Már csak álom a fehér karácsony?

Hirdetés

Akinek gyerekkorában volt benne része, talán ma is sokat álmodik a fehér karácsonyról. Arról a jelenségről, amire gyerekkorunkból mindannyian sokan emlékszünk, de az utóbbi években (talán évtizedekben is) már legfeljebb csak emlékként él bennünk.

 

De miért?

A netet böngészve azt tapasztaltam, hogy vagy nincs egyöntetű egyetértés, vagy a témában nálam jóval járatosabbak sem tudják. Van aki a globális felmelegedésre fogja, van aki csak azt mondja, hogy az emlékek idővel megszépülnek és valójában régen se volt gyakori a fehér karácsony, van aki szerint csak természetes jelenség az, hogy időről időre változik az időjárásunk. Szóval nincs olyan válasz, amiről a nagy többség azt mondaná, ez az oka az egyre csökkenő esélyű havazásnak a karácsonyi ünnepek környékén.

 

Sajnos saját adattal kevéssel rendelkezem (csupán az elmúlt, 2020-as karácsonyról van saját adatgyűjtésem), de a legutóbbi karácsony hozza a korábbi évek gyakorlatát: erőteljes felmelegedés vagy közvetlenül az ünnepek előtt, vagy pontosan az ünnepek alatt. Az alábbi, saját magam által gyűjtött adatok szerint épp december 23-ról 24-re melegedett az időjárás egy embereset: bőven 10 fok fölé. Ha visszaemlékszünk, nagyjából ez a tendencia volt jellemző a korábbi évekre is. Emlékszem 10, maximum 15 év távlatából olyanra is, hogy a karácsonyt megelőző hetekben bőséges havazásra reméltük, megmarad az ünnepekig, de akkor is 22-23-a környékén jött egy több, mint 10 fokos felmelegedés, ami az élményt szertefoszlatta, a havat pedig elolvasztotta.

2020 ünnepi időjárási diagramja

 

Előrébb sajnos nem jutottunk, de elhatároztam, hogy a következő karácsonyra, ezen bejegyzés folytatásaként végzek egy alapos adatgyűjtést (szerencsére forrás van bőven: MET, Időkép, stb.) és a 2021-es karácsony előtt megpróbálok jómagam is találgatásokba bocsátkozni.

Aztán az ünnepek után persze levonjuk a konklúziót: (1) Sikerült-e? (2) Volt-e fehér karácsony?

Hasonló bejegyzések:

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version