PHP editorok

A programozás kemény feladat, legyen szó bármilyen nyelvr?l. Néhány, a PHP programozásban használatos szerkeszt? programot ismertetünk jelen cikkünkben, melyek segítségével könnyíthetünk a kódoláson.
Hirdetés

Sok olvasónk fordult e-mailben hozzánk azzal a kérdéssel, milyen programot ajánlunk PHP szerkesztéshez. Nos, a célnak a Jegyzettömb (Notepad) is megfelelő, azaz bármilyen szövegszerkesztő, mely formázó karaktereket nem tárol - aWord és a WordPad ezért nem használható. De persze ezek nem könnyítik meg a munkánkat, csak a szerkesztést valósítják meg. De már léteznek kifejezetten erre specializálódott editor alkalmazások is, melyek ha a munkától nem is, de a terhek nagy részétől bizony megszabadítanak. Lássunk ezek közül kettőt.

PHP Expert Editor

Talán az egyik legismertebb és legkedveltebb szerkesző a PHP nyelvhez. Méltán van ekkora hírneve, hiszen egy remekül kezelhető, könnyed de mégis hatékony programról van szó. Talán mind közül ezt ajánlhatjuk a legjobban.
A legfontosabb tulajdonsága, hogy integrálva tartalmazza a fejlesztő rendszert, így egy sor könnyítő funkciót biztosít a szerkesztéshez. A függvények neveit vastag betűvel emeli ki, feketével a legfontosabb kulcsszavakat. Hasznáható HTML nyelvhez is. A szerkesztés megkezdéséhez előre megírt sablonokat ad, legyen szó PHP, HTML vagy XML nyelvről, így az alap tagok és függvények azonnal bekerülnek az üres fájlba. A sablonok a beállítás során megváltoztathatók. Ha súgónk is van, és a helyét megmutatjuk a programnak, még egy remek, F1-re működő helyérzékeny súgót is kapunk.
A HTML szerkesztés során sokszor szükségünk van az ún. HTML karakterekre, melyeket a program az eszköztáron lévő Insert HTML symbol gomb segítségével a rendelkezésünkre bocsát. Mikor is lehet szükségünk erre? Nos, ha olyan jelet (pl. < vagy > szeretnénk szövegként használni, melynek a HTML-ben speciális szerepe van. Tehát ha < és > jeleket rendesen használnánk, a böngészőnk ezt HTML tagként értelmez, és nem szövegként jelenik meg. De ha ezeket a jeleket használjuk (ami elsőre értelmetlen karaktersorozatnak tűnik), a böngésző azt már a tényleges szövegként fogja visszaadni. Tehát ezt is használhatjuk.
Azt hiszem, a hagyományos szerkesztési funkciókról kár beszélni, hisz mindent támogat, melyet egy jobb (de nem profi) szövegszerkesztő. Amennyiben a programnak megmutatjuk a PHP futtató helyét (telepített webszerver esetén), akkor egy Futtatás (Run) vagy Hibakeresés (Debug) lehetőség is adódik, mint más fejlesztőrendszereknél. Hasznos lehet a nyitó vagy záró kapcsos zárójel ({ és }) párjának megkeresése. Ez főleg egybe ágyazott blokkok esetén jöhet jól, ha nem tudjuk, lezártuk-e az aktuális blokkot. Ez a kis segítség megmutatja nekünk a nyitó vagy záró jelet.

Ha valaki azzal számol, hogy a semmiből ezzel a progival profi PHP programozóvá válik, nagyot téved. Semmiféle vizuális fejlesztőről sincs szó, melyen egyszerűen összepakolgatjuk a lapot alkotó elemeket. Kódolni kell, ahogy eddig is, de éppen ebben a kódolásban segít nekünk ez a remek szerkesztő. Tehát csak PHP-t ismerő felhasználók életét fogja megkönnyíteni. De mindenképpen ajánljuk. Sajnos shareware verzió, a legfrissebb kipróbálható verzió letölthető a www.phpexperteditor.com oldalon.
Egy képernyőkép a programról:



SciTe


A SciTe is egy, a programozók számára kifejlesztett editor. Lényegesen több nyelvet támogat, nem is kifejezetten a PHP nyelvre lett kihegyezve. A leggyakoribb programnyelveket ismeri és kezeli, köztük a PHP-t is.
Kevesebb szolgáltatással és kényelmi funkcióval rendelkezik, mint az előzőleg bemutatott PHP Expert Editor, de két komoly előny van vele szemben: ingyenes és magyar nyelven is elérhető.
Alapfunkciókat tökéletesen kezel, mint pl. a sor és oszlop megjelenése, zárójelpárok megkeresése (nem csak kapcsos), kommentezés (tehát sor megjelölése megjegyzésként), kódolás, exportálás, stb.
Kis mérete, gyors futása mindenképpen hasznos. Kissé puritán a kinézete, de mivel programozóknak készült, és ez őket nem zavarja, nem jelent hátrányt ez a kis probléma. Bőséges nyelvtámogatással bír, csak győzzük kihasználni. Futtatás és hibakeresés szintén megtalálható, természetesen paramétereket is megadhatunk. Kétségkívül ez Windows alkalmazásokhoz használható. A PHP támogatása gyér, inkább a szerkesztésre helyezték a hangsúlyt, ezt helyezi előtérbe. Vizuális kiemeléseket nem használ, ez kicsit szomorúan töltött el bennünket.Egyéb nyelveken ez a lehetőség adott, tehát pl. Java esetén máris kékkel jelöli az import kifejezést.
Azért az érdemi rész eme remek programban is adva van. Valamint az, hogy letölthető szerverünkről a szoftver, ingyenesen és korlátlan használatra. Csak lépj be a Letöltések menüpontba, és ott a Programozás részt válaszd!
És végül egy képernyőmásolat a SciTe-ről:


-K.I

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version