A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Bármivel fotózhatunk majd mesebeli tájképet

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4603
  • · Dátum: 2010.09.27. 21:17
  • · Rovat: Multimédia
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Régebbi fényképezőgéppel is lehet a reklámok smaragdzöld füvű, szikrázóan kék egű tájképeihez hasonló fotókat készíteni. A trükköt HDR-nek hívják, és jövőre már minden kamerába be lesz építve.
Hirdetés

Új funkcióval bővült a digitális fényképezőgépek trükktára: megjelentek a magas dinamikatartományú (HDR) módok is a középkategóriás gépekben a fekete-fehér képek készítése, szépia tónus, színcsere trükkök mellett . A HDR fotózás a tavalyi év nagy slágere volt a digitális tükörreflexes gépeket használó amatőrök között, idén viszont várhatóan az összes gép és a legtöbb okostelefon is képes lesz a hihetetlen, nem földi színek előállítására.

A nagy dinamikatartományú fotózásra azért van szükség, mert a digitális gépek érzékelőlapkája csak egy bizonyos kontrasztra képes. Ha a téma nagyrészt világos, akkor az árnyékban rejlő részleteket nem tudjuk rögzíteni. Amennyiben a kép kevesebb fényben készül, a fényesebb területek vakítóak lesznek, elvesznek körülöttük a részletek, beégnek. Több fényképből azonban lehet olyan felvételt kombinálni, ahol az árnyékos területek is élesek, részletesek, de a fényes régiók sem válnak egyenfehérré. Az iPhone 4 beépített HDR funkciója például pont ennyit tud, a színekkel való játékot bele se építették a szoftverbe.

HDR tájkép
Az egyszerű tájékpeket is feldobhatjuk az óriási dinamikatartományt megjelenítő HDR-rel

Hogy készül a HDR?


A nagy dinamikatartományú fotók készítése mögötti trükk szerencsére rendkívül egyszerű. Különböző expozícióval készített képeket kell egymásra rétegezni: az alulexponált kép adja majd a HDR fotónk világos területeit, a túlexponáltból vesszük át az azon részletesebbnek látszó sötét területeket, a pont jó fotóból pedig a kép maradék részét veszi át a szoftver. A végeredményen még lehet játszani a tónusokkal, telítettséggel, élesítéssel: itt dől el, hogy remek éles fotót, hihetetlen, de mégis izgalmas színeket vagy csiricsáré giccset kapunk végül.
A nagy dinamikatartományú fényképek készítéséhez nem szükséges a legújabb kamerákat birtokolni. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit játszani a képszerkesztő szoftverekkel, akkor pont ugyanolyan HDR képeket hozhatunk létre, mint amilyeneket az iPhone 4 vagy a Canon Powershot G12 készít. Ha időt szánunk a fotók elkészítésére: állványra rakjuk a gépet, nagy felbontásban fényképezünk, tökéletes képeket csinálhatunk.

HDR alapképek
A művelethez kell egy túlexponált, egy normál és egy alulexponált felvétel

HDR - ilyen lett
A HDR-művelet után az eredmény pedig lélegzetelállító

Egy gombnyomás, három kép


A HDR-készítéshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a fényképezőgépünk képes legyen expozíciós sorozatot készíteni. Ezt a funkciót az angol nyelvű menüben bracketing néven találjuk meg, ha pedig külön kapcsolót is szenteltek neki, akkor három, egymást részlegesen átfedő négyzet a jele. A különleges felvételi mód bekapcsolásával a fényképezőgép az exponálógomb egy lenyomására három felvételt fog készíteni: egy pont jót, egy alul- és egy felülexponáltat.

A képek elkészítéséhez érdemes állványt használni, vagy letenni a gépet egy vízszintes felületre és időzítővel elsütni. Mindkét módszer garantálja, hogy a három fotó pontosan ugyanolyan szögből készüljön, még véletlenül se mozdítsuk el közben a kamerát. Ha nagyon jó az idő, akkor egy nagy lélegzetet véve megpróbálkozhatunk a kézből fotózással is, de a gép rögzítése a legjobb megoldás.

Megapixelek összegyúrva


A három fotó elkészítése után letehetjük a kamerát, a folyamat további része a számítógépen zajlik. A képek egybefűzésére valamelyik képszerkesztő szoftverre van szükség: egyaránt alkalmas a még diák verzióban is rettentően drága Photoshop és az ingyenes, de pilótavizsgát igénylő Hugin vagy FDRTools. A legjobb megoldás, ha valamelyik okos, HDR-készítésre kitalált programot - például a Photomatix-ot - szerezzük be.

Az összesfűzés után válik igazán könnyűvé elrontani a nagy dinamikatartományú képet. Egy egérmozdulatba kerül harsány színekkel megtölteni a képet, egy másikkal megjelennek az orosz sci-fiket idéző fények és a világ végét hozó vihart ígérő felhők. Elég ennyi, és három kattintással meg is semmisítettük a jól induló tájképünket. Ha a fenti effektekből csak egy keveset használunk, akkor viszont olyan képet is készíthetünk, ami egyszerűen éles és részletgazdag.

Giccses mezők, bámulatos tájképek

Eiffel torony


A HDR-készítés előtt érdemes szétnézni a digitális fotós oldalakon. A Flickr-ön külön csoportja van a jól sikerült nagy dinamikatartományú képeknek, külön csoportokba gyülekeznek az egyes célszoftverek felhasználói. A képek átnézése hozzásegít ahhoz, hogy megtanuljuk, mik számítanak túlzó, giccses felhasználásnak. Emellett megtanulhatjuk azt is, hogy lehet olyan HDR-képeket csinálni, amiről elsőre csak nehezen lehet megmondani, hogy több képből rakta őket össze a szoftver.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Kohn egy óceánjárón utazik. Hirtelen beleesik az egyik utas kisfia a tengerbe. Az utasok a korláthoz özönlenek, ahol az apa tízezer dollár jutalmat ajánl fel annak aki a fiát kihúzza. A következő pillanatban látják hogy az egyedüli zsidó, Kohn a tengerben úszik és kimenti a kisfiút. A fedélzeten éljenzik a bátor hőst, és az apa máris átnyújtja a csekket. Kohn így szól:
- Az üzlet majd később! Elobb tisztázzuk, hogy ki lökött a vízbe!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!