A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Karcsúsított az új [freemail]

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 5041
  • · Dátum: 2009.12.02. 22:05
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
2009. december 1-től átalakul a [freemail] ingyenes webes levelezőrendszer. A változás elsősorban a külalakot érinti, a szolgáltatás korszerűbb, áttekinthetőbb kinézetet kapott. Emellett új lehetőségekkel is gazdagodott, miközben számos, 2007-ben indított funkció, mint például a netes telefonálási lehetőség vagy az integrált fényképmegosztás megszűnt vagy kikerült a levelezőrendszerből.
Hirdetés

Az új funkciók közé tartozik a teljes képernyős levélnézet, a titkos másolat bekerülése a címzési lehetőségek közé, a modernizált címtár és a böngészőfüleket utánzó, több levéloldal egyidejű nyitva tartását lehetővé tevő megoldás is.

A legszembeötlőbb újdonság a felfrissült dizájn, ami nem szépségével vagy trendi grafikájával kényeztet (ilyesmiről egyáltalán nincs szó), sokkal inkább az áttekinthetőbb, sallangoktól mentes felülettel. Eltűntek az érkezett leveleket mutató kezdőoldalról a portálos hangulatot árasztó fényképes ajánló dobozok és a különféle szolgáltatások fülei, ettől sokkal koncentráltabb, az alapfeladatra fókuszáló, átláthatóbb oldal jött létre. Ugyancsak használhatóbb lett a levélírás oldala, részben a címek megadásának modern, ajaxos felülete (és a Bcc, azaz titkos másolat lehetőségének bevezetése) miatt, részben a kiokosított szövegszerkesztő révén. Itt, a mellékletek feltöltéséhez használt részen látható a következő mondat: "Az 5MB-nál nagyobb és 1GB-nál kisebb fájlokat automatikusan óriás levélként küldjük." - azaz mostantól nem kezeli külön a rendszer a sima mellékletet és az óriáslevelet, hanem automatikusan dönt a feltöltött fájl mérete alapján.A változás okairól Horváth Jánost, az Origo Zrt vezérigazgatóját kérdeztük, aki elsősorban a legutóbbi dizájncsere óta eltelt időt, illetve a változó felhasználói elvárásokat említette. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy ez a ráncfelvarrás egy új szolgálatásfejlesztési filozófia kezdetét is jelenti. Szemben a korábbi gyakorlattal, miszerint a [freemail] több évente, ám akkor jelentős mértékben változott, mostantól kisebb lépésekben, de folyamatosan, akár havonta tervezik fejleszteni a szolgáltatást. "Két évvel ezelőtt, az előző váltásnál túl sok új funkciót zsúfoltunk bele a rendszerbe és ez nem volt jó stratégia. Volt ezek között olyan, ami a felhasználói igényekkel nem találkozott és akadtak gondok a különféle rendszerek integrációjával is" - mondta el a vezérigazgató.

Az új [freemail] felülete

Valóban, a levelezőrendszer 2007-es átalakítása hatalmas váltás volt, ami az egész szolgáltatás koncepcióját volt hivatott kibővíteni, a levelezőrendszer helyén egy "személyes üzenetközpontot" hozott létre a T-Online. A korabeli sajtóközlemény szerint "a vadonatúj külsőben megjelenő e-mail szolgáltatáshoz nagyobb, 1 gigabájtnyi ingyenes tárhely jár, és a levelezés mellett telefonálni, chatelni valamint képeket és képeslapot küldeni is lehet." Az elképzelés mögötti filozófia szerint a [freemail]-ben egyesült minden olyan funkció, amit az internetezők a személyes kommunikáció során használnak, amibe a korabeli döntéshozók a szöveges és hangüzenetek mellett a fotók megosztását is beleértették, hiszen a tapasztalatok szerint az online fényképalbumok túlnyomó többsége amúgy is a családdal vagy más közösséggel megosztani tervezett nyaralós vagy bulifotókat tartalmazott.

Az internetezők azonban nem igazán használták az új funkciókat, miközben az alapfeladat kiszolgálása, azaz a levelezés töretlenül bővült tovább. A feltételezett okokról csak találgathatunk: az minden bizonnnyal sokat nyomott a latban, hogy a kezelés bonyolult volt, s a felhasználói felület sem segítette a netezőket, hogy felismerjék az integrált szolgáltatások előnyeit. Így vagy úgy, most a [freemail] visszatér gyökereihez, a levelezés kiszolgálásához. A telefon már régebben eltűnt, most pedig önálló webcímre vándorol a Fotótár és a képeslapküldés is. Ahogy Horváth János elmondta, "szeretnénk felismerni hibáinkat és odafigyelni felhasználóink jelzéseire. Ezek alapján pedig világosan ideje volt a változásnak."

Levélírás az új [freemail]-ben

A hatalmas rendszer jövőjéről érdeklődve megtudtuk, hogy a fejlesztések mostantól egy-két havi rendszerességgel várhatóak. Ezek egy része nem lesz közvetlenül észrevehető a felhasználói felületen, a [freemail] rendelkezésre állásának növelése érdekében történnek. A funkcionális fejlesztések között a vezérigazgató a spamszűrés átalakítását emelte ki, erre már a közeljövőben sor kerül. A további tervezett funkciók köre azért is változhat, mert a Gépház-blogon és felmérésekben is szeretnék kideríteni a használók véleményét, elvárásait, s ehhez igazítanák a fejlesztések sorrendjét.A [freemail] a hazai internet egyik legrégebbi szolgáltatása, 1997-ben egy mai átlagos telefonhoz hasonló teljesítményű, 166 megahertzes Pentium processzorral, 128 megabájt memóriával és 9 gigabájtos merevlemezzel felszerelt PC-n indították útjára a Soros alapítványhoz tartozó C3, az aDaM Stúdió és a Matáv szakemberei. Az első héten kétezer e-mail címet regisztráltak, ami elmúlt 12 év során 3,5 millió aktív postafiók hatalmas rendszerévé terebélyesedett. A napi levélforgalom körülbelül 22 millió darabra rúg, ezek fele jut el a postaládákba (a többi spam vagy más okból blokkolt adatcsomag). A kiszolgáló szerverekben 300 központi egység, 1500 merevlemez és összesen mintegy fél terabájt memória teljesít szolgálatot.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Winnettou és Incsu Csunna víz nélkül bolyonganak az Llano Estecado sivatagban. Találnak egy vödör taknyot, és elhatározzák, hogy megosztoznak rajta.
- Apám, Incsu Csunna, idd meg a felét!
Erre Incsu Csunna megissza az egész vödörrel.
- Apám, Incsu Csunna, miért nem hagytál szomjazó fiadnak?
- Fiam, Winnettou, nem bírtam elharapni!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!