Előre köszön majd a gazdájának a Windows 8

A neve még nem biztos, és az sem, mi valósul meg a pletykák által beharangozott új funkciókból, de a Microsofttól kiszivárgott tervek alapján az új Windows tudni fogja majd, hol van, ki ül előtte, azt is érzékeli majd, ha a felhasználó elfordította a fejét, és olyan könnyedén lehet majd rá szoftvereket telepíteni, mint egy iPhone-ra.
Hirdetés

Windows 8A Windows 7 utódjának még a nevét sem tudjuk biztosan, de az elmúlt hetekben napvilágot látott információk alapján sok minden kiderült már arról, milyen irányú fejlesztéseket tervez a Microsoft. A legfontosabb részleteket egy június végén, állítólag a HP microsoftos kapcsolattartóitól kiszivárgott prezentáció árulta el a jövőbeli fejlesztésekről, de már ebben is szerepelt: a fejlesztőknek jóval több ötletük van annál, mint amit tényleg meg tudnának valósítani. A prezentáció valóban több marketingötletet tartalmazott, mint technikai részletet, de ahogy az lenni szokott, sokak érdeklődését felkeltették azzal új operációs rendszerrel kapcsolatos részletek, ami, amennyire sejteni lehet, 2012-ben válthatja majd le a Windows 7-et.

A Windows Vista bukása után a Microsoft eredményesen nyerte vissza a PC-tulajdonosok bizalmát a Windows 7 megjelentetésével, de a cég egy kicsit már ezzel is lemaradásba került, hiszen sok minden változott az elmúlt pár évben a számítógép-piacon. A netbookok rohamos elterjedése mellett - amelyek sokáig a Windows XP-t is életben tartották - a szoftvercégeknek már a táblagépekben és az egyre mindennapibbá váló webkettes online alkalmazásokkal kell számolniuk, amelyek sok eddigi asztali szoftver funkcióit kiváltják, vagy teljesen új dolgokat hoznak be a köztudatba (gondoljunk csak a közösségi oldalak állandó jelenlétére a legtöbb PC-felhasználó mindennapjaiban).

Táblagépek, egybepécék és notebookok

Az új Windowsszal kapcsolatban fontos elvárás, hogy ne legyen túl sokféle belőle. A Microsoft mindeddig elsősorban nagy üzleti partnereire koncentrálva alakította ki és árazta be a különféle szoftvercsomagokat, ezért aztán a Windows Vista megjelenésének idejére már szinte áttekinthetetlenné vált, melyik operációs rendszer-változat mit tud. A Windows 7 megjelenésének idején, 2009-ben pedig már a számítógépek sokfélesége is azt indokolta: a cég készítsen olyan, moduláris operációs rendszert, amelyiknek ugyanaz a változata gond nélkül telepíthető a kis kapacitású ultrahordozható gépektől a bivalyerős otthoni játékgépekig vagy multimédiás egybegépekig bármire úgy, hogy csak a szükséges részei települnek, de rendszermag ugyanaz.

A júniusban kiszivárgott prezentációkból nem derült ki, hogy a Microsoft megfogadta-e ezt a tanácsot, az viszont igen, hogy komolyan számol a különböző gépet birtokló felhasználók igényeivel. Ami a táblagépeket illeti, a redmondi szoftvercég egy 9 hüvelykes, érintőképernyős gépet tekint az ilyen masinák archetípusának. A "Lap PC", vagyis "öl(be vehető;) PC" használatához az eddiginél érzékenyebb virtuális billentyűzetet és gyorsabb gépelést lehetővé tevő prediktív szövegbevitelt álmodtak meg, valamint a felhasználási módhoz folyamatosan alkalmazkodó felületet. A bemutatónak ez a része persze csak egy koncepció a hardvergyártók számára, és összességében nem vonultat fel semmi olyat, amit ne tudna a tavasszal megjelent Apple iPad. Ennek alapján bizton elmondható, hogy a windowsos táblagép-felhasználók még jó ideig hátrányban lesznek az ipades társaikkal szemben, ami a felhasználói felületet illeti.

A Microsoft állítólagos terveiben a másik két géptípus is elkülönül egymástól: a várhatóan továbbra is az első számú munkaeszköznek számító noteszgépek (amelyek sok irodában már a hagyományos munkaállomásokat is leváltják), és az otthoni szórakoztatóközpontnak szánt családi PC-ket. A kisebb méretű hordozható gépeken a cég azzal könnyítené meg a munkát, hogy a kisebb képernyőkre szabott párbeszédablakokat tervez a legfontosabb szoftverekhez. Az otthoni szórakoztatásban pedig az lesz a legfontosabb újítás, hogy az új Windows támogatja majd a 3D-s megjelenítőket, azt viszont, hogy milyen médiaformátumot és szabványt, valószínűleg még senki sem tudná megmondani a cégnél. A térhatású házimozi-rendszerek tömeges elterjedése - ha erre valóban sor kerül - csak az elkövetkezendő egy-két évben indul meg, a cég minden bizonnyal a piachoz alkalmazkodik majd.

Windows 8 képernyőterv
Talán ilyen lesz... - Forrás: brothersoft.com

 

Saját App Store a Windowsnak is

A Microsoft talán legmeglepőbb, a Windows 8 HP-s prezentációjából ismertté vált koncepciója egy saját letöltőközpontra vonatkozik, amit elsőként az Apple talált fel az iPhone-os App Store-ral. A szoftvercég elsősorban szintén olyan minialkalmazásokat látna szívesen ebben, mint amik az elmúlt években elindult, okostelefonokra szánt online szoftverboltokban találhatók.

A cég szerint a szoftverfejlesztés a web és az online funkciók felé tolódik majd el, és a Windowson is ki tudják használni, saját fejlesztőkészletet adnának a kezükbe, szintén az okostelefonok platformjairól ismert API-khoz hasonlóan. A tervek szerint így a fejlesztők egyszerűbben foghatják majd igába az operációs rendszer, a PC-s hardver és a web képességeit.

Az, hogy az okostelefonok mutatnak példát a Windowsnak, csak első hallásra meglepő. A mai multimédiás készülékek már annyi számítási kapacitással bírnak, mint egy évtizeddel ezelőtt az asztali PC-k, és ami még fontosabb, felhasználók tömegei számára váltják ki egyre több élethelyzetben a számítógépet, legyen szó akár munkáról, akár szórakozásról. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az iPhone-ról vagy Androidról ismert gyors és könnyű szoftverkeresést, telepítést és frissítést, és magát a fejlesztéseket is újfajta eszközökkel könnyítené meg a Microsoft.

Multimédia: vezeték nélkül, amit csak lehet

A Windows 8 multimédiás képességeivel kapcsolatban már kicsit több tecnhikai részletet is felfedett a szoftvercég. A Microsoft tervei szerint komolyabb szerep jut majd benne a hardveres gyorsításnak, amit a videók mellett az audiolejátszásban is bevetnek majd, kímélendő a noteszgépek akkumulátorát: a médialejátszás és felvétel is úgy zajlik majd, hogy kímélje a rendelkezésre álló kapacitásokat. Ha hinni lehet a tippeknek, a felhasználó által készített felvételeket az operációs rendszer automatikusan lesz képes feljavítani, eltávolítva a kézremegést, a zajt vagy életlenséget az amatőrfelvételekről.

A felvételek megosztása is egyszerűbb lesz az új rendszerben: a Windows Media Player mellett már a böngészőből is meg lehet majd jeleníteni a HTML 5 szabványnak megfelelő tartalmakat más, az otthoni hálózatba kapcsolt készüléken (ami támogatja az erre szolgáló DLNA szabványt). A "távoli megjelenítő" funkció pedig már vezeték nélküli kijelzőket is támogatni fog, vagy akár az otthoni tévékészüléket, amire az interneten keresztül tudja majd átlőni a noteszgép képét (a mostani remote desktop alkalmazásokhoz hasonlóan). Erre azért lehet szükség, mert a Microsoft szerint a tévékészülékek több mint harmada képes lesz majd internetezésre 2012-re.

Gyors indulás, takarékos működés

A Microsoft új operációs rendszerekkel kapcsolatos ígéreteinek mindig is fontos részét képezte a gyors rendszerindulás, és a Windows 8-cal ezt egy új szintre szeretnék vinni, hogy a gép valahogy úgy működjön, mint bármelyik háztartási berendezés: bekapcsolás után rögtön bármit csinálni lehessen vele. (Tegyük hozzá, az Apple OS X ezen a téren máris testhosszal vezet a Windows előtt, de a kaliforniai gyártó könnyű helyzetben van, mert saját hardverrel dolgozik, míg PC-t és PC-alkatrészt rengeteg cég gyárt).

A gyors rendszerindításra azt a trükköt találták ki a cég fejlesztői, hogy egyesítik a kikapcsolás és a hibernálás funkciót, vagyis a gép alapvető leállítása az eddig csak kevesek által használt hibernálás lesz, amikor is az operációs rendszer a lemezre menti a memória tartalmát. A következő "indításnál" már csak ebből a lemezképből tölt vissza mindent, vagyis nem kell a hardvereszközöket inicializálnia, meghajtókat töltögetnie. A cég célkitűzései szerint a bekapcsolási időnek a mostani felére kell rövidülnie az új kikapcsolási opció révén, ami Shut Down, Turn Off, Power Down vagy valamilyen hasonló névre hallgathat majd.

A noteszgépek üzemidejének növelésére a rendszermagban is terveznek átalakításokat, de a Windows 8 arra is képes lesz, hogy deaktivizálja az éppen nem használt memóriamodulokat, akárcsak a szervergépek, és a lemezműveleteket, vagy a processzorhoz való hozzáférés letiltásával is le tudja bénítani a gép automatikus működését, amikor a felhasználó nem dolgozik rajta. A PCI-buszt használó alkatrészeket a rendszer szintén le tudja majd kapcsolni, de a gépet képes lesz felébreszteni az olyan ütemezett feladatok elvégzéséhez, mint például a víruskeresés vagy lemezkarbantartás.

Több segítség és jobb rendszerfigyelés

Az új Windowsba visszahozzák a Windows XP-ből ismert részletes segítségnyújtó leírásokat, aminek egy részét a számítógép gyártója szállítja majd, vagyis jóval részletesebb információk lesznek kéznél, mint jelenleg. A felhasználókat azonban leginkább az éppen futó szoftvereket, folyamatokat áttekintő Task Manager segítheti majd, amelyben külön funkció lesz a rendszer leginkább lefogó alkalmazások kiszűrésére. A feladatkezelő azt is megmondja majd a felhasználónak, mikor történt kritikus változás, ami miatt probléma lehet a gépével, és mit tehet (milyen folyamatot lőhet le), hogy ezt megszüntesse.

Ha esetleg ez sem segít, a kényszerű újraindítások után a Windows nem az eddig ismert, lebutított biztonságos módot ajánlja majd fel, hanem képes lesz a rendszert "a legutóbb jól működő" állapotba visszaállítani. Az operációs rendszer "superboot", vagyis "szuperújraindítás" nevű funkciója automatikusan megtisztítja majd a gépet kártevőktől és rootkitektől, vagyis egyesíti a víruskeresést és a vele járó újraindítást, és az automatikus rendszervisszaállítást vagy -javítást, amit eddig külön-külön kellett elvégezni.

 

A PC jobban érzékel majd minket

A Windows következő verziója a tervek szerint egész sor teljesen újszerű funkcióval követi majd figyelemmel felhasználóját, hogy minél jobban igazodjon a napi munkarendjéhez és igényeihez. A legizgalmasabb lehetőségeket a különféle beépített szenzorokra és helymeghatározási módszerekre épülő funkciók rejtik magukban.

A gép az új operációs rendszer használata során magától érzékeli majd, hogy hol tartózkodik a felhasználója, amit a környező wifi-hálózatok vagy mobiltelefon-bázisállomások alapján térképez majd fel. Az okostelefonok világában már megszokott dolognak számítanak a helyfüggő szolgáltatások, és a Windows 8 is ennek megfelelően tudja majd például azt, hogy az otthoni vagy a munkahelyi hálózati eszközöket kell-e használnia, vagy hogy milyen időjárási adatokat írjon ki a felhasználónak.

A fejlesztők már azt is biztosra veszik, hogy a GPS és a különböző mozgásérzékelők (gyorsulásmérők), infravörös- és fényszenzorok már kötelező kiegészítői lesznek a számítógépeknek. A Microsoft elképzelései szerint így a Windows automatikusan érzékelheti majd, amikor a gazdája felkapcsolja a villanyt és belép a szobába, hogy mire az asztalához ér, a gép is készen álljon a munkára.

A bejelentkezésben a tervek szerint a gép kamerájának arcfelismerő rutinja segít majd, így ahogy a felhasználó leül az asztalhoz, a gép képes kiválasztani az ő felhasználói fiókját (persze a teljes biztonság ezek után még jelszót vagy ujjlenyomat-ellenőrzést is megkívánhat: a jelenlegi arcfelismerő szoftvereket ugyanis egy fotóval könnyen át lehet verni). Játék közben a gép akár azt is figyelheti, hogy felhasználó a képernyőre néz-e, vagy éppen elfordítja a fejét, és ilyenkor megállíthatja a játékot. A táblagépeknél természetesen a vezérlés részét is képezi majd az érintés mellett a forgatás, döntés vagy éppen rázás.

 

Érezni, hogy nem Redmond diktál

A fentebb felsorolt funkciókról előre nehéz eldönteni, hogy vajon segítik-e majd a mindennapi életet, vagy csak bonyolítanak rajta, ha a számtógép túl sokat "gondolkodik előre" a felhasználó helyett, ahogy az is kérdés, hogy a Microsoft mindent meg tud és meg akar-e majd valósítani, amit jelenleg felvázolt. Az átlagos PC-felhasználó egész biztosan csak annyit szeretne, hogy a gépe gyorsan, megbízhatóan, takarékosan működjön. A Microsoft koncepciójában vannak ilyen irányba mutató elképzelések, az kétségtelen, de elmondható róla, hogy inkább csak összegzése mindannak, amire a számítógép a jelenlegi technológiák és perifériák birtokában képes lehet.

A Windows 7-et eladta az, hogy kényelmesebb, megbízhatóbb és gyorsabb, mint elődje, a megbízhatatlan Windows Vista, vagy a mára jócskán elavult XP, amihez még mindig sokan ragaszkodnak. Hogy ezekhez képest mi lesz a Microsoft nagy dobása, amivel a Windows 8 meghódítja a felhasználókat 2012-ben, vagy, az optimistábbak szerint már 2011-ben, azt még nem látni a mostani információk alapján. Inkább úgy tűnik, hogy bár vannak érdekes elképzelései, a Microsoft ismét keresi a helyét, és egy kicsit kényszerpályán mozog.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version