A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Olcsó okostelefonok karácsonyra

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3843
  • · Dátum: 2012.12.20. 19:34
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Az előrejelzések szerint tömegek fognak karácsonyra okostelefont vásárolni. Itt vannak az igazán olcsó mobilok és a jó vételek.
Hirdetés

Akár már ezer forintért is haza lehet vinni egy régebbi iPhone modellt - a 4-et vagy a 4S-t - és az iPhone 5-ért átnyújtott húszezresből is adnak vissza néhány ezer forintot. A kedvezményes vételárat lehetővé tevő, kétéves hűségszerződéssel igénybe vehető díjcsomagok azonban 12-17 ezer forinttal növelhetik meg a havi rezsit. Az ésszerűbb árú díjcsomagokat választva a készülék ára nő meg, és a számítás vége mindig ugyanaz: az iPhone drága.

Hasonló a helyzet az androidos csúcsmobilokkal és a Microsoft legújabb mobilszoftverét futtató Windows Phone 8-as készülékekkel is. Egy prémiumkategóriás okostelefonért még akkor is mélyen kell a zsebébe nyúlni az embernek, ha az árakat összehasonlítva ki lehet jelenteni, hogy egyik-másik platform olcsóbb. Sem a Galaxy S III, sem a Lumia 920-as árát nem csökkentették karácsonyra: az előbbi 188 ezer forintba, az utóbbi 164 ezer forintba kerül listaáron. A iPhone 5-ös 16 gigabájtos típusáért 199 ezer forintot kérnek, a csúcsmodell ára pedig 259 ezer forint.

Komoly készülékek megfizethető áron

Az idei év egyik biztató fejleménye, hogy az androidos csúcsmobilokon futó újabb operációs rendszerek megjelentek a középkategóriás készülékeken is. A Telenor és a Vodafone kínálatában megtalálható, 4.0-s Androidra frissíthető Huawei Ascend G300-as készüléket olcsó havidíjjal is 25-30 ezer forintért lehet megvásárolni.

Huawei Ascend G300

A szintén 4.0-s rendszert futtató ZTE Blade III-at pedig már húszezer forintért hazavihetik a Telenor ügyfelei. Mindkét típus a kényelmes érintőbillentyűzet-használatot lehetővé tevő négyhüvelykes, 480 x 800 pixeles felbontású kijelzővel rendelkezik, és 1 gigahertzes processzort tartalmaz. Ez elég ahhoz, hogy élvezhető sebességgel fussanak az alkalmazások, és ne kelljen értékes madarakat elveszíteni Angry Birds játék közben azért, mert megakadt a program.

ZTE Blade III

Olcsó mobil kis hibával

A kisebb, egyszerűen zsebre vágható okostelefont keresők számára lehet vonzó a 3,5 hüvelykes kijelzővel rendelkező HTC Desire C nevű típus, amely a T-mobile és a Vodafone kínálatában érhető el. A négy-ötezer forintos havidíj mellett 23 ezer forintért megvásárolható mobil nem a kijelző méretével vagy felbontásával fog hódítani. A készülékhez két évig ingyenesen járó 25 gigabájtos Dropbox tárhely, a Google legendásan jó navigációja és a 4.0-s Android azonban a Desire C mellett szól. Első okosmobilnak tökéletesen alkalmas.

Egy karácsonyi akció keretében még olcsóbban lehet megvásárolni az idén az Ericssonnal szakító Sony Xperia Tipo nevű apró okostelefonját: régi mobiltelefon leadásával 16 ezer forintért juthatunk hozzá a készülékhez. Az akció a T-mobile-ra vonatkozik, de a másik két szolgáltató ügyfeleinek sem kell sokkal többet fizetniük a Tipóért. A négyes androidot futtató készülékből majdnem mindent kispórolt a gyártó, de még így is jobb vétel, mint egy régebbi rendszerrel telepített készülék. Az alig 3,2 hüvelyk átmérőjű, 320 x 480 pixeles felbontású kijelzőtől azonban nem szabad kényelmes gépelés- vagy olvasgatás-élményt várni. Ez nem az a készülék, amely feleslegessé teszi az e-könyv-olvasót, a napilap-előfizetést és az autósatlaszt. A hiányosságokat részben pótolja, hogy a Tipón működik a Google hangfelismerése, korábbi tesztünk is egy ilyen mobillal készült.

Sony Xperia Tipo

A legnagyobb válságmobil

 

Kompromisszumokat kell kötni megvásárlásakor, de még így is jó vételnek számít a kínai ZTE Grand X In nevű készüléke, amely Android 4.0-t futtat. Ennek nevében az In az Intel gyártmányú processzort jelöli: az okostelefonok piacán a cég eddig gyakorlatilag nem volt jelen. Bár az 1,6 gigahertzes Atom lapka mobilváltozata csak egymagos, de elég gyorsan fut rajta a rendszer, játékok és videolejátszás esetén is. Hátránya, hogy nem fut minden applikáció, bár nekünk csak kettővel akadt problémánk: a Pinball Arcade flipperszimulátorral és a Google Talkkal, amely helyett az ingyenes IMO csevegőprogramot kellett felrakni. További hátrányok: túlságosan gyenge a rezgő hívásjelző, megszokást igényel az érintőképernyő (eltérő reagálási tulajdonságai miatt), a telefonálás során pedig lehetne jobb a hangminőség. Az pedig furcsa, hogy a beépített villanót nem lehet zseblámpaként használni.

ZTE Grand X In

Ez a legnagyobb méretű, 4,3 colos képernyővel szerelt készülék az olcsóbb modellek közül, ráadásul a képe sem rossz az alapnál kicsit nagyobb, 940 x 540 pixeles felbontásnak köszönhetően. A kamera 8 megapixeles, videóból 1080p felbontást rögzít. Az akkumulátoros üzemidő átlagos: intenzív használat mellett egy nap alatt a készülék lemerül. Az új ZTE feltöltőkártyás konstrukcióban nagyjából 60 ezer forintért, hűséggel ennél olcsóbban is elvihető a T-Mobile-tól, független változatát 80 ezer forint körüli áron kínálják a hazai boltok.

Minden rendszernek van hátulütője

A legolcsóbb kategóriába tartozó készülékek a mai napig az Android 2.3-as, Gingerbread kódnevű verzióját futtatják, és remény sincs arra, hogy újabb szoftverre frissüljenek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az androidos készülékeknek a felén ez a verzió van, így valószínűleg még évekig nem marad appok nélkül a telefon. A Google mobilos rendszere azonban frissül annyit két kiadás között, hogy érdemesebb a sokkal jobban optimalizált 4.0-s verziót választani belőle. Hacsak nem fűzi olthatatlan szerelem a telefon leendő tulajdonosát egy régi androidos készülékhez, jobb elfelejteni a 2.3-as verziót használó modelleket.

Hasonló fenntartásaink vannak a Nokia olcsó, Asha márkajelzésű telefonjaival kapcsolatban is. Az ezeken dolgozó Symbian Series 40 operációs rendszer bőven túl van már a fiatalkorán. Az érdekes új szolgáltatások, izgalmas programok nem ezekre a kis kijelzővel felszerelt, levelezésre és korlátozott internetezésre alkalmas mobilokra jelennek meg, hanem a nagyobbakra. A készülékek azonban nem olyan olcsók, hogy akár csak megfontolni is érdemes legyen egy belépőszintű Nokia vásárlását igazi okosmobil helyett.

A Microsoft Windows Phone 7 szoftverét használó okostelefonok már két éve elérhetők, de nem igazán arattak sikert, a cég az idén megjelent, feljavított nyolcas verzióval próbál javítani. Az új mobilos Windowsok elég jól vannak optimalizálva, nem szaggatnak, nem lassulnak, de kezelésük megszokást igényel, mivel eltér az Androidtól és az iOS-től. Egyelőre a riválisoknál jóval kevesebb applikáció érhető el erre a platformra: ez olyan kompromisszumot jelent, amelyet csak olcsóbb modellek esetében érdemes megkötni.

Senki ne gondolja, hogy az Apple szoftvere, az iOS hiba nélküli virágoskert volna. Az Apple hagyományosan a legerősebb szoftverbolttal rendelkezik, az igazán izgalmas appok pedig először az iOS-t futtató készülékekre jelennek meg. Ezért az előnyért cserébe azonban együtt kell élni az adatok felmásolgatását kényelmetlenné tevő iTunes szoftvermonstrummal. Ráadásul arra sincs garancia, hogy az Apple nem követ el a jövőben olyan baklövéseket, mint a jól bevált Google Térkép kidobása egy rosszabb, saját fejlesztésű navigációért - bár a Google térképét néhány napja újra tudják használni az iPhone-osok.

 

És aki nem akar okostelefont?

Nincs könnyű helyzetben az a felhasználó, aki nem akar egy naponta feltöltendő okostelefonnal vesződni, ugyanakkor nem elégszik meg a nagymamatelefonok által nyújtott minimális szolgáltatásokkal.

A Nokia Asha terméksorozatából például a teljes billentyűzettel szerelt, félig okostelefonnak számító 302-es modell ugyanúgy egy nap alatt lemerült, mint teljesen okos társai. A huszonhatezer forintos készülék előnye a viszonylag jó minőségű kamera, az e-mailek kényelmes írásának lehetősége, viszont csak fapados appokat tud fogadni, de a HSPA melletti wifitámogatásért jár a pluszpont.

Nokia Asha 302

Egy fokkal jobban - két napig is - bírja a konnektortól távol az Asha 300-as modell. Ez hagyományos, számbillentyűket tartalmazó készülék érintőképernyővel kiegészülve. Kamerája viszonylag jó, 5 megapixeles fotókat (és 640 x 480 pixeles videókat) készít, és ez a modell már támogatja a HSPA gyors adatátivelt is, viszont a wifit nem. Memóriája olcsó microSD-kártyákkal bővíthető, elavult Symbian rendszeréből adódóan azonban erre is csak egyszerű appok érhetők el.

Az idei nagyimobilok közül a húszezer forintos myPhone 1090 Deco típust próbáltuk ki: a nagy gombokkal szerelt készülékhez kényelmes töltést biztosító dokkoló is jár. Extrának mindössze a beépített rádió, zseblámpa és kihangosító számít. Van rajta pánikgomb, és több napig is bírja töltés nélkül, ráadásul nagyon könnyű.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Képek forrása: internet (további felhasználásuk csak tulajdonosaik engedélyével!)

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Új segédet vesz fel az öreg patikus, s mielőtt az első éjszakai ügyeletre kerülne sor, imigyen oktatja:
- Egyszerű dolog ez, fiam ! Ha öv alatti panasszal jönnek, adj ricinust, ha öv felettivel, aszpirint.
Másnap reggel a segéd boldogan referál:
- Főnök úr, valóban nem volt semmi baj. Egy eset kivételével a tanácsai szerint jártam el.
- Ez valami speciális beteg volt, fiam ?
- Igen. Bejött egy csodálatos, fiatal nő, szétrántotta a kabátját, alatta nem volt semmi, esdeklően rám nézett és azt mondta:
- Szépfiú, egy éve nem láttam férfit ! - Na, ennek szemcseppet adtam!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!