A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

LightScribe, korszeráűlemezcímkézés

Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Nemrég indult egy technikai újítás az írható CD-k, DVD-k korszerűcímkézésére, nyomtatás nélkül, közvetlenül az optikai író lézersugarának segítségével. Mi is a LightScribe, és vajon hogyan használható?
Hirdetés

Írható médiumokból milliónyit adnak el szerte a világon, ami arra utal, hogy az emberiség (annak is az informáltabb csoportja) igencsak szereti optikai tárolón megőrizni adatait. Az optikai elven működő adathordozók megjelenésétől kezdve valamilyen módszerrel címkézik a lemezeket, gondoljunk csak a préselt lemezek szitanyomására (mondjuk egy Windows XP telepítő CD-n), esetleg a családi fotókat tartalmazó lemezek címére, amit korábban filctollal véstünk a lemez tetejére.
Később jelentek meg olyan nyomtatók, melyek lemezre ragasztható matricát képesek nyomtatni, ezek se nagyon terjedtek el, hiszen eléggé költségesek, és több lépésben készíthetők el az exkluzív megjelenésű adathordozók. A mezei CD/DVD író meghajtókkal pörkölt ?saját gyártású? adatlemezeket többnyire kézzel feliratozzuk, nem törődvén az elmaszatolással, girbegurba olvashatatlan kézírásunk sajátosságaival.


A LightScribe
A Hewlett-Packard által kifejlesztett LightScribe egy lemezcímkéző technológia, mely segítségével nagy felbontású, monokróm grafikákat írhatunk a lemez feliratos oldalára, közvetlenül a DVD író lézerfejével.
A LightScribe (LS) kompatibilis írókkal könnyen és egyszerűen készíthetjük el a lemez vizuális megkülönböztethetőségét gyökeresen megváltoztató címkét.
Hiszen a korábbi technikával rögzítjük az adatokat a lemezen, majd nincs más dolgunk, mint megfordítani a lemezt, visszahelyezni a pörkölő meghajtóba, és megírni a túloldalát is, immár a címkét jelentő grafikával.

A címkézés technikai megvalósítása
A téveszmékkel ellentétben nem magában az íróban rejlik ennek a különleges találmánynak a legfontosabb újítása. Hiszen maga az író mechanika lényegében megegyezik bármely korábbi, LS-t nem támogató íróéval. Szinte a lemezeket megkülönböztető optikai felismerő egység kivételével nincs is különbség a kétféle meghajtó között.
A lényeg a lemezben van, illetve magán a lemezen. Még a gyártáson se kellett sokat módosítani, mindössze egy különleges, speciális fényérzékeny bevonatot kapott a lemez felső felülete. Ez a bevonat bizonyos hullámhosszú és intenzitású fény hatására elszíneződik, így kialakítva az igényes grafikát a lemez felületén.
Mivel erre a speciális bevonattal megáldott lemezre van szükség, hagyományos nyersanyagra nem képes a LightScribe író elkészíteni a megtervezett grafikus matricát.

Egyelőre csak egyszínű, többnyire homokszínhez hasonló barna színű képek készíthetők, ám több színárnyalatban, és kielégítően nagy felbontásban.
Ha hihetünk az előzetes híreknek, tervben van a színes képeket előállító eszközök előállítása is, azaz megpróbálják felkészíteni a technológiát a színes képek generálására is.

A színek hiánya, valamint a címkézés relatíve hosszú ideje egyértelműen az otthoni felhasználás felé húzza a technológiát. Mivel a lemez tetején lévő grafika elkészülési ideje nagyjából 4-24 perc, így a nagy mennyiségű írás eleve kizárt.
Ezt kompenzálja az a tény, hogy ezzel a módszerrel elkészített diszk igazán exkluzív megjelenésű, nagyon szép ajándék (a tartalmával együtt persze), valamint a nyilvántartás is egyszerűsödik, szemben a filctollas firkálással.
A HP számításai szerint, ha a technológia beválik, rövid időn belül az egész világon elterjednek az LS-kompatibilis írók és a hozzájuk szükséges lemezek is.

Egyértelműen a hátrányok sorába írható az egyelőre drága LightScribe lemez, valamint a már említett lassúság, és a színek hiánya is, azonban ígéretesnek ígérkező, forradalmi újítással állunk szemben, melyet sok átlagfelhasználó szívesen alkalmazna az elviselhető költségek megteremtése után. Az egyelőre drága, ám annál igényesebb lemezcímkézés helyett addig is vásároljunk be néhány filctollat, ez még jobban kíméli a pénztárcánkat, valamint nagyjából 15 másodperc alatt feliratozhatjuk a frissen égetett cédét vagy dvd-t.

(Forrás: SG.hu, [Origo], cdgrab.hu)

-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Anyú! Pisilni kell!
- Várjál picit, mindjárt megyek.
- De én mamával akarok pisilni!
- Miért arany csillag bogaram ?
- Mert neki olyan jól remeg a keze...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!