A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Májusban érkezik a Samsung szupermobilja

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2501
  • · Dátum: 2013.03.15. 15:42
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Jobb minőségű és nagyobb képernyője van a legújabb iPhone-nál, a világ minden táján működik 4G-n, és kiváltja a tévé-távirányítót is. Angolra már egzotikus nyelvekről is szinkrontolmácsol, de összességében érezhető, hogy alkotói igazából már nem tudnak mit belezsúfolni. A Samsung bemutatta legújabb csúcsmobilját, a Galaxy S4-et, amely májusban kerül a boltokba.
Hirdetés

A Samsung Galaxy S3-as modellből világszerte már több példányt adtak el, mint az Apple iPhone-jából, így nem csoda, hogy a dél-koreai gyártó is riválisához hasonlóan nagyszabású premiert szervez a készülék legújabb változatának bemutatására. A Galaxy S4-est már a New York-i Times Square-en, amerikai módra, több ezer ember előtt fedték fel, szimfonikus zenekarral és affektáló táncosokkal a színpadon.

Samsung Galaxy S4

Retinább az iPhone-nál is

Az Android 4.2 szoftvert használó Galaxy S4-est 4,99 colos Super AMOLED képernyővel látták el, amely full-HD felbontásának köszönhetően jobb képminőséget biztosít az iPhone-nál is. Míg az Apple legújabb Retina-képernyőjének pixelsűrűsége 326 ppi, addig az S4 kijelzőjén azonos méretre 441 darab képpont jut.

Ez azt jelenti, hogy szabad szemmel gyakorlatilag nem lehet már megkülönböztetni a képpontokat, ami nem is elsősorban a játékok vagy filmek lejátszása, hanem a betűk kitűnő olvashatósága miatt hasznos. Az S4-esbe már továbbfejlesztett - kikapcsolható - szemmozgásfigyelő technológia is került: ez automatikusan megállítja például a videók lejátszását, ha tulajdonosa épp másfelé néz, illetve automatikusan tudja görgetni a megnyitott szövegeket csupán a szemmozgást és a csukló mozgását figyelve, szükségtelenné téve a képernyő tapogatását. Az új csúcsmobil nyolcmagos, készenléti módban energiatakarékos módra váltani képes, de nagysebességre kapcsolni tudó lapkával lesz felszerelve.

Törhetetlen műanyagból készült

A mobilgyártók az utóbbi években három alapanyagba szerettek bele: a közel törhetetlen Gorilla-üvegbe, az alumíniumba és a polikarbonát nevű, nagyon strapabíró műanyagba. A Samsung Galaxy S4-be ezek közül a könnyű, polikarbonát hátlap és a kijelzőt védő Gorilla Glass legújabb, harmadik generációja került. Ha a telefon a felhasználó élettársa, de legalábbis legfontosabb információinak tárhelye, akkor bírnia kell a gyűrődést.

Samsung Galaxy S4

A telefont egy 2600 milliamperórás kapacitású akkumulátor látja el energiával. Ilyen méretű akkumulátorokat jellemzően eddig a tepsimobilokban lehetett csak látni. Igaz, a sok, számításigényes kényelmi funkció és a gyors letöltést lehetővé tevő 4G-s modem miatt szükség is  lesz nagy kapacitású telepekre. A nagy méret ellenére az új Galaxy S nem lesz túl nehéz, tömege csak 130 gramm, de alapból nem támogatja a vezeték nélküli töltést, csak külön megvásárolható kiegészítő hátlap és töltő birtokában.

Angolra már kínaiból is tolmácsol

Izgalmasabb lehetőségeket rejt a Samsung által kifejlesztett, S Translate nevű app, amelyik szinkrontolmácsként használható. Nyolc nyelven ért, a lefordított szöveget pedig a kijelzőre írja ki. Nem csak élőbeszédből tud dolgozni, a lefotózott táblákat, feliratokat is le tudja fordítani. A szoftver apró szépséghibája, hogy a magyar nyelvvel egyelőre nem boldogul, továbbá sem a cirill, sem az arab ábécét nem tudja feldolgozni egyelőre, de például német, spanyol és kínai nyelveken ért.

A hangfelismerést nem csak a fordításhoz használja a Galaxy S4. Az iPhone Siri nevű személyi asszisztens funkciójához hasonlóan el lehet beszélgetni a mobillal, válaszol a naptárunkat, beérkezett SMS-eket vagy netes kereséseket illető kérdésekre. A program képes navigálni, úti célt változtatni, így vezetés közben is biztonságosan használható a mobil.

Egyszerre már két irányba is fotóz

Ahogy a ma kapható csúcsmobilok, az S4-es is 13 megapixeles digitális kamerával van szerelve, amely azonban a kompakt fényképezőgépekéhez hasonló beállíthatóságot is kínál.

A duál-mód nevű funkcióval egyszerre lehet aktiválni az elő- és a hátlapi kamerákat, amellyel olyan sablonfotókat lehet készíteni, amelyen a fotós és alanyának arca is jól látszik. Egy másik üzemmód gyors egymásutánban exponál, és lehetővé teszi például azt, hogy ha valaki belesétált a fotóba, akkor egyszerűen ki lehessen törölni a képről.

Digitális élettársnak szánják

A legújabb csúcstelefonjával a Samsung egy igazi sci-fibe illő ötletet próbált meg megvalósítani. A készüléket nem is okostelefonnak, hanem digitális "élettársnak" nevezte a cég igazgatója, mert a felhasználó tárcájának tartalmát, zenéit, szórakoztató tartalmait, kódolva tárolt titkait és az egészségügyi állapotáról árulkodó edzéstervét is tárolja.

A Samsung saját, nem túl fantáziadúsan elnevezett S alkalmazásai sokkal gazdagabbá teszik az Android-élményt. Az S Health fitneszedzőként is működik: a telefon számolja a nap közben megtett lépéseket, méri, hogy mennyit kocogott a felhasználó, figyeli, hogy követi-e a tulajdonosa a diétáját, és még azt is ki tudja számolni, hány kalóriát tartalmaz a sarki étteremben látott remek spagetti. Az alkalmazás képes szinkronizálni az erre felkészített vércukor- és vérnyomásmérőkkel, továbbá az S Band nevű edzésfigyelő kütyüvel. Nem igazán high-tech, de hasznos megoldás, hogy a készüléket infravörös adóvevővel is felszerelik, így a hagyományos tévé- és egyéb távirányítókat is helyettesíteni lehet majd vele.

Májusban érkezik a magyar boltokba

A Samsung Galaxy S4 bemutatója

Magyarországra a tervek szerint a legnagyobb külföldi piacokon való premiert követően, májusban érkezik meg a Samsung Galaxy S4, itthon a telefonból csak 4G-s (LTE) változat lesz kapható, amely azonban működik lassabb mobilinternettel lefedett területeken is, a várható ár egyelőre nem ismert. A Samsung Hub nevű digitális piactér a tervek szerint a magyar felhasználóknak szánt zenéket, filmeket és e-könyveket is kínálni fog a készülék premierjére.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Képek forrása: internet (további felhasználásuk csak tulajdonosaik engedélyével!)

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Sorolj fel néhány állatot! - mondja a tanár az iskolában.
- Kutyuska, tehénke, disznóka.
- Jó, de nem kell mindig utánamondani a kicsinyitő képzőt!
- Macs, kecs, csir, puly.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!