A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Már nem kell mindig Flash a beágyazott YouTube-videóknak

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3378
  • · Dátum: 2011.01.25. 19:23
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A világ legnagyobb videómegosztója pár napja újfajta kódot ad a videók beágyazásához, hogy azok mobilkészülékeken is lejátszhatók legyenek.
Hirdetés

A YouTube január 20-a óta újfajta beágyazó kódot ad a videóihoz, ha azokat más weboldalon akarjuk elhelyezni. Az iFrame-nek nevezett stílus automatikusan azonosítja a felhasználó böngészőjét, és ha abban nem szükséges vagy nem lehetséges a Flash használata, akkor automatikusan anélkül indítja el a lejátszást, a legújabb, HTML5 szabvány által támogatott natív módban.

YouTube új megosztás
Mostantól ez az alapértelmezett beágyazási ablak

 

A YouTube fejlesztői elsősorban a mobilkészülékek felhasználóira gondoltak az újítással. Az iFrame-es beágyazást a Flasht nem támogató mobilok és tabletek miatt alkották meg tavaly nyár elején, de eddig csak opcionálisan volt elérhető azoknál a videóknál, amelyeket a szájt már a megfelelő formátumban tárolt. Mostantól a régi, flashes lejátszóablak vált opcióvá, ha a felhasználó ragaszkodik hozzá.

A BetaNews szerint a YouTube a számítógépes böngészőknél nem is alkalmazza automatikusan a HTML5 szabványt. Macen a legújabb Safari felhasználói számára így is kell Flash plugin a lejátszáshoz, mivel az iFrame-es beágyazások csak iPaden vagy iPhone-on indulnak el natív módban, vagyis a YouTube nem szabadult meg teljesen a Flashtől, és az újításnak nem is ez a célja, csak az, hogy ne kelljen feltétlenül Flasht használniuk a felhasználóknak.

A Google aligha teszi teljes egészében flashmentéssé a videomegosztót, mivel a webes videoformátumok év elején kirobbant háborújában a népszerű lejátszót fejlesztő Adobe fontos partnere. Az internetes vállalat korábban azt is bejelentette, hogy saját böngészője, a Chrome a jövőben nem a H.264 kódolást támogatja majd a Flash nélküli webes videóknál, hanem a Google által felvásárlással megszerzett WebM formátumot, amit az Adobe Flashplayere is ismerni fog.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Winnettou és Incsu Csunna víz nélkül bolyonganak az Llano Estecado sivatagban. Találnak egy vödör taknyot, és elhatározzák, hogy megosztoznak rajta.
- Apám, Incsu Csunna, idd meg a felét!
Erre Incsu Csunna megissza az egész vödörrel.
- Apám, Incsu Csunna, miért nem hagytál szomjazó fiadnak?
- Fiam, Winnettou, nem bírtam elharapni!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!