A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Még mindig megéri az asztali PC

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 7079
  • · Dátum: 2009.12.20. 18:03
  • · Rovat: Hardver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Bár napjainkban a hordozható számítógép a keresettebb termék, az eltűnni látszó asztali PC-k számos előnyt kínálnak az otthoni felhasználóknak: ugyanazt a teljesítményt olcsóbban megkaphatjuk, ráadásul az asztali gépek bővíthetőek, vagyis nem kell az egészet kidobni, ha gyorsabb processzorra váltanánk. Karácsony örképünkben olcsó minigépeket, összerakott konfigurációkat és képernyőbe épített számítógépeket vizsgáltunk.
Hirdetés

Való igaz, egyre jobban eltűnik az asztali PC-k és a noteszgépek közti határvonal, de az előbbi masinák még mindig olcsóbbak valamelyest hordozható társaiknál, így sokak számára még most, a laptopok olcsóbbá válása nyomán is jó választást jelenthetnek különösen akkor, ha eleve csak otthon akarják használni az asztal mellett - ráadásul egy nagy monitoron, normál billentyűzettel kényelmesebb is dolgozni.

A fapados konfigurációk

A legolcsóbb konfigurációk ára bruttó 60 ezer forintnál indul: egyilyen alapgépet többnyire kisteljesítményű Intel Celeron vagy AMD Sempron lapkával szerelnek fel (ezek a két rivális chipgyártó egymással beépíthetőségben nem kompatibilis termékei), de már ezekből is létezik kétmagos változat, sőt olyan is, amelyen akár már az operációs rendszerek 64 bites verzióit is használni lehet - persze az árlistákon a processzorrol sokszor teljesen összevissza dolgokat írnak, ezért érdemes konkrétan rákérdezni az eladónál annak teljesítményére és képességeire.

Egy ilyen olcsó, általában helyben összerakott konfiguráció többnyire 1 gigabájt memóriát és alaplapra integrált, azaz alapfunkciós grafikus kártyát tartalmaz, merevlemezből pedig 160-250 gigabájtosat tartalmaz, és általában dvd-író, és valamilyen egyszerűbb optikai egér és billentyűzet is jár hozzá, operációs rendszer viszont nem. Az ingyenes szoftverre vágyóknak az Ubuntu Linuxot ajánljuk (játékra nem, de internetezésre, filmnézésre tökéletesen alkalmas), Windows XP egy gépre telepíthető változatát 22-23 ezer forintért, Windows 7 Home Premiumot pedig 25-26 ezerért lehet hozzá venni. A korosodó XP egyébként idővel már nem lesz elérhető, mivel csak a meglévő készleteiket értékesítik belőle a forgalmazók.

Aki egy ilyen olcsó PC-t vásárol, az bizonyára olcsó monitorra is vágyik: szerencsére már 19 colos LCD-t is lehet venni harmincezer forintért, akár szélesvásznú kivitelben, akár HD-ready felbontással is. Jobb helyen ráadásul nem is csak a kötelező egy, hanem két év garanciát adnak a legolcsóbb PC-khez is, arra viszont mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy a gépház szétnyitása a feltételek megsértésének minősül-e.

 

A számítógép népszerű karácsonyi ajándék

 

Mi jobb a százezres PC-ben?

Természetesen jóval több pénzt is el lehet költeni egy számítógépre, persze az igazi művészet abban rejlik, hogy az adott összegből a lehető legjobb felszereltséget hozzuk ki. Már idehaza is lehet márkás, kész konfigurációkat vásárolni, ezekre később térünk ki, ezúttal azt gyűjtjük össze, milyen fontos paraméterekre érdemes figyelni akkor, ha összerakott asztali gépet választunk.

Erőgépet sok pénzért

Ha nagy teljesítményű számítógépet szeretnénk, Intel lapka esetén legalább egy E8500-as, kétmagos Core2Duo lapkát, AMD platformot választva viszont két-, három- és négymagos típusokból is lehet válogatni Athlon és Phenom típusokból a negyvenezer forint körüli árszegmensben. Azonos magszám mellett általában az Intel chipjei nyújtanak nagyobb teljesítményt, ám az árbéli differencia miatt azoknak, akik mondjuk videovágással, digitális negatívban lévő fotók feldolgozásával foglalkoznak, érdemesebb lehet a több magos megoldást választaniuk.

A játékok futtatásakor többnyire nem a processzor a szűk keresztmetszet, a legújabb, látványos háromdimenziós játékok futtatásához inkább izmos videokártyára van szükség. Ezekből a processzorokhoz hasonlóan két gyártó termékei érhetők el, az Nvidia és az - AMD tulajdonában lévő - ATI cég fejlesztései. Az olcsóbb példányok alkalmasak arra, hogy a HD-felbontású filmeket zökkenőmentessé tegyék, ám komolyabb játékok futtatására alkalmas lapkára legalább 50-70 ezer forintot kell áldozni, ennyiért lehet megvenni például egy ATI Radeon HD4890-es, vagy Nvidia GeForce G260 GTX típust - vigyázat, a legizmosabb grafikus kártyákhoz sokszor nagyobb teljesítményű tápegységet is kell vásárolni, további 20-30 ezerért! Memória: egy átlagos felhasználónak egyelőre 2 gigabájt is elég, de mivel olcsó, és minél több van belőle, annál jobb. 3 gigabájtnál többet azonban csak 64 bites operációs rendszer képes kezelni, vásárláskor érdemes erre is figyelni.

85-100 ezer forint körül már komolyabb teljesítményre képes Intel Core2Duo vagy AMD Athlon/Phenom lapkával szerelt modelleket találni.Egy ilyen gépet már legalább 2 gigabájt memóriával, 320-500 gigabájtos merevlemezzel szerelnek fel, és már többnyire valamilyen dedikált videokártya is jár hozzájuk.  Ezek már nem csupán szövegszerkesztésre, chatelésre, böngészésre és hasonló alapfeladatokra alkalmas, hanem már mondjuk nagyfelbontású tartalmak feldolgozására, egyszerűbb, régebbi játékok vagy más 3D-s alkalmazások - például Google Föld - zökkenőmentes futtatására is használhatók. Az összerakott PC-k ára az esetek többségében nem tartalmazza az operációs rendszer árát, így aki Windowsra vágyik, érdemes plusz 25 ezer forintot hozzáadni a végösszeghez. Sokan azért nem vesznek asztali PC-t, mert nem akarják hallani a gép zúgását, nekik való teljes csendben működő - speciális CPU-hűtővel, passzív táppal és winchester helyett SSD-meghajtóval szerelve az Aqua cégnél találtunk 140 és 180 ezer forint körüli összegért.

Egy izmosabb konfigurációhoz már jobb monitor is dukál: 38-40 ezer forintért már 21 colos, full-HD-s (1980x1080 pixel) felbontású monitort is lehet venni, 45-46 ezer forintért már 23 colos kivitel is elérhető, 50 ezerért pedig 24 colos monitort is lehet venni: ilyen méret és felbontás mellett sokkal kényelmesebb dolgozni mint egy laptop miniképernyőjén, a fél város elfér a Google Térképen, vagy a megnyitott böngésző mellett kényelmesen elfér a chatprogram, a médialejátszó ablaka is.

Mit lehet még venni egy drága gépbe? 8-10 ezer forintért csendesen működő processzorhűtő ventilátort, a csendes működésre vágyóknak emellett érdemes márkás, nem zúgó tápegységet választaniuk,  ez legalább 18-20 ezer forintba kerül, hasonló összeget kóstál egy minőségibb - nem berezonáló- gépház is. Míg DVD-író már a legolcsóbb PC-hez is jár, Blu-Ray-meghajtó beszerzését egyelőre érdemes átgondolni, egy ilyen hardver ugyanis legalább ötvenezer forintba kerül, ráadásul az írható lemezek is elég drágák még.

Asztali PC-ből ritka a márkás

Míg a noteszgépek terén a javarészt az ismert márkákkal találkozhatunk, az asztali PC-kből leginkább az idehaza összerakott modellek dominálnak, bár mostanra már valamelyest javult a helyzet, ha valaki keres, a hazai online árukeresőkben már az érdeklődők találhatnak márkás modelleket is, ha jobban utánanéznek. Az Acer, az Apple Dell, a HP és a Lenovo modelleiből itthon is találtunk már típusokat, a hagyományos asztali házba szerelt konfigurációk mellett helytakarékos miniatűr gépeket vagy a monitorral egybeépített kivitelű elegáns modelleket is.  Egy hagyományos asztali masina esetében a márkás konfigurációk előnye abban rejlik, hogy ezeket egymással biztosan együttműködő komponensekkel szerelik fel, általában az összeszerelés minősége is jobb, és sokszor - de nem mindig - több éves garancia is jár hozzájuk, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy operációs rendszert tartalmaz-e áruk, mert ez egyáltalán nem magától adódó. Gamer PC-nek az itthon árusított márkás konfigurációk általában nem alkalmasak, csak legfeljebb akkor, ha utólag izmos videokártyát vesz hozzájuk a tulajdonos.

 

Lenovo asztali PC


A hagyományos kivitelű gépekből a fenti képen látható, 140-150 ezer forint körüli induló árú, 2 gigabájt memóriával, E5200-as Core 2 Duo lapkával színes előlapú Dell Inspiron 545s modellt szúrtuk ki átlagos otthoni gépnek: ugyan nem minigép, de legalább keskeny kivitelű, hogy kevesebb helyet foglaljon. A hazai árlistán Windows Vistával csomagolva láttuk, de olyan akcióban, amely ingyenes Windows 7 upgrade-re jogosít. Ugyanennyiért egy kevésbé szexi külsejű, ám nagyobb teljesítményű Acer X3812-est is meg lehet venni, ez már négymagos Intel processzort, 4 gigabájt memóriát, 750 gigabájtos winchestert tartalmaz - valamint ugyancsak Win 7-et.


Asztali PC-ből természetesen nem csak a böszme méretű példányok léteznek, lexikon méretű, helytakarékos példányok is léteznek belőle. Ezek egyik legismertebbike az Apple Mac minije. Ebből 2 gigabájt rammal, 160 gigabájtos merevlemezzel és kétmagos Intel lapkával szerelt változatot 162 ezer forintért lehet hazavinni, 220 ezer forintért pedig gyorsabb CPU, duplaannyi memória és merevlemez jár hozzá - billentyűzet és egér azonban nem. (A Mac OS X mellett akár Windowst is lehet telepíteni az Apple gépeire.)

Laptopokban használatos hardverkomponensekből készült a Dell Studio Hybrid nevű gépe, amely az amerikai gyártó legkisebb fogyasztású PC-je. Nagyjából olyan felszereltséggel lehet megvásárolni, mint a Mac mini-t, 215 ezer forintért T8100-as kétmagos Intel lapkával, 3 gigabájt memóriával, és 320 gigabájtos merevlemezzel szerelve vihető haza egérrel és billentyűzettel. Extrája a 7.1-es hangkimenet és a tévékhez való egyszerű csatlakozást biztosító HDMI port.

Gyenge minigépek: netbook az asztalra

Létezik egy köztes kategória is, amely a netbook asztali változatának tekinthető: ezek pedig a nettopok, vagyis az Intel Atom processzorral szerelt, kis teljesítményű minigépek. A Mac minihez vagy a Studio Hybridhez képest olcsónak mondhatók, de jóval hamarabb el lehet érni korlátaikat, amire még egy nagyi is képes lenne, és persze DVD-meghajtó sincs bennük - legalábbis egyelőre.

Gyárt ilyen gépet többek közt az Asus, az Acer, és az MSI is, tipikusan 80-85 ezer forint körüli áron kínálják ezeket, bár az Asrock gyártmányt ennél olcsóbban, 60 ezerért is haza lehet vinni. Ahogy netbookvásárlási tanácsadónkban is kiemeltük, az asztali típusoknál sem mindegy, hogy milyen felszereltséget választunk, azonos árért sokszor jócskán eltérő teljesítményt kaphatunk. Szerintünk nettopból most már csak legalább kétmagos Atom processzorral (Atom 330) szerelt, Nvidia Ion (GeForce 9400) grafikus lapkát tartalmaz, így a HD-felbontású tartalmakkal is elboldogul - persze csak a lejátszás, nem a szerkesztés szintjén. Az Acer AspireRevo R3610-es nettopja épp ilyen, 2 gigabájt memóriával, 160-320 gigabájtos merevlemezzel van felszerelve, és akár monitor, tévé hátuljára is fel lehet szerelni - ez persze nincs benne az árban. HDMI-csatlakozóval és optikai hangkimenettel is felszerelték, memóriakártya-olvasója is van, támogatja a wifit, és vezeték nélküli egér, billentyűzet jár hozzá, linuxos és Win 7-es változatban kapható. Arra tökéletes, hogy internetképessé tegyük vele mondjuk a tévét, és filmeket nézzünk rajta. Találkoztunk hasonló konfigurációjú modellel százezer forintos áron - az már kissé túlzásnak tűnik.

Talán minden asztali gép közül a leginkább vonzónak a monitorral egybeépített típusok számítanak, amelyek közül a legismertebb kétségtelenül Apple iMacje. Ezt a gépet 21,5 colos (54,6 cm) és 27 colos (68,6 cm) kivitelben lehet megvenni, egyes üzletekben azonban még elcsíphető a kifutó, 24 colos széria egy-egy darabja is. A legolcsóbb 21,5 colos, full-HD-s monitorral szerelt példány 326 ezer forintba kerül, de már ebben is 3 gigahertzes Core 2 Duo lapka, 4 gigabájt memória, és egy HD-videózáshoz optimális videokártya, valamint 50 gigabájtos merevlemez lakozik.

Apple iMac

Apple iMac

A legolcsóbb 27 colos modellt izmosabb videokártyával szerelik fel, ráadásul ez a full-HD-nál is nagyobb, 2560x1440 pixeles felbontást használ, és 1 terabájtos merevlemezt tartalmaz. A közel hatszázezer forintos csúcsmodellbe még erősebb videokártyát, és négymagos Core i7 processzort szerelnek. Kétség nem fér hozzá, a Mac OS X-et és Windowst egyaránt futtatni képes masina igen komoly felszereltségű, egyedül magas ára szólhat ellene, illetve a gépekhez alapból járó egy év jótállást tartjuk kissé szűknek: ezt 3 évre is lehet bővíteni 48 ezer forintért.

Az iMac olcsóbb alternatívája a tajvani Acer Aspire Z5600-as gépe, amelyet 23 colos full-HD monitorral 260 ezer forint körüli összegért lehet megvenni idehaza. Ezért az árért már ebben is viszonylag erős Core 2 Duo lapka dolgozik, melyet 4 gigabájt memória és egy 640 gigabájtos merevlemez egészít kis, a grafikus lapka azonban csak HD-videók feldolgozására elegendő teljesítményű integrált típus. A monitorba épített gépet DVD-íróval és wifivel és Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel szállítják, tévétunert opcionálisan lehet vásárolni hozzá.

Az Asus EeeTop néven kínálja, de a rivális MSI és más cégek is előrukkoltak már olyan relatíve olcsó, monitorba épített kivitelű konfigurációval, amelynek alapjául netbookos hardverelemek szolgálnak. Bár jövőre ezekből is várhatók egészen ígéretes - több magos Atom lapkával szerelt, nagyképernyős modellek - a jelenleg itthon elérhető kínálat cseppet sem vonzó. Több mint 110 ezer forintot elkérnek ugyanis egy mindössze 15,6 colos, azaz laptopméretű, igaz, érintésérzékeny képernyővel szerelt Eee Top-ért, amelyet 1 gigabájt memóriával, 160 gigabájtos merevlemezzel és memóriakártya-olvasóval, webkamerával és wifivel szereltek fel, ráadásul csak Windows XP-t futtat. Tényleg csak a konyhába jó egy ilyen gép, de inkább várnánk vele.

Asus Eee Nettop

Asus Eee Nettop

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
A nyuszika már régen látta a rókát , hát elindul, hogy meglátogassa.
Odafelé azon gondolkozik , hogy hogyan is szólítsa:
- Róka elvtárs? - azok az idők már elmúltak.
- Róka úr? - urazza őt a fene.
- Róka koma? - a Farkasnak komája, nem nekem.
- Áh, egyszerűen lerókázom.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!