A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Előre köszön majd a gazdájának a Windows 8

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3088
  • · Dátum: 2010.07.10. 11:18
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A neve még nem biztos, és az sem, mi valósul meg a pletykák által beharangozott új funkciókból, de a Microsofttól kiszivárgott tervek alapján az új Windows tudni fogja majd, hol van, ki ül előtte, azt is érzékeli majd, ha a felhasználó elfordította a fejét, és olyan könnyedén lehet majd rá szoftvereket telepíteni, mint egy iPhone-ra.
Hirdetés

Windows 8A Windows 7 utódjának még a nevét sem tudjuk biztosan, de az elmúlt hetekben napvilágot látott információk alapján sok minden kiderült már arról, milyen irányú fejlesztéseket tervez a Microsoft. A legfontosabb részleteket egy június végén, állítólag a HP microsoftos kapcsolattartóitól kiszivárgott prezentáció árulta el a jövőbeli fejlesztésekről, de már ebben is szerepelt: a fejlesztőknek jóval több ötletük van annál, mint amit tényleg meg tudnának valósítani. A prezentáció valóban több marketingötletet tartalmazott, mint technikai részletet, de ahogy az lenni szokott, sokak érdeklődését felkeltették azzal új operációs rendszerrel kapcsolatos részletek, ami, amennyire sejteni lehet, 2012-ben válthatja majd le a Windows 7-et.

A Windows Vista bukása után a Microsoft eredményesen nyerte vissza a PC-tulajdonosok bizalmát a Windows 7 megjelentetésével, de a cég egy kicsit már ezzel is lemaradásba került, hiszen sok minden változott az elmúlt pár évben a számítógép-piacon. A netbookok rohamos elterjedése mellett - amelyek sokáig a Windows XP-t is életben tartották - a szoftvercégeknek már a táblagépekben és az egyre mindennapibbá váló webkettes online alkalmazásokkal kell számolniuk, amelyek sok eddigi asztali szoftver funkcióit kiváltják, vagy teljesen új dolgokat hoznak be a köztudatba (gondoljunk csak a közösségi oldalak állandó jelenlétére a legtöbb PC-felhasználó mindennapjaiban).

Táblagépek, egybepécék és notebookok

Az új Windowsszal kapcsolatban fontos elvárás, hogy ne legyen túl sokféle belőle. A Microsoft mindeddig elsősorban nagy üzleti partnereire koncentrálva alakította ki és árazta be a különféle szoftvercsomagokat, ezért aztán a Windows Vista megjelenésének idejére már szinte áttekinthetetlenné vált, melyik operációs rendszer-változat mit tud. A Windows 7 megjelenésének idején, 2009-ben pedig már a számítógépek sokfélesége is azt indokolta: a cég készítsen olyan, moduláris operációs rendszert, amelyiknek ugyanaz a változata gond nélkül telepíthető a kis kapacitású ultrahordozható gépektől a bivalyerős otthoni játékgépekig vagy multimédiás egybegépekig bármire úgy, hogy csak a szükséges részei települnek, de rendszermag ugyanaz.

A júniusban kiszivárgott prezentációkból nem derült ki, hogy a Microsoft megfogadta-e ezt a tanácsot, az viszont igen, hogy komolyan számol a különböző gépet birtokló felhasználók igényeivel. Ami a táblagépeket illeti, a redmondi szoftvercég egy 9 hüvelykes, érintőképernyős gépet tekint az ilyen masinák archetípusának. A "Lap PC", vagyis "öl(be vehető) PC" használatához az eddiginél érzékenyebb virtuális billentyűzetet és gyorsabb gépelést lehetővé tevő prediktív szövegbevitelt álmodtak meg, valamint a felhasználási módhoz folyamatosan alkalmazkodó felületet. A bemutatónak ez a része persze csak egy koncepció a hardvergyártók számára, és összességében nem vonultat fel semmi olyat, amit ne tudna a tavasszal megjelent Apple iPad. Ennek alapján bizton elmondható, hogy a windowsos táblagép-felhasználók még jó ideig hátrányban lesznek az ipades társaikkal szemben, ami a felhasználói felületet illeti.

A Microsoft állítólagos terveiben a másik két géptípus is elkülönül egymástól: a várhatóan továbbra is az első számú munkaeszköznek számító noteszgépek (amelyek sok irodában már a hagyományos munkaállomásokat is leváltják), és az otthoni szórakoztatóközpontnak szánt családi PC-ket. A kisebb méretű hordozható gépeken a cég azzal könnyítené meg a munkát, hogy a kisebb képernyőkre szabott párbeszédablakokat tervez a legfontosabb szoftverekhez. Az otthoni szórakoztatásban pedig az lesz a legfontosabb újítás, hogy az új Windows támogatja majd a 3D-s megjelenítőket, azt viszont, hogy milyen médiaformátumot és szabványt, valószínűleg még senki sem tudná megmondani a cégnél. A térhatású házimozi-rendszerek tömeges elterjedése - ha erre valóban sor kerül - csak az elkövetkezendő egy-két évben indul meg, a cég minden bizonnyal a piachoz alkalmazkodik majd.

Windows 8 képernyőterv
Talán ilyen lesz... - Forrás: brothersoft.com

 

Saját App Store a Windowsnak is

A Microsoft talán legmeglepőbb, a Windows 8 HP-s prezentációjából ismertté vált koncepciója egy saját letöltőközpontra vonatkozik, amit elsőként az Apple talált fel az iPhone-os App Store-ral. A szoftvercég elsősorban szintén olyan minialkalmazásokat látna szívesen ebben, mint amik az elmúlt években elindult, okostelefonokra szánt online szoftverboltokban találhatók.

A cég szerint a szoftverfejlesztés a web és az online funkciók felé tolódik majd el, és a Windowson is ki tudják használni, saját fejlesztőkészletet adnának a kezükbe, szintén az okostelefonok platformjairól ismert API-khoz hasonlóan. A tervek szerint így a fejlesztők egyszerűbben foghatják majd igába az operációs rendszer, a PC-s hardver és a web képességeit.

Az, hogy az okostelefonok mutatnak példát a Windowsnak, csak első hallásra meglepő. A mai multimédiás készülékek már annyi számítási kapacitással bírnak, mint egy évtizeddel ezelőtt az asztali PC-k, és ami még fontosabb, felhasználók tömegei számára váltják ki egyre több élethelyzetben a számítógépet, legyen szó akár munkáról, akár szórakozásról. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az iPhone-ról vagy Androidról ismert gyors és könnyű szoftverkeresést, telepítést és frissítést, és magát a fejlesztéseket is újfajta eszközökkel könnyítené meg a Microsoft.

Multimédia: vezeték nélkül, amit csak lehet

A Windows 8 multimédiás képességeivel kapcsolatban már kicsit több tecnhikai részletet is felfedett a szoftvercég. A Microsoft tervei szerint komolyabb szerep jut majd benne a hardveres gyorsításnak, amit a videók mellett az audiolejátszásban is bevetnek majd, kímélendő a noteszgépek akkumulátorát: a médialejátszás és felvétel is úgy zajlik majd, hogy kímélje a rendelkezésre álló kapacitásokat. Ha hinni lehet a tippeknek, a felhasználó által készített felvételeket az operációs rendszer automatikusan lesz képes feljavítani, eltávolítva a kézremegést, a zajt vagy életlenséget az amatőrfelvételekről.

A felvételek megosztása is egyszerűbb lesz az új rendszerben: a Windows Media Player mellett már a böngészőből is meg lehet majd jeleníteni a HTML 5 szabványnak megfelelő tartalmakat más, az otthoni hálózatba kapcsolt készüléken (ami támogatja az erre szolgáló DLNA szabványt). A "távoli megjelenítő" funkció pedig már vezeték nélküli kijelzőket is támogatni fog, vagy akár az otthoni tévékészüléket, amire az interneten keresztül tudja majd átlőni a noteszgép képét (a mostani remote desktop alkalmazásokhoz hasonlóan). Erre azért lehet szükség, mert a Microsoft szerint a tévékészülékek több mint harmada képes lesz majd internetezésre 2012-re.

Gyors indulás, takarékos működés

A Microsoft új operációs rendszerekkel kapcsolatos ígéreteinek mindig is fontos részét képezte a gyors rendszerindulás, és a Windows 8-cal ezt egy új szintre szeretnék vinni, hogy a gép valahogy úgy működjön, mint bármelyik háztartási berendezés: bekapcsolás után rögtön bármit csinálni lehessen vele. (Tegyük hozzá, az Apple OS X ezen a téren máris testhosszal vezet a Windows előtt, de a kaliforniai gyártó könnyű helyzetben van, mert saját hardverrel dolgozik, míg PC-t és PC-alkatrészt rengeteg cég gyárt).

A gyors rendszerindításra azt a trükköt találták ki a cég fejlesztői, hogy egyesítik a kikapcsolás és a hibernálás funkciót, vagyis a gép alapvető leállítása az eddig csak kevesek által használt hibernálás lesz, amikor is az operációs rendszer a lemezre menti a memória tartalmát. A következő "indításnál" már csak ebből a lemezképből tölt vissza mindent, vagyis nem kell a hardvereszközöket inicializálnia, meghajtókat töltögetnie. A cég célkitűzései szerint a bekapcsolási időnek a mostani felére kell rövidülnie az új kikapcsolási opció révén, ami Shut Down, Turn Off, Power Down vagy valamilyen hasonló névre hallgathat majd.

A noteszgépek üzemidejének növelésére a rendszermagban is terveznek átalakításokat, de a Windows 8 arra is képes lesz, hogy deaktivizálja az éppen nem használt memóriamodulokat, akárcsak a szervergépek, és a lemezműveleteket, vagy a processzorhoz való hozzáférés letiltásával is le tudja bénítani a gép automatikus működését, amikor a felhasználó nem dolgozik rajta. A PCI-buszt használó alkatrészeket a rendszer szintén le tudja majd kapcsolni, de a gépet képes lesz felébreszteni az olyan ütemezett feladatok elvégzéséhez, mint például a víruskeresés vagy lemezkarbantartás.

Több segítség és jobb rendszerfigyelés

Az új Windowsba visszahozzák a Windows XP-ből ismert részletes segítségnyújtó leírásokat, aminek egy részét a számítógép gyártója szállítja majd, vagyis jóval részletesebb információk lesznek kéznél, mint jelenleg. A felhasználókat azonban leginkább az éppen futó szoftvereket, folyamatokat áttekintő Task Manager segítheti majd, amelyben külön funkció lesz a rendszer leginkább lefogó alkalmazások kiszűrésére. A feladatkezelő azt is megmondja majd a felhasználónak, mikor történt kritikus változás, ami miatt probléma lehet a gépével, és mit tehet (milyen folyamatot lőhet le), hogy ezt megszüntesse.

Ha esetleg ez sem segít, a kényszerű újraindítások után a Windows nem az eddig ismert, lebutított biztonságos módot ajánlja majd fel, hanem képes lesz a rendszert "a legutóbb jól működő" állapotba visszaállítani. Az operációs rendszer "superboot", vagyis "szuperújraindítás" nevű funkciója automatikusan megtisztítja majd a gépet kártevőktől és rootkitektől, vagyis egyesíti a víruskeresést és a vele járó újraindítást, és az automatikus rendszervisszaállítást vagy -javítást, amit eddig külön-külön kellett elvégezni.

 

A PC jobban érzékel majd minket

A Windows következő verziója a tervek szerint egész sor teljesen újszerű funkcióval követi majd figyelemmel felhasználóját, hogy minél jobban igazodjon a napi munkarendjéhez és igényeihez. A legizgalmasabb lehetőségeket a különféle beépített szenzorokra és helymeghatározási módszerekre épülő funkciók rejtik magukban.

A gép az új operációs rendszer használata során magától érzékeli majd, hogy hol tartózkodik a felhasználója, amit a környező wifi-hálózatok vagy mobiltelefon-bázisállomások alapján térképez majd fel. Az okostelefonok világában már megszokott dolognak számítanak a helyfüggő szolgáltatások, és a Windows 8 is ennek megfelelően tudja majd például azt, hogy az otthoni vagy a munkahelyi hálózati eszközöket kell-e használnia, vagy hogy milyen időjárási adatokat írjon ki a felhasználónak.

A fejlesztők már azt is biztosra veszik, hogy a GPS és a különböző mozgásérzékelők (gyorsulásmérők), infravörös- és fényszenzorok már kötelező kiegészítői lesznek a számítógépeknek. A Microsoft elképzelései szerint így a Windows automatikusan érzékelheti majd, amikor a gazdája felkapcsolja a villanyt és belép a szobába, hogy mire az asztalához ér, a gép is készen álljon a munkára.

A bejelentkezésben a tervek szerint a gép kamerájának arcfelismerő rutinja segít majd, így ahogy a felhasználó leül az asztalhoz, a gép képes kiválasztani az ő felhasználói fiókját (persze a teljes biztonság ezek után még jelszót vagy ujjlenyomat-ellenőrzést is megkívánhat: a jelenlegi arcfelismerő szoftvereket ugyanis egy fotóval könnyen át lehet verni). Játék közben a gép akár azt is figyelheti, hogy felhasználó a képernyőre néz-e, vagy éppen elfordítja a fejét, és ilyenkor megállíthatja a játékot. A táblagépeknél természetesen a vezérlés részét is képezi majd az érintés mellett a forgatás, döntés vagy éppen rázás.

 

Érezni, hogy nem Redmond diktál

A fentebb felsorolt funkciókról előre nehéz eldönteni, hogy vajon segítik-e majd a mindennapi életet, vagy csak bonyolítanak rajta, ha a számtógép túl sokat "gondolkodik előre" a felhasználó helyett, ahogy az is kérdés, hogy a Microsoft mindent meg tud és meg akar-e majd valósítani, amit jelenleg felvázolt. Az átlagos PC-felhasználó egész biztosan csak annyit szeretne, hogy a gépe gyorsan, megbízhatóan, takarékosan működjön. A Microsoft koncepciójában vannak ilyen irányba mutató elképzelések, az kétségtelen, de elmondható róla, hogy inkább csak összegzése mindannak, amire a számítógép a jelenlegi technológiák és perifériák birtokában képes lehet.

A Windows 7-et eladta az, hogy kényelmesebb, megbízhatóbb és gyorsabb, mint elődje, a megbízhatatlan Windows Vista, vagy a mára jócskán elavult XP, amihez még mindig sokan ragaszkodnak. Hogy ezekhez képest mi lesz a Microsoft nagy dobása, amivel a Windows 8 meghódítja a felhasználókat 2012-ben, vagy, az optimistábbak szerint már 2011-ben, azt még nem látni a mostani információk alapján. Inkább úgy tűnik, hogy bár vannak érdekes elképzelései, a Microsoft ismét keresi a helyét, és egy kicsit kényszerpályán mozog.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Winnettou és Incsu Csunna víz nélkül bolyonganak az Llano Estecado sivatagban. Találnak egy vödör taknyot, és elhatározzák, hogy megosztoznak rajta.
- Apám, Incsu Csunna, idd meg a felét!
Erre Incsu Csunna megissza az egész vödörrel.
- Apám, Incsu Csunna, miért nem hagytál szomjazó fiadnak?
- Fiam, Winnettou, nem bírtam elharapni!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!