A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

iWiW újdonság: Események

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3103
  • · Dátum: 2010.08.17. 22:05
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Rendezvényszervezőknek, zenekaroknak és baráti találkozók szervezőinek szóló funkció került a iWiW-be: a közösségi oldal eseménykezelővel bővült. A nyilvános vagy zártkörű programok meghirdetésére, szervezésére és utóéletének kezelésére - például az ott készült fotók megosztására - szolgáló iWiW Eseményekről az érintettek véleményét kérdeztük.
Hirdetés

Legyen akár pár órás koncert, fél napos kirándulás, vagy több hétig nyitva tartó kiállítás, mostantól mindegyiket meg lehet jeleníteni az iWiW-en. Az oldal újonnan indult eseménykezelő funkciója lehetővé teszi, hogy ismerősöket trombitáljunk össze közös programokra, vagy hogy bejelentkezzünk a kedvenc együttesünk klubja által meghirdetett koncertekre.

IWIW események

A rendszerbe bárki vihet fel új eseményt. Ha ezt publikusnak jelöljük, minden iwiwező láthatja a programot, s meg lehet találni az oldal keresőjével is - ez a beállítás kedvez a koncerteknek, kiállításmegnyitóknak. Ha zártkörű partit szervezünk, akkor a "rejtett" opció beikszelése a megoldás: ekkor csak azok látják az eseményt, akit mi hívunk meg az ismerőseink közül, vagy akinek valamelyik meghívott küldte tovább a meghívót.

Az egyes eseményekhez több mint féltucatnyi információ tartozik. A helyszínt beillesztett térképen lehet megmutatni, kedvcsinálóul pedig a leírás mellett a meghirdető által feltöltött képek is szolgálhatnak. Külön meg lehet nézni, hogy hányan jelezték részvételüket, és ezek közül kik az ismerőseink. Az esemény után pedig egytől öt csillagig lehet értékelni a bulit, s képeket, videókat is feltölthetünk - ezekről természetesen az összes meghívott is kap értesítést.

Az eseménykezelő kiemelt helyet kapott az iWiW felületén. Az ismerősök listájához, klublaphoz, alkalmazások oldalához vezető linkeket tartalmazó felső menüre került új elemként. Az ikonra kattintva a felhasználó rögtön szétnézhet a legnépszerűbb események között - amit az indulás után az augusztus 20-i ünnepségek uralnak -, de arra is lehetősége van, hogy eseménytípus (buli, koncert, rendezvény, születésnap stb.) vagy dátum szerint kezdjen válogatni a programok között. A saját esemény meghirdetését is erről az oldalról lehet elindítani. A különböző partimeghívók nem vesznek el az üzenetek között: az iWiW nyitólapján külön dobozt kaptak a küszöbön álló események.

Parti az iWiWen

Az iWiW Események új lendületet adhat a kluboknak, melyek tulajdonosai pár kattintással készíthetnek új eseményt, amire az összes tagot meg is hívja a rendszer. A fejlesztés gyorsabbá teheti a jelentős tagsággal rendelkező bulihelyszínek, rendezvények meghívóinak kiküldését is.

A rendszer kezeli a bulik másik fajtáját is: maroknyi vendéggel rendelkező házibulik szervezésére is alkalmassá vált az iWiW. Az eddig több körlevélben megbeszélt partik, szalonnasütések, vagy akár hosszas levelezést és nyomozást igénylő osztálytalálkozók szervezését a közösségi oldalra lehet költöztetni.

A partiszervezők szkeptikusak

Az eseménykezelő nem aratott osztatlan elismerést az [origo] által megkérdezett rendezvényszervezők között. A Facebookon már van 1300 rajongója a nyár elején a Trafó mellett megnyílt Tündérgyár kocsmának. A koncertekkel és egyéb programokkal csábító hely főnöke, Lotterfeld Boholy szerint az iWiW-től teljesen elhódította már a mobilizálható, bulira kapható embereket a Facebook. "A Tündérgyár természetesen próbát tesz majd az iWiW Eseményekkel, de nem fűzünk hozzá komoly reményeket" - mondta Lotterfeld. Hasonló funkcióval rendelkezik például a MySpace is - tette hozzá - de közel sem olyan hatékony, mint a facebookos meghívások.

"Sok, a bulijainkba visszajáró cimboránk se nagyon figyel már a Facebook eseménymeghívókra" - válaszolta az eseménykezelők hasznosságát firtató kérdésünkre Hargitai "Banyek" András, a Bommbomm partik szervezője. A meghívók hatástalanná válásáért a csatorna kéretlen meghívókkal, spammel való feltöltődését okolja a DJ. A megoldás az lehet, ha megváltozik a bulik meghirdetésének módszere - olyan megoldásra van szükség, ami valódi, hasznos kapcsolattal jár a potenciális bulizók bombázása helyett.

A redundanciát kerülendő még a Facebookon sem igazán van jelen Budapest legnagyobb rendszeres technológiai rendezvénye, a New Tech Meetup. A szervezőcsapat időnként küld linkeket, szövegeket a rendezvény maroknyi facebookos rajongójának, de a kommunikáció főleg a Meetup.com által biztosított levelezőlistán zajlik. "A megoldásnak megvan az az előnye, hogy a fotók, értékelések egy helyen vannak" - mondta Szathmáry Viktor, a meetup egyik szervezője. Az esemény meghirdetésére használt webes szolgáltatás azért tartja a kapcsolatot a Facebookkal. Az aktuális meetupra bejelentkezők eldönthetik, hogy egy kattintással küldenek-e meghívót a közösségi oldalt böngésző ismerőseiknek. A szervezők be is érik ezzel a megoldással.

Itt érjük el a fiatalokat

"Nagyon jó lesz a kulturális egyesületeknek, könyvtároknak az iWiW Események" - véli Paszternák Ádám, a Miskolci Városi Könyvtár webkönyvtárosa. A könyvtárak eddig jellemzően körüzenetben próbálták értesíteni a klubtagokat, de vannak olyan intézmények, amik még klubbá se alakították át korábbi, magánszemélyként létrehozott profiljukat. Az egyszerre, a klub összes tagjának kiküldhető, az üzenetektől élesen elkülönülő eseménymeghívó jelentősen meg fogja könnyíteni a könyvtárosok dolgát.

A kilenc fiókkönyvtárral rendelkező Miskolci Városi Könyvtárnak akár harminc rendezvénye is lehet egy mozgalmasabb hónapban. Író-olvasó találkozók, időszaki kiállítások, baba-mama klubok és zenei rendezvények váltják egymást. "A 12-17 évesek közül az iWiW-en érünk el a legtöbbet" - mondta Paszternák.

"Luxus lenne kihagyni a kulturális rendezvények iWiW-en való meghirdetését" - válaszolta az új funckió hasznosságát firtató kérdésünkre Képes Gábor, az Országos Műszaki és Közlekedési Múzeum kurátora. Képes eddig is feltöltötte - igaz, szigorúan magánemberként, nem múzeumi dolgozóként - az általa szervezett kiállításokat, programokat a Facebook eseménykezelőjébe. A muzeológus szerint a Facebook jóval könnyebben kezelhető, ám az iWiW-nek megvan az az előnye, hogy több generáció van jelen az oldalon, a középkorú felhasználókat is el lehet érni a magyar közösségi oldalon. Az itt létrehozott eseményoldal nem csak az ismerősök meghívására alkalmas, Képes szerint virtuális vendégkönyvként, közösségszervező lapként is funkcionálnak ezek az események.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Doktor úr, engem senki sem vesz komolyan.
- Na, ne vicceljen !
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!