A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Kipróbáltuk: tömegközlekedés Google Maps-szel

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4134
  • · Dátum: 2011.07.10. 17:48
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Néhány napja érhető el Androidon a Google Maps legújabb, 5.7-es verziója, mellyel már Budapesten is navigálhatunk tömegközlekedési eszközzel tervezett utunk során. Egy átlagos budapesti hétköznap reggelen teszteltük a szoftvert.
Hirdetés

Bár idehaza a Google Maps navigációs készülékekhez hasonló navigációra egyelőre nem, gyalogosan és BKV-val közlekedve már útvonaltervezésen kívül navigációs funkciókkal is használható. Kíváncsiak voltunk rá, hogy a gyakorlatban mennyire lehet segítségére egy budapestinek idegen kerületben, vagy egy turistának a fővárosi barangolások során, ha zsebében ott lapul egy okostelefon.

Már korábban elérhetővé vált a BKV járatainak útvonalterve a Google Maps különböző változatain, így az Androidot futtató rendszeren is, ezáltal utazásunkhoz pontos, időre lebontott, átszállási lehetőségeket listázó útvonaltervet készíthet az előre gondolkodó turista.

 

Lementhető a térképrészlet offline használathoz

Utunk megtervezése tehát adott, csupán megadjuk honnan indulunk és mi az utunk célja, a Google Maps pedig többféle javaslatot is tesz az úti cél elérésére. Már jó ideje vektorgrafikus térképmegjelenítést használ az okostelefonokra szánt térképszoftver is, ezáltal csökkentve a mobilon sokaknál kritikus adatforgalmat (nem mindenki fizet elő több gigabájtos adatcsomagra a mobilján), van még egy lehetőség: otthon, wifin keresztül is letölthető a terület egy részlete egy 10 mérföld sugarú körön belül, legalábbis a Google közleménye szerint. Tesztünk során ez a funkció nem volt használható, elképzelhető, hogy csak később kerül a szoftverbe ténylegesen.

 

Leteszteltük a szolgáltatást: munkába indultunk navigációval

Valószínűleg a célözönség nem a napi munkába járáshoz fogja ezt a szogáltatást igénybe venni, ám így tesztelhető le legegyszerűbben: napi rutinútvonallal kell jól boldogulnia.

A helyzet tehát adott: a reggeli kávé felhörpintése közben bepötyögtük a tervezett útvonalat, kiválasztottuk a megfelelő járművet, bekapcsoltuk az adatkapcsolatot és a GPS-t, aztán indulás. Az első akadályokat remekül vette újdonsült segítségünk, azonnal ráérzett a megfelelő járatra, a trolihoz vezető gyaloglási időt is jól lőtte be: 4 percre saccolta, amit a reggeli rohanásban kb. 3 perc alatt teszek meg. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a Keleti pályaudvartól történő indulást kicsit durván határozta meg, mivel 14 percre becsülte a következő troli indulását, miközben alattam már 1 perc múlva elindult a közlekedési eszköz. Ez a navigáció során nem váltott ki semmilyen negatív hatást, szépen mutatta a kanyarokat, számolta, hogy még hány percig üljek a helyemen. Az úton mobilinternettel dolgozott a szoftver, bár erre egészen biztosan nem sok szüksége volt a rutinútvonalon, hiszen elindulás előtt 20 megabájtos cache adatot jelzett a készülék.

 

Rezeg ha le kell szállni

A nyomon követhető utazás egyik igen nagy pozitívuma, hogy nem kell állandóan a kijelzőt figyelni. Androidunk rezgéssel adja tudtunkra, hogy a következő megállónál le kell szállnunk, illetve még egy vibrálást küld, ha tényleg elérkezett az idő. Ez utóbbira ne feltétlenül vegyünk mérget, tesztünknél már rég az Andrássy út gyalogos átkelőjén haladtam (a troli meg mellettem, tovább), amikor közölte, hogy ideje gyalog folytatni. A gyalogutat a már ismert pontossággal közölte, a munkahely eléréséhez szükséges becsült idővel együtt.

Google Maps Android

Öt perc múlva indul a villamos

Mobilnet és GPS nem árt

Mivel a használat során GPS-szel lehet a legpontosabb helyzetinformációt meghatározni, egyelőre metrón nem használható a navigáció, felszíni járművekkel viszont príma segítséget kapunk idegen környezetben. Amennyiben lehetővé válik az offline térképrészlet letöltése, még mobilnetre se lesz szükség az alkalmi navigációhoz.

 

 

Amire nem kínál lehetőséget az átlag autós navigáció és nem a legkényelmesebb a webes térképen, arra az okostelefonos gyalogos iránymutatás a legalkalmasabb, bátran ajánljuk tehát bárkinek, aki otthonától távol a városi tömegközlekedéssel kénytelen célját elérni.

 

- K.I.

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
A székely ember megy az erdőben a fiával. Egyszercsak találnak egy puskát
Kérdi az apa:
- Mi ez fiam?
- Hát? pikula, édesapám, fújjon bele, én meg majd megnyomom ezt a billentyűt. Így is tett az öreg székely, a fiú meg meghúzta a ravaszt. Hatalmas dörrenés, a fiú hirtelen egy fa mögé ugrik. Az öregnek egészen a füléig széthasadt a szája. Egy kis idő múlva előremerészkedik a fiú, ránéz az apjára, s így szól:
- Könnyen röhög édesapám, de én baromira megijedtem!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!