A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Ne vegyen ócska tabletet!

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 1828
  • · Dátum: 2013.12.19. 20:14
  • · Rovat: Hardver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Húszezerért és százhúszezerért is lehet táblagépet venni. Mi a különbség? Cikkünkből minden hasznos információt megtudhat a tabletvásárláshoz.
Hirdetés

Leszoknak a magyarok a legolcsóbb, fapados táblagépekről, és egyre inkább az igényesebb kivitelű modelleket részesítik előnyben. Pedig egy-két éve még csak a legolcsóbb, tizenötezer forintos alapmodellekből fogyott nagyobb mennyiség – mondták el az Origónak több kereskedésben is.

 

Mit tud egy táblagép húszezerért?

A legolcsóbb modellek közül egy TPC Vega 7 márkájú táblagépet próbáltunk ki, ezt húszezer forintért lehet megvenni. A hétcolos készülék képminősége nem túl jó, mert a felbontása csupán akkora (800x480 pixel), mint egy olcsóbb okostelefoné, pedig a mérete jóval nagyobb. Egy ilyen olcsó készüléken a szöveg nem túl jól olvasható, de a képek, videók sem a legszebbek.

Az összeszerelés minőségére már ennél a tabletnél sem volt panasz, viszont a beépített kétmagos lapka csak az egyszerűbb játékokkal boldogul. Bár az örökzöld futkosós játékok némelyike is elindult a tableten, a 3D-s grafikájú programok zöméről egy ilyen készülék tulajdonosának le kell mondania. Az Angry Birds és hasonló, minimális teljesítményigényű játékok azért elindulnak rajta. A készüléket csak négy gigabájt memóriával szerelik, amelynek egy részét lefoglalja maga az Android 4.2-es rendszer, ezért kapásból érdemes hozzá venni egy nyolc gigabájtos microSD kártyát. Az akkumulátoros üzemidő egyébként nem rossz, csak nagyon intenzív használat mellett kell naponta tölteni a gépet.

 

Ezt tudják a magyarok kedvencei

A legtöbben itthon egy negyven-ötvenezer forintos, Androidot futtató táblagépet vesznek, ennek a kategóriának jellegzetes képviselői a Lenovo A1000-es és az Alcor Q813 tabletek. Az összerakás minőségére a negyvenezer forintos Lenovónál sem lehet panasz, ám a hétcolos – 1024x600 pixeles felbontású – kijelző minősége nem túl jó, kicsit oldalról nézve már torzulnak rajta a színek.

Ebben az eszközben is kétmagos lapka dolgozik, ám az adatok tárolására 16 gigabájt hely áll rendelkezésre, a beépített hangszóró pedig egy fokkal jobb minőségű. A húszezer forintos modellnél nagyjából negyedével jobb az üzemidő, és mivel a készülékben van GPS, offline módra alkalmas szoftverrel akár navigációra is használni lehet. Kimondottan játékra ez sem ajánlott, mert csak az egyszerűbb látványt képes kiszolgálni a hardver, a látványosabb 3D-s csodákat nem.

Az ötvenezer forintos Alcor gyakorlatilag egy iPad Mini ikertestvére, még a képernyő képaránya is olyan, mint az Apple modellé, bár a hátlapja olcsóbb anyagokból készült. A táblagép felbontása a nem Retina kijelzős, olcsóbb Miniével azonos, az LCD-panel a korábbi modelleknél érezhetően jobb minőségű, oldalról nézve sem torzulnak a színei. Az Alcor gépnek kifejezetten jó az üzemideje, az ötezer millliamperórás telep többnapos használatot biztosít. Négymagos lapkáján a legtöbb játék már elfut, az appok szimultán futását a szokásosnál nagyobb, két gigabájtos memória teszi lehetővé. Bár ez a készülék sem egy kifejezett 3D-játékos hardver, elég sok játék elindul már rajta a 3D-sek közül is, bár sokszor kissé rosszabb grafikával. Alapból közel 16 gigabájtnyi adatot tárol ez a tablet, de ez memóriakártyával további 32 gigabájttal egészíthető ki.

 

Nyolcvanezerért már szuper tabletje lehet

Néhány tízezer forinttal drágábban már kompromisszum nélküli készüléket lehet hazavinni. Ennyibe kerül a Google Nexus 7 készülék 2013-as változatának 16 gigabájtos, csak wifis kiadása. Ez elődjével ellentétben már full-HD-s érintőképernyővel van felszerelve, gyakorlatilag ugyanolyan jó a képminősége, mint az Apple Retina kijelzőjének.

A hétcolos táblagépet az Asus gyártja, belsejében négymagos processzor, külön grafikus gyorsító és két gigabájt memória dolgozik, így nemcsak a – legújabb Android 4.4-re frissíthető – rendszer gyors, de bármilyen 3D-s játék is gond nélkül elindul az átlagos használat mellett többnapos üzemidejű készüléken.

Hasonló árért érhető el az LG első itthon kapható táblagépe, az iPad Minihez hasonló méretű G Pad 8.3-as. A Nexus 7-esnél kicsivel nagyobb, full-HD felbontású képernyő több hasznos területet biztosít, hosszabb szöveg fér el rajta egy sorban. Az LG táblájában is erős, négymagos lapka dolgozik, üzemideje ugyancsak többnapos, de valamiért a csúcsjátékok a rivális két modellnél rosszabb minőségben futottak.

Meglepő módon a Samsung tavaly még népszerű Galaxy Tab táblái a legolcsóbb, ötvenezer forintos Galaxy Tab 7 típust leszámítva az idén nem számítanak jó vételnek, mert mindegyikükben a full-HD-nál kisebb felbontású képernyő van, hasonló ár mellett. Egy táblagép esetében azért fontos a minél jobb kijelző, mert ezeket az eszközök pont arra szolgálnak, hogy komfortosabb legyen rajtuk cikkeket olvasni, videókat nézni, mint a PC-n. Ha a képminőség olyan, mint a laptop monitorán, nem sokat javul használójuk komfortszintje.

 

Az Apple jócskán túlárazza termékeit

Ugyanez a baj az iPad Mini százezer forintos alapváltozatával is, amelyben csupán 1024x768 pixeles kijelző dolgozik. Tavaly ez a modell még jó vételnek számított, mert a riválisok is hasonló felszereltségűek voltak. Az iOS-t futtató eszközre viszont kétségkívül minőségibb az appok kínálata.

Az idén azonban az Apple tovább emelte az árait: dacára annak, hogy a húszezer forinttal olcsóbb androidos riválisok sokkal jobb képminőséget produkálnak, az Apple termékei közül a legolcsóbban 120 ezer forintért lehet elvinni Retina kijelzős táblagéppel szerelt Minit. Az iPad Air is hasonló képességekkel rendelkezik, de két collal nagyobb a képernyője. Nem véletlen, hogy az új iPad inkább a fanatikus macesek és fejlesztők, üzleti felhasználók számára lehet csak jó vétel.

Egyelőre nincs túl nagy kínálat a Windows 8-as táblagépekből: az olcsó gépek egyikét nemrég teszteltük – ez elég lassú volt, bár legalább az üzemideje jó, így egy netbook helyett jó választás lehet.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Nyuszika talál egy hatlövetű coltot az erdőben. Rögtön eszébe jut minden sérelme, amit a medvetől szenvedett el. Megy is elegtetelt venni és közbenlövöldözik:
DURR, DURR - Medve gyere csak ide!
DURR, DURR - Látod azt a kupac * * *t!
DURR, DURR - Most azonnal megeszed, különben...
KATT, KATT - ...én eszem meg...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!