A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Kütyük az asztalon: gadgetek, kisalkalmazások

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 20459
  • · Dátum: 2009.08.23. 18:37
  • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A Windows Vista óta van lehetőségünk asztalunkat teleaggatni mindenféle kütyüvel, hasznos vagy haszontalan kisalkalmazással. A gadgetek (kisalkalmazások, jelentése kb.: bigyó, kütyü) segítségével életet lehelhetünk az amúgy sivár és unalmas asztalunkra. A lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt.
Hirdetés

Mindenki emlékszik még a Windows XP telepítés utáni üres asztal látványára. A kiürített asztal oka a teljesen átszabott Start menü fókuszba állítása volt, ugyanez a jelenség a Vista és a Windows 7 esetén is megmaradt. A korábbi operációs rendszerekben az Active Desktop nevű, az XP-ben már jócskán elrejtett és - valljuk be őszintén - szinte sosem használt funkció hivatott némi dinamizmust vinni az operációs rendszer alapfelületére.

Egy apró kitérő: Active Desktop

Az Active Desktop hajdanán a Windows 98-cal került be a köztudatba. A funkció bekapcsolásával asztalunkra  - az Internet Explorer segítségével - kis böngésződobozokat helyezhettünk, megadott tartalomra irányítva. Így nem kellett folyamatosan szemmel tartanunk az időjárás alakulását, a legfrissebb híreket, mivel a beállított weboldalak a dobozokban folyamatosan közölték a szükséges információkat.
 Ekkor még nem volt ismert fogalom az RSS.
Az oldalsáv, illetve a ráaggatott kisalkalmazások (angol szóhasználattal sidebar illetve gadget[ek]) alapötlete innen való, az első kezdeményezések külső alkalmazásként számos operációs rendszerre, így XP-re is elkészültek. A Google is megjelent a saját megoldásával, Google Desktop néven. A megoldás a Vista megjelenésével azonnal hozzáférhetővé vált, külső alkalmazás telepítése nélkül. Alapértelmezésben 11 kisalkalmazást tartalmaz, melyek tetszőlegesen bővíthetők, a már telepített alkalmazások ki- és bekapcsolhatók.

Az alkalmazások közös jellemzője, hogy bizonyos feladatok elvégzésére képesek, többségük információt ad a felhasználónak. Ilyen lehet az időjárás, a pontos idő és dátum, a legfrissebb hírek (RSS segítségével), vagy a rendszer aktuális terheltsége (CPU, memória). Mivel a platform nyílt forrású, számos saját vagy mások által megírt szkripttel bővíthető. A kisalkalmazások általában a HTML, illetve a Javascript technikáin alapul, egyedi kinézetettel párosítva. Bár a legtöbb alkalmazáskezelő hasonló elven működik, cikkünkben bemutatott információk a Vista és a 7 rendszerekben található Sidebar alapján készültek.

 

A gadgetek rendeltetése

Windows 7 oldalsáv 3 alkalmazással

Bár a fentiekben már erről esett szó, tekintsük át, mire használhatók, vagy éppen használják a gadgeteket. Nehéz lenne felsorolni az összes lehetőséget, hiszen a fejlesztések révén igencsak sokrétű célokra készíthetők fel az oldalsáv elemei. Alapvető célja az információnyújtás, a felhasználó naprakészen tartása. A XXI. század kötelező velejárója az az információéhség, ami nélkül ma már nem tarthatnánk a lépést világunkkal, így a gadgetek alapja többnyire az internet, hiszen a szolgáltatott információ többségében a világhálóról érkezik. Vannak alkalmazások, amik egyszerűen csak jópofák, vagy az időt elünti találta ki a szerzője. Arról sincs közös megegyezés, mi számít hasznosnak, vagy épp haszontalannak. A "semmire nem jó" alkalmazás egyesek szerint nélkülözhetetlen.

Csak néhány kiragadott példa a gadgetek bőséges választékából:

  • óra (hagyományos faliórára emlékeztető, számos dizájnnal)
  • CPU- és RAM terheltségmérő
  • RSS olvasó, a kedvenc hírcsatornák aktualitásának szemmel tartására
  • diavetítő (a beállított, helyi vagy távoli galéria elemeit véletlenszerűen vetíti)
  • időjárásjelentés (az egyik leggyakrabban használt alkalmazás, környezetünk időjárásának megjelenítésére, általában valamelyik időjárást szolgáltató weboldal információiról)
  • jegyzetfüzet, a valóságban is használt színes jegyzettömbök virtuális mása, a gyorsan feljegyzendő rövid információk kiragasztása a monitorra
  • valutaátváltó, tőzsdehírek, névjegyalbum, IWIW-infók, és még sorolhatnánk

 

Az alkalmazások beszerzése és telepítése

Rengeteg minialkalmazás vadászható a neten keresgélve, vagy a Windows Live Gallery webhelyről. A külön letölthető állományok mind a .gadget kiterjesztést viselik, Windows Vista és 7 alatt dupla kattintásra azonnal települnek rendszerünkbe, valamint hozzáadódnak az oldalsávhoz. Eltávolításuk (csak az oldalsávról, a rendszerből nem!) csupán a kiválasztott apróság fölé vitt egér hatására megjelenő eszköztár X gombjára kell kattintanunk. A beépített, illetve telepített gadgetek kezelése a Desktop Gadget Gallery, illetve a Microsoft Gadgets Start menüben fellelhető parancsok segítségével oldható meg. Szintén itt van lehetőségünk egy-egy gadget törlésére is, ha a jobbgombos helyi menüből ezt a lehetőséget választjuk. Az alkalmazások a programozó által engedélyezett alapadatok módosítására is adnak lehetőséget, ha a már említett egérpihentetés hatására előbújó eszköztáron a csavarkulcs ikont választjuk ki. Hogy itt mely beállításokra van mód, az az adott gadget, illetve készítője fantáziáján múlik.

Gadget telepítése

Rendszerezhetjük alkalmazásainkat

 

Saját alkalmazás készítése

Amennyiben nem találunk megfelelő gadgetet, saját magunk is elkészíthetjük. Ezt rajtunk kívül mások számára is elérhetővé tehetjük a Windows Live Gallery-re feltöltve. Nem árt azonban tisztában lenni a ténnyel, hogy a gadgetek gyártásához a fantázián túl elengedhetetlen a HTML és a Javascript ismerete, valamint egy jól kinéző gadget elkészítéséhez nem árt a grafikus programokban szerzett jártasság sem.

A felépítés nagyon egyszerűen fest, a .gadget fájlok sima átnevezett zip állományok, melyeket átnevezve zip kiterjesztésűre, egyszerűen kicsomagolhatunk, tartalmukat megtekinthetjük.

Két fő fájlból állnak az alkalmazások: egy .html kiterjesztésű alkalmazásból, és egy gadget.xml elnevezésű fájlból. Ez utóbbi az alkalmazás alapadatait, és a fő fájlt tartalmazza, neve kötelezően gadget.xml kell hogy legyen, a html fájl pedig maga az alkalmazás. Emellé társulhat még egy vagy több .js (javascript) és .css (stíluslap) fájl, melynek használata nem tér el a webes alkalmazások használata során. A gadgetjeink így voltaképpen webes kisalkalmazások.

Egy interneten fellelhető példa az alábbi gadget.xml fájlt mutatja be:



    Hello, World!
    Example.You
    1.0.0.0
   
       
   
    © 2007
    My first gadget
   
       
           
           
            Full
       
   

A szabványos XML fájlban például a name tag adja majd az alkalmazásunk nevét, de megadható a verziószám, a szerző, leírás vagy a kontakt internetcím is. A hosts csomóponton belül a base az alkalmazásunk html fájlja, a többi bejegyzés gyakorlatilag állandó. A fenti példához szükséges még a gadget.html (melynek neve bármi lehet, a lényeg, hogy az xml-ben helyesen szerepeljen), tartalma a következő:



    Hello, World!
   


   
        Hello, World!
   


E két fájlt (gadget.xml, gadget.html) egy zip archívumba helyezve és kiterjesztését .gadget-re átnevezve máris telepíthető kisalkalmazást kapunk. Ha a példaként létrehozott HelloWorld.gadget fájlunkra duplán klikkelünk, máris hozzáadhatjuk az oldalsávhoz. Ha jól dolgoztunk, akkor egy fehér alapon a "Hello World" feliratnak kell megjelennie.

További lehetséges fájl a settings.html, mely a beállítások lapot tartalmazza, illetve az alkalmazásban felhasznált képek, ikon, vagy js/css fájlok. Ezeket mind a zip fájlba kell csomagolnunk.

A lelkes fejlesztőknek a fentinél bővebb ismertetőn az alábbi weboldalak adnak (angol nyelven):

 

A gadgetek mára elválaszthatatan részét képezik Vista vagy 7 rendszerünknek, bár alkalmazásuk nem kötelező, számos asztalon megtalálhatók a kütyük. Mivel fejlesztésük elsajátítása nem nehéz, várhatóan a jelenleginél több és színesebb palettán előforduló gadget válik elérhetővé a lelkes felhasználók számára. Tesztünk írása során nem tudtuk eldönteni, illetve közvetlen közelünkben élők kifaggatása alapján meghatározni, hogy nélkülözhetőek-e az oldalsáv-elemek, de a jó hír az, hogy erre nem kell választ adnunk, mivel e funkciók már a Windows XP rendszerhez is telepíthetők.

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: seg | Beküldve: 2011.05.08. 19:07
seg
A hozzászólást portálunk alapelveinek megsértése miatt töröltük!
Szerző: papa | Beküldve: 2010.07.19. 07:16
papa

:sick:

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy jóképű, fiatal nőcsábász taxist egy csinos, fiatal lány int le a balatoni országúton:
- Kérem, vigyen el Balatonzamárdiba!
- Érdekes - válaszolja a taxis -, maga ezen a héten a harmadik terhes nő, akit Balatonzamárdiba viszek.
- De én nem vagyok terhes - tiltakozik a lány.
- De nem is vagyunk még Balatonzamárdiban!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!