A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Rendszerindítás pendrive-ról házilag

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 80470
  • · Dátum: 2008.02.13. 23:56
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A floppy-k korszakában nem okozott nehézséget a rendszerindítás merevlemezen kívülről, ma, amikor a flash memória leváltotta a hajlékonylemezt, komoly fejtörést okoz a rendszertelepítés ezekre az eszközökre. Apró trükkünkkel áthidaljuk e problémát, és házilag telepítünk DOS-t USB kulcsra. Mint látni fogjuk, nem nehéz feladat, habár a Windows ezt nem igazán támogatja.
Hirdetés

Figyelem! Cikkünk a megjelenés napján pontos információkat tartalmazott, mely mára elavult lehet. A cikk tartalmáért felelősséget nem vállalunk!

Régebben alapfelszereltség volt a számítógépekben a floppy meghajtó, a rendszerindításban is komoly szerep jutott neki. Gyakorlatilag nem volt olyan felhasználó, aki nem rendelkezett floppy-n rendszerlemezzel.

Manapság már egyre kevesebb PC-ben található floppy-t, ez az elavult eszköz nem nevezhető bizonságosnak, ráadásul a kapacitása is kicsi. Be kell látnunk, eljárt felette az idő. Ellenben a feltörekvő flash-alapú USB-s meghajtók egyre több felhasználó birtokában találhatók meg, akár egy egyszerű pendrive, vagy memóriakártya (+ a hozzávaló kártyaolvasó), de lehet ez egy mobiltelefon memóriakártyája, amit a telefonhoz adott kábellel kötünk a géphez.
Azonnal kitűnik a fentiekből, hogy a legjobb alternatívát jelenti a floppykkal szemben (a CD/DVD nehézkes, hiába a megfelelő kapacitás, a ZIP pedig gyakorlatilag el se terjedt). Csak a rendszerindítás lett volna egyszerűbben kivitelezve - töpreng az átlag géphasználó. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ennél nehezebb dolga ne legyen a mai kor emberének, hiszen nem nehéz USB-s eszközre operációs rendszert telepíteni, csak trükközni kell kicsit. Cikkünk most nem tér ki arra, hogy különböző Linux disztribúciókat lehet flash meghajtóra telepíteni, mi mindössze a DOS rendszerlemez alternatívájaként DOS-pendrive-ot készítünk, rendszerösszeomlás, formázás esetére.Amire szükségünk lesz
- Elengedhetetlen egy pendrive (ebből egy 32 megabájtos már bőven megfelel)
- HP Disk Storage Format Tool (részletesen lásd később) programra, a Letöltőközpontunkból beszerezhető
- Windows 98 bootlemez (kicsit felturbóztuk), a Letöltőközpontunkból beszerezhető
- Egy PC, ami képes USB-ről bootolni
- Egy kis elszántság
Mielőtt mindennek nekilátnánk, töltsük le a fenti két programot, és bányásszuk elő a pendrive-ot!

A HP Disk Storage Format Tool
Ez a segédprogram kifejezetten USB-s háttértárak formázására lett kitalálva, minden olyan opció megtalálható benne, amire szükségünk lesz. És nem tiltja le a rendszerfájl-másolást, mint az XP beépített format eszköze. Gyakorlatilag a dolog magja, hiszen nélküle nem tudnánk rendszerlemezzé formázni az USB-s eszközöket. A HP USB Disk Format Tool letölthető honlapunkról.Formázás, rendszerinstallálás
Ha beszereztünk minden szükséges kelléket, lássunk neki a DOS gyártásának.
Ha még nem tettük volna meg, duguk be a pendrive-ot, telepítsük fel a HP Disk Format Tool-t, és csomagoljuk ki a win98boot.zip fájl tartalmát a merevlemez egyik mappájába (én a C:Tempw98sys mappába tettem a csomag tartalmát).
A rendszerinstallálást a formázással együtt intézzük el, ehhez a HP Tool ablakában kapcsoljuk be a "Create a DOS Startup Disk" opciót, és a "using DOS system files located at" mellé tegyünk pöttyöt, egyúttal a három pontot tartalmazó gombbal keressük ki a letöltött és kicsomagolt win98 fájlok mappáját. Innen fogja a rendszerfájlokat felmásolni a HP Tool a pendrive-ra.
Mielőtt a Start gombra kattintanánk, az ablak tetején lévő legördíthető listából válasszuk ki a formázandó pendrive-ot, nehogy véletlenül egy másik USB-s diszket töröljünk! A sikeres rendszerindítás feltétele, hogy FAT vagy FAT32 fájlrendszerre formázzuk a lemezt. Válasszuk ki a FAT32-t!
Most már kattinthatunk a Start gombra. A kapacitástól függően valamennyi ideig elpiszmoghat a Format Tool a formázással, a befejezésről egy ablakban tájékoztat, itt tudjuk meg a teljes, a szabad tárterületet, és egyéb információkat is.
Felkerült a pendrive-ra a 3 legfontosabb DOS rendszerfájl.
A formázás után másoljuk még át a maradék fájlokat és mappákat is a pendrive gyökérkönyvtárába, így az összes DOS parancs és segédprogram is elindul majd, mint pl. a CD/DVD meghajtó drivere vagy az egér meghajtóprogram. Kiegészítésként a pendrive-ra kerül a Dos Navigator és a Volkov Commander is, persze csak akkor, ha az ImiNET-en fellelhető win98 indítólemezről dolgoztunk.
Ezzel készen is állunk, próbáljuk ki a művet.

Rendszerindítás USB-ről
A BIOS-ban feltétlenül állítsuk be az USB drive-ről való bootolást. Sajnos itt nem lehet általános receptet adni, ahány BIOS, annyi lehetőség létezik. Képünk talán segít egy kicsit eligazodni, persze mindenképp a Boot szekcióban keressük az erre szolgáló opciót. Általánosságban elmondható, hogy a 2001 óta forgalomban lévő alaplapok már támogatják az USB-rendszerindítást, az ennél régebbi gépek nagy valószínűséggel nem, az ennél újabbak pedig igen jó eséllyel bírnak e képességgel.A beállítások mentése és a gép újraindítása után észrevehetjük, hogy a gépünk felismerte a csatlakoztatott USB meghajtót (esetünkben a SanDisk Cruzer Minit).Karba tehetjük a kezünket, ha mindent jól csináltunk, a Startup Windows 98 felirat után szépen elindul a rendszer, betöltve a mellékelt drivereket. A feliraton ne lepődjünk meg, nem MS-DOS a helyes kiírás, mivel az indítólemez a Windows 98 magjából származik:Egy szuper indítómenü tárul elénk ezután, itt kiválaszthatjuk, hogy az általunk használt optikai meghajtó SCSI, LVD vagy IDE csatlakozású. Alapból ez utóbbi indul el, ha nem vagyunk biztosak, hogy milyen meghajtónk van, válasszuk ezt!
A többi már gyerekjáték, elindul az egér, betöltődnek a DOS-os illesztőprogramok, beállítások.
Az A: meghajtó lesz a pendrive betűjele, ha a winchester partíciói FAT32 fájlrendszerűek, akkor mindegyik a saját betűjével érhető el. Sajnos ez a DOS mag nem emészti meg az NTFS-t, így az ilyen fájlrendszerű kötetek láthatatlanok számára. A CD és DVD meghajtók betűjeleit (persze ha van, és a driver is felkerült a meghajtóra) az indítás során kiírja a rendszer, nekem R: lett a DVD író és S: a DVD olvasó.

Rendszerünk várja a parancsokat:
Ha mindent tökéletesre szeretnénk, akkor érdemes valamilyen fájlmenedzsert is felpakolni, pl. egy Volkov-, Norton Commandert vagy egy Dos Navigatort. Ugye a mi dosunkra most ez alapból felkerült. Ezekkel a fájlműveletek sokkal egyszerűbbek lesznek. Reméljük azért, hogy az így készített rendszermentő pendrive-unkra nem lesz szükség. Ha mégis, ezzel nem lesz gond, nem megy tönkre csak úgy, mint az ősöreg floppy diszkek, amikről köztudott: a fiók mélyén, használaton kívül is bármikor tönkremehetnek. Ráadásként kaptunk a flashmeghajtóra egy USB háttértár drivert. Cikkünk keretei között ezt nem próbáltuk ki, de majd erre is sort kerítünk egy másik tesztben.

Az alábbi képen látható, hogy ilyen üres kapacitással floppy lemez szóba se kerülhet.
És egy kis ínyencség: Dos Navigator
Mivel teszteltünk?
A cikk elején említett SanDisk Cruzer Mini 128 MB-os pendrive-on kívül a rendszerindítást kipróbáltuk egy Kingston DataTraveller 1GB-os USB kulccsal is, valamint egy SanDisk MobilMate MS+ kártyaolvasóba dugott, 1GB kapacitású Sony Memory Stick Pro Duo memóriakártyával is. De komplett DOS rendszert építettünk fel egy FAT32-re formázott, USB-s alu házban lévő 2,5 colos notebook merevlemezre is, melynek 40 GB volt a tárkapacitása.
A tesztgépek legöregebbike egy Athlon XP processzorral, 512MB rammal, és Asus A7V8X-X alaplappal rendelkező PC, kipróbáltuk egy valamivel fiatalabb, Gigabyte alaplapot és Pentium 4 processzort tartalmazó géppel és egy mai, Core 2 Duo-s rendszerrel is. A kompatibilitással sincs gond, ha a BIOS-ban fellelhető az USB-s rendszertöltés lehetősége, biztosak lehetünk abban, hogy a pendrive-on pihenő oprendszer fel fog éledni a flash memória celláiból.

Honnnan tölthetjük le a cikkben szereplő szoftvereket?
Mindkét szoftver felkerült szerverünkre, tehát nem lesz nehéz beszerezni.
A HP USB Disk Format Tool innen tölthető le, a Windows 98 indítólemez pedig innen.

Konklúzió
Cikkünk olvasása során mindenkiben tudatosulhatott, hogy a DOS-os floppyknak befellegzett egy ilyen teszt után. Nem kell a jövőben attól rettegnünk, ha bekrepál a gépünk, hogy a néhány éve szekrényben pihenő lemez nem ment-e tönkre. A kapacitás miatt néhány extra segédprogram is ráfért az újdonsült rendszerlemezre, és ez tovább bővíthető, csak némi netes kutakodást igényel. Beláthatjuk, hogy inkább érdemes egy kiszuperált pendrive-ot használni, mint a mágneslemezt. Aki pedig korszerű, nagyméretű flashmeghajtóval rendelkezik, az biztos talál rajta 4 MB szabad helyet a tartalék DOS-nak is.

-K.I.

 

Eddigi hozzászólások

Szerző: Gergő | Beküldve: 2013.02.05. 15:57
Gergő

scanning usd decives

ezt írja ki… és csak tölt és tölt…

Szerző: iminet | Beküldve: 2012.09.23. 11:30
iminet

Kedves Vivien! A Power Point prezentációk készítéséhez Microsoft Office programcsomagra van szükség, a pendrive-ra csak rámásolni kell, ha elkészültél vele. Azon csak hordozod (pl. iskolába, könyvtárba). Sajnos az általad említett problémában nem a fenti cikk nyújt segítséget.

Szerző: sájbli vivien | Beküldve: 2012.09.19. 17:37
sájbli vivien

én most kaptam pendrivet de nem tom hogy kell vele pover pointot csinálni am meg rajta vagyok facebookon

Szerző: iminet | Beküldve: 2012.09.01. 20:29
iminet

Kedves simon roland, ebben az esetben valamilyen live cd operációs rendszert javaslunk. Több linux disztribúció rendelkezik ilyennel, de vannak egyéb rendszerek is, pl. a Slax.

Szerző: simon roland | Beküldve: 2012.09.01. 11:58
simon roland

szia neken 1. asus p4ge-vm alaplapom van intel celeron 2.8ghz es procival és nem támogatja az usbt help!!!

Szerző: iminet | Beküldve: 2012.06.23. 16:16
iminet

A visszajelzések alapján sikerült emészthető részletességű cikket írnunk, arról nem is beszélve, hogy linkeltük a szükséges szoftvereket, melyeket szabadon letölthetsz.
Ha ez a cikk nem működik, próbálj meg vagy pendrive-ról, vagy egy CD-ről bootoló linuxot (pl. Slax). Erről egy igen öreg cikket itt olvashatsz, de a weblapjukról a legfrissebb infók fent vannak: http://www.iminet.hu/cikk/vigyen-magval-zseb-linuxot.html
Sok sikert!

Szerző: SanyiFeri | Beküldve: 2012.06.22. 23:14
SanyiFeri

Gyerekek!
Ha segíteni akartok, akkor világosan és egyértelműen kell lépésről lépésre leírni mit kell tenni. Így nekem ez semmit sem ér (szenvedtem egy ideig vele).
(Milyen segédprogramok? Mit másoljak fel még?
....
:sick:
Üdv.
(UI.:Egy ideje próbálom feléleszteni az A=V8X-X -es gépemet - teljesen megdöglött csak pörög..-BIOS van. Tud valaki segíteni -de eccerüen….)

Szerző: piroska harold | Beküldve: 2012.05.08. 19:04
piroska harold

CSAK WIN 98 AT LEHET BOOTOLNI VELLE

Szerző: pekferenc | Beküldve: 2011.12.27. 14:07
pekferenc

Sziasztok, akinek érvénytelen DOS rendszer file van a megadott helyen hibaüzi jelenik meg a programban, annak az a gondja, hogy a rejtett fájlokat azt a 3db-ot nem csomagolta ki a könyvtárába (command.com,io.sys,msdos.sys), egyébként csak ez a 3 fájl kell a bootpendrive készítéshez, a többi látható mappát és fájlt csak utána kell rámásolni a pendrive-ra.

Szerző: szaharin | Beküldve: 2011.12.10. 10:10
szaharin

Srácok nem tudom mi bajotok, én ennek segitségével épen most leheltem áletet egy sony vaio laptopba. Köszi a cikket nagy segitség volt.

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Az egérke és a zsiráf beszélgetnek:
- Te mondd zsiráf miért jó, hogy olyan hosszú a nyakad?
- Mert amikor hűs forrásvizet iszom, érzem ahogy a vízcseppek végigsimogatják a torkomat.
- Te zsiráf, szoktál te hányni? - kérdi az egérke.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!