A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Láthatatlan ember áll a Total Commander mögött

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3285
  • · Dátum: 2011.06.01. 20:16
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A Windows telepítése után általában a második feltelepített szoftver a PC-n, sokan élni nem tudnak nélküle. Naponta milliók használják állományaik rendezgetésére. A 18 éve csiszolgatott Total Commander szerzőjének, Christian Ghislernek az [origo] Techbázis tett fel kérdéseket - interjú
Hirdetés

Azon honfitársaink többsége, akik néhány évvel a rendszerváltás után számítógép-használóvá váltak, minden bizonnyal emlékeznek még a Norton Commanderre: a jellegzetes tintakék felületű programmal sokkal egyszerűbb volt a fájlok másolása és törlése, mint a kilométer hosszú DOS-parancsokkal. Ennek köszönhetően szinte minden PC-n megtalálható volt a könyvek és szoftverek dobozáról gyakran a potenciális vevőkre mosolygó Peter Norton amerikai programozó fejlesztésének kalózváltozata. Norton vállalkozását később a manapság vírusvédelmi szoftvereiről ismert Symantec cég vásárolta fel.

A grafikus kezelőfelülettel rendelkező Windows megjelenésével már sokkal kényelmesebbé vált a helyzet, de ha egyszerre sok fájlt akart valaki elrendezni, akkor továbbra is célszerű volt Nortont használnia. Ez a program windowsos változatban is megjelent, mielőtt 1999-ben nyugdíjba küldték volna. A kilencvenes évek második felében már egyértelműen a svájci Christian Ghisler Total Commandere  volt a sztár - bár a kockább arcok akkor is a FAR Managerrel vagy a Volkov Commanderrel másoltak -, amelynek első verzióját huszonnégy évesen, még 1993-ban készítette el, a Norton nyilvánvaló másolataként. Ghisler programja azonban közvetlenül Windowsból futott, nem kellett a DOS-hoz fordulni, ezzel előzte meg a korábbi fájlkezelőt.

A program első kiadása még Windows 3.1-re jelent meg 1993-ban, és egészen 2002-ig Windows Commandernek nevezték, ekkor azonban a Microsoft jelezte Ghislernek, hogy nem járul hozzá védjegyének ilyen jellegű használatához, ezért a programot Total Commanderként árulta tovább, és azóta is folyamatosan fejleszti. A világ legnépszerűbb fájlkezelőjének készítőjét e-mailben faggattuk szoftvere sikeréről és a Total Commander jövőjéről. Arcát nem ismerhettük meg, mert szigorúan őrzi inkognitóját, az interneten sem találni képet Christian Ghislerről.

Windows Commander 5.10
A Windows Commander egy korai verziója

 

A Windowst leszámítva alig ismerünk másik olyan szoftvert, ami a Total Commanderhez hasonlóan ilyen hosszú ideje lenne népszerű. Mi a titka?

- Talán az, hogy minden funkciót sikerült a lehető legegyszerűbben kezelhető és fürgén működő módon megvalósítani, ugyanakkor a Total Commanderhez új funkciókat is hozzá lehet adni bővítményeken keresztül. Sok más program az idők folyamán túl nagy és lassú lesz a sok hozzáadott felesleges funkció miatt, ezért használóik más alternatívákat keresnek helyettük. Az olyan radikális változtatások, mint például az új Office-okban megjelent szalagmenü ugyancsak nagyon összezavarják az embereket. Az emberek megszokják a funkciókat, és nem akarnak újdonságokat, különösképpen egy olyan programban nem, amelyet mindennap használnak.

A Total Commander fejlesztése a fő munkája? Meg lehet élni ebből?

- Igen, meg lehet élni a szoftver fejlesztéséből.

Mit gondol, hány példányát használják a programnak világszerte regisztráció nélkül? Ha ezeket mind megvennék, milliárdos lehetne?

- Nem lehet az összes regisztrálatlan példány használóját potenciális ügyfélnek tekinteni. Miért? Sok ember, aki nem engedheti meg magának a Total Commandert, inkább más megoldást választana helyette. Nem az a stratégiánk lényege, hogy minimalizáljuk a nem regisztrált példányok számát, hanem hogy maximalizáljuk a megrendeléseket.

Várható egy teljesen megújult verzió a programból? Mit gondol, mi hiányzik a Windows 7 beépített fájlmenedzseréből?

- Nem, ahogy említettem, ellene vagyok a radikális változtatásoknak. Az emberek megtanulják, megszokják a funkciók használatát, ezeken nem érdemes változtatni, ha nincs rá nyomós okunk. Ennél fogva a Total Commanderbe sosem kerülnek forradalmian új funkciók, a szoftver evolúciósan fejlődik. Nem hiszem, hogy egy modern operációs rendszer fájlkezelőjének számottevően másképp kellene működnie, mint egy régebbiének.

Total Commander 7.55a
A Total Commander legfrissebb verziói a Windows 7-hez is illeszkednek

 

Nem gondolja, hogy túlságosan drága a Total Commander? Magyarországon tízezer forintba kerül egy példánya, míg egy Windows 7 is csak 25 ezer forintot kóstál.

- Szerintem indokolt az ár, mivel a licencszerződés értelmében, ha valaki megveszi a Total Commandert, annak soha többé nem kell fizetnie az újabb verziókért. Ez azt jelenti, hogy aki még Windows 3.1-re megvásárolta a programot, az jogosult például a Windows 7 alatt futó kiadás letöltésére és használatára az egyszeri díjért. Ráadásul egy otthoni felhasználónak csak egyetlen licencet kell megvásárolnia, azt az összes saját számítógépére telepítheti.

Mikor adták el a legtöbb példányt a Total Commanderből?

- 2007-ben és 2008-ban voltak kimagaslóak az eladások.

Mely országokban a legnépszerűbb a szoftver?

- A legtöbb licencet Európában adjuk el, Németországban és attól keletre, Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Oroszországban.

A Total Commander megjelent Windows CE-re (a Microsoft korábbi mobilszámítógépes operációs rendszerére) is, de az már egy elavult rendszer. Várható androidos, ipades vagy Windows Phone 7-es verzió a programból?

- Jelenleg a Total Commander androidos változatán dolgozom, hamarosan elérhető lesz bárki számára a béta verzió. Miért pont az Androidra fejlesztek? Mert ez egy népszerű platform, és olyan fájlrendszere van, ami lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy hozzáférjenek a fájlokhoz és mappákhoz. Az iPhone-on futó iOS és a Windows Phone 7 szoftverek esetében ez nem lehetséges: e két platformon a programok csak a saját fájljaikhoz férhetnek hozzá, emiatt pedig nem lehet rájuk fájlkezelő szoftvert készíteni.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Gazsi megy lovaskocsival az úton, amin egy tartály van. Megállítja a rendőr:
- Mit loptál már megint Gazsi?
- Semmit!
- Mi van abban a tartályban?
- Harmatlé.
A zsaru nem hisz neki, megkóstolja:
- Pfúúú, te hülye cigány, hisz ez ló* * *!
- Mondtam én! Na gyííí, Harmat!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!