A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Legális feltörni az iPhone-t Amerikában

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 1806
  • · Dátum: 2010.07.27. 20:26
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Az USA szerzõi jogi hivatala szerint az okostelefonokat fel lehet törni akár azért, hogy a felhasználó szolgáltatót váltson, akár azért, hogy bármilyen szoftver telepíthessen rá, aminek fõleg az iPhone-tulajdonosok örülhetnek.
Hirdetés

iPhoneAz amerikai szerzõi jogi szabályozásért felelõs hivatal, a Copyright Office úgy módosította a digitális szerzõi jogi törvényt (Digital Millenium Copyright Act, vagyis DMCA), hogy az ezen túl lehetõvé teszi a felhasználók számára az okostelefonok feltörését és szolgáltatófüggetlenítését is - írja az ABC News hírportálja. A Kongresszusi Könyvtárhoz tartozó kormányzati szerv szerint a felhasználóknak joguk van megváltoztatni a készülékek eredeti funkcionalitását, hogy bármilyen legálisan megszerzett szoftvert futtatni tudjanak rajta.

Az új szabályozás fõleg az iPhone-tulajdonosokat érinti. Az Apple okostelefonjának megjelenését követõen a külsõ fejlesztések is az illegálisan feltört készülékeken indultak el. A gyártó csak ennek hatására fogadta el, hogy a felhasználók szeretnének külsõ alkalmazásokat használni a telefonon, és 2008-ban hozta létre saját szoftverboltját, és tette lehetõvé hivatalosan is a külsõ fejlesztést.

Az Apple azonban nem enged bármilyen alkalmazást vagy szoftverfrissítést a készülékeire, így sok újítás vagy hivatalosan letiltott megoldás továbbra is csak a feltört készülékeken terjed. Az amerikai iPhone-ozók azért is háborognak, mert a telefont csak egyetlen szolgáltató, a rendszeresen hálózati problémákkal küszködõ AT&T forgalmazza az országban, de a DMCA módosítása azt is lehetõvé teszi, hogy szolgáltatót váltsanak a készülékek függetlenítésével.

Az Elecronic Frontier Foundation szerint több mint egymillió felhasználó használja feltörve a készülékét. A feltört, vagyis jailbreakelt telefonokat eddig az Apple hivatalos szoftverfrissítései használhatatlanná tették. Az Apple szóvivõje egyelõre csak annyit mondott a Wall Street Journalnak, hogy az iPhone feltörése rossz hatással lehet a felhasználói élményre, instabillá teheti a telefon mûködését, és érvénytelenítheti a garanciát is. A cég még nem közölte, hogy a jövõben hogyan jár el az iPhone-hackerekkel szemben.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy barna, egy vörös és egy szőke nő jelentkezik űrhajósnak. Felvételi vizsgán a kérdés: melyik bolygóra utaznának a legszívesebben?
A barna: én a Marsra utaznék, mert a naprendszerben itt a legnagyobb az esélye az életnek!
A vörös: én a Szaturnuszra mennék, mert olyan érdekesek a gyűrűi.
A szőke: én a Napra mennék.
A felvételi bizottság elszörnyed, egyikük megkérdezi:
- De hölgyem, ott egy szempillantás alatt szétégne!
Mire a szőke: Uraim, teljesen hülyének néznek? Én éjszaka mennék!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!