A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Kétszáz gigát tarhálhat össze a netről

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3625
  • · Dátum: 2013.04.14. 09:56
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Hajlandó több cégnél is regisztrálni, vagy partnerprogramban meghívni ismerőseit online tárhelyért? Kísérletünkből kiderült, hogy akár kétszáz gigabájtnyi zenét, képet és videót is tárolhat az interneten teljesen ingyen, ha bevállal némi kényelmetlenséget.
Hirdetés

A lassan a nagyméretű pendrive-okat is feleslegessé tevő szolgáltatások óriási növekedésen estek át az elmúlt években. A korábban hatalmasnak számító két gigabájtos Dropbox-fiókok ma már átlag alattinak számítanak, akár ingyen is szert lehet tenni nagyobb felhőtárhelyekre. Arra tettünk kísérletet, hogy megállapítsuk, kizárólag ingyenes szolgáltatások használatával hány gigabájtnyi online tárhelyet lehet megkaparintani.

Felhő tárhely

Száz gigabájtról indulhatunk

Egy évig ingyenesen használható, száz gigabájtos internetes tárhely ígéretével próbál betörni az online tárhelyek piacára egy új, Surdoc nevű szolgáltatás. A még nem túl ismert oldal az akciós egyéves időszak leteltével sem válik megfizethetetlenül drágává. Havi két és fél dollárba, azaz hatszáz forintba kerül majd jövő áprilistól a tárhely fenntartása, bár az igazán elszántak egy újabb fiók létrehozásával újból ingyenesen juthatnak hozzá a szolgáltatáshoz (igaz, ekkor újból fel kell tölteniük a tárolni kívánt fájlokat).

Plusz ötven gigát a Megától

Kim Dotcom, az egykori Megaupload fájlmegosztó szájt vezetője nem csak azért érdekes, mert perben áll az Egyesült Államokkal, és egy James Bond-film főgonoszához illő életet folytatott luxusbirtokán, hanem azért is, mert néhány hónapja Mega néven új tárhelyszolgáltatót nyitott.

A Mega alapból ötven gigabájtnyi tárhelyet kínál, ahol ráadásul titkosítva tárolódnak a fájlok, fizikailag több helyen is. A felhasználók adataiba akkor sem lehet beleolvasni, ha azokat lefoglalnák a hatóságok, bár az ott elérhető fájlokat csak úgy lehet elérni, ha mellékeljük hozzájuk a dekódolókulcsot, ami így a hatóságok kezébe is kerülhet. A szolgáltatás komoly hátránya, hogy nincs hozzá külön számítógépes kliens, a böngészőn kereszül kell feltölteni mindent.

Ráadásul nem feltétlenül ez a legbiztosabb hely az adatoknak, hiszen a Dotcom előző szolgáltatására feltöltött adatokat is teljes egészében elveszítették a felhasználók, miután az amerikai hatóságok lefoglalták a cég szervereit. Most annyiban más a helyzet, hogy a Mega globális partnerhálózattal dolgozik, így nehezebb lenne lekapcsolni.

További gigabájtok a Microsofttól

Eddig tehát százötven gigabájtnyi helyet tudtunk szerezni. A Microsoft Skydrive szolgáltatására regisztrálva internetes raktárunkat legalább hét gigabájttal lehet bővíteni ingyen. Akinek azonban már van több éve létező Messenger-fiókja, az huszonöt gigabájtot kaphat díjmentesen. A fiók regisztrációjának idejétől függően így az összes kapacitás vagy 157, illetve 175 gigabájtra bővül.

Microsoft SkyDrive

A Skydrive előnye, hogy minden létező platformra van a fájlok elérését biztosító kliensprogram és applikáció, és többek közt az új Office is képes automatikusan erre menteni a táblázatokat és dokumentumokat.

Sok kis gigabájt sokra megy

A Google Drive, a magyar LogMeIn Cubby nevű új fejlesztése, a Box.net, a Wuala.com, a Sugarsync, az Amazon Cloud Drive és a napokban elindult Copy.com egyaránt öt-öt gigabájtot bocsát a felhasználó rendelkezésre ingyen.

A feltöltésekhez kapcsolódó korlátozások oldalanként eltérnek, a Box.netre például maximum 250 megabájtos fájlokat lehet feltölteni, míg a Google akár tíz gigabájtos állományok feltöltését is engedi. Ha valaki hajlandó mind a hét szájtra regisztrálni, összesen további 30 gigabájttal bővítheti a rendelkezésére álló tárhelyet.

Kétszáz gigabájt, apróra szeletelve

Ha tehát regisztrálunk a fenti szolgáltatásokra, 195 gigabájtnyi tárhelyre teszünk szert. Ez valamivel kevesebb, mint egy ma kapható átlagos notebook merevlemezének a mérete, ám arra bőven elég, hogy az ember minden lényeges adatát a számítógépen kívül is elérhetővé tegye, vagy megossza kedvenc zenéit, filmjeit a barátaival.

Kép

Kísérletünk annyiban csalóka, hogy még a legnagyobb gyűjtögetők sem rakják fel hét-nyolc különálló tárhelyszolgáltató kliensprogramját, ezek szimultán használata ugyanis zavaró lenne egyetlen számítógépen. Az azonban különösebb nehézség nélkül megoldható, hogy egy-egy fájlt egy másik tárhelyre töltsünk fel, ha a korábbiak már megteltek.

Korlátozottan, de a biztonsági mentések tárolására is alkalmasak lehetnek a felhőtárhelyek. Egy-két gigabájtba belefér az összes fontos dokumentum, az adóbevallás kötelezően megőrzendő fájljai, számlák és kimutatások. A családi fotóalbum, a gyerekekről készült videók vagy a zenegyűjtemény azonban hamar kinövi a Dropboxot vagy akár a 25 gigabájtos Skydrive-ot is. A családi emlékeket jobban megéri olyan fizetős fotótárhelyeken (pl. Flickr, 500px, Vimeo) tartani, amelyeket eleve képes és videós tartalmakra terveztek.

Emellett ajánlott egy olcsó külső merevlemez, amelyre szintén el lehet menteni a fontos adatokat. Egy felhőtárhely, egy számítógép és egy külső lemez ritkán romlik el egyszerre, ennél többet egy átlagos otthoni felhasználó már nem tehet fontos adatainak védelméért.

Ne adjuk el barátainkat megabájtokért!

Ingyenreklámért cserébe egyes tárhelyszolgáltatók nagyobb fiókot kínálnak a nem fizető felhasználóik számára is. A Dropboxnál például 500 megabájttal bővül tárhelyünk minden egyes olyan ismerős regisztrációja után, akit mi hívunk meg a rendszerbe. 125 megabájtot adnak azért is, ha a szolgáltatást összekötjük a Facebookkal és a Twitterrel. A magyar fejlesztésű Cubby egy gigabájtot ad ajánlásonként, a friss trónkövetelő Copy.com-nak már öt-öt gigabájtot is megér egy új felhasználó meginvitálása.

A meghívások szétküldését azonban nem szabad túlzásba vinni, hiszen senki sem vágyik arra, hogy ismerőse a közösségi oldalakon vagy e-mailben folyamatosan azzal zaklassa, hogy regisztráljon erre vagy arra a szájtra. Ha viszont valaki épp tárhelyet keres, érdemes meghívót küldeni neki egy jól bevált szolgáltatásra.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Hogyan halt meg a rendőr felesége ?
- Függönyvasalás közben kiesett az ablakon.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!