A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Olcsó ötlet PDA helyett: szoftver a zsebben

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2013
  • · Dátum: 2006.06.10. 18:29
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Aki gyakran kényszerül arra, hogy idegen számítógépnél üljön le dolgozni, de szeretné megszokott szoftvereit használni, annak sokat segíthetnek a hordozható alkalmazások: akár az Open Office-t is zsebre lehet vágni.
Hirdetés
A legalapvetőbb szoftvereket, vagyis a szövegszerkesztőt, webböngészőt és naptárprogramot drága PDA, okostelefon vagy notebook nélkül is bárki magával viheti egy pár ezer forintos pendrive-on. Az alkalmazások portable, vagyis hordozható változatait úgy alakították ki, hogy a szémítógép USB-portjára csatlakoztatott miniatűr flashdiszkről fussanak.
A szoftvereket nem kell a használt számítógépre telepíteni, és a felhasználó saját dokumentumait, határidőnaplóját, címjegyzékét, csevegőpartnereinek és kedvenc weboldalainak listáját is magával viheti. A programok a pendrive csatlakoztatása után máris használhatók, és így nem a kölcsönvett számítógép felhasználójának munkakörnyezete, hanem a jól megszokott közeg jelentkezik.

Mobil iroda a zsebben
Mindezen előnyök mellett a portable-szoftverek mindegyike ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazás. Ezek közül a legkomolyabb a Portable OpenOffice, amely az asztali gépekre szánt "nagy testvér" minden funkcióját tudja: tartalmaz szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő, rajzoló- és egyenletszerkesztő modult is. A közkedvelt irodai szoftver a Microsoft Office alternatívájaként is használható, mivel kezeli annak dokumentumtípusait (.doc-fájlok, Excel-táblázatok, Powerpoint prezentációk) is.
Az alkalmazás egyetlen jelentős hátránya a mérete: 150 megabájtot foglal, vagyis a legkisebb pedrive-okon már nem fér el. Létezik viszont nála jóval kisebb, mindössze 6 megabájtos mobil szövegszerkesztő is, a Port able AbiWord, amely szintén kezeli a legelterjedtebb dokumentumformátumokat. Akinek nincs szüksége az OpenOffice teljes körű irodai funkcióira, csupán szöveget szeretne szerkeszteni, az beérheti az egyszerűbb, helytakarékos szoftverrel.
A Mozilla egy sor termékből készített mobilváltozatot: a Firefox, a világ második legnépszerűbb webböngészője biztonságos és gyors, és képes a felugró reklámablakok blokkolására is. A Po rtable Sunbird egy jól átlátható felületű, egyszerűen kezelhető határidőnapló-program, és létezik USB-s verzió Thunderbirdből , a Mozilla levelezőprogramjából is. A csevegőszoftverek némelyike a felhasználó gépén tárolja a kontaktok listáját, a P ortable Gaim viszont ezeket is hordozhatóvá teszi. A szoftverrel az ICQ, az MSN Messenger, a Napster és a Yahoo hálózatába is lehet üzeneteket küldeni, és kezeli az IRC-s kapcsolatokat, vagyis minden népszerűbb hálózatban elérhetővé teszi az ismerősöket.


Forrás: [origo]
OpenOffice USB-ről: nem kell telepíteni

Hamarosan a webre mehet minden
A hordozható szoftver persze csak egyszerű trükk, amit az USB-s eszközök elterjedtté válásának és tárolókapacitásuk növekedésének köszönhetően dobhattak be a szoftvergyártók. Napjainkban a webes eszközök fejlődése már arra is lehetőséget ad, hogy egyes programok teljes egészében az interneten, webes felületen fussanak: ilyen például a Google levelezőprogramja, a Gmail, a Yahoo képnézegetője, a Flickr, del.icio.us nevű linktára, vagy a Microsoft Windows és Office Live nevű szolgáltatása
Igaz, egyelőre nem helyettesítenek minden funkciót, így a cikkünkben ismertetett portable szoftverek egyszerűbb megoldást jelentenek a mobil munkához, főleg akkor, ha az ideiglenesen használatba vett számítógép nem rendelkezik széles sávú internetkapcsolattal.


[origo] - www.origo.hu

Jelen cikkünk az [origo] TechBázisban jelent meg 2006. február 9-én, írásunkat a CreativeCommons (CC) alapján használtuk fel. A cikk szövegét módosítás nélkül közöljük.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Lakatlan szigetre vetődik egy hajótörött lány. Hamarosan kiderül hogy a szigeten Robinson módjára már évek óta él egy öreg zsidó. A lány nagyon elkeseredik, de a zsidó megnyugtatja:
- Nem olyan rossz itt! A tenger ellát halakkal, a fák gyümölcsel, a forrás vízzel. Minden megvan amire szükség lehet.
- Azért én tudok adni valamit, ami évek óta hiányozhat magának.
Az öreg zsidó szeme felcsillan:
- Van magánál macesz?
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!