A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Olcsó ötlet PDA helyett: szoftver a zsebben

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2294
  • · Dátum: 2006.06.10. 18:29
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Aki gyakran kényszerül arra, hogy idegen számítógépnél üljön le dolgozni, de szeretné megszokott szoftvereit használni, annak sokat segíthetnek a hordozható alkalmazások: akár az Open Office-t is zsebre lehet vágni.
Hirdetés
A legalapvetőbb szoftvereket, vagyis a szövegszerkesztőt, webböngészőt és naptárprogramot drága PDA, okostelefon vagy notebook nélkül is bárki magával viheti egy pár ezer forintos pendrive-on. Az alkalmazások portable, vagyis hordozható változatait úgy alakították ki, hogy a szémítógép USB-portjára csatlakoztatott miniatűr flashdiszkről fussanak.
A szoftvereket nem kell a használt számítógépre telepíteni, és a felhasználó saját dokumentumait, határidőnaplóját, címjegyzékét, csevegőpartnereinek és kedvenc weboldalainak listáját is magával viheti. A programok a pendrive csatlakoztatása után máris használhatók, és így nem a kölcsönvett számítógép felhasználójának munkakörnyezete, hanem a jól megszokott közeg jelentkezik.

Mobil iroda a zsebben
Mindezen előnyök mellett a portable-szoftverek mindegyike ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazás. Ezek közül a legkomolyabb a Portable OpenOffice, amely az asztali gépekre szánt "nagy testvér" minden funkcióját tudja: tartalmaz szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő, rajzoló- és egyenletszerkesztő modult is. A közkedvelt irodai szoftver a Microsoft Office alternatívájaként is használható, mivel kezeli annak dokumentumtípusait (.doc-fájlok, Excel-táblázatok, Powerpoint prezentációk) is.
Az alkalmazás egyetlen jelentős hátránya a mérete: 150 megabájtot foglal, vagyis a legkisebb pedrive-okon már nem fér el. Létezik viszont nála jóval kisebb, mindössze 6 megabájtos mobil szövegszerkesztő is, a Port able AbiWord, amely szintén kezeli a legelterjedtebb dokumentumformátumokat. Akinek nincs szüksége az OpenOffice teljes körű irodai funkcióira, csupán szöveget szeretne szerkeszteni, az beérheti az egyszerűbb, helytakarékos szoftverrel.
A Mozilla egy sor termékből készített mobilváltozatot: a Firefox, a világ második legnépszerűbb webböngészője biztonságos és gyors, és képes a felugró reklámablakok blokkolására is. A Po rtable Sunbird egy jól átlátható felületű, egyszerűen kezelhető határidőnapló-program, és létezik USB-s verzió Thunderbirdből , a Mozilla levelezőprogramjából is. A csevegőszoftverek némelyike a felhasználó gépén tárolja a kontaktok listáját, a P ortable Gaim viszont ezeket is hordozhatóvá teszi. A szoftverrel az ICQ, az MSN Messenger, a Napster és a Yahoo hálózatába is lehet üzeneteket küldeni, és kezeli az IRC-s kapcsolatokat, vagyis minden népszerűbb hálózatban elérhetővé teszi az ismerősöket.


Forrás: [origo]
OpenOffice USB-ről: nem kell telepíteni

Hamarosan a webre mehet minden
A hordozható szoftver persze csak egyszerű trükk, amit az USB-s eszközök elterjedtté válásának és tárolókapacitásuk növekedésének köszönhetően dobhattak be a szoftvergyártók. Napjainkban a webes eszközök fejlődése már arra is lehetőséget ad, hogy egyes programok teljes egészében az interneten, webes felületen fussanak: ilyen például a Google levelezőprogramja, a Gmail, a Yahoo képnézegetője, a Flickr, del.icio.us nevű linktára, vagy a Microsoft Windows és Office Live nevű szolgáltatása
Igaz, egyelőre nem helyettesítenek minden funkciót, így a cikkünkben ismertetett portable szoftverek egyszerűbb megoldást jelentenek a mobil munkához, főleg akkor, ha az ideiglenesen használatba vett számítógép nem rendelkezik széles sávú internetkapcsolattal.


[origo] - www.origo.hu

Jelen cikkünk az [origo] TechBázisban jelent meg 2006. február 9-én, írásunkat a CreativeCommons (CC) alapján használtuk fel. A cikk szövegét módosítás nélkül közöljük.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Megy a cigány gyónni, s látja, hogy a pap letette óráját a gyóntatószékre. Letérdel, s bal kezét ráteszi az órára.
- Mi a vétked?
- Lopok, atyám...
- Mondd úgy: loptam!
A cigány zsebre dugja az órát.
- Loptam - feleli.
- Mit, gyermekem?
- Egy órát...
- Visszaadtad-e a gazdájának?
- Én magának adom, atyám.
- Ej, fiam, ne nekem add, hanem a gazdájának!
- Próbáltam, de nem kellett neki.
- Hát akkor tartsd meg, fiam...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!