A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Ne vegyen ócska tabletet!

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2859
  • · Dátum: 2013.12.19. 20:14
  • · Rovat: Hardver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Húszezerért és százhúszezerért is lehet táblagépet venni. Mi a különbség? Cikkünkből minden hasznos információt megtudhat a tabletvásárláshoz.
Hirdetés

Leszoknak a magyarok a legolcsóbb, fapados táblagépekről, és egyre inkább az igényesebb kivitelű modelleket részesítik előnyben. Pedig egy-két éve még csak a legolcsóbb, tizenötezer forintos alapmodellekből fogyott nagyobb mennyiség – mondták el az Origónak több kereskedésben is.

 

Mit tud egy táblagép húszezerért?

A legolcsóbb modellek közül egy TPC Vega 7 márkájú táblagépet próbáltunk ki, ezt húszezer forintért lehet megvenni. A hétcolos készülék képminősége nem túl jó, mert a felbontása csupán akkora (800x480 pixel), mint egy olcsóbb okostelefoné, pedig a mérete jóval nagyobb. Egy ilyen olcsó készüléken a szöveg nem túl jól olvasható, de a képek, videók sem a legszebbek.

Az összeszerelés minőségére már ennél a tabletnél sem volt panasz, viszont a beépített kétmagos lapka csak az egyszerűbb játékokkal boldogul. Bár az örökzöld futkosós játékok némelyike is elindult a tableten, a 3D-s grafikájú programok zöméről egy ilyen készülék tulajdonosának le kell mondania. Az Angry Birds és hasonló, minimális teljesítményigényű játékok azért elindulnak rajta. A készüléket csak négy gigabájt memóriával szerelik, amelynek egy részét lefoglalja maga az Android 4.2-es rendszer, ezért kapásból érdemes hozzá venni egy nyolc gigabájtos microSD kártyát. Az akkumulátoros üzemidő egyébként nem rossz, csak nagyon intenzív használat mellett kell naponta tölteni a gépet.

 

Ezt tudják a magyarok kedvencei

A legtöbben itthon egy negyven-ötvenezer forintos, Androidot futtató táblagépet vesznek, ennek a kategóriának jellegzetes képviselői a Lenovo A1000-es és az Alcor Q813 tabletek. Az összerakás minőségére a negyvenezer forintos Lenovónál sem lehet panasz, ám a hétcolos – 1024x600 pixeles felbontású – kijelző minősége nem túl jó, kicsit oldalról nézve már torzulnak rajta a színek.

Ebben az eszközben is kétmagos lapka dolgozik, ám az adatok tárolására 16 gigabájt hely áll rendelkezésre, a beépített hangszóró pedig egy fokkal jobb minőségű. A húszezer forintos modellnél nagyjából negyedével jobb az üzemidő, és mivel a készülékben van GPS, offline módra alkalmas szoftverrel akár navigációra is használni lehet. Kimondottan játékra ez sem ajánlott, mert csak az egyszerűbb látványt képes kiszolgálni a hardver, a látványosabb 3D-s csodákat nem.

Az ötvenezer forintos Alcor gyakorlatilag egy iPad Mini ikertestvére, még a képernyő képaránya is olyan, mint az Apple modellé, bár a hátlapja olcsóbb anyagokból készült. A táblagép felbontása a nem Retina kijelzős, olcsóbb Miniével azonos, az LCD-panel a korábbi modelleknél érezhetően jobb minőségű, oldalról nézve sem torzulnak a színei. Az Alcor gépnek kifejezetten jó az üzemideje, az ötezer millliamperórás telep többnapos használatot biztosít. Négymagos lapkáján a legtöbb játék már elfut, az appok szimultán futását a szokásosnál nagyobb, két gigabájtos memória teszi lehetővé. Bár ez a készülék sem egy kifejezett 3D-játékos hardver, elég sok játék elindul már rajta a 3D-sek közül is, bár sokszor kissé rosszabb grafikával. Alapból közel 16 gigabájtnyi adatot tárol ez a tablet, de ez memóriakártyával további 32 gigabájttal egészíthető ki.

 

Nyolcvanezerért már szuper tabletje lehet

Néhány tízezer forinttal drágábban már kompromisszum nélküli készüléket lehet hazavinni. Ennyibe kerül a Google Nexus 7 készülék 2013-as változatának 16 gigabájtos, csak wifis kiadása. Ez elődjével ellentétben már full-HD-s érintőképernyővel van felszerelve, gyakorlatilag ugyanolyan jó a képminősége, mint az Apple Retina kijelzőjének.

A hétcolos táblagépet az Asus gyártja, belsejében négymagos processzor, külön grafikus gyorsító és két gigabájt memória dolgozik, így nemcsak a – legújabb Android 4.4-re frissíthető – rendszer gyors, de bármilyen 3D-s játék is gond nélkül elindul az átlagos használat mellett többnapos üzemidejű készüléken.

Hasonló árért érhető el az LG első itthon kapható táblagépe, az iPad Minihez hasonló méretű G Pad 8.3-as. A Nexus 7-esnél kicsivel nagyobb, full-HD felbontású képernyő több hasznos területet biztosít, hosszabb szöveg fér el rajta egy sorban. Az LG táblájában is erős, négymagos lapka dolgozik, üzemideje ugyancsak többnapos, de valamiért a csúcsjátékok a rivális két modellnél rosszabb minőségben futottak.

Meglepő módon a Samsung tavaly még népszerű Galaxy Tab táblái a legolcsóbb, ötvenezer forintos Galaxy Tab 7 típust leszámítva az idén nem számítanak jó vételnek, mert mindegyikükben a full-HD-nál kisebb felbontású képernyő van, hasonló ár mellett. Egy táblagép esetében azért fontos a minél jobb kijelző, mert ezeket az eszközök pont arra szolgálnak, hogy komfortosabb legyen rajtuk cikkeket olvasni, videókat nézni, mint a PC-n. Ha a képminőség olyan, mint a laptop monitorán, nem sokat javul használójuk komfortszintje.

 

Az Apple jócskán túlárazza termékeit

Ugyanez a baj az iPad Mini százezer forintos alapváltozatával is, amelyben csupán 1024x768 pixeles kijelző dolgozik. Tavaly ez a modell még jó vételnek számított, mert a riválisok is hasonló felszereltségűek voltak. Az iOS-t futtató eszközre viszont kétségkívül minőségibb az appok kínálata.

Az idén azonban az Apple tovább emelte az árait: dacára annak, hogy a húszezer forinttal olcsóbb androidos riválisok sokkal jobb képminőséget produkálnak, az Apple termékei közül a legolcsóbban 120 ezer forintért lehet elvinni Retina kijelzős táblagéppel szerelt Minit. Az iPad Air is hasonló képességekkel rendelkezik, de két collal nagyobb a képernyője. Nem véletlen, hogy az új iPad inkább a fanatikus macesek és fejlesztők, üzleti felhasználók számára lehet csak jó vétel.

Egyelőre nincs túl nagy kínálat a Windows 8-as táblagépekből: az olcsó gépek egyikét nemrég teszteltük – ez elég lassú volt, bár legalább az üzemideje jó, így egy netbook helyett jó választás lehet.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Miért cseréli csak havonta a szőke a gyereke
pelenkáját?
- Mert az van ráírva: 4-9 kilogrammig.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!