A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Másolási botrány a Wikipédián

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4199
  • · Dátum: 2011.01.05. 21:51
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Plágium miatt ötezer szócikket töröltek a magyar nyelvű Wikipédián, miután bebizonyosodott, hogy jogvédett könyvekből származik a tartalmuk jó része. A szerkesztő jogait visszavonták.
Hirdetés

WikipédiaDecember közepén 5227 lapot töröltek az adminisztrátorok a magyar Wikipédiából, miután fény derült arra, hogy az egyik legaktívabb szerkesztő jogvédett kézikönyvekből származó szócikkek ezreit töltötte fel az oldalra - írja cikkében az IT Café.

A Wikipédia hivatalos közleménye szerint a törlések oka, hogy a megjelölt források helyett jogvédett művekből származnak a szócikkek, sok esetben érdemi módosítás nélkül. Az adminisztrátoroknak a szóban forgó szerkesztő teljesítménye lett gyanús, aki, bár régóta a közösség tagja, több mint 11 ezer szócikkéből előfordult, hogy naponta 50-70-et töltött fel. A véletlenül észrevett jogsértő anyag felvedezésétől kezdve később alapos vizsgálatnak vetették alá az irományokat, és így derült fény a több mint ötezer cikk többségére. Az érintett írásokat törölték, a szerkesztő jogosultságait felfüggesztették.

A plágiummal megjelölt cikkek többsége - több mint 1000 szócikk - a Világirodalmi lexikonból származik, de számos egyéb mű átemelése is szerzői jogokat sért.

A Wikipédia a közösségre építve bővíti tartalmát, így a vandalizmus és a jogsértések elkerülhetetlenek, ám többségében gyorsan sikerül elejét venni az online enciklopédia pozitív megítélését sértő problémáknak. A mostani ügy miatt a magyar szócikkek száma 184 ezerről 179 ezerre esett vissza.

Az enciklopédia adminisztrátorai tájékoztatták a jogtulajdonosokat a jogosulatlan átvételről, valamint a törölt cikkek által megszüntetett jogsértésről. A sajtóközleményben megtekinthetők a pontos számadatok és a munka részletei is.

 

-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
A csődör és a kanca megy ki a karámból. Megszólal a csődör:
- Te menj előre, én meg hátulról fedezlek ...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!