A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Szervergép nélkül maradtunk

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2529
  • · Dátum: 2006.12.01. 21:13
  • · Rovat: Iminet Blog
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Már jó pár éve annak, hogy saját szerverünkre költözött a weblap, és vele együtt néhány új szolgáltatásunk is. Az öreg PC azóta is h?en szolgált minket ? úgy t?nik, idáig. A jöv? évt?l költöznünk kell.
Hirdetés
Talán 2004 nyara volt, mikor az ingyenes tárhelyekre fittyet hányva úgy döntöttünk, más otthont keresünk az oldalnak. Kapóra jött csapatunk egyik tagjának leselejtezett számítógépe. Régi volt, megviselt volt, de működött. A kisebb-nagyobb átalakításoknak köszönhetően készen állt a szerver. Így az alap web- és ftp szerverek után hamarosan e-mail, irc és egyéb internetes kiszolgáló alkalmazások kaptak helyet akis PC-n, melyekkel egyre növeltük szolgáltatásaink számát és minőségét. Az eltűnő reklámok néhány olvasónknak is szemet szúrt. Bizonyára mindenkinek ismerősek az ingyenes tárhelyeken található szájtok látogatásakor feltűnő reklámcsíkok, ablakok. Ugyan ezek a tárhelyet szolgáltató cég bevételét növelve garantálják az ingyenességet, valljuk be őszintén, bizony zavaróak. Hát ezt is hátrahagytuk. Nincs zavaró reklám, nincs korlátozás, nincs kicsiny tárhely, amivel okosan kell gazdálkodni. Van viszont megannyi alkalmazás, tágabb lehetőségek, új cím, egységes cím; a másik oldalról pedig internet- és villanyszámla. A szerver üzemeltetése során felmerülő egyéb költségekről nem is beszélve. Az alapgondolattal semmi gond, hiszen beindítjuk, majd reklámokból és egyéb forrásokból finanszírozzuk a működést. A munkába, az ingyenesség fogalmába annyira belefeledkeztünk, hogy végül is egyértelműen saját zsebből üzemeltettük a rendszert.

Többször felmerült az anyagi csőd miatti bezárás, azonban mindig talált kiutat a csapat. Hol egy nagyobb meghibásodás, hol egy nagyobb adatvesztés tette próbára a lelkes fiatalokból álló brigádot, de mindannyiszor kikecmeregtünk a gödörből, talpra álltunk, folytattuk a lelkiismeretes munkát. Nem hiába, hiszen látogatták az oldalt, kedves, építő jellegű, néha akár becsmérlő, szidalmazó leveleket kaptunk. Ahogy a jószívű segítőkész mondatok, úgy az intrikák is természetes velejárói az olyan szolgáltatásoknak, mint a miénk.

Most azonban minden eddiginél nagyobb feladat elé állított az élet. Úgy alakult, hogy költöznünk kell, muszáj elhagynunk azt az öreg kis PC-t, ami éveken át hűségesen szolgálta a közt, sugározta a nagyvilágba az Imi NET portált. A szolid kis gép az egyik tagunk tulajdona, annak idején kölcsön kaptuk. Nem örökre, tudtuk: véges, határidős az üzem. Úgy tűnik, a határidő elérkezett. A szerverre a jövőben egyéb feladatok várnak, nem fog többé interneten barangolókat kiszolgálni információkkal. Az élet azonban nem áll meg, folytatnunk kell, csak azt nem tudom, hogyan. Egyelőre az elsődleges feladat pótolni a szervergépet, tehát találni a helyébe egy másikat. Nem lesz egyszerű, főként a pénz hiánya miatt nem.

A kilakoltatás 2007. január 1-én lép életbe, szűk egy hónapunk van tehát. Ezen időn belül kell megszervezni a folytatást, tenni valamit a bezárás ellen. Amennyiben ez mégse valósul meg, ideiglenesen, határozatlan időre fel kell függesztenünk a működést.

A csapat gőzerővel építi a jövőt, keressük a szervergépet. Hiszen terveink vannak, a megújulás, a szolgáltatások átreformálása is ezek között szerepel.
Így aztán mindenféle tanácsot, jó szándékot - esetleg megunt, nem használt PC-t is - szívesen fogadunk az elérhetőségeink bármelyikén.

Bízunk a folytatásban, bízunk a jövőben.

-K.I.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Zöld vagy vörös papagájt vegyünk, Jean?
- Vöröset, mert a zöld még bizonyára éretlen
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!