Karcsúsított az új [freemail]

2009. december 1-től átalakul a [freemail] ingyenes webes levelezőrendszer. A változás elsősorban a külalakot érinti, a szolgáltatás korszerűbb, áttekinthetőbb kinézetet kapott. Emellett új lehetőségekkel is gazdagodott, miközben számos, 2007-ben indított funkció, mint például a netes telefonálási lehetőség vagy az integrált fényképmegosztás megszűnt vagy kikerült a levelezőrendszerből.
Hirdetés

Az új funkciók közé tartozik a teljes képernyős levélnézet, a titkos másolat bekerülése a címzési lehetőségek közé, a modernizált címtár és a böngészőfüleket utánzó, több levéloldal egyidejű nyitva tartását lehetővé tevő megoldás is.

A legszembeötlőbb újdonság a felfrissült dizájn, ami nem szépségével vagy trendi grafikájával kényeztet (ilyesmiről egyáltalán nincs szó), sokkal inkább az áttekinthetőbb, sallangoktól mentes felülettel. Eltűntek az érkezett leveleket mutató kezdőoldalról a portálos hangulatot árasztó fényképes ajánló dobozok és a különféle szolgáltatások fülei, ettől sokkal koncentráltabb, az alapfeladatra fókuszáló, átláthatóbb oldal jött létre. Ugyancsak használhatóbb lett a levélírás oldala, részben a címek megadásának modern, ajaxos felülete (és a Bcc, azaz titkos másolat lehetőségének bevezetése) miatt, részben a kiokosított szövegszerkesztő révén. Itt, a mellékletek feltöltéséhez használt részen látható a következő mondat: "Az 5MB-nál nagyobb és 1GB-nál kisebb fájlokat automatikusan óriás levélként küldjük." - azaz mostantól nem kezeli külön a rendszer a sima mellékletet és az óriáslevelet, hanem automatikusan dönt a feltöltött fájl mérete alapján.A változás okairól Horváth Jánost, az Origo Zrt vezérigazgatóját kérdeztük, aki elsősorban a legutóbbi dizájncsere óta eltelt időt, illetve a változó felhasználói elvárásokat említette. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy ez a ráncfelvarrás egy új szolgálatásfejlesztési filozófia kezdetét is jelenti. Szemben a korábbi gyakorlattal, miszerint a [freemail] több évente, ám akkor jelentős mértékben változott, mostantól kisebb lépésekben, de folyamatosan, akár havonta tervezik fejleszteni a szolgáltatást. "Két évvel ezelőtt, az előző váltásnál túl sok új funkciót zsúfoltunk bele a rendszerbe és ez nem volt jó stratégia. Volt ezek között olyan, ami a felhasználói igényekkel nem találkozott és akadtak gondok a különféle rendszerek integrációjával is" - mondta el a vezérigazgató.

Az új [freemail] felülete

Valóban, a levelezőrendszer 2007-es átalakítása hatalmas váltás volt, ami az egész szolgáltatás koncepcióját volt hivatott kibővíteni, a levelezőrendszer helyén egy "személyes üzenetközpontot" hozott létre a T-Online. A korabeli sajtóközlemény szerint "a vadonatúj külsőben megjelenő e-mail szolgáltatáshoz nagyobb, 1 gigabájtnyi ingyenes tárhely jár, és a levelezés mellett telefonálni, chatelni valamint képeket és képeslapot küldeni is lehet." Az elképzelés mögötti filozófia szerint a [freemail]-ben egyesült minden olyan funkció, amit az internetezők a személyes kommunikáció során használnak, amibe a korabeli döntéshozók a szöveges és hangüzenetek mellett a fotók megosztását is beleértették, hiszen a tapasztalatok szerint az online fényképalbumok túlnyomó többsége amúgy is a családdal vagy más közösséggel megosztani tervezett nyaralós vagy bulifotókat tartalmazott.

Az internetezők azonban nem igazán használták az új funkciókat, miközben az alapfeladat kiszolgálása, azaz a levelezés töretlenül bővült tovább. A feltételezett okokról csak találgathatunk: az minden bizonnnyal sokat nyomott a latban, hogy a kezelés bonyolult volt, s a felhasználói felület sem segítette a netezőket, hogy felismerjék az integrált szolgáltatások előnyeit. Így vagy úgy, most a [freemail] visszatér gyökereihez, a levelezés kiszolgálásához. A telefon már régebben eltűnt, most pedig önálló webcímre vándorol a Fotótár és a képeslapküldés is. Ahogy Horváth János elmondta, "szeretnénk felismerni hibáinkat és odafigyelni felhasználóink jelzéseire. Ezek alapján pedig világosan ideje volt a változásnak."

Levélírás az új [freemail]-ben

A hatalmas rendszer jövőjéről érdeklődve megtudtuk, hogy a fejlesztések mostantól egy-két havi rendszerességgel várhatóak. Ezek egy része nem lesz közvetlenül észrevehető a felhasználói felületen, a [freemail] rendelkezésre állásának növelése érdekében történnek. A funkcionális fejlesztések között a vezérigazgató a spamszűrés átalakítását emelte ki, erre már a közeljövőben sor kerül. A további tervezett funkciók köre azért is változhat, mert a Gépház-blogon és felmérésekben is szeretnék kideríteni a használók véleményét, elvárásait, s ehhez igazítanák a fejlesztések sorrendjét.A [freemail] a hazai internet egyik legrégebbi szolgáltatása, 1997-ben egy mai átlagos telefonhoz hasonló teljesítményű, 166 megahertzes Pentium processzorral, 128 megabájt memóriával és 9 gigabájtos merevlemezzel felszerelt PC-n indították útjára a Soros alapítványhoz tartozó C3, az aDaM Stúdió és a Matáv szakemberei. Az első héten kétezer e-mail címet regisztráltak, ami elmúlt 12 év során 3,5 millió aktív postafiók hatalmas rendszerévé terebélyesedett. A napi levélforgalom körülbelül 22 millió darabra rúg, ezek fele jut el a postaládákba (a többi spam vagy más okból blokkolt adatcsomag). A kiszolgáló szerverekben 300 központi egység, 1500 merevlemez és összesen mintegy fél terabájt memória teljesít szolgálatot.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version