A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Butuskán is imádnivaló az iPad Mini

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4299
  • · Dátum: 2012.11.28. 20:17
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Steve Jobs tévedett, a kicsi táblagép mégis jó. Az iPad Minit épp kompakt méretei és kis súlya teszi szerethetővé, még kissé lomha működése és átlagos képernyője ellenére is. Az új géppel az Apple megásta a lassan kőkorszakinak ható iPad 2 sírját.
Hirdetés

Az Apple táblagépe évek óta nagyon menő, bár a legfrissebb statisztikák szerint a cég táblagépeiből már jóval kevesebb fogy, mint korábban. Ez nem véletlen, az androidos konkurenciánál számos kisebb képernyős, de jó minőségű rivális tűnt fel, többek közt az ősszel megjelent, jelenleg nyolcvanezer forintért hazavihető Google Nexus 7 is. Akármennyire is elittermékek gyártójaként állítja be magát az Apple, ezekkel szemben kellett egy olcsóbb alternatíva. Az iPad Minit azért jó húszezer forinttal így is drágábban árulják riválisainál.

iPad Mini

A legjobb formájú táblagép

Az iPad Mininek visszafogott a külseje, nem lehet vele feltűnősködni. Az Extreme Digital áruházlánctól kölcsönkapott fekete, wifis modellen még a hátoldali sötét almalogó is szégyenlősen bújt meg. Rögtön kiderült, hogy az eddigi legkényelmesebben használható táblagépet tartjuk a kezünkben: az iPad Mini olyan könnyű, hogy fél kézzel is kényelmes tartani, akár egy könyvet - ilyen kényelmesen tartható kütyünek eddig csupán az Amazon Kindle e-könyv-olvasói bizonyultak.

A behemót elődök valamelyikét használó veterán iPades ismerőseink is elégedetten csettintettek: a 7,9 colos képernyővel felszerelt Minit télen akár a kabátjuk zsebében is magukkal tudnák vinni bárhová, elég lenne nyáron táskát hurcolni miatta. Egy nagy iPadet nem lehet használni buszon vagy villamoson, a minit azonban komplikációk nélkül elő lehet venni a közlekedési eszközön ücsörögve is. Egyedül a bejövő üzeneteket jelző apró ledet hiányoljuk a tabletről.

Apple-mércével gagyi a képminőség

Nem magától értetődő, de az Apple részéről bölcs döntés, hogy táblagépei esetében továbbra is ragaszkodik a hagyományos képarányú kijelzőkhöz: míg a zsebbe szánt iPhone 5-ön praktikus a szélesvásznú LCD-n, a nagyobb kütyün a 4:3-as oldalarányú képernyőt lehet jobban kihasználni. Ezen széltében több ikon vagy szöveg fér el, az ujjaknak pedig használat közben nem kell nagy távolságot bejárniuk.

Ezzel szemben a képernyő minőségét már joggal érheti kritika: az iPad Mini csak 1024x768 pixeles felbontást használ, ennél még a Nexus 7-es is több képpontot, azaz részletesebb képet kínál. Az iPad Miniből a legjobban a harmadik generációs modellben debütáló Retina képernyő hiányzik a leginkább: az óriásfelbontásnak leginkább az e-könyvek, magazinok vagy hírportálok olvasásakor lehet hasznát venni, a könnyebben kivehető betűket kevésbé fárasztó olvasni.

A fotók, videók vagy játékok a mini iPaden is jól mutatnak, de egy százezer forintos eszköztől az ember már joggal várhatja el, hogy jobb legyen rajta olvasgatni a cikkeket, mint a laptopján. A kicsi tablet ezen a téren csak átlagosan teljesít: felbontása azonos az iPad 2-ével, de mivel a kijelző mérete kisebb, a kettes modell tulajdonosai számára a kistestvér képe egy kicsivel szebbnek fog tűnni, a retinás nagytestvér után pedig csúnyának.

Érezhetően lomhább a bátyjánál

A hármas iPad kipróbálása után jól érződik, hogy az iPad Minit egy előző generációs hardver hajtja meg: belseje gyakorlatilag az iPad 2-ével azonos. A kisebb teljesítményű A5-ös lapka is temérdek tetszetős játék zökkenőmentes futtatására alkalmas, de az applikációk, menüpontok között ugrálva előfordul, hogy megakad a rendszer egy-két másodpercre - viszont a tablet hátoldala egyáltalán nem melegszik fel a használat során - szemben az iPad 3-mal.

iPad Mini

A gyengébb lapkán is szépen futnak a játékok és a videók

Az iPad Mini mindennapi használatát azonban nem gátolja számottevően a nagytestvérénél sokkal kisebb teljesítményű hardver, a háromdimenziós, látványosabb játékok futtatásával sem akadt gondunk. Az iMovie-val való videovágás, vagy más hasonló számításigényes feladatok tudják megizzasztani a kicsi iPadet, de a legtöbb ember ezt a feladatot inkább hagyományos számítógépen végzi el. Az üzemideje ennek az iPadnek sem rosszabb az elődeinél vagy akár a Nexus 7-nél: intenzív használat mellett naponta, kevésbé aktív használat mellett néhány naponta kell feltölteni az akkumulátort. Az kicsi tableten már az Apple új, Lightning-csatlakozója van, amelyet bármilyen irányból be lehet dugni, viszont olyan kicsi, hogy lefekvés előtt, a félhomályban alig lehet megtalálni a tablet alján.

Miért vegyünk iPad Minit?

Az iPad Mini megjelenése ellenére az Apple továbbra is árusítja a nagyobb képernyős iPad 2-es modellt (bár csak wifis alapváltozatban), amely ráadásul húszezer forinttal többe is kerül a kis tabletnél. Bár a belső csaknem azonos - a kamera a Miniben jobb - a Minit sokkal praktikusabb használni a mindennapokban, veterán iPades ismerőseink szerint is sokkal jobb vétel a második generációs nagytestvérénél.

Miért ne vegyünk iPad Minit?

Az iPad Mini ellen leginkább az szól, hogy kiszámítható, mit fog tudni jövőre megjelenő változata: minden bizonnyal erősebb hardvert és jobb minőségű képernyőt kap majd, az idén megvett, első generációs példányok tulajdonosai pedig átkozhatják magukat, hogy nem tudtak várni egy évet a kiforrottabb típusra, hiszen a fontosabb paraméterekben a Google Nexus 7-e maga mögé utasítja az Apple Minijét, bár előbbiből e sorok írásakor még csak a wifis alapmodellel találkoztunk a hazai boltokban.

Összegezve: az Apple minigépe sokkal praktikusabb behemót nagytestvérénél. Noha semmilyen forradalmi újítást nem tartalmaz, remekül eltalált mérete és formaterve miatt az iPad Mini gyakorlatilag minden általunk megkérdezett felhasználó tetszését elnyerte, csak az e-könyv-olvasók tulajdonosai reklamáltak a nem elég jó képminőség miatt. Ezek tükrében borítékolható, hogy jövőre már mindenki a nagyobb tudású Mini utódjára fog várni, a nagyobbik táblagép pedig ugyanúgy háttérbe szorul majd, mint az Apple óriáskapacitású iPodja.

  Google Nexus 7 Apple iPad Mini
Processzor 1,3 GHz, 4 magos ARM 1 GHz, Apple A5
Memória 1 gigabájt n.a.
Háttértár 16 GB flash 16-64 GB flash
Képernyő 7 col, 1280 x 720 pixel (216 ppi) szélesvásznú 7,9 col, 1024 x 768 pixel (163 ppi) normál képarány
Csatlakozók microUSB töltő, fülhallgató Lightning-csatlakozó (töltés és adatkapcsolat), fülhallgató
Webkamera 1,3 megapixel két darab, 1,2 megapixel + 5 megapixel
Tömeg 340 gramm 308/312 g (wifi és mobilnetes verzió)
Méretek
200 x 134.7 x 7,2 mm
Rendszer Android 4.1 iOS 6
Garancia 1 év 1 év
Ár 80 ezer forint (csak wifi) wifis: 100-160 ezer forint
mobilnetes: 140-200 ezer forint

 

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Képek forrása: internet (további felhasználásuk csak tulajdonosaik engedélyével!)

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Idesapám, csuklik a tehén!
- Adj neki vizet lányom.
- Nem úgy! Össze?
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!