A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Alig volt javítanivaló az új Windowson

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4058
  • · Dátum: 2011.02.27. 11:28
  • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Kedden este kiadta a Microsoft másfél éve kapható legújabb operációs rendszeréhez az első szervizcsomagot, vagyis a Service Pack 1-et. Az utóbbi tíz év során ez az első olyan javításgyűjtemény, amelyben tulajdonképpen semmilyen komoly problémát nem kellett orvosolni a Windowsban, és a felhasználók sem igazán hiányoltak belőle semmilyen funkciót.
Hirdetés

Az első szervizcsomagban csupán az eddig kiadott kisebb javításokat gyűjtötték össze, hogy a rendszert újonnan használatba vevőknek az első indításkor ne kelljen annyi patchet letölteniük számítógépükre. Ez korántsem volt mindig így: az előző két Windows, a Vista és az XP esetében a javítócsomagokat egyfajta digitális messiásként várták a felhasználók, mivel az alapverziók annyi problémával küzdöttek, hogy egy teljes nagygenerálra volt szükség a normális működéshez.

Windows 7

A Vista szervizcsomagja garanciális javításként működött

A 2007 elején megjelent Windows Vista a Microsoft története legnagyobb baklövésének számít: megjelenésekor sokan szenvedtek használatával, mivel például a gyártók egyáltalán nem, vagy csak fél-egy éves késéssel adták ki termékeik új, vistás illesztőprogramjait. Ezek hiányában hiába csatlakoztattak nyomtatót, vagy multimédiás ketyeréket a PC-hez, azt nem lehetett működésre bírni.

Emellett a Vistára váltók azt tapasztalhatták, hogy rendszerük nem működik elég gyorsan, a stabilitása is hagyott maga után kívánnivalót. A komoly problémák orvoslását a Microsoft nem kapkodta el, nem kevesebb, mint egy évet kellett várnia a felhasználóknak a rendszer nagyjavítására, és az eszközök használatához szükséges illesztőprogramok is nagyjából ekkorra készültek el elegendő számban.

 

Mire kijavították a Vistát, már jött a Windows 7

A vistás Service Pack telepítése szteroidként hatott az operációs rendszerre, gyorsabbá vált például a fájlok másolása, a ki- és belépés vagy a hibernálás, és sokkal stabilabb lett a teljes rendszer. Azt, hogy a Windows Vista nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Microsoft is beismerte, Bill Gates a Gizmodo kütyüblognak adott interjújában elég hangsúlyosan utalt arra, hogy nem tartja túl jó szoftvernek a Vistát, az elnök-vezérigazgatói székben őt váltó Steve Ballmer pedig "befejezetlen munka"-ként hivatkozott a szoftverre.

Másfél évvel a Vista javítócsomagjának premierje után meg is érkezett a Windows 7, amely már a felhasználók és a szaksajtó részéről is kedvező fogadtatásban részesült. Aki kicsit türelmesebb volt, korábban vásárolt XP-jével akár át is vészelhette a Vistával beköszöntött vészkorszakot.

 

Férgek ellen kellett pajzs az XP-nek

 
A Windows Vista balul sikerült bevezetése miatt az eredeti terveknél jóvál tovább biztosít támogatást a Microsoft a nagyjából tíz évvel elelőtt megjelent Windows XP-hez. Mivel világszerte még rengetegen használják a szoftvert, 2014-ig jelennek meg hozzá biztonsági javítások, ami a különböző kártevők, online támadások megakadályozása miatt kulcsfontosságú.
 
A Windows XP esetében az első, 2003-ban kiadott javítócsomag tette használhatóvá például az akkor még újdonságnak számító USB 2.0-s eszközöket, amelyek a korábbinál gyorsabb másolási sebességet biztosítottak. Csupán egy évet kellett várni az SP2-re, ami olyannyira átszabta a Windows XP-t, mintha remixelték volna a szoftvert: teljesen új tűzfal, biztonsági funkciók és a levelezést és böngészést érintő funkciók váltak elérhetővé a rendszerben. Ezt  követően figyelmeztető üzenetek jelentek meg akkor is, ha a gépre nem volt víruskereső szoftver telepítve. Ez az azóta megjelent összes Windowsban így van, bár saját víruskereső alkalmazás kibocsátására csak négy évvel később szánta rá magát a Microsoft.

A biztonsági újításokra azért volt szükség, mert a kétezres évek közepén hihetetlen mennyiségben keringtek a neten az e-mailben és hálózati kapcsolatokon keresztül terjedő kártevők, amelyek nem csak a vállalatoknak, hanem az otthoni felhasználók mindennapi életét is megkeserítették.

 

Már jövőre megérkezhet a Windows 8

Steve Ballmer
Steve Ballmer a CES 2011-en

 

A Windows 7-ből már több mint 300 millió darab licencet értékesített a társaság, amelynek fejlesztői a pletykák szerint már tavaly óta dolgoznak a második javítócsomag elkészítésén.

Bár ennek várható megjelenési idejéről nincs információ, a technológia gyors fejlődése miatt minden bizonnyal az új szoftver funkcióit is bővíteni kellhet utólag. Például már kaphatóak az elterjedt USB 2.0-nál gyorsabb USB 3.0-s eszközök, de a Windows 7 alapból még nem támogatja ezeket, az SP1 telepítése után sem - manuálisan kell illesztőprogramokat telepíteni használatukhoz.A szaksajtóban keringő pletykák szerint elképzelhető, hogy az USB 3.0 alapszintű támogatása csak a Windows 8-ban lesz elérhető. Erről a rendszerről még nem sokat tudni, Steve Ballmer januári bemutatója szerint már nem csak a hagyományosan személyi számítógépekbe szánt lapkákat tartalmazó eszközökön, hanem például mobil eszközökön, például táblagépeken és okostelefonokon is fut majd. Ez a szoftver az elemzők várakozásai szerint jövőre jelenik meg, ami jelentős késést jelent, hiszen a rivális Apple és Google már kínál táblagépekre optimalizált szoftvereket.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Juliska éjjel kimegy az udvarra és véletlenül nekimegy a kocsirúdnak.
Izgatottan megszólal:
- Jancsi, te vagy az?
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!