A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Valóban korlátlan a korlátlan internet?

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4398
  • · Dátum: 2011.04.17. 10:15
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Valóban korlátlanok-e az ekként hirdetett mobil és vezetékes internetcsomagok? Utánajártunk a hazai szolgáltatók ajánlatainak.
Hirdetés

InternetNéhány évvel ezelőttig igaz lehetett, mostanra azonban megdőlt az a feltevés, hogy normális internetezéssel nem lehet nagy adatforgalmat generálni. Bár a legtöbb mega- és gigabájtot manapság a torrentezés emészti fel, videómegosztók használatával és online rádiók hallgatásával, azaz teljesen legális tevékenységgel is jócskán fel lehet tornászni az átvitt adatok mennyiségét. Ez leginkább mobilinternet esetén okoz gondot: hiába tesznek lehetővé egyre gyorsabb letöltést a mobilhálózatok, ha mindenki videókat nézne rajtuk, egyelőre nem bírnák el a terhelést, ezért a szolgáltatók zömmel adatforgalmi limitet tartalmazó csomagokban árulják a mobilinternetet.

A korlátlan mobilnet sem az

A hazai mobilcégek közül csak a Telenor kínálatában találhatóak olyan csomagok, amelyeket "korlátlan emailezéshez és böngészéshez" ajánlanak. Ezek között elérhető okostelefonon, illetve PC-hez kapcsolt modemmel való internetezéshez kínált csomagok is megtalálhatóak, de az előfizetőknek mindegyik esetben bizonyos kompromisszumokat kell kötniük. A díjcsomagok leírásában a Telenor jogi nyelvezetű szövegben definiálja a böngészés és emailezés fogalmát. A videomegosztók, netrádiók, és online játékok, nettelefonos szoftverek használata a szöveg szerint már egyéb forgalomnak minősül, a Bittorrent, a fájlcserélők és a letöltőoldalak használatát pedig nem támogatott felhasználásként jelöli meg.

Ezeket a szolgáltatásokat ugyan engedi használni a társaság, de ha az ügyfél nagy adatforgalmat bonyolít videók nézegetésével, vagy letöltéssel, akkor 32 kilobites másodpercenkénti sebességre lassítják elérését, ami nagyjából csak e-mailezésre elegendő. A mobiltelefonos csomagok esetén hét nap átlagában nem lehet túllépni a másfél gigabájtos adatforgalmat (ez viszont nagyjából napi 200 megabájtos, vagyis elég nagy forgalomnak felel meg), a lassítás azonban a hagyományos, képet és szöveget tartalmazó oldalak, és az e-mailek elküldését nem befolyásolja.

A számítógépes mobilnet-csomagok esetében a feltételek bonyolultabbak: itt van olyan csomag, amelyikkel tíz gigabájtig bármit lehet letölteni, illetve van olyan is, amelyik akár havi 400 gigabájt letöltését biztosítja, de csak akkor, ha a letöltés éjfél és reggel 7 óra között történik. Elérhető olyan csomag is, ahol ha az adatforgalom egy hét alatt eléri a másfél gigabájtot, akkor egy napra lassítják le a teljes kapcsolatot, túlhasználat esetén azonban sosem kell fizetni a korlátlanként jelölt csomagok használóinak.

Laptop internet

A nonstop nem korlátlan

A Vodafone kínálatában már nincs korlátlan, csak két "nonstop" jelzővel illetett mobilinternet-csomag, melyek 8 gigabájt adatforgalmat tartalmaznak. A hatezer forintos havidíjű internet, és az új netbook vásárlása esetén kilencezerért elérhető netbook-csomag esetében, ha túllépjük a 8 gigás limitet, a szolgáltató nem számít fel túlhasználati díjat, hanem másodpercenkénti 128 kilobitre lassítja az elérés sebességét.

Hasonló módon oldja meg a túlhasználat kérdését a T-Mobile is: ennek a társaságnak a legtöbb díjcsomagját úgy állították össze, hogy az ügyfélnek sosem kell túlhasználati díjat fizetnie, viszont az előfizetésben megállapított határérték elérését követően automatikusan 128 kilobitre lassul az elérése. Ilyen sebesség mellett az [origo] rendes, számítógépekre optimalizált felületének betöltésére több mint egy percet kell várni, bár a mobiltelefonokra szánt felület negyedennyi idő alatt megjelenik.

Extrém letöltőket fékeznek meg a fair use policy-vel

A UPC lakossági kínálatában kizárólag korlátlan internetezést biztosító kábelnetes csomagokat lehet megrendelni, amelyeket csak a fair use policy (tisztességes használati irányelv) keretében korlátoznak - ez utóbbi kifejezéssel azt a gyakorlatot jelölik a szolgáltatók, hogy a nyilvánvalóan extrém használati szokások más elbírálás alá esnek. A szolgáltatónál az [origo] kérdésére elmondták, hogy szerződési feltételeik alapján akkor van lehetőségük lassítani előfizetőik hozzáférését, ha a három havi adatforgalom átlaga meghaladja a havi 300 gigabájtot.

A lassítást azonban nem automatikusan alkalmazzák, csak akkor, ha a nagyon intenzív letöltés rontja egy körzet előfizetőinek szolgáltatási paramétereit. Így előfordulhat, hogy akár a háromszáz gigabájt többszörösét forgalmazó ügyfél sem szenved el semmilyen korlátozást. A UPC tapasztalatai szerint egyébként ma már nem is a letöltés, hanem inkább az intenzív feltöltés terheli le a rendszereket, amelyet például az okozhat, ha valaki éjjel-nappal Bittorrent-letöltéseket futtat otthoni PC-jén.

A Magyar Telekom T-Home márkanevén nyújtott szolgálatásában a legolcsóbb kezdőcsomag mellett jelöltek meg egy gigabájtos forgalmi limitet, a többi szolgáltatást korlátlanul használhatják az ügyfelek. A társaságtól megtudtuk, hogy a DSL- és optikai kapcsolaton nyújtott szolgáltatások esetében nem alkalmaznak semmiféle korlátozást, mivel itt egy-egy ügyfél adatforgalmának intenzitása nem befolyásolja a közelben lakók szolgáltatásainak működését. A T-Home kábeltévés szolgáltatásai esetében tavaly még alkalmaztak 350 gigabájtos fair use policy-t, de idén ezt is eltörölték.

A Digi cégtől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, a társaság honlapján publikált szerződési feltételeiben csupán az a kitétel szerepel, hogy a cég abban az esetben jogosult korlátozni ügyfeleinek szolgáltatásait, ha azok tevékenységükkel a hálózat biztonságos működését veszélyeztetik. A renitens felhasználókkal szembeni fellépésre az összes szolgáltató lehetőséget biztosít magának általános szerződési feltételeiben, így ha valaki folyamatosan túlterheli a hálózatot, vagy naponta zaklatja nem jogos problémáival az ügyfélszolgálatot, a szolgáltatók is jogosultak felmondani előfizetését.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Tánc közben a férfi úgy érzi, hogy sűrgősen ki kell mennie az illemhelyre.
Szeretne szalonképesen elnézést kérni:
- Bocsánat, hölgyem, magára kell hagynom egy kis időre. Szeretnék kezetfogni azzal a barátommal, akit ma este mindenképpen bemutatnék önnek!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!