A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Láthatatlan ember áll a Total Commander mögött

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4467
  • · Dátum: 2011.06.01. 20:16
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A Windows telepítése után általában a második feltelepített szoftver a PC-n, sokan élni nem tudnak nélküle. Naponta milliók használják állományaik rendezgetésére. A 18 éve csiszolgatott Total Commander szerzőjének, Christian Ghislernek az [origo] Techbázis tett fel kérdéseket - interjú
Hirdetés

Azon honfitársaink többsége, akik néhány évvel a rendszerváltás után számítógép-használóvá váltak, minden bizonnyal emlékeznek még a Norton Commanderre: a jellegzetes tintakék felületű programmal sokkal egyszerűbb volt a fájlok másolása és törlése, mint a kilométer hosszú DOS-parancsokkal. Ennek köszönhetően szinte minden PC-n megtalálható volt a könyvek és szoftverek dobozáról gyakran a potenciális vevőkre mosolygó Peter Norton amerikai programozó fejlesztésének kalózváltozata. Norton vállalkozását később a manapság vírusvédelmi szoftvereiről ismert Symantec cég vásárolta fel.

A grafikus kezelőfelülettel rendelkező Windows megjelenésével már sokkal kényelmesebbé vált a helyzet, de ha egyszerre sok fájlt akart valaki elrendezni, akkor továbbra is célszerű volt Nortont használnia. Ez a program windowsos változatban is megjelent, mielőtt 1999-ben nyugdíjba küldték volna. A kilencvenes évek második felében már egyértelműen a svájci Christian Ghisler Total Commandere  volt a sztár - bár a kockább arcok akkor is a FAR Managerrel vagy a Volkov Commanderrel másoltak -, amelynek első verzióját huszonnégy évesen, még 1993-ban készítette el, a Norton nyilvánvaló másolataként. Ghisler programja azonban közvetlenül Windowsból futott, nem kellett a DOS-hoz fordulni, ezzel előzte meg a korábbi fájlkezelőt.

A program első kiadása még Windows 3.1-re jelent meg 1993-ban, és egészen 2002-ig Windows Commandernek nevezték, ekkor azonban a Microsoft jelezte Ghislernek, hogy nem járul hozzá védjegyének ilyen jellegű használatához, ezért a programot Total Commanderként árulta tovább, és azóta is folyamatosan fejleszti. A világ legnépszerűbb fájlkezelőjének készítőjét e-mailben faggattuk szoftvere sikeréről és a Total Commander jövőjéről. Arcát nem ismerhettük meg, mert szigorúan őrzi inkognitóját, az interneten sem találni képet Christian Ghislerről.

Windows Commander 5.10
A Windows Commander egy korai verziója

 

A Windowst leszámítva alig ismerünk másik olyan szoftvert, ami a Total Commanderhez hasonlóan ilyen hosszú ideje lenne népszerű. Mi a titka?

- Talán az, hogy minden funkciót sikerült a lehető legegyszerűbben kezelhető és fürgén működő módon megvalósítani, ugyanakkor a Total Commanderhez új funkciókat is hozzá lehet adni bővítményeken keresztül. Sok más program az idők folyamán túl nagy és lassú lesz a sok hozzáadott felesleges funkció miatt, ezért használóik más alternatívákat keresnek helyettük. Az olyan radikális változtatások, mint például az új Office-okban megjelent szalagmenü ugyancsak nagyon összezavarják az embereket. Az emberek megszokják a funkciókat, és nem akarnak újdonságokat, különösképpen egy olyan programban nem, amelyet mindennap használnak.

A Total Commander fejlesztése a fő munkája? Meg lehet élni ebből?

- Igen, meg lehet élni a szoftver fejlesztéséből.

Mit gondol, hány példányát használják a programnak világszerte regisztráció nélkül? Ha ezeket mind megvennék, milliárdos lehetne?

- Nem lehet az összes regisztrálatlan példány használóját potenciális ügyfélnek tekinteni. Miért? Sok ember, aki nem engedheti meg magának a Total Commandert, inkább más megoldást választana helyette. Nem az a stratégiánk lényege, hogy minimalizáljuk a nem regisztrált példányok számát, hanem hogy maximalizáljuk a megrendeléseket.

Várható egy teljesen megújult verzió a programból? Mit gondol, mi hiányzik a Windows 7 beépített fájlmenedzseréből?

- Nem, ahogy említettem, ellene vagyok a radikális változtatásoknak. Az emberek megtanulják, megszokják a funkciók használatát, ezeken nem érdemes változtatni, ha nincs rá nyomós okunk. Ennél fogva a Total Commanderbe sosem kerülnek forradalmian új funkciók, a szoftver evolúciósan fejlődik. Nem hiszem, hogy egy modern operációs rendszer fájlkezelőjének számottevően másképp kellene működnie, mint egy régebbiének.

Total Commander 7.55a
A Total Commander legfrissebb verziói a Windows 7-hez is illeszkednek

 

Nem gondolja, hogy túlságosan drága a Total Commander? Magyarországon tízezer forintba kerül egy példánya, míg egy Windows 7 is csak 25 ezer forintot kóstál.

- Szerintem indokolt az ár, mivel a licencszerződés értelmében, ha valaki megveszi a Total Commandert, annak soha többé nem kell fizetnie az újabb verziókért. Ez azt jelenti, hogy aki még Windows 3.1-re megvásárolta a programot, az jogosult például a Windows 7 alatt futó kiadás letöltésére és használatára az egyszeri díjért. Ráadásul egy otthoni felhasználónak csak egyetlen licencet kell megvásárolnia, azt az összes saját számítógépére telepítheti.

Mikor adták el a legtöbb példányt a Total Commanderből?

- 2007-ben és 2008-ban voltak kimagaslóak az eladások.

Mely országokban a legnépszerűbb a szoftver?

- A legtöbb licencet Európában adjuk el, Németországban és attól keletre, Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Oroszországban.

A Total Commander megjelent Windows CE-re (a Microsoft korábbi mobilszámítógépes operációs rendszerére) is, de az már egy elavult rendszer. Várható androidos, ipades vagy Windows Phone 7-es verzió a programból?

- Jelenleg a Total Commander androidos változatán dolgozom, hamarosan elérhető lesz bárki számára a béta verzió. Miért pont az Androidra fejlesztek? Mert ez egy népszerű platform, és olyan fájlrendszere van, ami lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy hozzáférjenek a fájlokhoz és mappákhoz. Az iPhone-on futó iOS és a Windows Phone 7 szoftverek esetében ez nem lehetséges: e két platformon a programok csak a saját fájljaikhoz férhetnek hozzá, emiatt pedig nem lehet rájuk fájlkezelő szoftvert készíteni.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
A tengeralattjáró parancsnoka oktatást tart a torpedók kilövésével
kapcsolatban a tengerészeknek.
- Ha kilojük a torpedót, a kilövonyílás hermetice bezáródik.
Az egyik tengerész nem érti az idegen szót, rákérdez:
- Kapitány úr, mi az a hermetice?
- Hülye vagy, fiam! Szellentettél már a fürdokád vizébe?
- Igen.
- Beléd folyt a víz?
- Nem.
- Na, ez a hermetice.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!