A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

A régi PC-t is feltámasztja a Jolicloud

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 5290
  • · Dátum: 2011.03.14. 14:50
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Gyors, meglepően sokat tud és teljesen új dimenzióba helyezi a szekrény mélyén porosodó régi PC-inket a Jolicloud. A netes szolgáltatásokra támaszkodó operációs rendszernek vannak szépséghibái, de nagyon hatékony és tényleg képes életet lehetni a kivénhedt számítógépekbe.
Hirdetés

JolicloudA kétezres évek elején a számítógép nagy beruházásból, fontos értéktárgyból, a jövő jeléből rövid életű fogyasztási cikké vált. Az egyéves gépen már látjuk - és takargatjuk - a kopásokat, a második év végén elkezdünk gondolkodni arról, hogyan cserélhetnénk le a masinát. Egy négy-, öt- vagy hatéves gépet pedig hajlamosak vagyunk menthetetlen, kidobásra ítélt roncsnak tartani. Ezekből a gépekből előbb tartalék válik, majd próbálunk neki valami hasznosnak tűnő célt találni - hiszen milyen jó is, egy helyen lesznek a fotóink, filmjeink, tartja a virágot - végül lemondunk róluk, és be se kapcsoljuk többé.

Az érzésünk ebben az esetben megcsal. Egy takarékos operációs rendszerrel, egy villámgyors böngészővel könnyen életet lehet lehelni a régi gépekbe. Utána pedig nem kell nekik feladatot keresni, maguktól a helyükre kerülnek. Tulajdonképpen munkagépnek is jók, bármit meg lehet rajta írni, a helyesírás-ellenőrző beszél magyarul, háttérzenét pedig a YouTube-ról vagy a SoundCloudról tud szolgáltatni.

Csak az első lépés nehéz

Elsőre mégis komoly elszánás, kalandvágy kell a Jolicloud feltelepítéséhez - még ha a rendszer meg is könnyíti a döntést azzal, hogy hajlandó a megszokott, lassúcska Windows mellé települni - mert a rendszer főleg online erőforrásokat, netes alkalmazásokat futtat. A Google tesztelés alatt levő, forradalmi Chrome OS-éhez hasonlóan az agyát, a lelkét a számítási felhőben, a távoli adatközpontokban működő szervereken tartja. Levelezője a Gmail, ám ha ez nem tetszik, lecserélhetjük bármelyik másik netes levelezőre, elsődleges szövegszerkesztője a Google Dokumentumok, beépített játékait is az internetről nyitja meg.

A rendszer felépítése miatt a Jolicloud telepítése kísérlet is: vajon el tudjuk-e végezni mindenféle dolgunkat a webes eszközökkel? Elérhetőek lesznek-e dokumentumaink, amikor szükségünk van rá, vagy wifit kell keresni, mobilnetet kell a gépbe dugni, ha használni akarjuk? Tudja-e majd kezelni a netezésre kitalált szoftver a nyomtatónkat, felismeri-e a pendrive-ot, meg tud-e nyitni egy iso fájlt, egy mkv filmet?

Internet nélkül is használható a felhőrendszer

A teszt kezdetekor feltett kérdésekre rendre igenlő válaszokat kaptunk. Netkapcsolat nélkül ugyan csak a gépre telepített szoftvereket érjük el, az internetet igénylő alkalmazások ikonjai kiszürkülnek, jelezve, hogy nem fognak elindulni. A VLC azonban továbba is lejátssza a letöltött filmeket, a zenelejátszó megnyitja a zenéinket, ha pedig feltelepítettük az OpenOffice-t, akkor szöveget is írhatunk. Ha pedig csatlakoztunk az internetre, akkor tényleg nincsenek korlátok: kéznél van a térkép, a szótár, az enciklopédia, a játékok garmadája. A Word és Excel fájlok megnyitása sem jelent gondot, sőt még chatprogram is van, igaz a más rendszerekről ismerős villogó üzenetjelzésre nem képes.

Jolicloud kezdőképernyő
Letisztult, lényegretörő a Jolicloud felülete

A linuxos alapoknak köszönhetően a hardverek kezelésével nincs gond, a zenefájlokra bökve már fel is csendül a dal,  a lemezképeket külön meghajtóként nyitja meg, a videófájlokat pedig vagy a saját lejátszója, vagy a külön telepíthető VLC kezeli. A felhasználó üdvösen keveset találkozik a könyvtárakkal, nem kell azon gondolkodnia, hová rakta az adatait. Ha mégis valami letöltött anyagot keresünk a merevlemezen, akkor az alkalmazások között található fájlböngésző van segítségünkre, amivel még a Jolicloud mellett meghagyott windowsos partíció fájljait is kezelhetjük.

Valóban feltámad a régi PC

A Jolicloud legújabb verziója azzal büszkélkedik, hogy az igazán régi gépeken is működik. A rendszer beéri 384 megabájt memóriával (bár jobban örül a fél gigabájtnak), videokártyából pedig olyan példányokkal is boldogul, amelyeket már csak a múzeumban lehet látni. Igazi besárgult, pókhálós PC-re nem raktuk fel a szoftvert, egy több mint ötéves laptop lelassult Windows XP-je mellé azonban felmásoltuk a Jolicloudot.

A szoftver példásan rövid, húszperces telepítés után válik működőképessé. A felhasználót az iPad nyitóképernyőjére emlékeztető asztal köszönti, amelyen a telepített programok ikonjai vannak. Az asztal több lapra nyúlik el, lapozgatni kell, hogy az összes ikont végig tudjuk nézni. A rendszer legszembetűnőbb tulajdonsága a sebesség: a programok szempillantás alatt indulnak, a weblapokra egy másodpercet sem kell várni, még a Flash-videókkal, reklámokkal teli oldalak sem lassúak.

 

Jolicloud telepítés
Régebbi PC-re is hamar felkúszik, de netkapcsolat nélkül csak a telepített alkalmazások használhatók

 

A számítógép bekapcsolása és leállítása sem vesz igénybe sok időt, alvó módból pár másodperc alatt kel fel a gép. Ez nem olyan, mint a gombnyomás után rögtön rendelkezésünkre álló tablet, nem tudja lekörözni az iPadet vagy az androidos táblagépeket, PC-ben viszont remek eredménynek számít.

A rendszer előnye, hogy bármilyen más gépről is elérhetjük asztalunkat, így az iskolai gépen vagy a szomszédnál is megszokott környezettel találkozunk: mindössze a my.jolicloud.com oldalon kell megadni a jelszavunkat.

Akad még csiszolnivaló

A windowsos reflexek csak egy esetben hátráltattak minket a Jolicloud használatában. Míg a Microsoft rendszerén megszoktuk, hogy a programokat duplakattintással indítjuk el, addig a Jolicloudban elég egyszer rábökni az ikonra - valószínűleg azért, hogy kényelmesen használhassuk majd a Jolicloudot tableteken, illetve okostévéken a közeli jövőben. A megnyíló programok többnyire csak böngészőablakok, igaz, a vissza gomb, a navigációs felület hiányzik belőlük. A teljes álcázás azért nem sikerült, ha magyarra állítjuk a rendszert, akkor a kamuflázs alatt bujkáló Chromium böngésző minden esetben felajánlja, hogy az idegennyelvű oldalakat lefordítja a Google segítségével.

Az egyetlen nehézséget a megfelelő alkalmazások összeválogatása jelenti. A Jolicloud beépített keresője nem túl jó, csak akkor dobja ki az egyes programokat, ha karakterre pontosan a nevüket írtuk be. Kulcsszavakra, funkciók neveire keresve nem mindig járunk szerencsével, ezen van mit erősíteniük a programozóknak.

Ez hiányzott eddig a világból

A Jolicloudot már korábbi cikkünkben is nagyszerűnek, mindenképp kipróbálandónak neveztük. Az azóta eszközölt javítások, a netbookok mellett a régi gépek támogatása pedig még jobbá tette a rendszert. A Jolicloud visszaadta a hitünket a közel egy éve a fiók mélyén pihenő régi laptopban, bebizonyítva, hogy kis odafigyeléssel ma is használható gépet lehet varázsolni belőle. Az is kiderült számunkra, hogy mára a webes szolgáltatások tulajdonképpen minden feladatra kínálnak megoldást, még olyan, korábban a PC-hez láncoltnak vélt területeken is találunk jó webes alternatívát, mint a videovágás, fotóretus vagy a prezentációk készítése. A Windows mellé is felrakható rendszer kipróbálását mindenképpen ajánljuk, ha pedig a számítógéppel ismerkedőknek, a Windows lassúságára panaszkodóknak kell valami, esetleg folyamatosan az interneten lógó ismerősnek akarunk segíteni, akkor a Jolicloud lehet a legjobb választás.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: iminet | Beküldve: 2013.03.23. 17:09
iminet

@Patrik: persze, minden bizonnyal elég ez a gép hozzá, de puding próbája az evés. A Skype tudomásunk szerint minden platformra ingyenes.

Szerző: Patrik | Beküldve: 2013.03.17. 13:17
Patrik

Elfut ez av program szerintetek egy ilyen gépen:
kb. 2004-es
XP fut rajta
7 GB szabad hely van
Intel(R) Celeron(R) 2.40GHz
736MB RAM
Videokártya integrált
És pl. a skype letöltése ingyenes??

Szerző: iminet | Beküldve: 2011.05.21. 09:31
iminet

Alapvetően más koncepciója van ennek a rendszernek, mint egy egyfelhasználós/családi PC-nek. A hangsúly ott van, hogy bármerre jársz, adataid egy karnyújtásnyira vannak, valamint nem kell vacakolnod szoftverek - megszokott módon történő - installálásával. Ennek ellenére nem kizárt, hogy akár torrentes célokra is el fog terjedni bizonyos idő múlva.

Szerző: Boot_X | Beküldve: 2011.05.20. 11:47
Boot_X

Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy torrent klient kezel-e mint például az ubuntu.
Esetleg linuxos progikat lehet-e telepiteni rá?

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Winnettou és Incsu Csunna víz nélkül bolyonganak az Llano Estecado sivatagban. Találnak egy vödör taknyot, és elhatározzák, hogy megosztoznak rajta.
- Apám, Incsu Csunna, idd meg a felét!
Erre Incsu Csunna megissza az egész vödörrel.
- Apám, Incsu Csunna, miért nem hagytál szomjazó fiadnak?
- Fiam, Winnettou, nem bírtam elharapni!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!