A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Opera Mini: igazi internet mobilon

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 5605
  • · Dátum: 2007.11.09. 12:32
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Az Opera forradalmasította a mobileszközökön elérhető internetet azáltal, hogy 2 éve megjelent az első Opera Mini. Most az új, 4.0 változat még több extrát és újítást tartalmaz. Emiatt kijelenthetjük, hogy feladta a leckét a többi, mobileszközre szánt böngészőt fejlesztő cégeknek. Cikkünkben megnézzük, mire képes az új mobilos Opera.
Hirdetés

Cikkünk bevezetőjében konkurenciát említettünk. Jelenleg aki szóba jöhet, a még meg se jelent Firefox mobilváltozata lehet, korábbi írásunkban számoltunk be róla, mit forgat a fejében a Mozilla Alapítvány.

Bevezető
Az Opera Miniről
Az Opera Mini 4.0 teszt
Kompatibilitás, környezeti feltételek
Hogyan teszteltünk?
Hogyan szerezhető be?
Konklúzió


Az Opera Miniről
Az Opera böngészőt nem kell bemutatni: fejlett, modern internetböngésző különböző számítógépekre, különböző operációs rendszerekre, rengeteg extrával, testreszabhatósággal, online megoldásokkal. Az Opera Mini ennek a böngészőnek a mobileszközökre szánt változata. Mivel az asztali gépre írt változat egy az egyben nem képes futni a mobilgépeken (PDA, mobiltelefon), így egy bizonyos mértékig csökkentett funkciókészletű, és a kis készülékek kis kijelzőjéhez igazított alkalmazásról van szó, mely a WAP-on, vagy mobilinterneten keresztül kapcsolódik az Opera szervereire. Igen, nem közvetlenül az adott weboldalra, de erről később lesz szó. Ez az alkalmazás két verzióban érhető el a kezdetektől, az egyik az egyszerűbb mobilokra, korábbi Java futtatókörnyezetet támogató, a másik pedig az újabb, gyorsabb, és fejlettebb Java klienssel rendelkező mobilokra létezik.
Az első Opera Mini 2005. augusztus 10-én jelent meg, azóta töretlen a sikere.
Ez pedig annak köszönhető, hogy gyakorlatilag minimális adatforgalommal szinte bármelyik weboldalt a pici masinák kijelzőjére varázsolja, méghozzá úgy, hogy használhatóságban alig tér el a „nagy” számítógépek böngészőjén megjelenőktől.
Ennek titka az az egyedülálló technológia, amivel az Opera a webet a mobilunkra hozza.
Az alábbi ábrán jól látható, hogy a Mini wapon, vagy egyéb mobilneten keresztül felcsatlakozik az Opera nagyteljesítményű szervereire, és átadja neki az általunk kért weboldal adatait. Ezek a szerverek pedig hagyományos, de nagy sebességű interneten keresztül leképzik a kért oldalt, a képeket lecsökkentik, a méreteket a kis kijelzőhöz igazítják (ebben segít az, hogy melyik Java-t használja a telefonunk, melyik Minit telepítettük a telefonra). Az így összeállított, és a mobilunkra optimalizált weboldalt pedig megjeleníti a Mini.
Az apróbb termetű alkalmazás nem végez hatalmas munkákat, nem dolgozik óriási adatokkal. Így érhető el, hogy az adatforgalomért fizetett GPRS hálózaton is olcsón lehet szörfözni a hálón.

A nagy Operából rengeteg hasznos szolgáltatást vittek át a Minibe, így a keresőmotorok, könyjelzők, RSS olvasók mind-mind megtalálhatók a kistesóban is. A weblapok görgethetők, vagy épp oldalakra bonthatók, így semmiről se maradunk le, mégis olvasható az egész honlap.
Az Opera Mini letölthető az Opera honlapjáról, ahol megadják a wap linket is (ekkor a telefon saját böngészőjével tölthetjük le hagyományos módon a Minit), vagy PC-re is lementhetjük a saját telefonunknak megfelelő változatot, akár magyar nyelven is. Az így lementett JAR állományt telefonunktól függően adatkábellel, infrán vagy Bluetooth kapcsolaton küldhetjük át készülékünkre. Innentől kezdve pedig már a letöltött és telepített Minivel böngészhetjük a világhálót olcsón, biztonságosan és kényelmesen bárhol is járjunk.

Most pedig a lényeg: az új Mini 4.0 tesztje
Áthelyezzük a hangsúlyt a november 7-én megjelent 4.0 tesztjére. Kicsit fura érzéssel kezdek bele, ugyanis terveztem a nyáron megjelent 4.0 bétaváltozat tesztjét is, ami nem jutott ki a szerkesztőségből. Amiatt, hogy késve nyitottuk a Mobil rovatunkat, mire a cikket befejeztem volna, kiadták a végleges 4.0-át. A cikk végén azért látható lesz pár kép a bétáról, könnyen észrevehető a rikító különbségek hiánya (vagyis nehezen vehető észre különbség a végleges és a béta verzió között). Az említett képek a cikk megjelenését követően kerülnek majd be.


Azt már tudjuk, hogy a Mini miként hozza le mobilunk parányi kijelzőjére az akár terjedelmes weboldalakat, miért is képes megjeleníteni a különböző dinamikus portálokat, hogyan tud biztonságos, SSL-képes böngészésre. Az is világos, hogy a régebbi és az újabb mobilokra eltérő klienst tölthetünk le (az újabb és a régebbi Java miatt). De mi is az újdonság?
A legfőbb újítás, hogy az apró LCD-n is lehetőségünk van úgy megnézni egy weboldalt, amilyen a valóságban. Ez ugyan a szöveget olvashatatlanná teszi (a kis betűméretek miatt), de áttekinthető vele a webhely. A telefon navigációs gombjaival, vagy a számgombokkal az egész oldalt bejárhatjuk, azt hogy épp hol tartunk, egy kis piros keret mutatja. Nagy szerepe van ennek, de még mekkora. Ugyanis a kis keret alatt található területet kinagyíthatjuk, gombnyomásra elénk tárul az oldal részlete normál méretben (a navigációs gombokkal ugyanúgy mászkálhatunk a kinagyított oldalon is, csak tovább tart). Erre azért lehet szükségünk, mivel az oldalt szeretnénk áttekinteni, a kiválasztott tartalmat pedig elolvasni. A kicsi kijelzőn ez egyszerre nem megy, viszont egy gombnyomással válthatunk az áttekintés és a részlet között.
A 4.0 fekvő kijelzővel is elbánik, a beállítások között találunk egy elég csúnyán lefordított opciót, a magyar Minibe „Tájkép üzemmód” néven került be az angol változat „Landscape” opciója. E lényege, hogy bekapcsolva a kijelzőn vízszintesen terpeszkedik el az oldal, tehát a kijelző hosszabbik szélén. Hasznos, hiszen a weboldalak többsége szélesebb tájolású, a felhasználó inkább le-föl görget, mint oldalra. Így aztán egy szélesvásznú monitorhoz hasonló látvány fogad, érdemes elfordítani 90 fokkal a telefont, ha élvezni szeretnénk. A gombok funkciója is megváltozik, így pont kézre esik a görgetés. Nem kell jobbra görgetni, ha lefelé lépnénk, hanem az oldalra fordított telefonon a fizikailag lefelé eső irányba kell lépnünk.
Ha a Mozilla Link oldalán regisztrálunk, kapunk egy profilt, mely megléte esetén a Mini könyvjelzőit a profiloldalunkra tölthetjük (vagy az ott lévőket a Minibe másolhatjuk), ezáltal egyszerűen szinkronizálhatjuk a Mini-beli és a PC-nken lévő könyvjelzőket/kedvenceket.
A Mozilla szerint az új böngésző gyorsabb és megbízhatóbb, ezt tesztünk alatt mi is éreztük – persze ami a gyorsaságot illeti. Az Opera Mini 4-gyel kivétel nélkül minden oldalt sikerült megjelentetnünk. A kisebb pénztárcájúaknak segítség lehet, ha a képek minőségét gyengére állítják, vagy kikapcsolják a letöltésüket. Ekkor ugyanis a képek megspórolása miatt az adatforgalom jelentősen visszaesik, kímélve ezzel a ránk háruló anyagi terhet, azon túl az oldal megjelenítése is gyorsabb. Próbáink során valóban sokkal gyorsabban töltötte le az Opera a lapokat képek nélkül, az oldalankénti 2-10 KB-os méret pedig magáért beszél, ha az adatforgalom nem mellékes, a 25-50 KB-os mérettel szemben.
Érdemes még megemlíteni, hogy a most megjelent verzió is remekül felszerelt kezdőlappal rendelkezik, ahol a hagyományos címbeíráson kívül a legfontosabb könyvjelzőket, a legutóbb felkeresett oldalakat, RSS csatornákat is elindíthatunk. A billentyűkombinációk most is nagy hangsúlyt kapnak, 10 könyvjelző pl. két gombnyomással is elérhető (* és egy szám), valamint rengeteg funkció is indítható, mint az 5 billentyű a nagyítás/teljes nézet, vagy a * és # és a számgombok kombinációja. Ez utóbbiaknál a * vagy a # lenyomását követően pár másodpercen belül megjelenik a mellé leüthető számok és a hozzájuk tartozó funkciók listája.


Az előzmények menü nem változott, a könyjelzők se sokat. A beállítások között az új pontok közül a „tájkép” nézetet kiveséztük, a szinkronizációról még nem esett szó. Ennek használatához egy regisztrációra van szükség a http://link.opera.com oldalon, itt tehetünk szert arra a profilra, melyre a Miniből belépve feltölthetjük a telefonon tárolt, és oda leszedhetjük a PC-nkről feltett könyvjelzőket. Az Opera feltételezik, hogy a PC-n is az ő böngészőjük fut, hiszen a könyvjelzőcsere így a legegyszerűbb. A neten belépve is tudjuk szerkesztgetni, csinosítani a könyvjelzőket (a Link többi szolgáltatását, mint pl. a blog, most nem tárgyaljuk). Néhány kilobájtért cserébe a Mini szépen szinkronizálja a könyvjelzőket az Opera Link profilunk és a telefonunk között, megteremtve így a tökéletes összhangot. Szóval erre jó a szinkronizáció a Miniben. A különböző multimédiás tartalmak, mint pl. kép vagy mp3 zene letöltését nem próbáltuk ki, de az Opera erre is ad lehetőséget. A cikk folytatásában biztosan beszámolunk róla.

Néhány szó a kompatibilitásról, környezeti feltételekről
Alapvetően nincs különbség a korábbi változatok által támasztott igényekről. A legtöbb telefonon működik a szoftver, ha a készülék MIDP 1.0 vagy MIDP 2.0-kompatibilis. Nem kell fejből tudnunk, hogy a birtokolt telefon melyik Java-nyelven beszél, hiszen a letöltésnél az Opera szoftvere a telefon típusa alapján kínálja a megfelelő verziót. A MIDP 1-en futó Mini kicsivel egyszerűbb, fapadosabb, de tökéletes böngészést biztosít, a 2.0-át értő telefon több lehetőséget tud kihozni a Mini jobbik verziójából, és a külseje is szebb. Elmondható, hogy mindazon telefonon tud futni, amelyik WAP böngészőjéből megfelelő wapletöltést tudunk kicsikarni, azonban legalább GPRS kapcsolat ajánlott a megfelelő sebesség, és a kordában tartható nettarifa miatt. Hazánk 3 mobilszolgáltatója kínálja GPRS csomagjaiban az elégséges feltételeket. Mi a T-Mobile GPRS Wap Plusz díjcsomagját, és egy Sony Ericsson K750i mobiltelefont használtunk a teszt során. Előtte letöltöttük a www.operamini.com oldalról telefonunknak megfelelő MIDP 2.0-re írt böngészőt, majd Bluetooth-on keresztül áttöltöttük a tesztkészülékre.
Látható tehát, hogy semmi extra feltételei nincsenek ahhoz, hogy bárhol, bármikor felkattanjunk az internetre.

Hogyan használtuk?
A teszt célja elsősorban az volt, hogy az újítások működőképességén kívül használhatóságbn mennyire válik be a böngésző, illetve a különböző oldalak hogyan jelennek meg a mobilképernyőn. A Mini nyüstölése során megnéztük az Imi NET-et, beléptünk, fórumot olvastunk, az Origo-n időjárást néztünk, és a legfrissebb focihíreket, bekukkantottunk a Velvet celebadatbázisába, majd az IWIW-en is visszaigazoltunk egy-két jelölést. A prohardver fórumán komponáltunk egy hozzászólást, webes felületű levelezőn pedig megválaszoltuk az ismerős honlapi mozimeghívását. Az Operát kiküldtük nemzetközi vizekre is, így a kis kijelzőn termett az angol Wikipédia és a CNN.com. Szubjektív véleményünk szerint a fekvő kijelzővel volt kényelmes a netezés mobilon, bár a normál, azaz álló helyzetű telefonon se kényelmetlen a görgetés.

Hogyan szerezhető be az Opera Mini 4?
Két módszerrel: wapon keresztül, ekkor a mobil beépített böngészőjébe írjuk be a http://mini.opera.com/ wap címet, vagy a gépre letöltve (www.operamini.com), és onnan átküldve a mobilkészülékre. Mindkét esetben ki kell választanunk a megfelelő telefont, hogy ezután a telefon számára optimálisabb verziót tudjuk letölteni az Opera weboldaláról. Más teendőnk nincs is, mint a készülék típusának megfelelő módon megkeressük, telepítjük és futtatjuk az új szoftvert.

Konklúzió
Tesztünk során az általában használatos funkciókra helyeztük a hangsúlyt, így tehát biztosan nem válthatja még fel ez a böngésző a PC-t-Firefox kombinációt, azonban utazáskor metrón, vonaton, buszmegállóban vagy a parkban hasznos lehet és egyáltalán nem kényelmetlen.
Tesztünkben egyetlen egyszer se fordult elő, hogy az Opera ne tudott volna egy egyébként működő oldalt lehozni, vagy valamelyiket hibásan, széttördelve vagy elfogadhatatlanul lassan töltötte volna be. Kellemes kikapcsolódásunkat az egyelőre elég magas adatforgalmi díjak árnyékolhatják csak be, de bízunk benne, hogy a GSM szolgáltatók hamarosan ledöntik a gátakat.

-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Az indián kisfiú megkérdezi az apját:
- Apu, a nővéremet miért hívják Suhanó * * *vasnak?
- Mert amikor fogant, egy * * *vas suhant el mellettünk.
- És, apu! A bátyámat miért hívják Szaladó Menyétnek?
- Mert amikor fogant, egy menyét szaladt el mellettünk. De miért kérdezed ezeket, Szakadt Gumi, fiam?
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!