A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Újjászületett a mobilos Windows

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2809
  • · Dátum: 2010.10.23. 14:07
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A készülék elegáns kialakítása, a kezelőfelületének gyorsasága és letisztultsága a legfontosabb jellemzők, amelyek egyből szerethetővé teszik a Windows Phone 7-et, a Microsoft új mobiltelefonokra szánt operációs rendszerét, amelyre éveket kellett várni. Egyelőre a szoftverválaszték és a lokalizáció hiányzik róla, de az előbbire remélhetőleg nem kell sokat várni, az utóbbi nélkül pedig lehet boldogulni rajta.
Hirdetés

Windows Phone 7Csütörtöktől kaphatók Magyarországon a Windows Phone 7-tel (röviden WP7-tel), vagyis az új mobilos Windowsszal működő első okostelefonok. Az első két modell nevében benne is van a hetes: ezek az LG Optimus 7 és a Samsung Omnia 7. Mindkét telefon a Microsoft előírásainak megfelelően elegáns külsejű, nagyméretű érintőképernyővel és 5 megapixeles kamerával ellátott modell, amelyeket 1 gigahertzes órajelű processzor működtet.

A legfőbb különbség a két modell között az, hogy míg az LG előlapján hagyományos nyomógombok vannak, addig a Samsung a főmenübe visszalépő Home gomb mellé érintős vissza- és keresőgombot kapott. Ettől eltekintve nem csak a grafikus kezelőfelületük, de kialakításuk is nagyon hasonló, mivel a szoftvert nem változtathatják meg a gyártók, és a fontosabb külső elemeket is a redmondi szoftvercég előírásai határozzák meg. A Windows Phone 7-es mobilok közös tulajdonsága, hogy a Microsoft dedikált elsütő billentyűt is rendelt rájuk a gyártóktól, így kamerájuk bármikor bárhonnan könnyedén elindítható. Az LG készülékén emellett még egy apró portrétükör is van a fotózáshoz. Minden más tisztán Windows Phone 7.

Az első méltó ellenfél négy év után


Az első okostelefon, amelynek kezelési módja szakított a műszaki gondolkodásmódot tükröző, végtelen menükből és a szabad ficakokba besuvasztott, esetleges formájú gombokból álló rendszerrel, az iPhone volt. Az Apple mindig is jó volt abban, hogy a világ innovációs kincsét lefordítsa emberi nyelvre, megtartva az újszerűség érzetét, de elhagyva minden nehézkességet, ami az informatikusok hideg logikájából fakadt. Náluk a formatervező parancsol a mérnöknek, és ez a gondolkodásmód rendre rajongók tömegeit gyűjtő készülékeket eredményez.

A többi okostelefon-gyártó sokáig nem is tudott mit kezdeni a kihívással - ontották a jobbnál jobb hardverrel felszerelt, ám mégsem eléggé vonzó telefonokat. Az újonnan belépő Google máshonnan közelített: lemásolta az iPhone felhasználói felületének működési logikáját, s hogy mégis megkülönböztesse magát a versenytárstól, az Android platformot szabaddá tette - formálgassa minden gyártó kedve szerint. Számukra a sikert nem a rendszer újszerűsége hozta el, hanem a szabadság és az ár - sokkal olcsóbbak lehettek az androidos telefonok, mint az igencsak drága konkurens.

Négy évet kellett várni, mire valaki saját szorítójában is meg tudta támadni az Apple-t. A Microsoft tervezett egy konzekvens, jól megkülönböztethető, elegáns és mégis kézreálló telefonos felületet. A design véletlenül sem emlékeztet semmilyen műszaki eszközre, inkább egy mértéktartó, elegáns tipográfiájú újságot idéz. Csupa olyan alapelemből áll, ami szembemegy az iPhone teremtette, többiek másolta képi világgal: kétdimenziós, szögletes elemek vetett árnyékok nélkül, erős és homogén színek, ikonok helyett szövegek. Azonnal felismerhető és gyökeresen újszerű, karakteres designt kapott tehát az új mobil operációs rendszer.

A külső mellett a fő funkcionalitás tekintetében is lépett egyet a Microsoft. Az iPhone az App Store milliónyi filléres alkalmazásával azt sugallta: ezen a telefonon minden feladatra van egy megoldásunk. A Microsoft erre azt mondja, a mi alkalmazásaink még együtt is működnek, mert minden mindennel összefügg - a telefonkönyv és a Facebook, a kamera és a netes képmegosztás, a naptár és a fényképek és így tovább. A telefon és a számítógép pedig úgy, hogy a felhasználó nem akarja észrevenni, amikor egyik platformról a másikra vált - amit elkezdett netezés közben otthon, azt folytatni szeretné a telefonon a metrón, és viszont.

Windows Phone 7 AT&T

Bemutatjuk a trónkövetelőt


Az új mobilos operációs rendszernek a kezelőfelülete a legjellegzetesebb. A dátumot, az időt és az aktuális naptárbejegyzéseket mutató képernyőzár megnyitása után egy sor szögletes, piktogramokkal ellátott, animált ikon fogad minket a kezdőlapon. Ezek kicsit olyanok, mint az androidos készülékeken is megszokott widgetek, vagyis folyamatos visszajelzést adnak a hozzájuk tartozó szoftverekről, miközben azok gyors indítását is szolgálják.


A készülék színvilágát csak korlátozottan lehet testre szabni: a háttér fekete vagy fehér lehet, háttérképet nem állíthatunk be, és csak néhány szín közül választhatjuk az egyetlen meghatározó vezérszínt az ikonoknak. A felhasználó így nem zagyválhatja össze a nagyon letisztult, koherens grafikus felületet, amit egyébként állítólag a közlekedési táblákon használt piktogramok inspiráltak.

A látványos nyitóképernyőn az egyes paneleket tetszés szerint átrendezhetjük. A letöltött szoftverek nem ide, hanem a telefon alkalmazáslistájába kerülnek, innen lehet őket igény szerint átemelni és odatűzni a kezdőlapra. Az alkalmazások mellett dokumentumokat, ismerősöket is odatűzhetünk a gyorsabb elérés érdekében.

Csomópontok köré épül


A készüléken a nyitólapon nem csak szoftverek, hanem úgynevezett hubok, vagyis csomópontok is sorakoznak, amelyek bizonyos funkciókhoz, tartalmakhoz nyújtanak hozzáférést. A legfontosabb a People, vagyis emberek hub, amelyen keresztül az ismerőseinket érhetjük el. Az új mobilos Windows a SIM-kártya mellett már nem csak az Outlookból, hanem többféle online szolgáltatásból képes szinkronizálni a kapcsolatainkat, így a Facebookról vagy a Gmailből is, és a telefonkönyvben listázza az állapotfrissítéseiket is.


A telefon webböngészője a nagyon gyors, kényelmesen kezelhető mobilos Internet Explorer, amire rá sem lehet ismerni az elődeihez képest. Térképszoftverből is a Microsoft sajátja, egy mobilos Bing Maps van a készülékeken, ami nem jó hír a hazai felhasználóknak, hiszen amellett, hogy navigálni sem lehet vele, a felvételei is régebbiek, és az adatbázisa is kevésbé pontos, mint a Google-é.

Szoftvereket letölteni a Windows Phone Marketplace-en keresztül lehet. Ehhez egyelőre még amerikainak kell hazudnunk magunkat, amikor Windows Live-azonosítót regisztrálunk, mivel a hazai felhasználók számára a platform csak jövő nyárra lesz lokalizálva, így akkortól lesz magyar menüje, billentyűzete - viszont addigra már zenéket is lehet majd vásárolni rá a Microsoft ígérete szerint.


A szoftver azonban már így is ismeri a magyar ékezeteket, és nagyon kényelmesen lehet gépelni vele. A WP7 kezelőfelülete ugyanis gyors, és nagyon kezes is, ami rögtön szembetűnő, amikor az ember a telefont a kezébe veszi.

A kezelőfelület összességében olyan, mintha egy magazin oldalait lapozgatná az ember: minden alkalmazás egy nagy, színes háttérképre épül, amin le-fel görgethetjük a tartalmakat, és jobbra-balra lapozva érhetők el a kategóriánként csoportosított funkciók. A telefon gombjainak használata nagyon egyértelmű. A kereső mindig ott keres, ahol éppen vagyunk, a Windows gomb a kezdőképernyőre léptet, a vissza gombbal pedig sorra a korábbi műveletekhez, megnyitott szoftverekhez lapozhatunk.

A számítógépről az egyéb telefonoknál, zenelejátszóknál megszokott Windows Media Player helyett a Microsoft Zune kliensével lehet zenéket, képeket és videókat másolni, nagyon gyorsan és egyszerűen. A kliensprogram nélkül viszont egyáltalán nem lehet hozzáférni a telefonok tárkapacitásához, azaz pendrive-nak nem használhatjuk a készüléket.

Felhőszinkron, Office és Xbox Live


A WP7-tel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy van néhány olyan dolog, amit kizárólag ez a platform kínál a felhasználóknak. A készülékeken lévő tartalmat, beleértve a zenéket, a kontaktokat, a frissen elkészített képeket, folyamatosan lehet a Live.com-ra szinkronizálni, ami persze jelentős mobilnet-forgalmat generál, de egyben azt is jelenti, hogy a telefonról folyamatosan frissülő biztonsági másolat jön létre. A készüléket külön előfizetés nélkül meg is lehet keresni a cellainformációk alapján, meg lehet csörgetni vagy le lehet törölni adatait a távolból a weben keresztül.

A telefonon egy mobilos Office-csomag is található, amiben nem csak megnyitni, de létrehozni és szerkeszteni is lehet a szövegeket, táblázatokat és prezentációkat. A kedvencünk a OneNote jegyzetelő szoftver mobilos változata, amibe nemcsak írni lehet, de könnyedén csatolhatunk jegyzeteinkhez fényképeket, vagy rögzíteni lehet vele hangjegyzeteket is. A készüléken van egy Xbox Live hub is, amelyen keresztül a Microsoft saját videojátékos közösségi hálózatában összegyűjtött ismerősökkel lehet megosztani a letöltött szoftverekben elért eredményeket. A telefon keresője a középső gomb hosszú nyomva tartásával hangos keresésre is képes, de egyelőre ennek a beszédfelismerője is csak angolul tud.

Windows Phone 7 - Steve Ballmer

Steve Ballmer bemutatja a Windows Phone 7-et

Gyermekbetegségek és meglepő hiányosságok


Azok után, hogy mi mindent tud a Windows Phone 7, meg kell említeni azt is, amit nem tud. A telefonokban nincs VPN-támogatás (azaz hozzáférés a céges priváthálózatokhoz), és úgy tudjuk, nem is lesz: az Exchange-környezetet használó üzleti felhasználók az ActiveSync kiszolgáló oldali használatával érhetik el a céges levelezésüket és naptáraikat. Az operációs rendszer nem támogatja sem a Flasht, sem a HTML5-öt, sem a Microsoft saját technológiáját, a Silverlightot, vagyis a felhasználók nem nyithatnak meg animációkat használó weboldalakat, és a készülékeken copy-paste sincs, amit viszont a következő szoftverfrissítéssel ígér a gyártó.

Nem lehet a készülékekkel videotelefonálni sem, így előlapi kamerájuk sincs - igaz, talán ez hiányzik a legkevesbé -, ami viszont érdekes, hogy gyári csevegőprogram sincs rajtuk, pedig a Messenger nemcsak hogy a Microsoft sajátja, de ugyanazzal a Windows Live ID-vel működik, mint ami a szoftverbolt használatához is kell.


Bár GPS és iránytű is kötelezően van a WP7-es készülékekben, de navigációs szoftver egyelőre nem érhető el rájuk, ahogy általában elmondható, hogy mivel a platform még nagyon új, elég szűkös a már rendelkezésre álló szoftverválaszték. Bizakodásra ad azonban okot, hogy mivel a telefonokra .Net fejlesztői környezetben, teljesen ingyen lehet programokat írni, a világ 50-60 millió fejlesztőjének (ezt a számot a Microsofttól tudjuk) máris minden adott, hogy dolgozzon rá, így várhatóan hamarosan sokan ontják majd a szoftvereiket erre a platformra is.

A Windows Phone 7-re épülő telefonok ízig-vérig prémium kategóriás modellek, amelyek nem csak szépek, de a szoftverüknek, kiforrott kezelőfelületnek köszönhetően nagyon kezesek is, és remek felhasználói élményt nyújtanak. Bár jelenleg még néhány dologban kevesebbet tudnak, mint az iPhone vagy az androidos modellek, de a legfontosabb funkciók tekintetében már most is felérnek hozzájuk, így biztosra vesszük, hogy nagy jövő áll még az új mobilos Windows platform előtt.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Apa a kisfiához:
- Mondd, mit szeretnél kapni karácsonyra?
- Egy Libresse-tampont!
- Hát minek az neked?!
-Tudod, azt mondták a tévében, hogy azzal kerékpározhatok, teniszezhetek, sőt még lovagolhatok is!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!