Nem tud majd DVD-ket lejátszani a Windows 8

A Microsoft új operációs rendszeréből kimarad a DVD-k lejátszásának támogatása, a cég szerint ugyanis ez a platform egyre inkább visszaszorulóban van. Bár a Windows 7 alapból lejátssza a filmes lemezeket, a Windows 8-cal csak külön szoftverrel lesz ugyanez lehetséges.
Hirdetés

A változásokról a Microsoft a Windows 8 fejlesztőinek hivatalos blogján az operációs rendszer fejlesztését végző részleg vezetője, Steven Sinofsky számolt be. Az új operációs rendszer megjelenésével ugyanis a Microsoft alaposan összezavarja majd a felhasználókat, mivel az az előző verziótól eltérő médialejátszási képességgel rendelkezik majd.

A Windows 8 nem játssza majd le a DVD-ket

Míg a Windows 7 esetében csak a netbookokra szánt Starter kiadás nem tudta alapból lejátszani a DVD-filmeket, ezek támogatása a Windows 8-ból teljes egészében ki fog maradni.

Windows 8

A Microsoft tapasztalatai szerint ugyanis ez a platform visszaszorulóban van, a különböző internetes tékákat egyre többen választják az optikai lemezek helyett - legalábbis az Egyesült Államokban. Ráadásul a Windows 8-at sok esetben a felhasználók olyan eszközön - például tableten, utlrabookon - fogják használni, amely nem is tartalmaz DVD-meghajtót: ezért a szoftveres dekóder licencdíjával nem akarták növelni az új operációs rendszer árát.

Természetesen a Windows 8-cal is lehetséges lesz a filmek lejátszása akár olyan ingyenes médialejátszó alkalmazásokkal, mint például a VLC Player, vagy külső forrásból akár ingyenesen is beszerezhető dekódercsomagokkal.

A Media Center is fizetős lesz

A Windows 8-ban alapból nem lesz megtalálható a Media Center nevű szoftver sem, amely a Windows 7 összes népszerű kiadásában megtalálható, és abban tér el a Media Playertől, hogy kezelőfelületét távirányítós használatra optimalizálták, így menüpontjai a monitortól távolabb ülve is olvashatók.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version