Nem kell installálni a Google oprendszerén

A Windowstól gyökeresen eltér a Google operációs rendszerének működése, így nem kell majd rajta sem installálni, sem programokat frissíteni, viszont csak internetkapcsolat birtokában lehet majd teljes értékűen használni. A Google OS-t régi PC-re nem lehet majd letölteni, újfajta netbookokra szánja ugyanis a keresőcég, ezekre azonban még jövő karácsonyig várnia kell az érdeklődőknek.
Hirdetés

A Windowstól vagy a Mac OS X-től jelentősen eltér majd a Google cég saját operációs rendszere, a Google OS, amelynek hivatalos bemutatására csütörtök este került sor.

Régi számítógéppel nem megy majd

Az már most biztos, hogy a Google OS-t nem lehet majd boltban megvenni, mivel a keresőcég csak PC-gyártó partnerein keresztül fogja értékesíteni új számítógépeken. Alapvetően netbookokra szánják a rendszert, az első ezt futtató eszközök a vállalat szerint jövő karácsonyra kerülnek majd a boltokba. Sundar Pichai, termékmenedzsmentért felelős alelnök elmondása szerint a partnerek csak a Google által jóváhagyott hardverekre telepíthetik majd a számukra egyébként ingyenesen kínált operációs rendszert. Ezzel egyrészt azt szeretnék biztosítani, hogy csak megfelelő minőségű képernyővel, optimális méretű billentyűzettel, nagy kapacitású, akár egész napos üzemre is képes akkumulátorral szerelt, a szoftverrel száz százalékig kompatibilis hardveren lehessen csak használni a Chrome OS-t, ez azonban azt jelenti, a régi számítógépekbe nem lehet majd új lelket lehelni a szoftverrel.

Bár sem az eszközök várható ára, sem pontos műszaki paramétereik nem ismertek még, az már a premieren kiderült, hogy a Google oprendszerét használó masinákban biztosan nem merevlemez, hanem mozgó alkatrészt nem tartalmazó SSD-meghajtó lesz majd. Ennek előnye, hogy gyorsabb rendszerindítást tesz lehetővé, fejlettebb típusai pedig a hagyományos merevlemezeknél fürgébbek, zajtalanul működnek, és kevésbé sérülékenyek, bár egyelőre jócskán drágábbak a merevlemezeknél és kisebb kapacitásban kaphatók.

Netbook - Google Chrome OS

Főleg netbookokra szánják majd

 

Szinte minden az interneten tárolódik majd

Ez utóbbi azonban nem feltétlenül okoz majd gondot a Google-netbookok esetében, a OS-t ugyanis kifejezetten online munkára optimalizálják, a levelek, könyvjelzők, chaten begépelt szövegek vagy épp dokumentumok mind-mind egy távoli szerveren, számítási felhőben tárolódnak majd, ahová automatikusan töltődnek fel az interneten át. A világhálótól távol ezeket a netbookokat vajmi kevésre lehet majd használni, bár a Google Gearshez hasonló megoldásokkal persze megoldható az adatok helyben való tárolása, de az alapvető elképzelés szerint a lokális tárhelyet csak gyorsítótárnak használja majd a Chrome OS. A felhasználói adatok is titkosítva tárolódnak majd, így a PC elvesztése esetén sem kell aggódnia ezekért a tulajdonosnak, egy új gép elé ülve a megszokott beállítások, háttérképek és adatok fogadják majd az online adatszinkronizációnak köszönhetően.

A Google operációs rendszerét használónak nem kell majd installálással, szoftverfrissítéssel törődnie, ezt ugyanis központilag végzi a cég - hangzott el a bemutatón. Ez azért lehetséges, mert Chrome OS esetében szinte minden a böngészőben fut majd, a fájlokat webes alkalmazásokban lehet majd megnyitni, a dokumentumokat például Docsban, a képeket online szerkesztőben, de a filmek és zenefájlok lejátszására is rendelkezésre áll majd hasonló megoldás. Szoftvert telepíteni sem kell, de nem is lehet majd rá, mivel új funkciókat  ugyancsak webes alkalmazások formájában lehet majd aktiválni, a kártevőktől pedig önellenőrző folyamat védi majd a gépet, amely nem hivatalos módosítások érzékelésekor automatikusan újratelepíti majd az alaprendszert - a felhasználói adatok megőrzése mellett.

Mint az a fenti, koránt sem végleges verziót bemutató videón is látszik, a Chrome OS kezelőfelülete nagyban hasonlít majd a már ismert Chrome böngészőére, a megnyitott alkalmazások közt a címsorban elérhető lapokon (tab) keresztül lehet váltogatni csakúgy, mint a mai browserekben. A kedvenc, gyakran használt funkciókat fix helyen is lehet rögzíteni a Windows 7 Tálcáját hasonlóan, csak itt a Windows logó helyett egy, a bal felső sarokba helyezett Chrome-logó hívja elő a Start menüt helyettesítő főmenüt, és a teljes felületet a lehető legegyszerábbre tervezték. Az ebből lekattintott funkciót vagy egy újabb lapon, vagy pedig egy ahhoz hasonló miniablakban nyílik meg, amilyen például a Gmailben lévő csevegésre szolgál.

Google Chrome OS

A felület hasonlít a Google böngészőjére

 

Másodpercek alatt fog elindulni

Az egyszerű használat és a biztonság mellett a minél gyorsabb működés is prioritást élvez a fejlesztés során: a cél az, hogy a Chrome OS másodpercek alatt elinduljon, és lehetővé tegye az internet használatát, szemben a "rendes" operációs rendszerekkel, amelyek még optimális esetben is 40-60 másodperc várakozás után válnak használhatóvá. Azzal, hogy eleve SSD-meghajtót használnak winchester helyett, eleve fürgébbek lesznek majd a Google szoftverével szerelt netbookok, ám emellett a rendszerindítási folyamatból is száműztek minden nem kulcsfontosságú funkciót.  A Google azt ígéri, saját rendszerével a böngészője is gyorsabban működik majd mint mondjuk Windowson.

Már a weben is közvetített előadás elején kiderült, hogy a keresőcég szoftverére vágyó felhasználóknak még jövő karácsonyig várniuk kell majd, a mai napon ugyanis csak a rendszer forráskódját publikálta a cég, amely azonban nyílt forráskódú lesz, azaz bárki építhet az alapjaira saját szoftver, a külsős és belsős fejlesztők teljesen ugyanazon a kódbázison munkálkodnak majd. Ennek köszönhetően akár az is lehetséges lesz, hogy valaki alternatív verziót készít majd a Chrome OS-ből, amelybe mondjuk a Firefoxot építi be. A Chrome OS bemutatóján a társaság azt is közölte, hamarosan Linux és Mac OS X alá is elérhetővé válik a Chrome böngésző, melynek képességeit hamarosan webalapú bővítményekkel lehet gyarapítani.

 

Letűnt kor gyermekei a mai operációs rendszerek


Amikor a keresőóriás hivatalos blogján a Chrome OS-ről először megjelent, Sundar Pichai és Linus Upson fejlesztési igazgató által jegyzett bejegyzés persze ennél hangzatosabb stratégiát fogalmazott meg. A szöveg szerint a ma használatos operációs rendszereket abban az időben tervezték, amikor a web még nem is létezett, ezért kell újragondolni, milyen elvárásoknak kell megfelelnie ma a személyi számítógépek alapszoftverének. "Az emberek azonnal látni akarják a leveleiket, anélkül, hogy a számítógép bekapcsolódására és a böngésző indulására kellene várniuk. Elvárják, hogy a gépük mindig ugyanolyan gyors legyen, mint a megvásárlás napján volt, adataikat bárhonnak elérhessék és ne kelljen félniük az elveszett komputerrel eltűnő adatok miatt sem." Ugyanakkor Pichai a rendszer premierjén a Gmail közelmúltban történt több leállása kapcsán feltett, a számítási felhők megbízhatóságát firtató kérdésre igazából kitérő választ adott: mondván, ha épp nem működik a cég levelezője, akkor az a hagyományos asztali PC-n sem lesz elérhető.

Második gépekre szánják

Bár számos funkcióját tekintve nagyon innovatív, akár még a Windows 7-et vagy az új Mac OS X-et is leköröző szolgáltatásokat kínál majd a Chrome OS, egyelőre úgy tűnik, nem veszi át a stafétát sem a Microsofttól, sem az Apple-től. A Google oprendszerét ugyanis elsősorban könnyen hordozható kompakt gépekre szánják, amelyek elsősorban olyan alapvető feladatokra képesek, mint a böngészés, levelezés, chatelés, multimédiás fájlok lejátszása vagy az egyszerűbb játékok futtatása, de mondjuk videót vágni vagy CAD-szoftvereket futtatni nem lehet rajta. Pichai szavai szerint ugyan biztosan lesz olyan, aki egyetlen PC-ként használja majd a Google OS-t futtató gépeket, javarészt arra számítanak, hogy a meglévő notebook vagy asztali masina mellé fogják megvenni ezeket.

Aki nem bír várni addig, és gyorsan startoló minimál rendszert szeretne PC-jére, annak az ingyenes és fizetős verzióban elérhető, Windows mellé telepíthető Presto Linuxot érdemes kipróbálnia. Aki azt hiányolja, hogy egyik vagy másik számítógépet használva nem fogadják automatikusan ugyanazok a beállítások és adatok, annak a legújabb Ubuntu Linuxot érdemes tesztelnie, teljeskörű funkciókat azonban csak a Windows és a Mac OS X nyújt továbbra is.  Tekintve viszont, hogy a jelenlegi netbookok döntő többségét hagyományos winchesterrel szerelik, a száz százalékosan Google-alapokon nyugvó PC-t megkaparintani akarók most jó egy év várakozásra kényszerülnek.

Nyár óta hallgattak róla

A Google még nyár elején jelentette be, hogy egy saját operációs rendszer fejlesztésén dolgozik. A bejelentés időzítése valószínűleg nem volt véletlen, hiszen akkor még éppen küszöbön állt a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek a megjelenése, ennek tesztverzióját bárki ingyenesen kipróbálhatta. Az új operációs rendszerrel a Google pont abban a piaci szegmensben száll szembe a Microsofttal, ahol a Windows Vista hiányosságai miatt az nem terjedt el: elsősorban az olcsóbb minilaptopokon. A netbookok ugyanis egyre jelentősebb szegmensét teszik ki a számítógép-eladásoknak, és az olcsó, internetezésre és egyszerűbb hétköznapi feladatok ellátására alkalmas gépeken zömét Windows XP-vel adják el, bár már megjelentek az első Win 7-es modellek is.

A Vista túlzott rendszerigénye és hiányosságai miatt a legtöbb felhasználó számára nem tűnt jó választásnak, egy ingyenes, könnyen kezelhető operációs rendszer viszont jó alternatívája lehet a gyártók által készített, sokszor túl fapados Linuxok, vagy a Windows 7 helyett. A Google a Chrome OS révén tulajdonképpen saját webes szolgáltatásainak teremt platformot, amivel újabb fronton erősít a Microsofttal szemben, hiszen a Google Dokumentumok, a cég online naptárszoftvere éppen a redmondi szoftvercég Office-csomagjával szemben nyújtanak ingyenes és közkedvelt alternatívát.

Forrás: [origo]

 

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version