A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Már nem kell mindig Flash a beágyazott YouTube-videóknak

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3529
  • · Dátum: 2011.01.25. 19:23
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A világ legnagyobb videómegosztója pár napja újfajta kódot ad a videók beágyazásához, hogy azok mobilkészülékeken is lejátszhatók legyenek.
Hirdetés

A YouTube január 20-a óta újfajta beágyazó kódot ad a videóihoz, ha azokat más weboldalon akarjuk elhelyezni. Az iFrame-nek nevezett stílus automatikusan azonosítja a felhasználó böngészőjét, és ha abban nem szükséges vagy nem lehetséges a Flash használata, akkor automatikusan anélkül indítja el a lejátszást, a legújabb, HTML5 szabvány által támogatott natív módban.

YouTube új megosztás
Mostantól ez az alapértelmezett beágyazási ablak

 

A YouTube fejlesztői elsősorban a mobilkészülékek felhasználóira gondoltak az újítással. Az iFrame-es beágyazást a Flasht nem támogató mobilok és tabletek miatt alkották meg tavaly nyár elején, de eddig csak opcionálisan volt elérhető azoknál a videóknál, amelyeket a szájt már a megfelelő formátumban tárolt. Mostantól a régi, flashes lejátszóablak vált opcióvá, ha a felhasználó ragaszkodik hozzá.

A BetaNews szerint a YouTube a számítógépes böngészőknél nem is alkalmazza automatikusan a HTML5 szabványt. Macen a legújabb Safari felhasználói számára így is kell Flash plugin a lejátszáshoz, mivel az iFrame-es beágyazások csak iPaden vagy iPhone-on indulnak el natív módban, vagyis a YouTube nem szabadult meg teljesen a Flashtől, és az újításnak nem is ez a célja, csak az, hogy ne kelljen feltétlenül Flasht használniuk a felhasználóknak.

A Google aligha teszi teljes egészében flashmentéssé a videomegosztót, mivel a webes videoformátumok év elején kirobbant háborújában a népszerű lejátszót fejlesztő Adobe fontos partnere. Az internetes vállalat korábban azt is bejelentette, hogy saját böngészője, a Chrome a jövőben nem a H.264 kódolást támogatja majd a Flash nélküli webes videóknál, hanem a Google által felvásárlással megszerzett WebM formátumot, amit az Adobe Flashplayere is ismerni fog.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Miért nincs a szőke nők fején rendszámtábla?
- Mert 50 cm3 alatt nem kötelező.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!