A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Android-mobilok bagóért

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 5880
  • · Dátum: 2010.12.15. 21:05
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Százötven-kétszázezer forintért nem nagy kunszt jó okostelefont venni, de sokan nem áldoznak egy kisebb vagyont mobiltelefonra. Idén karácsonyra az árak olyannyira lecsökkentek, hogy tíz-húszezer forintért is lehet okos mobilt vásárolni.
Hirdetés

A legolcsóbb okostelefonok kivétel nélkül a Google Android operációs rendszerét futtatják. Ezek a készülékek nem kerülnek többe a hagyományos telefonok felső kategóriás képviselőinél, mégis többet tudnak, mint egy tucatmobil, ráadásul ezernyi ingyenes programmal lehet bővíteni őket.

 

Kevés pénzért csak kis kijelző jár

Az olcsó  készülékek egyik közös ismérve a csúcsmobilokénál gyengébb processzor, a kisebb, rosszabb minőségű kijelző. Míg korábban viszonylag olcsón is lehetett vásárolni fejlett fotós képességekkel rendelkező telefonokat, addig mostanra ez a lehetőség a felső kategóriás modellek kiváltságává vált. Az általunk tesztelt összes készülék gyatra minőségű fotókat és videókat rögzített.

Mindegyik készülék bővíthető a fotók és zenék tárolására szolgáló memóriakártyával, s csak a legolcsóbbhoz nem ad eleve a gyártó. A két gigabájtos kártya olcsón cserélhető nagyobbra, a legtöbb készülék - az általunk teszteltek közül az összes - bővíthető olcsón beszerezhető microSD flashkártyákkal. A telefonok töltő- és az adatkábele egységes: mindegyikük microUSB-csatlakozóval rendelkezik.

Még a legolcsóbb készülékben is szériatartozék a GPS. A telefonok képesek Google Térképen megjeleníteni a tulajdonos tartózkodási helyét, és segítenek a gyalogos navigációban, az autós navigációhoz azonban érdemes külön térképszoftvert kell vásárolni (például az NDrive vagy a Sygic szolgál erre a célra). Ezt azonban egyelőre csak offline lehet megtenni, mert az Android Marketen a hazai felhasználók csak az ingyenes alkalmazásokhoz férhetnek hozzá.

T-Mobile Pulse Mini/ Red Bull Mobile (Huawei U8110)

Körképünk legolcsóbb darabja leginkább azoknak való, akik eddig nem használtak okostelefont, vagy tinédzsernek keresnek egy komolyabb tudású mobilt.A kínai Huawei készülékét viszonylag kicsi és nem túl érzékeny érintőképernyővel szerelték fel. A kis telefont könnyű zsebrevágni, akkumulátora pedig két-három napig is bírja egy töltéssel. A kijelző méretéből fakad, hogy felnőtt ujjakkal már komoly küzdelem a gépelés a Pulse Minin.

A telefonon az Android 2.1-es verziója fut egy 528 megahertzes processzoron, ami az alaprendszer, illetve a főbb funkciók futtatására elegendő erőforrást biztosít. A YouTube videókat zökkenőmentesen játssza a Pulse Mini, a népszerű Angry Birds játékhoz azonban már kevésnek bizonyult. Jack-csatlakozója révén mp3-lejátszóként is lehet használni, ám ehhez szűk beépített memóriáját érdemes microSD-kártyával bővíteni. A beépített kamera ugyan villanóval is rendelkezik, de ezzel együtt sem erőssége a képrögzítés a T-Mobile-nál  Pulse Mini, a Telenornál RBM Red Bull Mobile néven kínált készüléknek.

 

T-Mobile Pulse Mini
T-Mobile Pulse Mini

Red Bull Mobile 2 / Huawei U8230

A Telenornál Red Bull Mobile 2 néven árult Huawei mobil különös öszvér: ugyancsak egy 528 megahertzes processzor hajtja meg, ám jóval nagyobb felbontású képernyővel szerelték fel. A nagyobb kijelző kényelmesebb gépelési élménnyel jár, ám jobban is terheli a processzort, elvéve ezzel az erőt a többi feladat gördülékeny végrehajtása elől.

A kijelző egyes pixelsorai zavaróan vibráltak, ettől a megjelenítés a négy készülék közül ezen volt a legrosszabb hatású. Érezhetően alul lettek méretezve a hardveres alapok is: míg a YouTube-videókat gond nélkül mutatta, az Angry Birds játszhatatlanul szaggatott rajta. Az RBM 2-es mobil mellett csak a riválisainál nagyobb kapacitású akkumulátor szólhatna (nálunk két napig is bírta egy töltéssel), minden más paraméterében elavultnak számít. Akkor már inkább a Pulse Mini - az legalább kicsi.

Commtiva Z71

A tajvani gyártó készülékét egyik hazai mobilszolgáltató sem forgalmazza, ára a független üzletekben 55 ezer forint. Az ismeretlen márkanév korrekül összerakott, használható készüléket takar. Képernyője sokkal jobb minőségű és kicsivel nagyobb is a Pulse Miniénél, így a virtuális billentyűzetén is könnyebb gépelni, s a weboldalak böngészése is élvezetesebb.

A Z71-esnek gyorsabb processzor jutott, 600 megahertzes: ez érezhetően fürgébb működést biztosít, és lehetővé teszi például az Angry Birds futtatását is. A Commtiva nem készít jó minőségű fotókat és videókat, pillanatfelvételek készítésére teljesen alkalmatlan a hosszú expozíciós késés miatt, de legalább 5 megapixeles képérzékelővel és villanófénnyel is ellátták. Átlagos használat mellett legfeljebb másfél-két napig bírja egy töltéssel. A többiektől megkülönbözteti a Blackberryktől elirigyelt, az Android-világban először a Google Nexus One-on megjelent görgős navigáció-gomb, ami ugyan kellemes tapintású, ám az érintőképernyő miatt semmi értelme.

Commtiva Z71

Commtiva Z71

ZTE Blade

A  kínai ZTE ezzel a készülékkel hetekkel ezelőtt debütált Magyarországon, de a Blade mégis igen kelendő. A Commtiváéhoz hasonló processzor elé nagy méretű és felbontású (480x800 pixeles) kijelző került. Bár a magyar T-Mobile által árusított modell nem AMOLED, hanem hagyományos LCD megjelenítővel érkezik, a most vizsgált készülékek közül még így is messze ennek a legjobb a képminősége.

ZTE Blade
ZTE Blade

A Blade-nek is el lehet érni a teljesítménybeli határait: bár az Angry Birds zökkenőmentesen futott rajta, és a YouTube-videókat is szépen játssza, egyszerre több program futtatása esetén a rendszer le tud lassulni. Az azonos hardveren futó Commtiva modell, minden bizonnyal a kisebb képfelbontás miatt valamivel gyorsabban reagál. A ZTE mobilt érdemes naponta tölteni, másfél napnál többet sosem bírt átlagos használat mellett. Ennek ellenére áráért ez a készülék korrekt kompromisszumnak tűnik.


T-Mobile Pulse Mini/ RBM/Huawei U8110 Huawei U8230/RBM2 ZTE Blade Commtiva Z71
Operációs rendszer Android 2.1 Android 2.1 Android 2.1 Android 2.1
Képernyőméret 2,8 col 3,5 col 3,5 col 3,2 col
Képernyőfelbontás 240x320 pixel 480x320 pixel 480x800 pixel 480x320 pixel
Méretek 57x106x14 mm 117x63x14 mm 116x56x12 mm 115x57x13 mm
Tömeg 110 gramm 135 gramm 110 gramm 114 gramm
Processzor 528 MHz 528 MHz 600 MHz 600 MHz
Háttértár 256 megabájt, microSD-vel bővíthető 2 GB microSD jár hozzá 2 GB microSD jár hozzá 2 GB microSD jár hozzá
Mobilnet HSDPA 7,2 Mbps HSDPA 7,2 Mbps HSDPA 7,2 Mbps HSDPA 3,6 Mbps
Kapcsolatok wifi (b/g), Bluetooth, Micro USB, 3,5 mm-es jack wifi (b/g), Bluetooth, Micro USB, 2,5 mm-es jack wifi (b/g), Bluetooth, Micro USB, 3,5 mm-es jack wifi (b/g), Bluetooth, Micro USB, 3,5 mm-es jack
Kamera 3,2 MP, ledes villanóval 3,2 MP 3,1 MP 5 MP, ledes villanóval
FM rádió van nincs van nincs
GPS van van van van
Akkumulátor 1150 mAh 1500 mAh 1250 mAh 1230 mAh
Ár előfizetéssel 0-13 000 forint 9500-25 000 forint 0-26 000 forint -
Ár feltöltőkártyával 28 000 forint - 36 000 forint -
Ár kártyafüggetlenül - - 45 000 forint 55 000 forint
 

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Úgy szeretnék meghalni, mint az apukám:
fájdalom nélkül, álmomban.
Nem úgy, mint az utasai:
sikoltozva, szörnyű kínok között.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!