A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Blog - Vezessünk naplót a világhálón!

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 6445
  • · Dátum: 2005.10.12. 22:02
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Azt hiszem, jogosan állíthatjuk, hogy a valóságshow-k korában természetessé vált az ember mindennapjaiba történő betekintés. Talán a blog is hasonló célt szolgál. Gyakran felvetődik a kérdés a blog mikéntjéről és kialakulásáról. Rövid összefoglalót adunk arról, hogy mi is a blog, mit tartalmaz, és miért jó.
Hirdetés

Régen vala a könyv, majd a napló - kezdhetnénk történetünket. Bizonyára sokan emlékeznek még filmekből vagy saját tapasztalatok alapján a naplót vezető tinikre, vagy fontos közéleti személyiségekre, esetleg mi magunk is papírra vetettük napjaink eseményeit, gondolatvilágunk főbb motívumait. Esetleg még ki is egészítettük egy-egy odaillő képpel, a titkos szerelmünk által elhagyott zsebkendővel. Megannyi múlt századi divatos történések. Bár a naplózás régebbi időkre nyúlik vissza, mi nem kívánunk a történetével foglalkozni. Szintén nem beszélünk a hivatalos naplókról, csak a személyes naplókra szorítkozunk, hiszen jelen esetben erre épül a cikkünk.
Korunk társadalmát a jól informált ember viheti tovább, ebben sok segítséget nyújthat, ha megismerünk másokat, bepillanthatunk mindennapjaiba, és elolvashatjuk, miként vélekedik valaki különböző dolgokról.

Miért is írtak naplót, és mire jó?

Sokan kedvtelésből, szórakozásból, mások érzelmeik megörökítéséről, megint mások egyszerű dokumentálás céljából vezettek naplót. Segítségével évek múltán is felidézhetők a szép (esetleg keserű, vagy fájdalmas) emlékek. Ismert személyiségek esetén (ha nem olyat tett, amit elvárnák tőle, esetleg törvénybe ütköző cselekedetei voltak) bizonyíték lehet, vagy lejáratásra, stb. is alkalmas a napló, ha nyilvánosságra hozzák.

Mi az a blog?

A blog a napló webes megfelelője. Tulajdonképpen egy erre készített űrlapon írhatjuk be a gondolatainkat, velünk történteket, természetesen a megfelelő bejelentkezést, hitelesítést követően. A bejelentkezés elmaradhatatlan része a blogírásnak, hisz ha ez nem történne meg, bárki bármit írhatna a nevünkben a saját naplónkba.
Maga a blog szó a web és a log (napló, eseménylista az informatikában) szavak összekapcsolásából származik, az így keletkezett weblog szó rövidítése, egyszerűsítése a blog kifejezés.

A bloggolás kezdete

A blog előzményei hosszú múltra tekintenek vissza, de a mai értelemben csak rövid ideje ilyen népszerű. Maga a műfaj a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követő "Háború a terrorizmus ellen" témát boncolgató blogok születtek. Eleinte a legtöbb nyilvános napló a háború- és rasszistaellenes mozgalmak jegyében születtek, ám oly sok ember érdeklődését keltették föl, hogy remek táptalajul szolgált a blog elterjedésére. 2003. óta a blog az eddigieknél sokkal erőteljesebb fejlődési fázist vett, és ma már az sem meglepő, ha bloggolásra való felhívást vagy reklámot találunk a megszokott internezetés közben. Nem is oly rég lehetett pl. "Ugye neked is van blogod?" feliratú reklámot is olvasni. A blog egyes esetekben jó példával szolgálhat az írójával történt események folytán. Nagy látogatottság jellemezte a nemrég brutálisan meggyilkolt diák blogját, aki a halála előtt megosztotta a világgal kételyeit, és betekinthettünk a gyilkosság előtti napokba, órákba, percekbe.


A blogról

A blogot írója általában úgy használja, mint a naplót, leírja benne érzéseit, gondolatait, mindent, ami vele történt, és szívesen megosztana másokkal. Nagy a hangsúly a nyilvánosságon, hisz elvéből adódóan általában ezen irományok publikusak, habár előfordulhatnak teljesen privát webnaplók is. Témája is igen változatos lehet, ahogy már említettem, egyéni napló, esetleg hivatalos, üzleti jellegű, csoportos vagy akár tematikus blog is, mint pl. labdarúgásról, PC-barkácsolásról szóló, vagy irodalmi blog. Ennek megfelelően változik a blogot olvasók köre is.
A blog egyik jellegzetessége, hogy írója nem névtelenül, hanem valamilyen kitalált nick (becenév) vagy más egyéb azonosító alatt alkot, és minden bejegyzéshez pontos dátum és idő tartozik. Természetesen írásához igénybe vehető szinte a teljes technikai arzenál, tehát a blogban mindent használhatunk, amit általában weboldalakon, internetes szájtokon is alkalmaznak. A blog legtöbbször tartalmaz képet, időnként videót vagy más egyéb csatolmányt, melyet az olvasó is megnézhet. A blogot (ideális esetben) írója naponta frissíti, így minden egyes nap bekerülnek az adott nap eseményei, történései a blogíró szemszögéből.
Nem feltétlenül, de időben visszafelé jelennek meg a blogbejegyzések, legfölül a legújabb, tehát a legutoljára beküldött, a legvégén pedig az először kiagyalt iromány. Ez nem szabvány, ettől el lehet térni, a gyakorlatban azonban igen ritkán térnek el ettől a formátumtól.
A webnaplók különböző formában készülnek, lehet akár hipertext (HTML), XML, vagy speciális formátum is, a legjellemzőbb azonban a tartalomkezelők által beírt és kezelt, adatbázisban tárolt blog. Így egyszerűen és egységesen kezelhetők a cikkek, valamint könnyen javíthatók. A legnépszerűbb szerveroldali programozási nyelveken (pl. PHP, CGI, ASP.NET, stb) akár mi is készíthetünk blogot, vagy erre épülő rendszereket tölthetünk le. Ha nem valaki nem akar a technikai megvalósításokkal babrálni, rendelkezésére áll rengeteg, a szolgáltatást kínáló ingyenes blog oldal. Regisztráció után máris verhetjük a klaviatúrát, és ettől kezdve a világ szeme előtt az életünk.
Egyes blogok még hozzászólási lehetőséget is tartogatnak, így valamilyen szinten az olvasók is kifejezhetik publikus véleményüket, tetszésüket vagy épp nemtetszésüket.



Ha webnaplót szeretnénk

Ma már szinte minden feltétel adott, hogy egy programozásban, HTML-ben nem jártas átlagfelhasználó is képes legyen bloggerré (bloggernek nevezzük a blog íróját) válni. Számos ingyenesen letölthető kész blogmotor, vagy regisztráció által létrehozott webnaplót vezethetünk. Azonban a teljes személyesség oltárán áldozhatunk, ha programozói tudással megáldott, vállalkozó szellemű emberkék vagyunk, így úgy válhatunk blogtulajdonossá, hogy magunk hozzuk azt létre.
Ha elhatároztuk, hogy írói vénával megáldottak vagyunk, és szeretnénk magunkat elkötelezni a blogírók között, akkor már csak a webnapló típusát (ami általában személyes, de lehet tematikus is) kell meghatároznunk, valamint a bog hordozóját. Így elkészíthetjük saját blogmotorunkat, vagy igénybe vehetjük a mások által elkészített és regisztráció fejében használható nyilvános blog oldalakat.
Blogot írni lehet otthonról, iskolából, internet kávézóból, út előtt közben és után, szabadidőben vagy munka alatt. Blogja van magánembereknek, osztályoknak, vízilovakat kedvelőknek, irodalmi csoportoknak, az internetet kedvelőknek, illetve az internetet gyűlölőknek is. Blogot vezetnek sztárok, közismert emberek, akár egyházi személyek is. A lehetőségek korlátlanok, a taralmára sincs megkötés, teljesen a fantáziánkra van bízva, hogy mi kerül a blogba. Némiképp azért meg lehet határozni egy nem túl szűk keresztmetszetet, hiszen a törvények, mint mindenütt, itt is határokat állítanak fel.
Akármilyen kezdők vagyunk az informatika világában, semmi se tarthat vissza, hogy blogírásba kezdjünk.
Nyilván a személyes blogot egy ember írja, a társas (pl. osztály weblog) naplókat pedig többen szerkesztik. Így ez is némiképp behatárolja, hogy milyen blogot fogunk végeredményben igénybe venni.
Az elinduláshoz nagy segítség egy ismert blog oldal, vagy kereső. Lehet keresni ingyen blogot, blogmotort, vagy bármi mást, amit óhajtunk a témához kapcsolódóan. Mindenestre a http://blog.lap.hu jó lehetőséget nyújt a startoláshoz, hisz rengeteg információ található itt, valamint számos blog linkje is fellelhető.

Mint ahogy azt olvashattuk, sokféle bloggal találkozhatunk. Javasoljuk mindenkinek a blogok olvasását, hisz nemcsak szórakoztatóak, de tanulságosak is lehetnek mások irományai. Ha van időnk, álljunk meg egy picit a véletlenül talált blogokon is, és szenteljünk időt a beleolvasásra, és (ha végig nem is) kukkantsunk bele a webnaplóba, és ezzel együtt az írója életébe.
Ha cikkünk bárkinek felkeltette az érdeklődését a bloggolás iránt, máris ragadjon tollat? izé? billentyűzetet, és kezdheti is életének feltárását.

Forrás: blog.lap.hu, wikipedia.org

-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Mi az átlátszó fém?
- Drótkerítés.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!