A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Háttérkép, a PC éke

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3260
  • · Dátum: 2010.11.14. 19:44
  • · Rovat: Multimédia
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Annak ellenére, hogy munka, vagy netezés közben alig látszik, a legtöbben szívesen raknak számítógépük főképernyőjének hátterébe valamilyen szép fényképet, vagy cserélik le a meglévőt, hiszen a PC bekapcsolását követően mindig ez a felvétel köszönti a felhasználót. Megmutatjuk, honnan érdemes háttereket letölteni, s olyan klassz ingyenes segédprogramokat is találtunk, amelyekkel két monitoros panoráma-háttereket is be lehet kapcsolni a Windowsban.
Hirdetés

Az internetről letölthető háttérképek egyike első számú bajnoka az Interfacelift.com, amelyen a legkülönbözőbb méretben lehet készen letölteni a háttérképeket, így itt az sem okoz gondot a látogatónak, hogy szélesvásznú, full-HD-s, vagy épp dupla, vagy tripla monitorjához szerezzen be jól passzoló pazar képeket, melyek még mobil eszközökre optimalizált formátumban is elérhetők. Tetemes, jól kereshető adatbázisa miatt ezen a szájton érdemes kezdeni a vadászatot: a felvételek felkutatását a szabadszavas kereső mellett címkefelhő (a Tags gomb alatt érhető el) is segíti, a találatokat pedig érdemes az értékelés vagy a letöltések száma alapján sorba rendezni, ugyanis a látványosabb képeket általában sokkal többen is töltik le.

InterfaceLIFT

Rengeteg háttérkép az InterfaceLIFT-en

 

A művésziebb alkotásokra vágyóknak ezzel szemben a DeviantArt.com-ot, illetve a VladStudio.com-ot érdemes felkeresniük: az előbbi szájt számos művészeti tartalomnak helyet ad a videóktól a fényképekig, a háttérképeket pedig a baloldali menü Customization pontja alatt, a Wallpaper linkre kattintva lehet elérni. A válogatást segítendő a felvételek kategóriánként külön vannak gyűjtve, így annak, aki horrorisztikus fotóra vágyik, nem szükséges feltétlenül átlapozgatnia az oldalon a virágos képeket.

A VladStudio ezzel szemben egy orosz digitális művész, Vlad Gerasimov saját projektje, aki kezdetben hobbiból készített háttérképeket, mára azonban ez vált hivatásává - áll a honlapján. A szájtról számos egyedi hangulatú, többnyire vidám - bár kissé bizarr - hátteret lehet letölteni.

Vladstudio

A Vladstudio-ról minden időszakhoz vagy ünnephez találunk háttérképet

 

Sajnos néha rendkívül lassan töltődik be, pedig ötletes kis szájt a SocWall.com, amely tulajdonképpen háttérképmániás felhasználók közösségi oldala. Szerencsére regisztráció nélkül is elérhetők a feltöltött képfájlok, egyedül az zavaró, hogy az egyes oldalak betöltődésére gyakran többtíz másodpercet kell várakozni. Az oldal közössége nem csak magukat a tartalmakat generálja, a hátterek értékelését, besorolását is közösen végzik tagjai. Ezen a szájton kizárólag szélesvásznú képeket lehet letölteni, azokból viszont rengeteg kapott helyet az oldalon, így érdemes türelmesen végignyálazni a kínálatot.

Ha valaki épp a nyaralásból ért haza, és saját fotói nem lettek elég szépek, nem kell feltétlenül elkeserednie, a Flickr.com képtárszolgáltató tekintélyes kínálatában jó eséllyel lehet találni majd szemet gyönyörködtető képkockákat a helyszínről. A városnév mellett érdemes a helyszín nevét begépelni, ismertebb városban még arról a hotelről is találhat képet az ember, amelyben megszállt.

Flickr

A Flickr Budapestről is rengeteg találatot ad

 

Panorámaháttér dupla monitorra

Manapság már elég olcsók a monitorok, lapos kivitelüknek köszönhetően pedig több is elfér belőlük az asztalon, így sokan használnak már kettőt belőlük munkára, szórakozásra. Ilyen konfiguráció megléte esetén különösen látványos, ha panoráma-háttérképet alkalmazunk, azaz egy olyan képet, amelynek eleje az egyik monitoron, vége a másikon látszik, ahogy azt lenti illusztrációnk is mutatja.

Mindezt azonban nem olyan egyszerű kivitelezni, mivel a Windows alapesetben ugyanazt a háttérképet helyezi el mindkét monitoron. Szerencsére az ingyenes DisplayFusion szoftverrel egyszerűen megoldható a probléma, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy akár mindkét monitoron eltérő háttérkép virítson: ehhez a fenti képen látható menü jobb oldalán lévő I want to use a different background for each feliratot kell kipipálni. Ha olyan háttérképet szeretnénk használni, amely mindkét monitort kitölti, megfelelő forrásfájlra van szükség, amelyet egyaránt be lehet szerezni az InterfaceLift-en, a SocWall-on, a DeviantArt-on, vagy a DualScreenWallpaper.com-on (általában a dual monitor, dual screen vagy multi monitor wallpaper kifejezésre érdemes rákeresni).

A fenti szájtokon rengeteg nagyfelbontású, extra széles felvétel érhető el kimondottan dupla monitoros üzemmódra optimalizálva. Ezek közül a megfelelőt úgy érdemes kiválasztani, hogy megnézzük a monitorok felbontását, és a szélesség-értékeiket összeadjuk (például két 1280x800 pixeles monitorhoz 2560x800 pixeles, vagy ehhez hasonló méretű fotót kell letölteni). A DisplayFusionben a nyitóképernyőn lévő Load from gombra kattintva, ezt követően a My Computer feliratot kiválasztva lehet betölteni a felvételt, a szoftver egyébként intelligens, nagy előnye, hogy közvetlenül a Flickr-ről, vagy a Vladstudióról is le tudja vadászni a háttereket.

Mindig más háttérképet

Sajnos a DisplayFusion ingyenes változata nem képes automatikusan cserélgetni a háttérképeket, erre a feladatra viszont a Szoftverbázisról letölthető Wallpaper Master alkalmas, ez utóbbi ingyenes verziója viszont a több monitoros üzemmódot nem támogatja, aki tehát mindkét funkciót szeretné kihasználni, annak egyik vagy másik programból meg kell vásárolnia a fizetős verziót. Egy egyszerű háttércserélőt maga a Microsoft is kínál letöltésre a Windowshoz PowerToys Wallpaper Changer néven, ezt azonban csak legális operációs rendszerre engedi letölteni a cég honlapja.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Két bogár dug egy fán. Nem messze ül egy harmadik. Arra repül a naiv méhecske, s megkérdezi a harmadiktól:
- Te vagy a cserebogár?
- Nem, én csak nézem.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!