A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Felhők között a mennyország?

Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Ma a virtualizáció kétség kívül a legerősebb informatikai trend, amely, mint minden trend, jó mélyen gyökeredzik a múltban, mégis mostanra vált uralkodóvá. Talán a csillagok együttállásának köszönhetően. Az új divat alapvetően két irányból édesgeti magához a vállalatokat. Egyrészt felkínálja nekik, hogy az asztali szoftvereiket lecserélhetik egy távoli számítási- és adatbázisfelhőben futó alkalmazásra, amit SaaS (Software as a Service) modellben vehetnek igénybe. Így a cégek mentesülnek a szoftverek felügyeletéből, frissítéséből és licence díjaiból adódó költségektől, valamint kompatibilitási gondjaik is megoldódnak.
Hirdetés

Ma már több ezer alkalmazás használható online az irodai szövegszerkesztőtől, a közös munka megoldásokon és CRM rendszereken át egészen könyvelői és e-learning rendszerekig. Másik oldalról a csábító azt ígéri, hogy a vállalatok felépíthetik saját felhőjüket is az irodájukban, amivel radikálisan csökkenthetik a kiszolgálók hardverköltségeit, miközben rugalmasabban tudnak majd reagálni a változó igényekre.

Cloud

A szép az egészben, hogy Mr. Virtualizáció nem egy hazug csábító, hiszen a vállalatok többnyire elégedettek a közös életükkel. Mégis, van egy probléma, ami idővel akár válóokká is terebélyesedhet. Ez pedig a biztonság.

Az eddig megszokott környezetben a kiszolgálóra rá tudtunk mutatni a szerverszobában: az ott az adatbázisszerver, az a levelező, az pedig a tűzfal. A kommunikációt egyszerűen tudtuk kontrollálni a közöttük feszülő kábelen. Virtuális környezetben azonban nincsenek kábelek a virtuális gépek között. Vagy ha vannak - mert esetleg mindegyiknek saját hálózati kártyát dedikálunk - akkor is ott van bennünk a kétség, hogy milyen átjárás van közöttük a felhőn belül... Mert ugyanazt a processzor, adatbuszt, memóriát és merevlemezt használják. Mindannyian tudjuk, hogy nincs tökéletes rendszer, és bizonyára ezernyi kiskapu várja a bátor felfedezőket.

A biztonságtechnikai gyártók pedig nehezen reagálnak. Kezdetben páran azt gondolták, hogy az a követendő út, ha ők is a felhőben futnak. Ezért kiadták megoldásaik virtuális verzióit, amelyek semmiben nem különböztek az eddig hardverestől. Így költséget ugyan megtakarítanak, de a biztonsági helyzetet csak tovább rontják.

Elfeledkeztek ugyanis a dedikált hardver jelentőségéről; arról, hogy a MAC cím és az IP cím egy felhőben már csak ködös fogalmak. Valamint arról is, hogy egy felhőben nincsenek utak, és a rendőrlámpák felett el lehet repülni.

Ráadásul, virtuális környezetben fokozottan számít a kód minősége! Amit eddig a fém borítás eltakart, az most mind napvilágra kerül.

Paradigmaváltás szükséges tehát, nem kérdés! És a megoldási modelleket talán nem is a hálózati, hanem a desktop security világában kellene keresnünk. Ott, ha úgy tetszik, eddig is egy felhőben futott a tűzfal az általa korlátozott alkalmazásokkal, mégsem hiányzott a kábel, ami közöttük feszül.

Akárhogy is, a biztonsági gyártóknak lépniük kell. Még akkor is, ha az új virtuális termékeikkel kannibálok módjára a hardveres megoldásaik elől orozzák el a piacot. Ha nem teszik ugyanis, majd megteszi más.

 

Kiss Attila marketing menedzser

Balabit Kft. - www.balabit.hu

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Vámpírok beszélgetnek a sörözőben, egy kicsit be*nak, és elkezdenek gizdázni egymás előtt. Az első kirepül az ablakon, 10 perc múlva vissza jön, véres a szája. A többiek elismerőn kirdezik tőle : Na Mi történt haver?
-Hú. hát látjátok ott messze a ködben azt a házat.
-ja. látjuk
-na bementem, ott volt 3 ember, mindnek kiszívtam a vérét.
A többiek büszkén rendelnek neki egy nagy korsó vért, és tovább iszank. Kicsit később a másik vámpír is kirepül a szürkeségbe, majd 20 perc múlva vissza tér, és csupa vér az arca.
- Na mi volt?
- uuu. látjátok ott mesze azt a korházat?
- igen...
- na bementem. Mindenkinek kiszívtam a vérét. ápolókna, betegeknek, mindenkinek.
A többiek rögtön rendeltek neki: na egy korsó vért a haverunknak... és iszna tovább, míg végül a harmdik vámpír is kirepült az ablakon a szürke félhomályba.
Várnak, várnak, eltelik egy óra... kettő. mire vissza tér, és csuron vér az egész feje a ruhája és minden hol véres.
A többiek... húúú haver, veled meg... na mesélj.
- hát... látjátok ott a távolban azt a villanyoszlopot?
- ja, látjuk igen.
- na!
én nem láttam.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!