A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Háttérkép, a PC éke

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4603
  • · Dátum: 2010.11.14. 19:44
  • · Rovat: Multimédia
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Annak ellenére, hogy munka, vagy netezés közben alig látszik, a legtöbben szívesen raknak számítógépük főképernyőjének hátterébe valamilyen szép fényképet, vagy cserélik le a meglévőt, hiszen a PC bekapcsolását követően mindig ez a felvétel köszönti a felhasználót. Megmutatjuk, honnan érdemes háttereket letölteni, s olyan klassz ingyenes segédprogramokat is találtunk, amelyekkel két monitoros panoráma-háttereket is be lehet kapcsolni a Windowsban.
Hirdetés

Az internetről letölthető háttérképek egyike első számú bajnoka az Interfacelift.com, amelyen a legkülönbözőbb méretben lehet készen letölteni a háttérképeket, így itt az sem okoz gondot a látogatónak, hogy szélesvásznú, full-HD-s, vagy épp dupla, vagy tripla monitorjához szerezzen be jól passzoló pazar képeket, melyek még mobil eszközökre optimalizált formátumban is elérhetők. Tetemes, jól kereshető adatbázisa miatt ezen a szájton érdemes kezdeni a vadászatot: a felvételek felkutatását a szabadszavas kereső mellett címkefelhő (a Tags gomb alatt érhető el) is segíti, a találatokat pedig érdemes az értékelés vagy a letöltések száma alapján sorba rendezni, ugyanis a látványosabb képeket általában sokkal többen is töltik le.

InterfaceLIFT

Rengeteg háttérkép az InterfaceLIFT-en

 

A művésziebb alkotásokra vágyóknak ezzel szemben a DeviantArt.com-ot, illetve a VladStudio.com-ot érdemes felkeresniük: az előbbi szájt számos művészeti tartalomnak helyet ad a videóktól a fényképekig, a háttérképeket pedig a baloldali menü Customization pontja alatt, a Wallpaper linkre kattintva lehet elérni. A válogatást segítendő a felvételek kategóriánként külön vannak gyűjtve, így annak, aki horrorisztikus fotóra vágyik, nem szükséges feltétlenül átlapozgatnia az oldalon a virágos képeket.

A VladStudio ezzel szemben egy orosz digitális művész, Vlad Gerasimov saját projektje, aki kezdetben hobbiból készített háttérképeket, mára azonban ez vált hivatásává - áll a honlapján. A szájtról számos egyedi hangulatú, többnyire vidám - bár kissé bizarr - hátteret lehet letölteni.

Vladstudio

A Vladstudio-ról minden időszakhoz vagy ünnephez találunk háttérképet

 

Sajnos néha rendkívül lassan töltődik be, pedig ötletes kis szájt a SocWall.com, amely tulajdonképpen háttérképmániás felhasználók közösségi oldala. Szerencsére regisztráció nélkül is elérhetők a feltöltött képfájlok, egyedül az zavaró, hogy az egyes oldalak betöltődésére gyakran többtíz másodpercet kell várakozni. Az oldal közössége nem csak magukat a tartalmakat generálja, a hátterek értékelését, besorolását is közösen végzik tagjai. Ezen a szájton kizárólag szélesvásznú képeket lehet letölteni, azokból viszont rengeteg kapott helyet az oldalon, így érdemes türelmesen végignyálazni a kínálatot.

Ha valaki épp a nyaralásból ért haza, és saját fotói nem lettek elég szépek, nem kell feltétlenül elkeserednie, a Flickr.com képtárszolgáltató tekintélyes kínálatában jó eséllyel lehet találni majd szemet gyönyörködtető képkockákat a helyszínről. A városnév mellett érdemes a helyszín nevét begépelni, ismertebb városban még arról a hotelről is találhat képet az ember, amelyben megszállt.

Flickr

A Flickr Budapestről is rengeteg találatot ad

 

Panorámaháttér dupla monitorra

Manapság már elég olcsók a monitorok, lapos kivitelüknek köszönhetően pedig több is elfér belőlük az asztalon, így sokan használnak már kettőt belőlük munkára, szórakozásra. Ilyen konfiguráció megléte esetén különösen látványos, ha panoráma-háttérképet alkalmazunk, azaz egy olyan képet, amelynek eleje az egyik monitoron, vége a másikon látszik, ahogy azt lenti illusztrációnk is mutatja.

Mindezt azonban nem olyan egyszerű kivitelezni, mivel a Windows alapesetben ugyanazt a háttérképet helyezi el mindkét monitoron. Szerencsére az ingyenes DisplayFusion szoftverrel egyszerűen megoldható a probléma, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy akár mindkét monitoron eltérő háttérkép virítson: ehhez a fenti képen látható menü jobb oldalán lévő I want to use a different background for each feliratot kell kipipálni. Ha olyan háttérképet szeretnénk használni, amely mindkét monitort kitölti, megfelelő forrásfájlra van szükség, amelyet egyaránt be lehet szerezni az InterfaceLift-en, a SocWall-on, a DeviantArt-on, vagy a DualScreenWallpaper.com-on (általában a dual monitor, dual screen vagy multi monitor wallpaper kifejezésre érdemes rákeresni).

A fenti szájtokon rengeteg nagyfelbontású, extra széles felvétel érhető el kimondottan dupla monitoros üzemmódra optimalizálva. Ezek közül a megfelelőt úgy érdemes kiválasztani, hogy megnézzük a monitorok felbontását, és a szélesség-értékeiket összeadjuk (például két 1280x800 pixeles monitorhoz 2560x800 pixeles, vagy ehhez hasonló méretű fotót kell letölteni). A DisplayFusionben a nyitóképernyőn lévő Load from gombra kattintva, ezt követően a My Computer feliratot kiválasztva lehet betölteni a felvételt, a szoftver egyébként intelligens, nagy előnye, hogy közvetlenül a Flickr-ről, vagy a Vladstudióról is le tudja vadászni a háttereket.

Mindig más háttérképet

Sajnos a DisplayFusion ingyenes változata nem képes automatikusan cserélgetni a háttérképeket, erre a feladatra viszont a Szoftverbázisról letölthető Wallpaper Master alkalmas, ez utóbbi ingyenes verziója viszont a több monitoros üzemmódot nem támogatja, aki tehát mindkét funkciót szeretné kihasználni, annak egyik vagy másik programból meg kell vásárolnia a fizetős verziót. Egy egyszerű háttércserélőt maga a Microsoft is kínál letöltésre a Windowshoz PowerToys Wallpaper Changer néven, ezt azonban csak legális operációs rendszerre engedi letölteni a cég honlapja.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Kovács a pontosság mintaképe, minden nap pontban 9 órakor lép be a munkahelye ajtaján. Főnöke, aki nagyon szigorú ember, mindig őt állítja a többiek elé mintának.
Egy napon azonban Kovács egy órával később érkezik, ruhája koszos, arcán horzsolásnyomok.
- Elnézést, főnök úr, de sajnos megbotlottam a lépcsőn és legurultam. Két lépcsőfordulót gurultam le, teljesen összetörtem magam, kis híján meghaltam.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!