Nem kell installálni a Google oprendszerén - Iminet Informatikai Portál
A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Nem kell installálni a Google oprendszerén

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 1605
  • · Dátum: 2009.11.21. 14:41
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A Windowstól gyökeresen eltér a Google operációs rendszerének működése, így nem kell majd rajta sem installálni, sem programokat frissíteni, viszont csak internetkapcsolat birtokában lehet majd teljes értékűen használni. A Google OS-t régi PC-re nem lehet majd letölteni, újfajta netbookokra szánja ugyanis a keresőcég, ezekre azonban még jövő karácsonyig várnia kell az érdeklődőknek.
Hirdetés

A Windowstól vagy a Mac OS X-től jelentősen eltér majd a Google cég saját operációs rendszere, a Google OS, amelynek hivatalos bemutatására csütörtök este került sor.

Régi számítógéppel nem megy majd

Az már most biztos, hogy a Google OS-t nem lehet majd boltban megvenni, mivel a keresőcég csak PC-gyártó partnerein keresztül fogja értékesíteni új számítógépeken. Alapvetően netbookokra szánják a rendszert, az első ezt futtató eszközök a vállalat szerint jövő karácsonyra kerülnek majd a boltokba. Sundar Pichai, termékmenedzsmentért felelős alelnök elmondása szerint a partnerek csak a Google által jóváhagyott hardverekre telepíthetik majd a számukra egyébként ingyenesen kínált operációs rendszert. Ezzel egyrészt azt szeretnék biztosítani, hogy csak megfelelő minőségű képernyővel, optimális méretű billentyűzettel, nagy kapacitású, akár egész napos üzemre is képes akkumulátorral szerelt, a szoftverrel száz százalékig kompatibilis hardveren lehessen csak használni a Chrome OS-t, ez azonban azt jelenti, a régi számítógépekbe nem lehet majd új lelket lehelni a szoftverrel.

Bár sem az eszközök várható ára, sem pontos műszaki paramétereik nem ismertek még, az már a premieren kiderült, hogy a Google oprendszerét használó masinákban biztosan nem merevlemez, hanem mozgó alkatrészt nem tartalmazó SSD-meghajtó lesz majd. Ennek előnye, hogy gyorsabb rendszerindítást tesz lehetővé, fejlettebb típusai pedig a hagyományos merevlemezeknél fürgébbek, zajtalanul működnek, és kevésbé sérülékenyek, bár egyelőre jócskán drágábbak a merevlemezeknél és kisebb kapacitásban kaphatók.

Netbook - Google Chrome OS

Főleg netbookokra szánják majd

 

Szinte minden az interneten tárolódik majd

Ez utóbbi azonban nem feltétlenül okoz majd gondot a Google-netbookok esetében, a OS-t ugyanis kifejezetten online munkára optimalizálják, a levelek, könyvjelzők, chaten begépelt szövegek vagy épp dokumentumok mind-mind egy távoli szerveren, számítási felhőben tárolódnak majd, ahová automatikusan töltődnek fel az interneten át. A világhálótól távol ezeket a netbookokat vajmi kevésre lehet majd használni, bár a Google Gearshez hasonló megoldásokkal persze megoldható az adatok helyben való tárolása, de az alapvető elképzelés szerint a lokális tárhelyet csak gyorsítótárnak használja majd a Chrome OS. A felhasználói adatok is titkosítva tárolódnak majd, így a PC elvesztése esetén sem kell aggódnia ezekért a tulajdonosnak, egy új gép elé ülve a megszokott beállítások, háttérképek és adatok fogadják majd az online adatszinkronizációnak köszönhetően.

A Google operációs rendszerét használónak nem kell majd installálással, szoftverfrissítéssel törődnie, ezt ugyanis központilag végzi a cég - hangzott el a bemutatón. Ez azért lehetséges, mert Chrome OS esetében szinte minden a böngészőben fut majd, a fájlokat webes alkalmazásokban lehet majd megnyitni, a dokumentumokat például Docsban, a képeket online szerkesztőben, de a filmek és zenefájlok lejátszására is rendelkezésre áll majd hasonló megoldás. Szoftvert telepíteni sem kell, de nem is lehet majd rá, mivel új funkciókat  ugyancsak webes alkalmazások formájában lehet majd aktiválni, a kártevőktől pedig önellenőrző folyamat védi majd a gépet, amely nem hivatalos módosítások érzékelésekor automatikusan újratelepíti majd az alaprendszert - a felhasználói adatok megőrzése mellett.

Mint az a fenti, koránt sem végleges verziót bemutató videón is látszik, a Chrome OS kezelőfelülete nagyban hasonlít majd a már ismert Chrome böngészőére, a megnyitott alkalmazások közt a címsorban elérhető lapokon (tab) keresztül lehet váltogatni csakúgy, mint a mai browserekben. A kedvenc, gyakran használt funkciókat fix helyen is lehet rögzíteni a Windows 7 Tálcáját hasonlóan, csak itt a Windows logó helyett egy, a bal felső sarokba helyezett Chrome-logó hívja elő a Start menüt helyettesítő főmenüt, és a teljes felületet a lehető legegyszerábbre tervezték. Az ebből lekattintott funkciót vagy egy újabb lapon, vagy pedig egy ahhoz hasonló miniablakban nyílik meg, amilyen például a Gmailben lévő csevegésre szolgál.

Google Chrome OS

A felület hasonlít a Google böngészőjére

 

Másodpercek alatt fog elindulni

Az egyszerű használat és a biztonság mellett a minél gyorsabb működés is prioritást élvez a fejlesztés során: a cél az, hogy a Chrome OS másodpercek alatt elinduljon, és lehetővé tegye az internet használatát, szemben a "rendes" operációs rendszerekkel, amelyek még optimális esetben is 40-60 másodperc várakozás után válnak használhatóvá. Azzal, hogy eleve SSD-meghajtót használnak winchester helyett, eleve fürgébbek lesznek majd a Google szoftverével szerelt netbookok, ám emellett a rendszerindítási folyamatból is száműztek minden nem kulcsfontosságú funkciót.  A Google azt ígéri, saját rendszerével a böngészője is gyorsabban működik majd mint mondjuk Windowson.

Már a weben is közvetített előadás elején kiderült, hogy a keresőcég szoftverére vágyó felhasználóknak még jövő karácsonyig várniuk kell majd, a mai napon ugyanis csak a rendszer forráskódját publikálta a cég, amely azonban nyílt forráskódú lesz, azaz bárki építhet az alapjaira saját szoftver, a külsős és belsős fejlesztők teljesen ugyanazon a kódbázison munkálkodnak majd. Ennek köszönhetően akár az is lehetséges lesz, hogy valaki alternatív verziót készít majd a Chrome OS-ből, amelybe mondjuk a Firefoxot építi be. A Chrome OS bemutatóján a társaság azt is közölte, hamarosan Linux és Mac OS X alá is elérhetővé válik a Chrome böngésző, melynek képességeit hamarosan webalapú bővítményekkel lehet gyarapítani.

 

Letűnt kor gyermekei a mai operációs rendszerek


Amikor a keresőóriás hivatalos blogján a Chrome OS-ről először megjelent, Sundar Pichai és Linus Upson fejlesztési igazgató által jegyzett bejegyzés persze ennél hangzatosabb stratégiát fogalmazott meg. A szöveg szerint a ma használatos operációs rendszereket abban az időben tervezték, amikor a web még nem is létezett, ezért kell újragondolni, milyen elvárásoknak kell megfelelnie ma a személyi számítógépek alapszoftverének. "Az emberek azonnal látni akarják a leveleiket, anélkül, hogy a számítógép bekapcsolódására és a böngésző indulására kellene várniuk. Elvárják, hogy a gépük mindig ugyanolyan gyors legyen, mint a megvásárlás napján volt, adataikat bárhonnak elérhessék és ne kelljen félniük az elveszett komputerrel eltűnő adatok miatt sem." Ugyanakkor Pichai a rendszer premierjén a Gmail közelmúltban történt több leállása kapcsán feltett, a számítási felhők megbízhatóságát firtató kérdésre igazából kitérő választ adott: mondván, ha épp nem működik a cég levelezője, akkor az a hagyományos asztali PC-n sem lesz elérhető.

Második gépekre szánják

Bár számos funkcióját tekintve nagyon innovatív, akár még a Windows 7-et vagy az új Mac OS X-et is leköröző szolgáltatásokat kínál majd a Chrome OS, egyelőre úgy tűnik, nem veszi át a stafétát sem a Microsofttól, sem az Apple-től. A Google oprendszerét ugyanis elsősorban könnyen hordozható kompakt gépekre szánják, amelyek elsősorban olyan alapvető feladatokra képesek, mint a böngészés, levelezés, chatelés, multimédiás fájlok lejátszása vagy az egyszerűbb játékok futtatása, de mondjuk videót vágni vagy CAD-szoftvereket futtatni nem lehet rajta. Pichai szavai szerint ugyan biztosan lesz olyan, aki egyetlen PC-ként használja majd a Google OS-t futtató gépeket, javarészt arra számítanak, hogy a meglévő notebook vagy asztali masina mellé fogják megvenni ezeket.

Aki nem bír várni addig, és gyorsan startoló minimál rendszert szeretne PC-jére, annak az ingyenes és fizetős verzióban elérhető, Windows mellé telepíthető Presto Linuxot érdemes kipróbálnia. Aki azt hiányolja, hogy egyik vagy másik számítógépet használva nem fogadják automatikusan ugyanazok a beállítások és adatok, annak a legújabb Ubuntu Linuxot érdemes tesztelnie, teljeskörű funkciókat azonban csak a Windows és a Mac OS X nyújt továbbra is.  Tekintve viszont, hogy a jelenlegi netbookok döntő többségét hagyományos winchesterrel szerelik, a száz százalékosan Google-alapokon nyugvó PC-t megkaparintani akarók most jó egy év várakozásra kényszerülnek.

Nyár óta hallgattak róla

A Google még nyár elején jelentette be, hogy egy saját operációs rendszer fejlesztésén dolgozik. A bejelentés időzítése valószínűleg nem volt véletlen, hiszen akkor még éppen küszöbön állt a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek a megjelenése, ennek tesztverzióját bárki ingyenesen kipróbálhatta. Az új operációs rendszerrel a Google pont abban a piaci szegmensben száll szembe a Microsofttal, ahol a Windows Vista hiányosságai miatt az nem terjedt el: elsősorban az olcsóbb minilaptopokon. A netbookok ugyanis egyre jelentősebb szegmensét teszik ki a számítógép-eladásoknak, és az olcsó, internetezésre és egyszerűbb hétköznapi feladatok ellátására alkalmas gépeken zömét Windows XP-vel adják el, bár már megjelentek az első Win 7-es modellek is.

A Vista túlzott rendszerigénye és hiányosságai miatt a legtöbb felhasználó számára nem tűnt jó választásnak, egy ingyenes, könnyen kezelhető operációs rendszer viszont jó alternatívája lehet a gyártók által készített, sokszor túl fapados Linuxok, vagy a Windows 7 helyett. A Google a Chrome OS révén tulajdonképpen saját webes szolgáltatásainak teremt platformot, amivel újabb fronton erősít a Microsofttal szemben, hiszen a Google Dokumentumok, a cég online naptárszoftvere éppen a redmondi szoftvercég Office-csomagjával szemben nyújtanak ingyenes és közkedvelt alternatívát.

Forrás: [origo]

 

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Winnettou és Incsu Csunna víz nélkül bolyonganak az Llano Estecado sivatagban. Találnak egy vödör taknyot, és elhatározzák, hogy megosztoznak rajta.
- Apám, Incsu Csunna, idd meg a felét!
Erre Incsu Csunna megissza az egész vödörrel.
- Apám, Incsu Csunna, miért nem hagytál szomjazó fiadnak?
- Fiam, Winnettou, nem bírtam elharapni!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!