A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Legális feltörni az iPhone-t Amerikában

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2463
  • · Dátum: 2010.07.27. 20:26
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Az USA szerzõi jogi hivatala szerint az okostelefonokat fel lehet törni akár azért, hogy a felhasználó szolgáltatót váltson, akár azért, hogy bármilyen szoftver telepíthessen rá, aminek fõleg az iPhone-tulajdonosok örülhetnek.
Hirdetés

iPhoneAz amerikai szerzõi jogi szabályozásért felelõs hivatal, a Copyright Office úgy módosította a digitális szerzõi jogi törvényt (Digital Millenium Copyright Act, vagyis DMCA), hogy az ezen túl lehetõvé teszi a felhasználók számára az okostelefonok feltörését és szolgáltatófüggetlenítését is - írja az ABC News hírportálja. A Kongresszusi Könyvtárhoz tartozó kormányzati szerv szerint a felhasználóknak joguk van megváltoztatni a készülékek eredeti funkcionalitását, hogy bármilyen legálisan megszerzett szoftvert futtatni tudjanak rajta.

Az új szabályozás fõleg az iPhone-tulajdonosokat érinti. Az Apple okostelefonjának megjelenését követõen a külsõ fejlesztések is az illegálisan feltört készülékeken indultak el. A gyártó csak ennek hatására fogadta el, hogy a felhasználók szeretnének külsõ alkalmazásokat használni a telefonon, és 2008-ban hozta létre saját szoftverboltját, és tette lehetõvé hivatalosan is a külsõ fejlesztést.

Az Apple azonban nem enged bármilyen alkalmazást vagy szoftverfrissítést a készülékeire, így sok újítás vagy hivatalosan letiltott megoldás továbbra is csak a feltört készülékeken terjed. Az amerikai iPhone-ozók azért is háborognak, mert a telefont csak egyetlen szolgáltató, a rendszeresen hálózati problémákkal küszködõ AT&T forgalmazza az országban, de a DMCA módosítása azt is lehetõvé teszi, hogy szolgáltatót váltsanak a készülékek függetlenítésével.

Az Elecronic Frontier Foundation szerint több mint egymillió felhasználó használja feltörve a készülékét. A feltört, vagyis jailbreakelt telefonokat eddig az Apple hivatalos szoftverfrissítései használhatatlanná tették. Az Apple szóvivõje egyelõre csak annyit mondott a Wall Street Journalnak, hogy az iPhone feltörése rossz hatással lehet a felhasználói élményre, instabillá teheti a telefon mûködését, és érvénytelenítheti a garanciát is. A cég még nem közölte, hogy a jövõben hogyan jár el az iPhone-hackerekkel szemben.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Boeing 747, száll a levegőben. Egyszer csak motorhiba,
a kapitány beleszól a mikrofonba:
- Hölgyeim és uraim, sajnálom, de le fogunk zuhannai.
Erre egy középkorú nő felpattan és a káosz közepette
elordítja magát:
-Valaki éreztesse velem utoljára hogy nő vagyok!!!
Erre feláll egy izmos férfi, letépi az ingét, majd
a nőhöz vágja:
- Nesze, vasald ki!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!