A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Valóban korlátlan a korlátlan internet?

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3940
  • · Dátum: 2011.04.17. 10:15
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Valóban korlátlanok-e az ekként hirdetett mobil és vezetékes internetcsomagok? Utánajártunk a hazai szolgáltatók ajánlatainak.
Hirdetés

InternetNéhány évvel ezelőttig igaz lehetett, mostanra azonban megdőlt az a feltevés, hogy normális internetezéssel nem lehet nagy adatforgalmat generálni. Bár a legtöbb mega- és gigabájtot manapság a torrentezés emészti fel, videómegosztók használatával és online rádiók hallgatásával, azaz teljesen legális tevékenységgel is jócskán fel lehet tornászni az átvitt adatok mennyiségét. Ez leginkább mobilinternet esetén okoz gondot: hiába tesznek lehetővé egyre gyorsabb letöltést a mobilhálózatok, ha mindenki videókat nézne rajtuk, egyelőre nem bírnák el a terhelést, ezért a szolgáltatók zömmel adatforgalmi limitet tartalmazó csomagokban árulják a mobilinternetet.

A korlátlan mobilnet sem az

A hazai mobilcégek közül csak a Telenor kínálatában találhatóak olyan csomagok, amelyeket "korlátlan emailezéshez és böngészéshez" ajánlanak. Ezek között elérhető okostelefonon, illetve PC-hez kapcsolt modemmel való internetezéshez kínált csomagok is megtalálhatóak, de az előfizetőknek mindegyik esetben bizonyos kompromisszumokat kell kötniük. A díjcsomagok leírásában a Telenor jogi nyelvezetű szövegben definiálja a böngészés és emailezés fogalmát. A videomegosztók, netrádiók, és online játékok, nettelefonos szoftverek használata a szöveg szerint már egyéb forgalomnak minősül, a Bittorrent, a fájlcserélők és a letöltőoldalak használatát pedig nem támogatott felhasználásként jelöli meg.

Ezeket a szolgáltatásokat ugyan engedi használni a társaság, de ha az ügyfél nagy adatforgalmat bonyolít videók nézegetésével, vagy letöltéssel, akkor 32 kilobites másodpercenkénti sebességre lassítják elérését, ami nagyjából csak e-mailezésre elegendő. A mobiltelefonos csomagok esetén hét nap átlagában nem lehet túllépni a másfél gigabájtos adatforgalmat (ez viszont nagyjából napi 200 megabájtos, vagyis elég nagy forgalomnak felel meg), a lassítás azonban a hagyományos, képet és szöveget tartalmazó oldalak, és az e-mailek elküldését nem befolyásolja.

A számítógépes mobilnet-csomagok esetében a feltételek bonyolultabbak: itt van olyan csomag, amelyikkel tíz gigabájtig bármit lehet letölteni, illetve van olyan is, amelyik akár havi 400 gigabájt letöltését biztosítja, de csak akkor, ha a letöltés éjfél és reggel 7 óra között történik. Elérhető olyan csomag is, ahol ha az adatforgalom egy hét alatt eléri a másfél gigabájtot, akkor egy napra lassítják le a teljes kapcsolatot, túlhasználat esetén azonban sosem kell fizetni a korlátlanként jelölt csomagok használóinak.

Laptop internet

A nonstop nem korlátlan

A Vodafone kínálatában már nincs korlátlan, csak két "nonstop" jelzővel illetett mobilinternet-csomag, melyek 8 gigabájt adatforgalmat tartalmaznak. A hatezer forintos havidíjű internet, és az új netbook vásárlása esetén kilencezerért elérhető netbook-csomag esetében, ha túllépjük a 8 gigás limitet, a szolgáltató nem számít fel túlhasználati díjat, hanem másodpercenkénti 128 kilobitre lassítja az elérés sebességét.

Hasonló módon oldja meg a túlhasználat kérdését a T-Mobile is: ennek a társaságnak a legtöbb díjcsomagját úgy állították össze, hogy az ügyfélnek sosem kell túlhasználati díjat fizetnie, viszont az előfizetésben megállapított határérték elérését követően automatikusan 128 kilobitre lassul az elérése. Ilyen sebesség mellett az [origo] rendes, számítógépekre optimalizált felületének betöltésére több mint egy percet kell várni, bár a mobiltelefonokra szánt felület negyedennyi idő alatt megjelenik.

Extrém letöltőket fékeznek meg a fair use policy-vel

A UPC lakossági kínálatában kizárólag korlátlan internetezést biztosító kábelnetes csomagokat lehet megrendelni, amelyeket csak a fair use policy (tisztességes használati irányelv) keretében korlátoznak - ez utóbbi kifejezéssel azt a gyakorlatot jelölik a szolgáltatók, hogy a nyilvánvalóan extrém használati szokások más elbírálás alá esnek. A szolgáltatónál az [origo] kérdésére elmondták, hogy szerződési feltételeik alapján akkor van lehetőségük lassítani előfizetőik hozzáférését, ha a három havi adatforgalom átlaga meghaladja a havi 300 gigabájtot.

A lassítást azonban nem automatikusan alkalmazzák, csak akkor, ha a nagyon intenzív letöltés rontja egy körzet előfizetőinek szolgáltatási paramétereit. Így előfordulhat, hogy akár a háromszáz gigabájt többszörösét forgalmazó ügyfél sem szenved el semmilyen korlátozást. A UPC tapasztalatai szerint egyébként ma már nem is a letöltés, hanem inkább az intenzív feltöltés terheli le a rendszereket, amelyet például az okozhat, ha valaki éjjel-nappal Bittorrent-letöltéseket futtat otthoni PC-jén.

A Magyar Telekom T-Home márkanevén nyújtott szolgálatásában a legolcsóbb kezdőcsomag mellett jelöltek meg egy gigabájtos forgalmi limitet, a többi szolgáltatást korlátlanul használhatják az ügyfelek. A társaságtól megtudtuk, hogy a DSL- és optikai kapcsolaton nyújtott szolgáltatások esetében nem alkalmaznak semmiféle korlátozást, mivel itt egy-egy ügyfél adatforgalmának intenzitása nem befolyásolja a közelben lakók szolgáltatásainak működését. A T-Home kábeltévés szolgáltatásai esetében tavaly még alkalmaztak 350 gigabájtos fair use policy-t, de idén ezt is eltörölték.

A Digi cégtől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, a társaság honlapján publikált szerződési feltételeiben csupán az a kitétel szerepel, hogy a cég abban az esetben jogosult korlátozni ügyfeleinek szolgáltatásait, ha azok tevékenységükkel a hálózat biztonságos működését veszélyeztetik. A renitens felhasználókkal szembeni fellépésre az összes szolgáltató lehetőséget biztosít magának általános szerződési feltételeiben, így ha valaki folyamatosan túlterheli a hálózatot, vagy naponta zaklatja nem jogos problémáival az ügyfélszolgálatot, a szolgáltatók is jogosultak felmondani előfizetését.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Az idős nőgyógyászt gyilkosság gyanújával őrizetbe veszik. Egy rámenős újságíró bemegy a börtönbe, hogy beszéljen a dokival.
- Mondja el, mi az igazság az üggyel kapcsolatban!
- Hát, fiam, az hosszú történet - mondja az orvos.
- Nem baj, meghallgatom - biztatja a firkász.
- Az úgy kezdődött, hogy egy eléggé zsúfolt napom volt. Napközben hat szülés, négy terhességmegszakítás, harmincnégy vizsgálat. Éjszaka ügyeletes voltam, öt szülés, három küret, négy vizsgálat. Másnap délelőtt bennmaradtam, mert egy páciensem szült, ha már ott voltam levezettem még négy szülést, kilenc abortuszt, és megvizsgáltam tizenhét nőt. Délután szólt a kollégám, hogy vállaljam el a műszakját, mert sürgős dolga van, elvállaltam, volt hat szülés, négy abortusz, huszonhat vizsgálat.
Este végre elszabadultam a kórházból, elindultam haza, de annyira fáradt voltam, hogy le kellett ülnöm egy padra. Erre odajött egy * * *, és azt mondta, hogy egy százasért megmutatja a p*náját.
Mondd fiam, te nem fojtottad volna meg??
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!