A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Ránéztünk az Inboxra, nem lesz ez rossz

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3234
  • · Dátum: 2014.11.16. 19:56
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Bár húzódoztam, végül kipróbáltam a Google Inbox alkalmazását. A negatív visszajelzések ellenére nem teljesít rosszul, de érdemes kivárni a szuper levelező app végleges verzióját.
Hirdetés

A negatív sajtóvisszhang miatt megjelenésekor nem mozgatott meg a Google új Inbox applikációja, ami elvileg az e-mailezést tenné hatékonyabbá, és kötné össze a többi szolgáltatással, a Now virtuális asszisztenssel vagy a naptárral. A rengeteg elutasító kritikát követően pedig még inkább elment a kedvem tőle, hogy kipróbáljam. Aztán egyre több barátom kezdte emlegetni, hogy a Gmail helyett Inboxra váltott, hát úgy döntöttem mégis letöltöm, minden app érdemel egy esélyt.

Google Inbox

A Gmailről Inboxra váltás hasonló, mint amikor az ember androidos telefonról vált iPhone-ra, vagy fordítva. Mindent újra meg kell tanulni, kezdetekben lassabban megy a kezelése, bosszankodunk, keresgélünk, három lépés távolságot tartva méregetjük csak a telefont. Így van ez az Inboxnál is: a sok színes felület, új fülecskék, pinelés, a levél tartalmából kiemelt képek és címek miatt elsőre átláthatatlannak tűnik a felület, aztán elkezd vele az ember lánya megbarátkozni.

Az Inboxot is a Gmailt fejlesztő csapat hozta létre, vélhetően csak azért nem szüntette meg a Google az eredeti levelező alkalmazást, és tette kötelezővé az újat, mert félt tőle, hogy a hirtelen váltás nagy felzúdulást okozna a Gmailhez ragaszkodó felhasználók körében.

Kizárhatjuk a munkát szabadság alatt

Az Inbox a Gmailből ismert kategórizálást fejlesztette magasabb szintre: a beérkező leveleket feladó illetve tartalom alapján válogatja szét automatikusan, és almappákban csoportosítva jeleníteni meg. Külön helyet kapnak például a közösségi oldalak értesítései, vásárlásaink, pénzügyeink kezelése vagy a tömegével beömlő promóciók, hirdetések.

Az app folyamatosan tanul, de az almappáknál mi is beállíthatunk szabályokat, hogy a könyvelőtől érkező levelek mindig a pénzügyek mappában landoljanak. Azt is megadhatjuk, hogy akarunk-e egyáltalán értesítést egy kategória üzeneteiről, és mikor: így az akciós cipőket és rendkívül kedvezményes utazásokat teljesen kizárhatjuk az életünkből, ahogy a munkahelyi beszélgetést is gond nélkül figyelmen kívül hagyhatjuk hétvégén vagy szabadság alatt.

Az automatikus kategórizálásnak egy apró hibája van, ha például a promóciókról nem kértünk értesítést, az nem hogy nem jelenik meg a beérkező leveleknél (ahogy ezt akartuk), de az almappa neve mellett sem jelzi az app, hogy olvasatlan email várakozik. Egy nap alatt több tucat, ha nem több száz levél gyűlhet össze.

A Gmailben használt címkéink is átmentődnek az új felületre, ezeket finomhangolhatjuk, vagy meg is szabadulhatunk tőlük, ha okafogyottá válnak az új rendszerben.

Látványos a levelek megjelenítése

Az Inbox a Google Now tudását felhasználva kielemzi az e-mailek tartalmát és kiemeli a lényeget: ha fotót vagy videót csatoltunk, azt kisképben jeleníti meg, ha repülőjegyet vásároltunk, az utazás adatai lesznek hangsúlyosak, ha egy cím található az üzenetben, azt a térképes felületen jeleníti meg. Ha a feladó szerepel a címtárban, a partner adatai: címe, telefonszáma is vastagon ki lesz emelve az emailnél. A keresgélés egyszerűbbé válik, és ugrálnunk sem kell így az appok között.

A legfontosabb maileket rögzíthetjük (pinelés) is a beérkező levelek mappában, így ha akarjuk, csak ezeket a kiemelt üzeneteket mutatja az app főoldalán. A gombostű ikont jobbra-balra húzva ugrálhatunk a két nézet között.

Google Inbox

Időzíteni is lehet az emaileket

Az Inbox egyik leghasznosabb fejlesztése az emlékeztetők, amelyeket automatikusan a naptárba is beintegrál az app. (Kérdéses, hogy a Google Tasknak így lesz-e még létjogosultsága?) Ilyen emlékeztetőket korábban csak bővítményekkel tudtunk az emailhez rendelni, az Inbox ezt építette most be az alkalmazásba.

Különálló emlékeztetőket is létrehozhatunk, de emailhez is csatolhatjuk, ahogy időpontot és helyszínt is rendelhetünk hozzá. Ezáltal a levél későbbre halasztható: amikor megérkezünk haza és felcsatlakozik az otthoni wifire, vagy másnap reggel, a munkaidő kezdetekor bukkan fel.

Ha nincs több teendő egy levéllel, késznek nyilváníthatjuk, ekkor bekerül az Gmailben ismert archívumok közé. Sajnos sem a mobilalkalmazásnál, sem az asztali felületen nem tudjuk az összes levelet kijelölni, egyesével kell bepipálni azokat, az almappák ugyan gyorsítják ezt a folyamatot, de ez még mindig nem az igazi.

Már csak a külső mailekre várok

Az Inbox legnagyobb előnye, hogy átlátható, kifinomult felületet biztosít a felhasználónak. A Hangouts csevegőalkalmazást asztali nézetben jobb oldalt rögzíthetjük, vagy lenyíló boxként kezelhetjük. Bármelyiket is választjuk, sokkal szebben néz ki, mint a Gmailen belül.

Ami miatt azonban mégis úgy döntöttem, hogy egyelőre maradok a jó öreg, de frissült Gmail 5.0-nál, az a külső email címek importálása a szolgáltatásba. Ennek köszönhetően egy felületen tudom kezelni mind a magán, mind a munkahelyi levelezést. Az Inboxnál egyelőre csak plusz Gmail-fiókot lehet hozzáadni a mobilalkalmazásban, így ha a személyes és céges email is a Google szolgáltatásához fut be, tudunk ugrálni köztük.

A TechChrunch összemérte a Gmail és az Inbox tudását: vizsgálták mennyi idő alatt tölt be az app, a küldéstől a levél megérkezéséig eltellt időt, és az összeomlások számát. Moto X készüléken, ugyanazon a wifin és fiókon mérték az adatokat. Ugyan az Inbox egyelőre rosszabbul teljesít, érdemes megvárni a végleges verziót, s újra összemérni, mit tudnak.

Az Inboxot egyelőre meghívóval lehet használni: ezt az inbox@google.com címen igényelhetünk, a visszajelzések alapján legalább 2-3 hét mire megjön, az appot már tesztelő felhasználóktól gyorsabban juthatunk hozzá.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Két titkárnő beszélget:
- Milyen jól öltözik az új főnök.
- És milyen gyorsan ....
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!