excel, PowerPoint és Word dokumentumokat kezelni, ahogy a most elindult Office Web Appsben, ám bonyolultabb könyvtárrendszert nem enged létrehozni a szolgáltatás. Az oldal inkább arra jó, hogy barátainkkal egyszerűen tudjuk megosztani írásainkat. A Docs.com-hoz nem kell külön regisztráció, a Facebook azonosítóval rendelkezők a közösségi oldalon használt jelszóval a szövegszerkesztőt is használhatják.

A vállalatoknak és a több fájlba dolgozó projekteket vezetőknek  az Office Live Workspace-t szánja a Microsoft. Egy munkaterületethez akár száz felhasználót is hozzá lehet adni, akik több különböző dokumentumtípuson dolgozhatnak együtt.

 

Verdikt: erős kezdés egy nagyon félkész termékkel

A Office Live-nak két komoly hátránya van a Google Dokumentumokhoz képest. Az egyik az, hogy első látásra nagyon bonyolult lett a kezelői felület. Csak hosszas keresgélés után találtuk például meg, hogyan lehet a Firefoxban nem működő Office integráció helyett egyszerűen letölteni a böngészőben megírt dokumenumokat asztali gépünkre.

Ezenfelül pedig még mindig vannak olyan részei az Office Web Appsnak, amelyek egyszerűen nem működnek. Több felhasználó egyelőre nem tud ugyanabban a dokumentumban dolgozni, az asztali és a webes Office közti szinkronizáció nem megy minden program esetében, a dokumentumok megosztása pedig teljesen esetlegesen működik. Időnként még a böngészőből feltöltött fájlokat sem sikerül megnyitni szerkesztésre. Magányos dolgozóknak többnyire már ma is jók a Microsoft webes irodai megoldásai, a közös munkát azonban egyelőre inkább csak nehezítenék - ezzel érdemes megvárni, míg az - egyébként a mai gyakorlattól egyáltalán nem idegen módon - túl hamar publikussá tett csomagot konszolidálják a fejlesztők.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Mi a különbség a terrorista és a menstruáló nő között?
- Egy terroristával lehet beszélni.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!