A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Olcsón is megúszható a mobilnetes élet

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2880
  • · Dátum: 2011.03.27. 15:19
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Mindenkinek van története arról, hogyan kellett egy ismerősének óriási összeget fizetnie a mobilos adatcsomag forgalmi korlátjának túllépése miatt. Különösen a kisebb adatcsomagot választók érzik magukat veszélyben, ők szolgáltatótól és tarifacsomagtól függően akár 10 forintot is fizethetnek 10 kilobájtnyi extra netezésért. Mi arra gyanakodtunk, a mai adatcsomagokba egész sok netezés belefér, a bizonyítás végett pedig alapos mérésbe fogtunk.
Hirdetés

A túlforgalmazás megelőzésének szerencsére számos módja van, így el lehet kerülni, hogy levegőért kelljen kapkodni a havi mobilszámla láttán. Az androidos okostelefont használóknak a 3G Watchdog telepítését javasoljuk első lépésként, az iPhone-osoknak pedig a Datamant ajánljuk. A programban beállíthatjuk, hogy mekkora adatcsomagra fizettünk elő és melyik nappal fordul a hónap. Az észrevétlenül futó szoftver figyelmeztet, ha közel kerültünk a korláthoz, sőt még becslést is készít, mikor futunk ki az adatcsomagból.

Navigáció

Navigálni is elég a negyvenmegás csomag

Egészséges kétellyel közelítettünk a negyven-ötven megabájtos mobilnet csomagokhoz, ám mérésünk kimutatta, hogy a szolgáltatók által ajánlott e-mailezés mellett akár navigációra is lehet használni őket. Még a leghosszabb levél sem foglal el többet 4 kilobájtnál, így közel tízezer levelet tudunk kiküldeni egy hónap alatt a mobilunkról anélkül, hogy pótdíjat kellene fizetni. Egyedül arra kell vigyázni, hogy a nagyobb csatolmányokat - zenét, prezentációt - ne nyissuk meg a telefonon, mert ezek letöltése - ami csak a csatolmány megnyitásakor történik meg - könnyen felemészthet több megabájtot is.

Ugyancsak nem kell félnie a beugró adatcsomagok tulajdonosainak a mobillal készített képek rendszeres posztolásától közösségi hálózatokba, hiszen egy mobilkép 50-150 kilobájt méretű, így napi egy fénykép feltöltése is csupán legfeljebb 4,5 MB forgalmat generál.

Meglepetés volt, hogy a nagy méretű bitképek helyett vektoros fájlokkal dolgozó Google Maps nagyon kevés adatforgalmat csinál. A városon belül összeállított útitervet 220 kilobájtból úsztuk meg, a városon belüli autós navigáció pedig első alkalommal 1-2 megabájtot igényelt, de második alkalommal már a telefon gyorsítótárából vette a készülék a térképrészleteket, így az is 300 kilobájt körülire csökkent. Ezek alapján az ismeretlen helyszínek megkeresésére, gyalogos navigációra, városi tájékozódásra nyugodtan ajánljuk a telefont. Az autósoknak viszont érdemes legalább százmegás csomagot venni a Maps mellé.

Kijönni száz megabájtból

Az autós navigáció mellett az alkalmazások telepítésének szabadságát hozza meg egy legalább százmegabájtos adatcsomag - márpedig az okostelefon egyik nagy előnye, hogy bárhol ránk törhet a szükség, hogy számítástechnikai segítséget vegyünk igénybe, ehhez viszont meg kell találni és telepíteni a hirtelen felbukkant feladatra választ adó appot. A mobilos szoftverek mérete az 1-2 megabájtostól egészen a több tíz megabájtosig terjed (kivéve az olyan hatalmas offline adatbázissal dolgozó programokat, mint például a navigációs szoftverek, ezek akár a gigabájtos méretet is elérhetik). A népszerű Angry Birds játékhoz például 17 megabájtot, azaz egy belépő szintű netcsomag felét kell letölteni. A nagyobb csomagoknál azonban már egy ilyen melléfogás is belefér a havi használatba, a kisebb, egy-egy helyzetet megoldó appok beszerzése pedig napi gyakorlattá válhat. Azért, ha tehetjük, az alkalmazások telepítésével érdemes megvárni egy wifi kapcsolat felbukkanását.

A hírportálok böngészéséhez is érdemes minél nagyobb adatcsomagra előfizetni. Az egyes újságok mobilfelületei között óriási eltérések vannak, akad olyan, aminél a címlap letöltése közel egy megabájtot emészt fel (a cikkek pedig további 2-300 kilobájtokat), más oldalak viszont ennek töredékével is beérik. Az biztos, hogy a napi hírfogyasztáshoz, a metrón, villamoson való rendszeres mobilos tájékozódáshoz nem árt a legalább 100 megás csomag. Ekkora adatforgalomra képes előfizetéssel viszont már nyugodtan facebookozhatunk és tölthetünk fel fotókat, ebből a keretből már nem könnyű kifutni.

Havi ötszáz megabájt fix

Havi legalább ötszáz megabájt szükséges ahhoz, hogy igazán nyugodtan nézegessünk online videókat. Egypercnyi YouTube-nézés kevesebb, mint egy megabájt adatforgalmat generál, azaz a havi csomagunkból körülbelül nyolc és fél óra mozgóképre telik. Még ezt a mennyiséget is el lehet fogyasztani, különösen, ha közben mást is csinálunk a telefonunkon, viszont véletlenül már nem lehet kifutni egy ekkora keretből. A jobb hang- és képminőséget biztosító HQ opcióval azonban még a fél gigabájtos csomagnál is óvatosan kell bánni. A minőség felcsavarása négyszeres forgalommal jár (4MB/perc), így a korábban végtelennek tűnő nyolc és fél óránk is két óra körülire apad.

A netrádiózást sem érdemes elkezdeni fél gigásnál kisebb csomaggal. A Deezerrel - ami a Last.fm hazánkban is működő, ingyenes, európai megfelelője - végzett méréseink szerint öt perc zenehallgatás pontosan tíz megabájtnyi adatforgalmat generál. Ezzel a tempóval egy óra rádiózással több mint az ötödét tudjuk elhaszánálni a havi keretünknek. Jobban jövünk ki, ha magyar rádióadók 160 kbites streamjét hallgatjuk egy ingyenes webrádió-alkalmazással (sok ilyen van), így körülbelül 1,2 MB/perc adatköltséggel kell kalkulálnunk. A legjobb persze, ha van a telefonban beépített FM rádió, hiszen az teljesen ingyenes - sajnos ez az iPhone-tulajdonosoknak nem opció.

Több gigával könnyű az élet

Az iPhone-hoz és a csúcs androidos készülékekhez ajánlott egy-két gigabájtos csomagok előfizetőinek egyáltalán nem kell figyelniük arra, hogy mennyit neteznek a hónapban. Amennyiben nem használják a laptophoz csatlakoztatott mobilt modemként, úgy az 1000 megabájt elfogyasztása közel lehetetlen feladat. Azt azonban fontos tudni, hogy a számítógépes netezés sokkal nagyobb adatforgalmakat generál, hiszen ilyenkor sosem a mobilra optimalitált tartalmakat kapjuk.

Spórolni segít a wifi

WiFi

A havi adatkorlát megőrzésében a telefon wifi csatolója van a legnagyobb segítségünkre. Többet tud spórolni, mint a 3G Watchdog, az FM-rádiózás. A telefonunknak csak egyszer kell megtanítani az otthoni, a munkahelyi, az egy-két törzshelyünkön található wifi kódját, hogy automatikusan felcsatlakozzon azokra. A wifi adatforgalomért pedig csak a kicsit lecsökkent akkumulátor-élettartammal fizetünk, pénzünkbe nem kerül. Az okosabb készülékek ráadásul jelzik is, ha elvesztették a jelet és az ingyenes drót nélküli hálózatról a fizetős mobilnetre álltak át.

Ennyi eszközzel a kézben nem kell borzasztó számláktól, hat számjegyet tartalmazó hó végi csekkektől tartani, bátran lehet használni a fotózásra, navigációra, wikipédia olvasgatásra alkalmas telefont, még akkor is, ha csak negyven megát forgalmazhatunk egy hónapban.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Pistikéjék osztályába gyönyörű tanárnő érkezik. Pistike oda is súgja a padtársának:
- Te, én úgy megkefélném!
A tanárnő meghallja:
- Kifelé!
Pistike indul is kifelé, mire a tanárnő:
- Nem te, az osztály...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!