A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Költözés Windows 7-re

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4397
  • · Dátum: 2009.10.25. 11:31
  • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Megjelent a Windows 7, a Microsoft új operációs rendszerére azonban csak Vista alól lehet közvetlenül frissíteni, az XP-t használók - akik elég sokan vannak - kénytelenek lesznek teljesen újratelepíteni PC-jüket. Segítünk abban, hogy ez a feladat a lehető legkevesebb szenvedéssel járjon.
Hirdetés

Való igaz, az operációs rendszer teljes, nulláról való újratelepítése kényelmetlenséggel jár, de egyben megvan az az előnye is, hogy a korábbi szoftverben bekövetkezett hibáknak is búcsút inthetünk, a rendszerpartíció formázását követően ezek biztosan nem öröklődnek majd tovább. Jó hír, hogy ingyenes segédprogramokkal le lehet egyszerűsíteni a költözést.

(Majdnem) mindent elemez az ingyenszoftver

Aki Windows XP-t vagy Vistát használ, szerencsére egy ingyenes segédprogrammal pár perc alatt le tudja ellenőriztetni a PC-jét: a Szoftverbázisról is letölthető Windows 7 Upgrade Advisor szoftver neve ellenére magyar nyelvű alkalmazás, és arról szolgáltat információkat, hogy rendszerünk kompatibilis-e az új Windowszal. Néhány éves, de azért még normális teljesítményűnek mondható (3 gigahertzes Pentium D processzor, 2 gigabájt memória, Radeon X1600 videokártya), Windows  XP-s tesztgépünkről a program kiderítette, hogy az új, üvegszerű effektusokat alkalmazó Aero grafikus felületet nem tudjuk majd használni. Később ugyanezt írta ki egy négymagos chippel, és az egyik legmodernebb dupla grafikus kártyás masináról is - valójában mindkét hardver elboldogul az új felülettel, a Microsoft ellenőrzője tévedett.

A program ugyanakkor jelezte, hogy a Windows 7-nek már nem része az Outlook Express levelező, helyette más szoftvert lehet használni (például a Live Mailt vagy a Mozilla Thunderbirdöt - a szerk.). Azt is megtudtuk az információkból, hogy a gépen lehetséges futtatni a Windows 7 64 bites verzióját, a processzor és a memória mennyisége is elegendő: a Win7 elindításához egyébként minimum 1 gigahertzes lapkára, a 32 bites verzió esetében 1 gigabájt, a 64 bites esetében 2 gigabájt memóriára van szükség. A segéd azt is meg tudja mondani, hogy az adott PC-n használható-e a Professional változatban elérhető Windows XP Mode - ez tulajdonképpen egy virtuális XP-rendszer, amit a régi szoftverek futtatására lehet használni, viszont csak a virtualizációs technológiát támogató lapkákon aktiválható, azaz például a jelenleg kapható netbookokon nem.

A kompatibilis hardverek listája

Bár az összes létező hardvert nem, számos eszközt tartalmaz a Microsoft online adatbázisa, amelyben bárki utánanézhet annak, hogy mondjuk tévétunere, hangkártyája, joystickja, nyomtatója vagy más ketyeréje használható lesz-e Windows 7 alatt. Ha itt nem találunk valamit, érdemes felkeresni a gyártók honlapjait, vagy fórumokon utánaolvasni a lehetőségeknek: sok esetben csak várni kell a megfelelő illesztőprogramra (például keddi tesztünk publikálása óta tesztelőnk hangkártyájához is kiadták a drivert), emellett sokszor a Vistához írt vezérlők is beválnak.

Telepíteni kell, beállítgatni nem

Érthetetlen módon a Windows 7 telepítőképernyőjére nem linkelték be, pedig a lemezen rajta van a Windows Áttelepítő (Windows Easy Transfer) nevű, egyébként külön is letölthető segédprogram (XP alá, Vista alá), amivel a programok beállításait lehet egyik számítógépről vagy rendszerről a másikra átköltöztetni XP-ről vagy Vistáról. A Windows 7 lemezen ezt a szoftvert a support mappa migwiz könyvtárában lehet megtalálni, és a migsetup.exe állománnyal lehet elindítani. A program kapásból figyelmeztette tesztelőnket, hogy a folyamat - az átköltöztetendő adatok függvényében -  bizony sokáig tarthat.

Mint a fenti képen is látható, a Windows Áttelepítővel a levelezéstől, felhasználói fiókoktól kezdve a programok beállításait  lehet átköltöztetni az egyik gépről a másikra: sajnos magukat a szoftvereket az alkalmazás nem költözteti át, így azokat egyesével újra kell telepíteni a Win7-es PC-re.  Ha egy számítógépen cserélnénk le a rendszer, nem második gépre költöztetnénk az adatokat, a legegyszerűbben úgy lehet boldogulni, ha a winchester két részre van osztva: azaz a rendszert tartalmazó mellett egy másik partíció (mondjuk egy D: jelű merevlemezes meghajtó) is létezik, így oda el lehet menteni a szükséges adatokat. A Win7 telepítését követően ugyancsak az installáló DVD-ről kell elindítani az Áttelepítőt, és megadni neki a korábban kiválasztott útvonalat.

A Windows esetében egyébként praktikus okokból is célszerű két részre bontani a merevlemezt, az egyikre csak a rendszer és a szoftverek, míg a másikra az adatok kerülnek, így egy esetleges újratelepítés esetén a fontos fájlok a helyükön maradnak. Ezt a struktúrát akár XP-n, akár Vistán vagy Win7-en utólag is ki lehet alakítani az ingyenes Easeus Partition Manager programmal - csak arra kell vigyázni, hogy az átalakítás közben ne merüljön le az akku, vagy ne legyen áramszünet.

Persze a programmal képeket, zenéket és videofájlokat is át lehet mozgatni, bár ez a feladat többnyire manuálisan sem okoz túl sok nehézséget az embereknek, mivel a legtöbben eleve egy külön mappában raktározzák médiaállományaikat. A Dokumentumok mappa tartalmának átmozgatása viszont hasznos, hiszen ebben a táblázatok, szövegfájlok mellett például az ikonok is megtalálhatók.

Az átvitel egyébként több módon is történhet, két PC esetében például arra is mód van, hogy két USB-portba dugható áttelepítő kábellel kössük össze a számítógépeket és végezzük el a költöztetést. Emellett a program külső merevlemezen, pendrive-on, CD-n vagy DVD-n keresztül, illetve helyi hálózaton is el tudja végezni a transzfert. Először természetesen a régi gépen/rendszeren kell elindítani az áttelepítő programot, majd az újon, ahol csak meg kell adni azt, hol érhetők el az előzetesen lementett fájlok.

Mit tegyünk az Outlook Express leveleivel?

Persze nehézséget okozhat az átköltöztetésben például az, ha egy szoftvernek nincs Win7-es megfelelője, ilyen például a fent említett, az XP részét képező Outlook Express is. Az ezzel intézett levelezést némi trükközéssel lehet átköltöztetni a Windows 7-re: először még az XP-s masinára fel kell telepíteni a szoftver utódjának tekinthető, opcionálisan letölthető Windows Live Mail-t. Ez automatikusan tudja importálni a másik levelező beállításait és üzeneteit (ha nem tenné automatikusan, akkor a Fájl menü Importálás pontjában lehet elérni e funkcióját), azt pedig már egyszerűen lehet költöztetni Windows 7-re is.

Szoftverek telepítése: törekedjünk a minimumra!

Mint fent említettük már, a Windows Áttelepítő csak a programok beállításait menti át, a szoftvereket tehát újra kell telepíteni. Az ingyenes szoftverek letöltéséhez természetesen a Szoftverbázis olvasóink rendelkezésére áll, innen a szövegszerkesztőtől a virtuális földgömbig minden szükséges alkalmazást beszerezhetnek - egy átlagos otthoni felhasználó gyakorlatilag mindenből találhat ingyenes verziót. A Firefoxot vagy Thunderbird levelezőt használók figyelmébe ajánljuk még a Mozbackup nevű ingyenes segédprogramot, amellyel a programok minden egyes kiegészítőjét, témáját, a felkeresett oldalak listáját, jelszavait át lehet költöztetni egyszerűen.

A frissen telepített Windows 7-et nem érdemes rögtön agyonvágni egy sor sosem használt programmal, amely csak foglalja a helyet, törekedjünk arra, hogy tényleg csak azokat a szoftvereket telepítsük fel, amelyre valóban szükségünk van. A szoftverek egyesével történő telepítésével egy pár órát el lehet szöszmötölni, sietősebb olvasóink figyelmébe a Ninite-ot ajánljuk: ezen az oldalon számos népszerű, ingyenes segédprogramot - többek közt a VLC-t, Messengert, Skype-ot, Firefoxot, Chrome-ot, Winampot, Flasht, PDF-olvasót - lehet egyszerűen telepíteni. A csütörtök éjjel elstartolt szájtot a jövőben minden új rendszer telepítésekor felkeressük majd, bár sajnos egyes szoftverek (melyeket egy lefelé mutató hüvelykujjas ikon jelez) egyelőre csak angol nyelvű változatban érhetők el rajta.

[origo]

 

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Miért van a mókusnak hátul a farka?
- Mert elől a mókus van.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!