A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Megújult a portál

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2466
  • · Dátum: 2009.07.04. 17:41
  • · Rovat: Iminet Blog
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Sikeresen elindítottuk új portálunkat, mely megbízhatóbb és továbbfejleszthetőbb a réginél. Az új portálhoz új domain (webcím) is dukál, a régi is megmarad: átirányítottuk ide.
Hirdetés

Az ImiNET portál ismét átesett egy nagy frissítésen. Mielőtt technikai részletekbe révednénk, csak illusztrációként megjegyezzük:  a jelenlegi portálunk a 3.0-ás verziószámot viseli. Nézzük, hogy jutottuk el a bűvös számig, milyen lépcsők vezettek el a jelenlegi verzióig.

 

Az első: 1.0, TextPortál alapokon

Iminet 1.02003-ban indultunk, a weboldalunk számára ez mérföldkő.

Az első portálmotorunk az azóta már megszűnt TextPortál alapjaira épült, annak funkcionalitását jelentősen túlszárnyalva.

A portálunk az Ultraweb tárhelyszolgáltató ingyenes szolgáltatásait vette igénybe, semmilyen extra követelményeket nem támasztott a szerverrel kapcsolatban a szoftver, még igazi adatbázismotort se kapott. Egyszerű szöveges fájlokba kerültek a háttéradatok, a felhasználók adatai, a cikkek, fórum és a többi adat. Sajnos ez nem bizonyult jó választásnak, mivel hamar összegyűjtöttünk akkora mennyiségű adatot, melyet a jelenlegi rendszer csak hosszas oldaltöltögetés után volt képes kiszolgálni.

Ekkor indítottuk útjára a sokak számára népszerű játékokat (akasztófa, lex-text), szavazást, volt letöltés rovatunk és fórum is.

Az egyeske nem maradt sokáig árva, hiszen gőzerővel építettük a szájtot. Csináltuk csetet, ingyen blogot - nem lett túl népszerű, de az egyik kedves felhasználónk, Kadami blogbejegyzései még mindig megvannak, váratva az ismételt megjelentetésre. Átlagosan 10-50 látogatóval büszkélkedhettünk napi szinten, döntően a Google kereséseiből érkeztek a felhasználók, de szép számmal irányítottak át tematikus gyűjtemények, mint pl. a lap.hu család, és amire mindig is büszkék voltunk: több visszatérő látogató olvasgatta az ImiNET hasábjait.

Nem álltunk meg, az 1.5-ös verzió már MySQL adatbázist használt az adatok tárolásához, elmondani, leírni nem lehet, mekkora sebességnövekedést okozott. Egy lassúcska, Pentium II gépen próbáltuk ki a különbségeket. A portál egyik legbonyolultabb oldalát a hagyományos adatbázissal 23 másodperc alatt, míg az újonnan bevezetett MySQL adatbázissal már 7,5 másodperc alatt sikerült elérni.

Megpróbálkoztunk egy saját szerver megoldással is, ehhez kapóra jött a kölcsönkapott Pentium II processzorral szerelt szerkesztőségi számítógép. És most tessék visszatartani a nevetést: a szerver Windows XP operációs rendszerrel kiválóan megfelelt az akkori elvárásoknak. A PHP nyelven írt portálmotort és a hozzá kapcsolódó MySQL adatbázisokat pillanatok alatt lefuttatta és megjelenítette a klienseknek.

Bannercsere programunkra tucatnyi weboldal tulajdonos jelentkezett, bőszen kirakták oldalaikra az ImiNET-es reklámcsíkokat, mi pedig ezt meghálálva az ő bannerüket a megfelelő helyre.

2006 végén lebbentettük fel a fátylat: majd 3 év után vissza kellett adnunk szervergépünket jogos tulajdonosának. Ismét egy nagy nyűggel járó költözés következett, 2007 januárjában visszatértünk az Ultraweb szolgáltató szervereire. Az üzemeltetés kicsit olcsóbbá vált így, cserébe meg kellett tűrni néhány ezzel járó kényelmetlenséget.

 

Saját fejlesztésű weboldal, új dizájn: 2.0

Az EIC 2.0 logójaNem voltunk már megelégedve a TextPortál adta lehetőségekkel, minden egyes módosítás hatványozott energiabefektetéssel járt. 2007. szeptemberében adtuk át a megújult külsővel rendelkező, teljesen átszabott portált, amit mi a szerkesztőségben csak "ketteskének" neveztünk. Ketteskét megszabadítottuk a felesleges moduloktól, koncentráltunk a lényegre, az újdonságokra. Így lett kis YouTube-unk Vetítőszoba néven, a Microsoftéra hajazó Letöltőközpont, intelligensebb lett a kereső, használhatóbb a fórum. A viccmodult tuningolva áthoztuk a TextPortálból. Azért semmi rossznak nem vagyunk az elrontói. Egyre bővültek a bannercserére jelentkező weblapok - mégiscsak van létjogosultsága ennek a csereberének. De ekkor vezettük be a szolid szponzorációs reklámokat is, a Google AdSense moduljai kaméleonként simultak a weboldal hasábjaiba, a "Vegyél új Abit alaplapot" meg az "Új Renault akciók" feliratú dobozkák nem zavartak sok vizet, igaz túl sok pénzt se hoztak a konyhára, az igazad megvallva még az üzemeltetési költségeket se fedezte, ami az egész célja lett volna.

 

Költözés és új portálalap: 3.0

Exament Information Center 3.0Az új iminet.hu címhez új portálmotor is dukál, ismét megújultunk kívül-belül. Illetve a folyamat még tart, mivel egyes részei az oldalnak még befejezetlenül ásítanak. A félkész indítás oka, hogy a régi weboldallal való együttműködés lehetősége a későbbiekben elveszett volna, mi meg inkább a menthető adatok mellett tettük le voksunkat, és a régi adatokat átemelve inkább elindítottuka hármaskát.

Mivel az új még kész sincs, túl sokat írni nem tudunk róla, ami meg változott, az szembetűnő. Egy biztos: nem állunk meg a 3.0 jelenlegi állapotánál, sőt, kitehetnénk a ma oly divatos "Beta" vagy "Béta" jelzőt is. Nem tesszük. A változást úgyis mindenki látni fogja.

 

Módosítás - 2009.07.05.

Sajnos későn vettünk észre egy kis hibát a cikkben, mégpedig az indexképen az "EIC" rövidítés helyett tévesen "EIS" szerepel. Sajnos már csak a cikk kiadását követően tapasztaltuk, de bízunk benne, a cikk értékén ez semmit sem változtat. A hibáért elnézést kérünk!

 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Vannak állatkolostorok, Jean?
- Nincsenek, uram.
- Akkor hol élnek az állatbarátok?
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!