A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Ami az új PC-jére kellhet

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4177
  • · Dátum: 2009.12.27. 12:35
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Ha új PC-t kapott ajándékba, jó eséllyel a Windows 7 fut rajta: a Microsoft októberben megjelent új operációs rendszere ugyan sokkal többet tud az elődöknél, de még ehhez is elkelnek ingyenes segédprogramok a teljes értékű használathoz. Ezeket gyűjtöttük össze.
Hirdetés

A Windows 7 megjelenése kétségkívül az év egyik legfontosabb informatikai eseménye, a bukkott diáknak tekinthető Vista után megjelent operációs rendszer többnyire pozitív fogadtatásban részesült, itt elolvashatja,mit szeretünk és mit utálunk benne, itt pedig ahhoz találhat segítséget, hogyan lehet XP-ről vagy Vistáról átköltözni a legkényelmesebben az új Windowsra.

 

A leglustábbak módszere

Erre a legkényelmesebb módszert a Ninite.com kínálja, ezen az oldalon elég beikszelni a letölteni kívánt segédprogramokat, és rákattintani egy gombra, amely nyomán egy miniatűr letöltésmenedzser programot generál le. Ezt elindítva automatikusan letölti és telepíti a kiválasztott alkalmazásokat (alapbeállításokkal) - amelyek garantáltan nem tartalmaznak sem opcionális eszköztárakat, sem reklámozó programokat. Egyedüli hátránya, hogy egyelőre magyar nyelvű verziók nem érhetők el a rendszerében, mindenből angol változatot installál.

 

Első a vírusirtó

Mint fentebb említettük, a Windows 7 sokkal jobb elődeinél, de nem tökéletes, a kényelmes használathoz jópár ingyenes segédprogrammal fel kell vérteznie még egy átlagfelhasználónak is. Ezek közül a legfontosabb a vírusvédelmi alkalmazás: a legjobb, ha valamilyen fizetős biztonsági csomagot választunk, de aki erre nem szán pénzt, annak legalább a Microsoft ingyenes víruskeresőjét érdemes feltelepítenie: a Security Essentials-t a Szoftverbázisról lehet letölteni.

Microsoft Security Essentials
Security Essentials: a Microsoft ingyenes vírusirtója elég jól teljesít

 

Sajnos ebből a szoftverből még nincs magyar nyelvű verzió, de használata szerencsére minimális angoltudással már egyértelmű, hiszen a "scan", "clean" kifejezéseket csaknem mindenki ismeri. Próbáink során az alkalmazás jól szerepelt, mivel szép csendben végzi a dolgát, nem zaklatja a felhasználót kedvezményes upgrade-ajánlatokkal, ablakát legfeljebb akkor találkozhatunk ablakával, ha gyanús, vagy fertőzött fájlt talál.

 

Örökség a Mac OS X-ről: dokk

Való igaz, a Windows 7 már vadonatúj Start menüt király, de szerintünk ezt érdemes kiegészíteni egy olyan indítómenüvel, ami leginkább a Mac OS X dokkjához hasonló: programok indítóikonjait lehet rajta elhelyezni, amelyek közt az egérrel lehet tallózni, az aktív mappa pedig mindig kinagyítva látható

A program készítőjének oldaláról mindenféle kiegészítőket, például dizájnos ikonokat vagy skineket is le lehet tölteni ingyen a RocketDockhoz. Menüjében azt is be lehet állítani, hogy a képernyő oldalán, tetején vagy alján helyezkedjen el, esetleg csak az egérkurzor megjelenésére jelenjen-e meg, így tökéletesen testre lehet szabni viselkedését. Használtával száműzni lehet a Windows Asztalt elcsúfító ikonrengeteget, ami nem csak esztétikailag dobja fel a felületet, hanem könnyebben megtalálhatóvá teszi a gyakran használt programokat is.

 

Chatkliensből van pár jó

Az új Windowsban már nincs beépítve csevegőprogram, ezt mindenképpen külön kell letöltenie a felhasználónak. Itthon a legtöbben a Live Messenger-t használják, mások a Skype-ra esküsznek, de érdemes kipróbálni az egyszerre több hálózatra - például Gtalkra, ICQ-ra, Twitterre, Facebookra - is kapcsolódni képes univerzális chatprogramokat. Ezek közül a két legnépszerűbb a Digsby, de elég jó a Trillian Astra, kissé fapados a Pidgin, de a viszonylag újnak számító, mobiltelefonokról ismert Nimbuzz-t is érdemes kipróbálni. Ezek egymásra nagyon hasonlító programok, ezért nagyon nehéz megítélni, melyik a jobb közülük.

Windows Live Messenger
A Windows Live Messenger az egyik legnépszerűbb chatkliens

 

Unalmas, de szükséges segédprogramok

Egy kicsit kevésbé izgalmas vizekre evezünk, olyan programokat ajánlunk letöltésre, amelyek a mindennapi munkához nélkülözhetetlenek, viszont gyakorlatilag fel sem tűnik, ha használjuk őket. Az Adobe Flash és az Air telepítőjéért irány az Adobe.com, a Java-környezet legfrissebb verzióját pedig a Java.com-ról lehet letölteni. PDF-olvasóból otthonra a SumatraPDF nevű kicsi, gyors alkalmazást ajánljuk, az Adobe Reader-ét inkább csak azoknak érdemes használniuk, akik napi szinten dolgoznak professzionális PDF-dokumentumokkal.

Sajnos a Windows 7 képnézegető programja nagyon fapados, kapásból érdemes helyette valami mást feltelepíteni, például a FastStone Image Viewer-t, esetleg az XnView-t, esetleg a Google Picasát. CD-t írni a Windows 7 is tud alapból, de egy különálló alkalmazással sokkal kényelmesebb elvégezni ezt a feladatot: a mi kedvencünk az ingyenes, magyar nyelvű menüvel is rendelkező CDBurnerXP, ami nevével ellentétben az új operációs rendszeren is tökéletesen működőképes. Szükség lehet még tömörítőprogramra is, ebből ingyenes verziót ajánlunk, vagy az LZArc-ot, vagy a 7Zip-et praktikus telepíteni a PC-re. Biztosan nem kell sokat várni az első Excel, Word vagy Powerpoint dokumentum megnyitására vagy szerkesztésére sem, ezért nem rossz, ha már most letölti az OpenOffice legújabb verzióját, amely a magyar nyelvű helyesírásellenőrzője mellett már a legújabb fajta Microsoft Office-szal készült fájlokat is meg tudja nyitni.

Faststone Image Viewer
A Windows képnézőjénél jobb a FastStone Image Viewer

 

Dúskálni lehet a böngészőkben

A Windows 7-hez már elérhető az Internet Explorer 8, és bár a Microsoft böngészője sokat fejlődött, könnyű azt nem szeretni, elsősorban elavult kezelőfelülete miatt. Legfőbb riválisa a Firefox, de van aki a Google Chrome-ra, más az Opera-ra, egyesek pedig az Apple Safari-jára esküsznek - mindegyik letölthető a Szoftverbázisról, töltse le azt, amelyik szimpatikus.

 

Ami zenék és filmek lejátszásához kellhet

KMPlayer

Jó hírünk van, a Windows 7-be épített Media Player 12 már alapból képes egy sor interneten használatos fájlformátumot (pl. DivX, XviD, h.264, m2ts) lejátszani, ezek megtekintéséhez tehát már külön kodekek telepítésére sincs szükség.

Persze előfordulhat, hogy ezektől eltérő típusú fájlokat kell lejátszani, ehhez azonban inkább olyan médialejátszókat ajánlunk, amelyek beépített dekódolókat tartalmaznak, így biztosan nem zavarják meg a rendszert. Ezek közül a két legjobb a KMPlayer és a VLC.

Néhány klassz rendszerkarbantartó

A vadonatúj, szűz Windows mindig jól működik, de annak érdekében, hogy később se lassuljon be, érdemes karbantartani a rendszert a Win 7 esetében is. Ha nem SSD-meghajtó, hanem winchester van a gépben, fontos az azon lévő adatok töredezettségmentesítésére. Erre ugyan beépített alkalmazás is létezik, de találtunk egy jobb, gyorsabb megoldást: ez a MyDefrag.  A programmal napi, heti és havi optimalizálást lehet végrehajtani az adatok minél gyorsabb eléréséhez, emellett képernyővédőként is aktiválni lehet, ami azért hasznos, mert ilyenkor a PC amúgy is passzív állapotban van, legalább végez valami hasznosat is.A különböző rendszer-, és szoftvermappák idővel megtelhetnek digitális szeméttel, azaz olyan szükségtelen adatokkal, amelyeket valamilyen program felejtett ott, tulajdonképpen viszont semmilyen célt nem szolgálnak. Ezeket lehet könnyen eltávolítani a CCleaner-rel, amelyben azt is be lehet állítani, hogy milyen adatokat hagyjon meg - például a böngészők cookie-fájljait ne törölje. A programmal a rendszerleíró adatbázisban lévő felesleges bejegyzéseket is töröltetni lehet - mivel ez már komolyabb művelet, a CCleaner felajánlja előtte az adatok biztonsági mentését - amit érdemes is megfogadni.

Egy másik ajánlott program a Revo Uninstaller, ez a Windows Programok eltávolítása funkcióját váltja ki: segítségével úgy lehet eltávolítani a feltelepített alkalmazásokat, hogy a megmaradt adatmorzsák is törlésre kerülnek - a Revo által. A legtöbb szoftver meglepően sok szemetet hagy maga után, érdemes ezért ezzel a programmal uninstallálni mindent. Végezetül még a Secunia PSI-t ajánlott még feltelepíteni a gépre, ez a program megvizsgálja, hogy a merevlemezen lévő szoftverek között van-e olyan, amely biztonsági rést tartalmaz, és ha elérhető új, javított verzió, annak letöltését egy kattintással lehetővé teszi, jelentős időt spórolva meg a felhasználónak.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy pasi meglát a bárban egy k*rva jó nőt, aki egyedül ül egy boxban. Odaül mellé.
- Hölgyem, ne haragudjon, de Ön gyönyörű! Kérem, feküdjön le velem!
A nő erre elkezd mutogatni össze-vissza a kezével, majd egy papírra leírja, hogy néma.
A pasi elolvassa és így szól:
- Rendben, akkor ha lefekszik velem, akkor húzza meg egyszer a f*rkamat, ha nem, akkor negyvenszer.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!