Balatoni nyaralás... 20 fokban?

Hirdetés

Amikor februárban kiveszed a nyári szabadságodat júliusra, már szemeid előtt lebeg a felhőtlen napsütés, heverészés a vízparton, koktél szürcsölése, nyaraló embertömeg, végtelen időtöltés a szabadban, séta a naplementében. Ezzel kb mindannyian egyet is érthetünk. Aztán ahogy közeledik a váva-várt időpont, egyre izgatottabb leszel, egyre sűrűbben nézed az időjárásjelentést, és ha esetleg rossz időt ír, legyintesz, hogy

ó, hát még van idő, a meteorológusok se tudják biztosra ennyivel előre.

Aztán mikor megérkezel és beigazolódik, hogy tényleg rossz az idő, szintén nyugtatod magad, hogy majd akkor kirándulunk, meg ilyesmi.

Na, pont így jártam én is idén. Balatonföldvár, hétfőn még 32 fok, strandidő. Kedden hidegfront, eső, szél. Vasárnapig a szél rendszeres vendég volt, de az a kalapot lefújós, hideg, brr. Hát, voltak napok amikor már örültünk a 22 foknak, máskor hosszú gönc a 16 fokban. A strandidő az első nap kivételével már igencsak hanyagolt minket. Ilyenkor persze próbálsz kirándulni, így áthajózol Tihanyba, ami szép, csak a borzasztó erős, viharos szél a kedvedet is elrontja.

Vitorlások a balatoni naplementében

A fotó még tavaly júliusban készült a balatonföldvári kikötőben

Aztán egy idő után megbékélsz a helyzettel, nem örülsz, de nem is szomorkodsz. Hazajössz, otthon azt mondod: végre újra itthon. És megnézed a fényképezőgéped tartalmát: kb 20-25 fotó, míg tavaly ilyenkor 2-300 expó készült.

Rád ül a csalódottság egy nap erejéig, de túlteszed magad, mert újra dolgoznod kell. Vígasztal, hogy legalább pihentél, addig se melóval telt az az egy hét. Ilyenkor már kicsit inkább elpazaroltnak tűnik a benzin, az autópálya matrica. Nem fér a fejedbe, hogy hogyan lehetséges 6 totál pocsék nap egyhuzamban júliusban, amikor minden a globális felmelegedésről szól. Hisz nem egy-két napról van szó, hanem összességében, a jelenlegi előrejelzés szerint nyolcról. Aztán tudatosul benned, hogy hozzá kell az ilyesmihez is szokni, az időjárás lassan nyáron is lutri lesz. Sőt, egészen pontosan szélsőségek folyamatos harca. Hisz az elmúlt pár évből nem emlékszem olyan nyárra, ahol a 2-3-4 hetes, kellemes 28-30 fokok domináltak volna. Ellenben tisztán él a hosszú hetekig tartó 35-38 fokok hada, amit szélsőséges, brutális vihar oszlat el, hogy pár napig tartó 20 fokot követően fejesugrás következzen az újabb 35 fok feletti kánikulába. Mintha a kettő között nem lenne semmi.

Balatoni nyár, én így szeretlek...

Hasonló bejegyzések:

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version