Legális feltörni az iPhone-t Amerikában

Az USA szerzõi jogi hivatala szerint az okostelefonokat fel lehet törni akár azért, hogy a felhasználó szolgáltatót váltson, akár azért, hogy bármilyen szoftver telepíthessen rá, aminek fõleg az iPhone-tulajdonosok örülhetnek.
Hirdetés

iPhoneAz amerikai szerzõi jogi szabályozásért felelõs hivatal, a Copyright Office úgy módosította a digitális szerzõi jogi törvényt (Digital Millenium Copyright Act, vagyis DMCA), hogy az ezen túl lehetõvé teszi a felhasználók számára az okostelefonok feltörését és szolgáltatófüggetlenítését is - írja az ABC News hírportálja. A Kongresszusi Könyvtárhoz tartozó kormányzati szerv szerint a felhasználóknak joguk van megváltoztatni a készülékek eredeti funkcionalitását, hogy bármilyen legálisan megszerzett szoftvert futtatni tudjanak rajta.

Az új szabályozás fõleg az iPhone-tulajdonosokat érinti. Az Apple okostelefonjának megjelenését követõen a külsõ fejlesztések is az illegálisan feltört készülékeken indultak el. A gyártó csak ennek hatására fogadta el, hogy a felhasználók szeretnének külsõ alkalmazásokat használni a telefonon, és 2008-ban hozta létre saját szoftverboltját, és tette lehetõvé hivatalosan is a külsõ fejlesztést.

Az Apple azonban nem enged bármilyen alkalmazást vagy szoftverfrissítést a készülékeire, így sok újítás vagy hivatalosan letiltott megoldás továbbra is csak a feltört készülékeken terjed. Az amerikai iPhone-ozók azért is háborognak, mert a telefont csak egyetlen szolgáltató, a rendszeresen hálózati problémákkal küszködõ AT&T forgalmazza az országban, de a DMCA módosítása azt is lehetõvé teszi, hogy szolgáltatót váltsanak a készülékek függetlenítésével.

Az Elecronic Frontier Foundation szerint több mint egymillió felhasználó használja feltörve a készülékét. A feltört, vagyis jailbreakelt telefonokat eddig az Apple hivatalos szoftverfrissítései használhatatlanná tették. Az Apple szóvivõje egyelõre csak annyit mondott a Wall Street Journalnak, hogy az iPhone feltörése rossz hatással lehet a felhasználói élményre, instabillá teheti a telefon mûködését, és érvénytelenítheti a garanciát is. A cég még nem közölte, hogy a jövõben hogyan jár el az iPhone-hackerekkel szemben.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version